علائم سرطان مری را بشناسید
مری رابطی بین دهان و معده است. این قسمت از بدن انسان نیز همانند قسمتهای دیگر میتواند درگیر بیماری سرطان شود.
مری رابطی بین دهان و معده است. این قسمت از بدن انسان نیز همانند قسمت های دیگر می تواند درگیر بیماری سرطان شود. از علائم سرطان مری میتوان به دشواری در بلع، بازگشت غذا، سوزش سردل، کاهش وزن و سرفه مداوم اشاره کرد.
علائم کمتر شایع مانند سکسکه، سینه پهلو، یا بزرگ شدن گرههای لنفاوی در گردن ممکن است به واسطه گسترش سرطان شکل بگیرند. آگاهی از علائم و نشانههای بالقوه سرطان مری برای تشخیص زودهنگام و رسیدگی به این شرایط اهمیت دارد.
علائم رایج
در مراحل اولیه سرطان مری، افراد ممکن است با چند نشانه بیماری مواجه شوند. بیشتر علائم به واسطه بزرگ شدن تومور و باریک شدن مری که عبور غذا را دشوار میسازد، شکل میگیرند.
دشواری در بلع
دشواری در بلع (دیسفاژی) شایعترین نشانه سرطان مری است که در ۹۰ تا ۹۵ درصد بیماران مبتلا به این بیماری دیده میشود. اگر مری به واسطه سرطان باریک شود، غذا ممکن است برای عبور از آن و ورود به معده با دشواری مواجه شود. ممکن است این گونه احساس شود که عبور غذا بیش از حد معمول طول میکشد و احساس گرفتار شدن غذا در فرد ایجاد شود یا به احساس خفگی منجر شود. مری پیش از بروز علائم دیگر اغلب به طور قابل توجهی باریک شده است.
دشواری در بلع غذا به طور معمول با تکههای بزرگتر غذای جامد به ویژه گوشت، نان، و سبزیجات خام آغاز میشود، اما میتواند بعدا شامل غذاهای نیمه جامد و در نهایت مایعات نیز شود.
بلع دردناک
بلع میتواند برای برخی افراد دردناک شود. درد ممکن است طی چند لحظه و زمانی که غذا یا مایعات به تومور میرسند یا به واسطه ناتوانی در عبور احساس شود. همچنین، اگر سرطان موجب بروز یک زخم باز در دیواره داخلی مری شده باشد یا به بافتهای اطراف حمله کرده باشد میتواند به احساس درد منجر شود. ممکن است درد هنگام بلع بین تیغههای شانه در پشت یا در قفسه سینه احساس شود.
بازگشت غذا یا استفراغ
زمانی که غذا قادر به عبور از مری نیست ممکن است به طور کامل و گوارش نشده به بالا باز گردد. این شرایط برای حدود ۴۰ درصد از افراد مبتلا به سرطان مری رخ میدهد. استفراغ غذا یا خون نیز ممکن است رخ دهد، به ویژه اگر تومور خونریزی داشته باشد.
کاهش وزن بی دلیل
کاهش وزن بی دلیل یکی از نشانههای شایع سرطان مری است که در نیمی از بیماران مبتلا به این بیماری دیده میشود. کاهش وزن بی دلیل به عنوان از دست دادن ۵ درصد یا بیشتر از وزن بدن طی ۶ تا ۱۲ ماه تعریف میشود. کاهش وزن میتواند به واسطه کمبود مواد مغذی ناشی از دشواری در بلع و همچنین سوخت و ساز خود تومور رخ دهد.
سوزش سردل، سینه درد، و سوء هاضمه
احساس سوزش یا درد در پشت جناغ سینه شرایطی شایع است و اغلب پس از یک وعده غذایی بزرگ رخ میدهد. سوزش سردل میتواند نشانهای از بیماری بازگشت اسید معده به مری نیز باشد که یک عامل خطرآفرین شایع برای سرطان مری است. برای افراد مبتلا به بازگشت اسید معده، تغییر در کیفیت و شدت علائم سوزش سردل ممکن است نشان دهنده وجود سرطان باشد.
همراه سوزش، برخی افراد فشار در سینه را تجربه کرده و نگران حمله قلبی میشوند. در صورت مواجهه با این شرایط بهترین گزینه مراجعه به پزشک برای بررسی دقیق شرایط است.
سرفه مداوم
سرفه مداوم در حدود ۲۰ درصد از افراد مبتلا به سرطان مری را درگیر میکند. سرفه به طور معمول خشک و آزاردهنده است و در هر زمان از روز میتواند رخ دهد. سرفه ممکن است پس از غذا خوردن تشدید شود یا شاید هیچ ارتباطی با غذا خوردن نداشته باشد.
گرفتگی صدا
احساس گرفتگی صدا یا نیاز مکرر به صاف کردن گلو ممکن است از نشانههای اولیه سرطان مری باشد، به ویژه زمانی که دلیل مشخصی برای وقوع این شرایط مانند یک عفونت دستگاه تنفسی وجود ندارد. گرفتگی صدا اغلب زمانی که تومور عصب راجعه حنجره را درگیر میکند، رخ میدهد.
