این آسیب سبب بروز اسکار یا فیبروز میشود.NASH میتواند سبب بروز عوارضی مانند سیروز و سرطان کبد شود.
اضافه وزن میتواند خطر بروز NAFLD و NASH را افزایش دهد. تخمین زده میشود که حدود 6/9 درصد تمام کودکان و 38 درصد کودکان چاق در کشورهای غربی به انواعی از بیماریهای کبدی مانند NASH مبتلا هستند.
مطالعات قبلی نشان دادهاند که دریافت فروکتوز (قند موجود در نوشیدنیهای شیرین) از طریق رژیم غذایی سبب افزایش سطوح خونی اسید اوریک میشود. بالا بودن سطوح اسید اوریک و فروکتوز در افراد مبتلا به NAFLD دیده میشود. همچنین مشخص شده سطوح بالای اسید اوریک با سندرم متابولیک و NAFLD مرتبط است.
به تازگی محققان اثر اسید اوریک و فروکتوز را به طور مستقل بر NASH بررسی کردهاند. در این مطالعه اطلاعات 271 کودک و نوجوان چاق که به NAFLD مبتلا بوده و تحت بیوپسی کبد قرار گرفته بودند، بررسی شد. تمام شرکت کنندگان پرسشنامه بسامد خوراک که شامل اطلاعاتی در مورد نوع مواد غذایی مصرفی، دفعات مصرف و میزان مصرف بود را تکمیل کردند. با استفاده از این اطلاعات میزان دریافت فروکتوز افراد محاسبه شد.
نتایج نشان داد سودا و سایر نوشیدنیهای شیرین منبع عمده فروکتوز هستند. حدود 90 درصد افراد حداقل مصرف یکبار در هفته مصرف سودا و سایر نوشیدنیهای شیرین را گزارش کردند. میانوعدههای صبح و عصر شامل پیتزا، کراکر، ماست و تنقلات شور بود و توسط حدود 95 درصد افراد مصرف میشد.
بیوپسی کبد نشان داد 6/37 درصد کودکان و نوجوانان به NASH مبتلا هستند. از این تعداد، در 47 درصد افراد سطوح بالای اسید اوریک مشاهده شد. در افرادی که به NASH مبتلا نبودند 7/29 درصد شرکت کنندگان به اسید اوریک بالا مبتلا بودند.
دریافت فروکتوز در میان شرکت کنندگان مبتلا به NASH در مقایسه با افراد غیرمبتلا شایعتر بود. به طوریکه در کودکان و نوجوانانی که مقادیر بالای فروکتوز مصرف میکنند، احتمال ابتلا به NASH که نوعی NAFLD است، بالاتر بود.
بروز NASH به طور قابلتوجهی بر کیفیت زندگی و امید به زندگی اثر میگذارد. بنابراین شناخت عوامل خطر مرتبط با NASH در کودکان و نوجوانان مهم است.
نکته عملی: به منظور جلوگیری از بروز NASH در کودکان و نوجوانان توصیه میشود از مصرف سودا و نوشیدنیهای شیرین خودداری شود.
منبع: نی نی بان
16