بهترین کارگردانهای دهه ۹۰ / هادی و فرهادی موفقترینها
دهه ۹۰ را شاید بتوان دوران رونق سینمای ایران دانست؛ جوایز جهانی و رونق گیشه، از جمله اتفاقهای مثبت در سینما بوده است اما در بررسی این ماجرا بد نیست به جوایز کارگردانان این دهه مراجعه کنیم.
اصغر فرهادی با 4جایزه در جدول زیر، پربسامدترین نام است. او که از موفقترین کارگردانان دهه90 به حساب میآید علاوه بر افتخارات داخلی بارها توسط جشنوارههای جهانی نیز موردتحسین قرار گرفته است. سعید روستایی و محمدحسین مهدویان هر یک با 4جایزه کنار فرهادی بیشترین جوایز داخلی را دریافت کردهاند.
مهمترین جوایز خارجی فرهادی
فرهادی البته به استثنای فیلمهایش جوایز فردی نیز بهدست آورده است که از آن جمله میتوان به جایزه یک عمر دستاورد هنری جشنواره بینالمللی فیلم آنتالیا(۲۰۱۶)، نشان لژیون دونور عالی هنر و ادبیات فرانسه(۲۰۱۴)، برنده جایزه سزار(۲۰۱۲)، جزو ۱۰۰ نفر از متفکران جهان فارین پالیسی(۲۰۱۲)،جشن تقدیر ویژه توسط امیر کوستوریتسا(۲۰۱۲)، جزو ۱۰۰ فرد تأثیرگذار در جهان تایم ۱۰۰(۲۰۱۲)، انتخاب بهعنوان بهترین فیلمساز سال خاورمیانه از مجله ورایتی(۲۰۱۱) اشاره کرد.
بهترین کارگردانهای دهه90 به انتخاب منتقدان
در روزهای پایانی اسفندماه نظرسنجی از منتقدان و نویسندگان سینمایی درباره بهترینهای هر سال در کتاب سال ماهنامه فیلم منتشر میشود؛ نظرسنجیای که منتقدان رسانههای مختلف در آن حضور دارند و نتیجهاش را میتوان برآیند نظر سینمایینویسان دانست. بهترینهای دهه 90 از نگاه منتقدان را از منظر کارگردانی بررسی کردهایم و برای انتخابهای اول تا سوم بهترتیب اعداد 10، 20و 30 امتیاز درنظر گرفتهایم.
در دهه 90اصغر فرهادی هر سالی که فیلمی روی پرده داشته عنوان بهترین فیلم و بهترین کارگردانی را از آن خود کرده است. نعمتالله با 2 فیلم برگزیده در جایگاه دوم قرار گرفته و رتبه سوم مشترکا به بهرام توکلی، عبدالرضا کاهانی، صفی یزدانیان و کیانوش عیاری رسیده است. توکلی با 3فیلم در رتبه سوم به این جایگاه رسیده و کاهانی، یزدانیان و عیاری هر کدام یکبار با فیلمشان، کارگردان برگزیده منتقدان شدهاند.
فرهادی انتخاب منتقدان
پولسازترین کارگردانها چه کسانی بودهاند؟
منوچهر هادی؛ پولسازترین کارگردان دهه 90
منوچهر هادی بیشترین آورده مالی را برای سینمای ایران داشته است. او با 3 فیلم «من سالوادور نیستم»، «آینه بغل» و «رحمان 1400» 57میلیارد و 90میلیون و 414هزار تومان در دهه 90در رونق اقتصادسینمای ایران نقش داشته است.
البته هادی به استثنای این سه فیلم در دهه 90فیلمهای دیگری چون «کارگر ساده نیازمندیم» در سال 94، «زندگی جای دیگری است» و «دنیای پر امید» در سال 93 و «یکی میخواد باهات حرف بزنه» در سال 91را روی پرده داشته است. از این فیلمها بهترتیب ۳۸۴ میلیون و ۷۱۸ هزار تومان در فیلم «کارگر ساده نیازمندیم»، 490میلیون و 711هزار تومان «زندگی جای دیگری است»، 25میلیون و 331هزار تومان «دنیای پر امید» و 373میلیون و 276هزار تومان در «یکی میخواد باهات حرف بزنه» فروش داشته است. جمع فروش فیلمهای این کارگردان در دهه 90به رقمی بالغ بر 58میلیارد و 364میلیون و 450هزار تومان میرسد و شاید بد نباشد هادی را کارگردان 60میلیارد تومانی بدانیم.
حضور پررنگ نهادهای رسمی
دهه90، دهه شکلگیری سازمانهای بانفوذ و پرقدرتی چون اوج است که در کنار تولید فیلمهای فیلمسازان قدیم (ابراهیم حاتمیکیا) و جدید (محمدحسین مهدویان) که مطلوب نهادهای رسمی هستند، چهرههایی از سینمای روشنفکری را هم جذب پروژههای خود میکند؛ دههای که بهرام توکلی برای اوج فیلم جنگی میسازد
24