بزاق بیش از حد
برای کمک به عبور غذا از مری، بدن بزاق بیشتری ترشح میکند. با دشوارتر شدن عمل بلع، بدن برای جبران این شرایط هرچه بیشتر بزاق تولید میکند.
مدفوع سیاه رنگ
مدفوع سیاه و قیری ناشی از وجود خون که به نام ملنا شناخته میشود ممکن است به واسطه خونریزی از مری شکل بگیرد. خونی که از مری و قسمت بالایی دستگاه گوارش سرچشمه میگیرد به واسطه قرار گرفتن در معرض اسید معده سیاه رنگ میشود.
علائم نادر
برخی علائم کمتر شایع، اما مهم نیز وجود دارند که به سرطان مری اشاره دارند. برخی از آنها به واسطه حمله تومور به بافتهای مجاور یا گسترش بیماری به مناطق دیگر بدن شکل میگیرند.
سکسکه
سکسکه ممکن است زمانی که تومور به عصب فرنیک یا دیافراگم حمله میکند، شکل بگیرد. تحریک این ساختارها موجب انقباض مکرر دیافراگم میشود.
تنگی نفس
افراد ممکن است تنگی نفس را به واسطه گسترش تومور در سینه یا سینه پهلوی آسپیراسیون تجربه کنند.
بزرگ شدن گرههای لنفاوی
گرههای لنفاوی متورم ممکن است در گردن (گرههای لنفاوی گردنی) یا بالای استخوان ترقوه (گرههای لنفاوی ﺳﻮﭘﺮاﮐﻼوﯾﮑﻮﻻر) شکل بگیرد.
حساسیت استخوانها
گسترش سرطان به استخوانها ممکن است موجب بروز حساسیت و درد در آنها شود. گاهی اوقات ممکن است یک شکستگی در استخوان تضعیف شده رخ دهد. گسترش سرطان به استخوانها میتواند موجب افزایش سطوح کلسیم در خون (هایپرکلسمی) شود که میتواند گرفتگیهای عضلانی، ضعف و سردرگمی را در پی داشته باشد.
پشت درد
احساس درد در پشت بدن از نشانههای نسبتا شایع سرطان مری است که به واسطه حمله تومور به منطقه بین ریهها یا بین غشاهای قلب شکل میگیرد.
عوارض جانبی
سرطان مری میتواند با بروز برخی عوارض جانبی همراه باشد. برخی از آنها به واسطه درگیری محلی مانند باریک شدن یا فرسایش مری و برخی دیگر به واسطه گسترش تومور رخ میدهند. از عوارض جانبی شایع سرطان مری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
انسداد مری
انسداد مری یکی از عوارض بسیار شایع است. برای بسیاری از مبتلایان به سرطان مری، قرار دادن یک استنت مری برای امکان پذیر شدن دریافت غذا نیاز است.
فیستول تراکئواسافوژیل (Tracheoesophageal Fistula)
به واسطه حمله تومور و التهاب، یک فیستول (مسیر غیرعادی) ممکن است بین مری و نای شکل بگیرد. زمانی که این شرایط شکل میگیرد، آنچه وارد مری میشود میتواند به طور مستقیم وارد نای و پس از آن ریهها شود. فیستول تراکئواسافوژیل به طور معمول موجب سرفه هنگام بلع و سینه پهلو میشود. درمان ممکن است شامل قرار دادن استنت در مری و/یا نای شود. تکنیکهای جدیدتر مانند قرار دادن دریچههای چتری شکل در نایچه نیز ممکن است مد نظر قرار بگیرند.
فیستول آئورتواسافوژیل (Aortoesophageal Fistula)
شرایطی غیرمعمول، اما تهدیدکننده زندگی محسوب میشود که به واسطه شکل گیری یک فیستول بین مری و آئورت، رگ خونی بزرگی که خون را از سر به باقی بدن انتقال میدهد، رخ میدهد. این شرایط به طور معمول در مراحل پایانی بیماری شکل گرفته و از علائم آن میتوان به خونریزی از دهان و درد در میانه سینه اشاره کرد. در صورت تشخیص سریع، عمل جراحی ممکن است این مشکل را برطرف کند.
سینه پهلوی آسپیراسیون
احساس خفگی هنگام غذا خوردن یا یک فیستول اغلب موجب ورود محتوای مری و معده به ریهها میشود. این شرایط میتواند به سینه پهلوی آسپیراسیون، شرایطی که به طور معمول نیازمند بستری شدن در بیمارستان و درمان با آنتی بیوتیک است، منجر شود.
خونریزی
خونریزی شدید ممکن است به واسطه زخم یا سوراخ شدن مری یا به عنوان یک عارضه جانبی استفاده از استنت رخ دهد. گزینههای درمان به وضعیت موجود بستگی دارند و ممکن است شامل سوزاندن رگهای خونی دچار خونریزی شوند.
سوء تغذیه
یک عارضه بسیار رایج سرطان مری سوء تغذیه است که به واسطه کاهش توانایی فرد برای غذا خوردن رخ میدهد. این شرایط ممکن است نیازمند تغذیه با لوله برای تامین مواد مغذی مورد نیاز بدن باشد.
منبع: باشگاه خبرنگاران
15