۴۰ روز بدون باران در ۲۹ نقطه از استان فارس/ سال آبی جدید حکایت از خشکی دارد
چهل روز از شروع سال آبی جدید گذشت و طبق آمارهای سازمان هواشناسی تنها ۰.۲ میلیمتر باران در کازرون ثبت شد و سهم بقیه نقاط فارس عدد
چله اول سال آبی جدید بدون ثبت بارندگی در فارس به پایان رسید. در جدول گزارش بارندگی از 30 ایستگاه هواشناسی فارس تنها در ایستگاه کازرون 0.2 میلیمتر باران به ثبت رسید و سهم 29 نقطه دیگر درج عدد "صفر" بوده است.
سال آبی 00-99 از اول مهرماه سال جاری آغاز شده است و تا پایان شهریورماه سال آینده ادامه خواهد داشت.
این کاهش بارندگی در حالی رخ داده که در مدت مشابه سال گذشته همه نقاط فارس به جز جهرم، فسا، نیریز و مهر شاهد بارش بارندگی بودهاند و میانگین بارندگی فارس در مدت مشابه سال گذشته 8.3 میلیمتر بوده است.
در مدت مشابه سال گذشته فراشبند با 43.4 میلیمتر، لار با 29.2 میلیمتر و سپیدان با 23.7 میلیمتر پربارشترین شهرهای استان فارس بودند اما همین شهرها در 40 روز ابتدایی سال آبی جاری بدون بارندگی بودهاند.
به گفته سید محمدجعفر ناظم السادات، رئیس مرکز پژوهشهای علوم جوی و اقیانوسی دانشگاه شیراز، کاهش بارندگیها در پاییز برای کل کشور و استان فارس محسوس است و این پدیده همواره برای منطقه ایران به دلیل واقع شدن در محدوده گرم و خشک تکرار میشود.
وی گفته است: در مجموع برای بخش گستردهای از کشور و استان فارس انتظار کاهش بارشها داریم و در زمستان در برخی از مناطق این کاهش جبران میشود.
احد وظیفه، رئیس مرکز خشکسالی کشور سال آبی چندان پرباری را برای کشور پیش بینی نکرده و معتقد است که امکان دارد نرم بارشها حتی به پایینتر از حد معمول هم برسد.
وی با بیان اینکه الگوهای هواشناسی حاکی از آن است که احتمالا در زمستان وضعیت بارشها کمی بهتر میشود ولی این بهبود وضعیت آنچنان نخواهد بود که کمبودهای بارش پاییزی را جبران کند دلیل این کاهش بارشها را شرایط "لانینو" عنوان کرده است.
"النینو" و "لانینو" دو پدیده جوی هستند. "النینو" یک پدیده اقلیمی کلان است که به وسیله تغییرات دمایی در بزرگترین حوزه اقیانوسی جهان یعنی جنوب اقیانوس آرام رخ داده و موجب تغییر جهت آبهای سرد و گرم و بادهای این منطقه میشود.
پدیده "لانینو" برعکس پدیده "النینو" است. "لانینو" وضعیتی است که در قسمت مرکزی و شرقی اقیانوس آرام رخ داده و موجب سردتر شدن آب از حالت طبیعی خود میشود و سرد شدن آب بیش از حد طبیعی آب سبب سرد شدن بیشتر آب در خشکی و کاهش بارندگی میشود.
به طور کلی هنگامی که از پدیده "النینو" صحبت میکنیم بیشتر منتظر تغییرات آب و هوایی هستیم که منجر به افزایش سیلاب و بارندگیها شود، اما در پدیده "لانینو" انتظار داریم که سال خشک و کم بارشی داشته باشیم.
منبع: تسنیم
24