گزارش خودکشی صادق هدایت در صورت‌جلسۀ کلانتری 18 پاریس

دربان خانه‌ای که هدایت در آن انتحار کرده به مأموران پلیس گفته است روز ۸ آوریل بوی گاز در ساختمان پیچیده بود.

گزارش خودکشی صادق هدایت در صورت‌جلسۀ کلانتری 18 پاریس

امروز 19 فروردین سال‌مرگ صادق هدایت نویسنده شهیر ایرانی است که در سال 1330 خورشیدی خودکشی کرد و در 50 سالگی در پاریس به زندگی خود پایان داد.

    کانال تلگرامی انتشارات نشر نو به این بهانه نکاتی از پرونده انتحار (خودکشی) نویسنده نام‌دار در دادگستری پاریس را نقل کرده که به موجب آن مشحص می شود تاریخ دقیق مرگ 10 آوریل 1951 یا  19 فروردین 1330 بوده است.

  "از اظهارات آقای زینگر که در صورت مجلس کلانتری ناحیۀ هجدهم پاریس به تاریخ ۱۰ آوریل ۱۹۵۱ ثبت گردیده است، به‌روشنی برمی‌آید که صادق هدایت در صبح روز ۶ آوریل ۱۹۵۱ به استودیوی کوچۀ شامپیونه نقل مکان کرده است، و روز ۹ آوریل پس از ساعت چهار بعد از ظهر، او را همان‌جا مرده یافتند. همچنین دربان خانه‌ای که هدایت در آن انتحار کرده به مأموران پلیس گفته است روز ۸ آوریل بوی گاز در ساختمان پیچیده بود.

   صورت مجلس پلیس نیز تصریح دارد به اینکه شیر گاز خانه را در صبح روز ۸ آوریل بسته‌اند. گزارش پزشک قانونی به تاریخ ۱۰ آوریل ۱۹۵۱ مصرح است به اینکه مرگ هدایت بایستی کمی بیش از سه روز روی داده باشد. به پشتوانۀ این اسناد، نتیجه می‌توان گرفت که صادق هدایت در شب یا نیمه شب ۸ آوریل (یعنی ۷ آوریل شبانگاه) به زندگی خود پایان داده باشد."- پایان نقل قول از پایگاه نشرنو.

    دربارۀ صادق هدایت می توان گقت هر چند آوازه او در داستان‌نویسی است، اما آثاری از متون کهن ایرانی مانند زند وهمن یسن و نیز از نویسندگانی مانندِ آنتون چخوف و فرانتس کافکا و آرتور شنیتسلر و ژان پل سارتر را نیز ترجمه کرده است. او همچنین نخستین فرد ایرانی است که متونی از زبان پارسی میانه (پهلوی) به فارسی امروزی را ترجمه کرده است.

  هدایت نقاشی هم می‌کرد و برخی طرح‌های او موجود است. از جمله آهویی که در مجموعه آثار هدایت چاپ انتشارات امیرکبیر بر جلد کتاب‌های او نقش بسته است.

    او که از فضای فرهنگی و سیاسی کشور ناامید شده بود، در اواخر سال ۱۳۲۹ ایران را ترک کرد و بدون پول و شغل در پاریس اقامت گزید.

    هدایت سرانجام در روز دوشنبه ۱۹ فروردین ۱۳۳۰ در آپارتمان اجاره‌ای‌ خود در خیابان شامپیونه، واقع در پاریس با گاز خودکشی کرد. او نخستین نویسنده و ادیب ایرانی محسوب می‌شود که خودکشی کرده است. چند روز قبل از آن بسیاری از داستان‌های چاپ‌نشده‌اش را هم از بین برده بود. هدایت را در گورستان پرلاشز پاریس به خاک سپردند.

 

گورستان پرلاشز

صادق هدایت در روز چهارشنبه ۲۸ بهمن ۱۲۸0 در تهران متولد شد. پدرش هدایت قلی‌خان (اعتضاد الملک، فرزند نیّرالملک وزیر علوم، در دوره ناصرالدین شاه) و مادرش زیورالملوک (نوه عموی هدایت‌قلی‌خان، دختر حسین‌قلی مخبرالدوله) بود.

   جالب است بدانید داماد خانوادۀ نویسنده‌ای که با آن شهرت در عسرت در پاریس روزگار می‌گذراند حاجعلی رزم‌آرا نخست وزیر بود که یک ماه قبل از خودکشی هدایت ترور شده و به قتل رسیده بود و برخی معتقدند با این اتفاق اندک روزنه‌های امید صادق هدایت را کور شده بود ( احتمالا تغییرات گسترده سیاسی و فرهنگی در ایران) تا جایی که مصطفی فرزانه از او نقل کرده بود:

   «از وقتی که رزم‌آرا را کشته‌اند این چارتا بروبچه‌هایی که این‌جا توی سفارتخانه‌اند و اوایل سراغم می‌آمدند محلم نمی‌گذارند.»  

صادق هدایت صبح دوشنبه ۱۹ فروردین ۱۳۳۰ پیش از باز کردن شیر گاز هرچه پول داشت سر طاقچه گذاشت بابت کرایه و مصرف همان گازی که قرار بود جان او را بستاند    با این یادداشت: «۱۲۵ فرانک برای صاحب‌خانه بابت کرایه تا فردا، ۱۸ فرانک برای مصرف گاز که به زندگی من پایان می‌دهد، چند فرانک دیگر هم می‌ماند که بیش از آن مرگ من خرج برمی‌دارد. یاهو»

منبع: عصر ایران
شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 6
  • ناشناس
    1

    روحش شاد

  • سیدرضااحمدی تبریز ساکن تورک اغلووووووو
    3

    او آگاه بود مانند ما ترکها ۴۰سال کارگری بازنشستگی بعد دوباره همان کاری اینبار برای نوه ها نمی‌نمیکرد انسان به معنای واقعی کلمه

  • ناشناس
    0

    خدا یش میامرزد هرکسی قدرت وجسارت خودکشی ندارد/

  • مهران
    0

    صادق هدایت یکی از بزرگترین نویسندگان و روشنفکران معاصر ایران است که در خصوص تاریخ و ادبیات ایران و مسائل اجتماعی و سیاسی بخوبی و با درک مثال زدنی روشنگری می کرد درد نادانی و خرافه گرایی در آثارش هویداست . توپ مرواری و بوف کور به نظر بنده از بزرگترین و بهترین کارهایش است متاسفانه حکومت عامدانه از معرفی این نویسنده بزرگ در کتاب‌های مدارس جلوگیری می کند .
    بیا بریم که می خوریم شراب ملک ری خوریم حالا نخوریم کی خوریم . روحش شاد

  • ناشناس
    0

    هرجه بیشتر بفهمی بیشتر زجر میکشی!! روحش شاد و یادش گرامی

  • امیر
    3

    خود کشی کار آدمهای قوی و فهیم نیست. در شناخت او تجدید نظر کنید