کاهش ابتلا به بیماریهای واگیردار در ایران
میزان ابتلا به تمامی بیماریهای واگیردار به جز هپاتیت B و C در ایران به مانند سایر کشورهای دنیا کاهش چشمگیری یافته است.
بيماريهاي غيرواگير حدود نيمي از بار بيماريها را تشكيل ميدهد و انتظار ميرود تا سال 2020، مسئول 60درصد كل بار بيماريها و 73درصد تمامي موارد مرگ باشند. بهطور كلي بيماريهاي قلبي عروقي، بيماريهاي مزمن ريوي، سكته و ديابت نوع2 از مهمترين دلايلمرگ و مير به شمار ميآيند.
با وجود پيشرفتهاي اساسي در حوزه درمان، الگوي بيماري از بيماريهاي واگيردار به بيماريهاي مزمن و غيرواگير تغيير يافته است. مردم ديگر از بيماريهايي كه درصورت همهگيري صدها نفر را به كام مرگ ميبرد، فاصله گرفتهاند؛ غافل از اينكه حالا بيماريهايي آنها را به سمت ناتواني و مرگ ميبرد كه ناشي از سبك زندگيشان است. افزايش سن اميد به زندگي در حالي در كشور صورت گرفته است كه بخش عمدهاي از افراد، سالهاي پاياني خود را با يك بيماري زمينهاي غيرواگير مانند ديابت، كلسترول و فشار خون، سپري ميكنند. اين بيماريها پايه اصلي بيماريهاي ديگري است كه درمان آنها سخت و بعضا غيرممكن است. دكتر رضا ملكزاده، معاون تحقيقات و فناوري وزير بهداشت درباره اين موضوع گفت: بيماريهاي غيرواگير از مشكلات اصلي حوزه سلامت است. بيماريهاي قلبي عروقي، سرطانها و حوادث جادهاي بيشترين علل مرگومير در ايران هستند.
براساس تازهترين بررسيها 25درصد از مرگها در كشور زودرس و در سنين زير50سال رخ ميدهد.وي گفت: پيشگيري از مرگهاي زودرس از برنامههاي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي است و نظام ثبت بيماريها در شناخت، كنترل و درمان انواع بيماريها نقش بسزايي دارد. 42درصد از مرگهاي زودرس در كشورمان مربوط به بيماريهاي قلبي عروقي بوده است.كارشناسان داشتن سبك زندگي سالم و ورزش منظم را از عوامل اصلي كاهش آمار اين بيماريهاي غيرواگير بهخصوص بيماريهاي قلبي عنوان ميكنند.حسن رادمهر، جراح قلب و دانشيار دانشگاه علوم پزشكي تهران درباره سبك زندگي افراد گفت: درگيري با بيماريهاي قلبي عروقي در كشور ما جوانان را مورد هدف قرار داده است؛ بنابراين بايد جديتر به اين موضوع پرداخته شود و مردم را با روش زندگي سالم آشنا كرد.
رژيم غذايي نامناسب، استفاده بيش از اندازه از فست فودها، كمتحركي، افزايش وزن، نشستن طولانيمدت پشت كامپيوتر، شيوع بالاي ديابت كه بيش از 10درصد مردم كشور را بهخود درگير كرده، فشار خون كه درمانش از سوي مردم جدي گرفته نميشود، استرس زندگي شهري، افزايش مشكلات روحي و رواني و افزايش مصرف دخانيات، قليان و مشروبات الكلي از عوامل تشديدكننده بيماريهاي قلبي عروقي است.
بر اين اساس محققان دانشگاه مريلند آمريكا در مطالعهاي اثبات كردند ورزش ميتواند به اندازه كنترل كلسترول و رژيم غذايي سالم براي سلامت قلب مفيد باشد. يافتهها نشان داد تنها يك جلسه ورزش استقامتي كه موجب افزايش سرعت نفس كشيدن و ضربان قلب ميشود، نظير پيادهروي تند و شنا، تجلي ژنهاي مورداستفاده در ترميم DNA آسيب ديده را افزايش داده و به مدلسازي مجدد بافت قلب كمك ميكند.
منبع: سلامت نیوز
16