اول خود را بشناسید، بعد سراغ پولدار شدن بروید
تاکنون چند بار برایتان پیش آمده که تصمیمی اتخاذ کرده باشید اما موفق به انجامش نشده باشید؟ یا اینکه نیمهکاره آن را رها کرده باشید؟
بهطور مثال، فرض کنید تصمیم میگیرید از این هفته مصرف قند و شکر را به صفر برسانید. اما همین که عزم خود را جزم میکنید تا قدرت ارادهتان را به خودتان ثابت کنید، متوجه میشوید که مغزتان برعکس عمل کرده و شما یک جعبه کلوچه را در عرض چند روز و بهتنهایی تمام کردهاید.
احتمالا چنین تجربهای برایتان آشناست. ایجاد تغییرات بزرگ و مهم در زندگی نیازمند اراده، تلاش و نظم زیادی است. اما بعلاوه این موارد، شاید بد نباشد بدانید که «شیوهی رفتاری» افراد بیشتر از «نظم» و «مهارت» در زندگی اهمیت دارد.
بعضی از مردم ذاتا به برخی رفتارهایی گرایش دارند که کارها را بسیار سختتر و پیچیدهتر از واقعیت میکنند. از اینرو انجام برنامهریزیها برایشان دشوارتر خواهد بود. این عادات در مدیریت مالی آنها نیز نقش موثری دارد و میتواند به پولدار شدن یا همیشه بدهکار بودنشان بینجامد.
برای درک بهتر این موضوع از شما دعوت میکنم تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.
پرهیزکنندهها در مقابل میانهروها
ما در قرن میانهروی و اعتدال زندگی میکنیم. تقریبا هر آنچه میشنویم در مورد اعتدال و میانهروی است. اما چه میشود اگر واقعیت اینگونه نباشد؟ چه میشود اگر «فقط یکی» کافی نباشد؟ این تیپ شخصیتها که محدودیت برای خود تعیین میکنند را باید در دسته «پرهیزکنندهها» دستهبندی کرد.
پرهیزکارها عموما به یک مساله واحد فکر میکنند و برایشان سخت است از راهی که در آن قدم گذاشتهاند، بیرون بیایند. بعلاوه، آنها علاقه و توجه کمتری به نامحدود بودن از خود نشان میدهند.
درست در نقطه مقابل آنها، میانهروها از افراطهای گاهوبیگاه لذت میبرند و از اینکه این فعالیتهای خارج از چهارچوب محروم شوند، ناراحت خواهند شد. آنها اغلب دوست دارند هرآنچه برایشان جالب است را تست کنند و لذتهایشان را در حد متعادل تجربه میکنند.
به زبان سادهتر، حذف گزینههای مختلف از زندگی و بسنده کردن به موضوعی واحد برایشان حکم در جا زدن را دارد.
با این توصیفات شما میتوانید تاحدی رفتار و دیدگاههای خود را مورد کنکاش قرار دهید و ببینید که آیا در دسته میانهروها هستید یا پرهیزکنندهها! بهطور مثال، یک پرهیزکار ممکن است هدفش این باشد که با کمترین هزینه بهترین غذا را صرف کند اما در ایجاد تعادل برای تحقق این هدف مشکل داشته باشد.
شناخت شخصیت واقعی خود به افراد کمک میکند تا در بودجهبندی اقتصادی در زندگی موفقتر باشند
برای درک بهتر این مساله برایتان خاطره یک تیپ شخصیتی پرهیزکننده را مثال میزنم، او میگوید: «من چند ماه پیش تصمیم گرفتم تا مسئولیتپذیری خود را بیشتر کرده و تا زمانی که قسط وامهایم تمام نشده، از کارت اعتباریام استفاده نکنم. اما چند روز بعد، برای خرید از سوپرمارکت که مبلغ اندکی داشت از کارت بانکیام استفاده کردم.
سپس دوباره برای خرید دیگری این حرکت را تکرار کردم تا اینکه به طور کل قولی که به خود داده بودم را فراموش کردم و در چالش خودخواستهام با شکست مواجه شدم.
من متوجه شدم که به عنوان یک «پرهیزکننده»، صفر و یکی رفتار میکنم یعنی یا همه چیز با هم یا هیچچیز! من نمیتوانم از کارت اعتباری خود گاهوبیگاه استفاده کنم. حالا که متوجه این امر شدهام، باید تغییرات اساسی را بر مبنای این باور ایجاد کنم.»
با آگاهی از تیپ شخصیتی خود میتوانید اهداف و چشماندازهای مالی موفقتری برای خود تعیین کنید. اگر پرهیزکار هستید، بدون شک «اعتدال در همه چیز» چندان برایتان کاربرد نخواهد بود. اما این را بدانید که شما مشکلی ندارید و این هم تنها راهی نیست که شما را به موفقیت میرساند.
وقتی بتوانید میانهرو بودن یا پرهیزکننده بودن خود را تشخیص دهید، میتوانید برنامهریزیهای عملی برای مدیریت مالی در زندگی داشته باشید.
چگونه وضعیت مالی خود را مدیریت کنیم؟
اولین قدم این است که با خودتان صادق باشید: آیا پرهزکننده هستید یا میانهرو؟
وقتی باور کنید که به یکی از این شخصیتها تعلق دارید، بدون اتلاف وقت در مسیرهای نادرست، میتوانید بیشتر از قبل به خودتان کمک کنید.
مثلا خانمی که پرهیزکننده بود و نمیتوانست استفاده صحیحی از کارت اعتباریاش داشته باشد، تصمیم گرفت به طور کلی این کارت را نادیده بگیرد و برای هیچ خریدی از آن استفاده نکند. نتیجه این تصمیم این شد که توانست در مدت کوتاهی بخش بزرگی از وام خود را پرداخت نماید.
یا اگر شما میانهرو هستید، میتوانید بودجه مالی خود را روی مواردی بگذارید که واقعا ارزش خرید و هزینه کردن را دارند. بسیار مهم است که اعتدالیون بتوانند از همه چیز در حد متعادل لذت ببرند. مثلا اگر به خود بگویید که من هرگز نباید بیرون از خانه چیزی بخورم و جزو شخصیتهای میانهرو باشید، مطمئن باشید در این مسیر موفق نخواهید شد و پس از مدتی بیخیال این تصمیم خواهید شد.
پس برای خود چالش صفر و یکی تعیین نکنید در عوض، برای رفتن به رستوران یا کافه بودجه مشخص و محدودی در نظر بگیرید؛ که هم بیرون رفته باشید و هم زیاد از حد خرج نکنید.
در ادامه مثالهایی برای مدیریت مالی برای هر دو تیپ شخصیت موردبحث برایتان نوشتهایم:
پرهیزکنندهها
یا پول نقد یا کارت بانکی: یکی از این موارد را برای هزینههای روزانه خود انتخاب کنید، نه هر دو را.میانهروها
برای خرج کردنهای خود محدودیت قایل نشوید اما همیشه مراقب باشید که در حد متعادل هزینه کنید.منبع: روزیاتو
35