«رنج زیر پوست» روایتی از خشونت علیه زنان
«رنج زیر پوست» که طی ۹ سال فیلمبرداری شده، سعی دارد با نگاهی انسانی و آگاهی بخشی از ظلمهایی که جامعه بر جنس مؤنث روا داشته است گامی در راستای عملی کردن حرفهای مکرر و شعاری دفاع از حقوق زنان بردارد.
به گزارش خبر فوری به نقل از ایسنا، مساله حقوق زنان یکی از مواردی است که همواره مورد توجه بوده است. زنانی که به عنوان یک عنصر مهم و تشکیل دهنده در جامعه حقوق و ارزشی را برای خود قایل هستند و درصدد تحقق خواستههایشان هستند. در جوامع کوچکتر اما این خواستهها به حداقلها تقلیل می یابد؛ در برخی از این جوامع نه تنها اعتباری برای زن بودن افراد وجود ندارد بلکه حتی به عنوان انسان نیز به او نگاه نمیشود و با سوء استفاده از ظرافت زنانه او را مورد آزار و اذیت قرار میدهند.
زنان به واسطه داشتن فیزیک خاص و روحیه حساس دهها بار بدتر آسیب میبینند و این آسیبها را گاه تا آخر زندگی به دوش میکشند و دم بر نمیآورند. زنان در جوامع کوچکتر معمولا به دلیل حفظ آبروی پدر و مادر و خانواده هایشان بسیاری از بی مهریها، آسیبهای جسمی و حتی آزارهای جنسی را از جانب همسرانشان به جان میخرند و پا سوز فرزندانشان می شوند. «رنج زیر پوست» با نگاهی واقع گرایانه به این موضوع پرداخته است.
محسن جعفری راد سازنده مستند بلند «رنج زیر پوست» در گفتگو با خبرنگار ایسنا اظهار کرد: در برخی از شهرهای کوچک و شهرستانها گاه شاهد رفتارهای خشونت بار بر علیه جنس مونث هستیم. از آنجا که خود من در یکی از همین شهرستانها و در یک خانواده پر تعداد بزرگ شدهام بارها با چنین رفتارهایی مواجه شده و از نزدیک آنها را لمس کردهام؛ از این رو با یک زمینه ذهنی و پیشینه خانودگی سعی کردم بخشی از این بی رحمیها را درقالب یک مستند 73 دقیقهای به تصویر بکشم.
وی درباره انگیزه پرداختن به چنین موضوعی بیشتر توضیح داد و افزود: هیچ انسانی عاری از اشتباه نیست و بالعکس خوب مطلق هم نداریم، انسانها همه خاکستری هستند. معمولا در سینمای ما وقتی به موضوع زنان و مشکلات آنها پرداخته میشود به طور صد درصدی شخصیت زنان را بی گناه و معصوم و در مقابل آنها مردان را بی رحم و قصی القلب نشان میدهند؛ همین رویکرد یک جانبه که به قول خود سازندگان فیلم در جهت حمایت و طرفداری از زنان جامعه است، اتفاقا در بسیاری از موارد نه تنها به نفع خانمها نبوده بلکه در نمود مسائل و مشکلات آنها نیز موفق عمل نکرده و نتیجه عکس داده است.
این روزنامه نگار و فیلمساز خاطرنشان کرد: حضور یک دهه فعالیت در مطبوعات و بزرگ شدن در خانوادهای که برخلاف ظاهر خوش رنگ و لعابش به مانند بسیاری از خانوادههای دیگر، دردرون، انبوهی از درد و رنج، تلخی و زجر را در خود جای داده بود؛ مرا برآن داشت تا این تلخی را که از سلطه مرد خانواده که درموضع قدرت و در راس قرار گرفته بود و تمام این تلخیها زاییده رفتار خشونت بار و تفکر مرد سالارانه او بود، را نقادانه روایت کنم.
او در ادامه یاد آور شد: متأسفانه در بسیاری از اجتماعات ایرانی زنان و دختران هویت واقعی ندارند و به عنوان یک انسان، از داشتن استقلال های فردی محروم هستند. «رنج زیر پوست» که طی 9 سال فیلم برداری شده و پروسه پر فراز و نشیبی را طی کرده است، سعی دارد با نگاهی انسانی و آگاهی بخشی از ظلمهایی که جامعه بر جنس مونث روا داشته است گامی درراستای عملی کردن حرف های مکرر و شعاری دفاع از حقوق زنان بردارد.
جعفری راد با اشاره به نکات فنی فیلم، عنوان کرد: با توجه به اینکه فیلم گزارش محور است، در تصویر برداری بیشتر نماها از دوربین حرفهای حتی به اقتضای مکان از تصاویر هوایی استفاده شده است. اما در پاره ای موارد که حضور دوربین نامحسوس بود از تصاویری که بادوربینهای کوچکتر گرفته بودیم، بهره بردیم.
وی به حمایتهای مالی فیلم که مهمترین عامل به انجام رسیدن یک پروژه طولانی مدت است، پرداخته و متذکر شد: «مهدی مطهر» به عنوان تهیه کننده، مانند یک برادر طی 8 سال تصویربرداری گسسته و 18 ماه فیلم برداری شبانه روزی پشتوانه من بود و پای کار ایستاد. طی مذاکرات و قرارهایی که با او گذاشتم احتمال اینکه بعد از جشنواره بخواهیم برای فروش فیلم اقدام کنیم، زیاد است.
جعفری راد در پاسخ به این سوال که چگونه توانست تمام واقعیات زندگی شخصی و مسایل خصوصی خود را منعکس کند و خانواده خود را برای بیان ناگفتهها و جلب اعتماد آن ها مجاب کند، گفت: خیلی از حرفها گفتنی نیست، بیان حرفها و درد ها نیازمند داشتن تریبون و مخاطب واقعی است. من برای گفتن این حرفها منتظر فرصت و بهانه بودم تا این که زبان تصویر را برای این کار انتخاب کردم؛ چراکه تصویر می تواند بسیاری از مفاهیم بنیادین را در عرض چند دقیقه به بیننده منتقل کند.
وی افزود: با توجه به اینکه من به عنوان کوچکترین فرزند خانواده در جریان تمام مسایل خانواده بودهام و طی سالها به این نتیجه رسیدهام که خودخواهی، ستمگری و کینه توزی نتیجه ای جز شکاف روحی بین اعضای خانواده ندارد. همچنین تنها کسی بودم که تمایلات خاصی به هنر و ادبیات داشتم در نتیجه در جلب اعتماد خانواده و مجاب کردنشان مشکلی نداشتم.
کارگردان «رنج زیر پوست» در پایان درباره حضور خود در جشنواره سینما حقیقت گفت: هر جشنوارهای مجالی است برای گفتمان فرهنگی و کشف استعداد های جدید که سینما حقیقت نیز به عنوان یک جشنواره معتبر از آن تبعیت میکند؛ مفتخرم از اینکه فیلم من در این جشنواره حضور دارد و امیدوارم مورد توجه قرار گیرد.
این مستند چهارشنبه 20 آذر ساعت 14 و شنبه 23 آذر ساعت 16 در پردیس سینمایی چارسو به نمایش درمی آید.
72