پانزدهم بهمن
محمدعلی فردین ۹۰ ساله شد
۹۰ سال پیش در ۱۵ بهمن ۱۳۰۹ محمدعلی فردین به دنیا آمد.
محمدعلی فردین بازیگر مشهور ایرانی بهمن سال ۱۳۰۹ در پایینتر از دروازه دولاب تهران در یک خانواده متوسط به دنیا آمد. عمده فیلمهای فردین مربوط به قبل از انقلاب هستند و پس از انقلاب او اجازه بازیگری نیافت و در فرش فروشی خود در منطقه ونک بود.
نام خانوادگی: فردین
زمینه فعالیت: سینما، ورزش
تاریخ تولد: ۱۵ بهمن ۱۳۰۹
محل تولد: تهران
تاریخ فوت: ۱۸ فروردین ۱۳۷۹ (۷۰ سال)
مدفن: قطعه هنرمندان بهشت زهرا
پیشه: هنرپیشه، کشتی گیر
سالهای فعالیت: ۱۳۳۸-۱۳۶۱
همسر: مهری خمارلو
فرزندان: سعید، سیاوش، عاطفه، آمنه
مدرک تحصیلی: دیپلم
دوران ابتدایی را در دبستان ترقی در خیابان شهباز، و دوره متوسطه را در دبیرستان آذر در خیابان شاه آباد گذراند و موفق به اخذ دیپلم گردید، در سن ۱۸ سالگی راهی سربازی شد و دو سال در نیروی هوایی ارتش شاهنشاهی خدمت کرد.
فردین در سن ۱۹ سالگی با دوشیزه مهری خمارلو ازدواج کرد، همسرش از آشنایی و ازدواج با فردین چنین میگوید: فردین دوست برادرم بود، با هم ورزش میکردند و موجب آشنایی مختصر من و فردین شد، پیشنهاد ازدواج از طریق برادرم مطرح شد، او بسیار سر به زیر و محجوب بود، او با نوزده سال سن و من هم هفده ساله در همان سال ازدواج کردیم.
نام همسر فردین، مهری خمارلو است که هم اکنون درگذشته است. او دارای چهار فرزند به نامهای سعید، سیاوش، عاطفه و آمنه است.
در سن شانزده سالگی علی رغم مخالفتهای پدر به شکل حرفهای به ورزشهایی چون:فوتبال، ژیمناستیک، شنا و هالتر پرداخت، و با تعییر پی در پی رشتههای ورزشی سرانجام از دنیای کشتی سردرآورد. او به باشگاه نیرو و راستی رفت و زیر نظر کیومرث ابوالملوکی به فراگیری فنون کشتی پرداخت ابوالملوکی در مورد فردین میگوید:بسیار باهوش بود. فنون کشتی را به راحتی یاد میگرفت و راحتتر از آن اجرا میکرد بیش از آن که از زور بازو و قدرت خود استفاده کند، از هوش و ذکاوت خود بهره میبرد.
بعدها فردین به باشگاه تهران رفت، در این جا بود که با غلامرضا تختی آشنا شد، او در این باشگاه زیر نظر حبیب الله بلور به صورت حرفهای کشتی را دنبال کرد وی اولین بار در مسابقات قهرمانی کشور در رشته آزاد در سال ۱۳۳۲ در اصفهان در وزن ششم مدال برنز گرفت و در سال ۱۳۳۳ در انتخابی تیم ملی در وزن ۷۳ کیلو برگزیده شد و راهی تیم ملی گردید و در دومین دوره مسابقات جهانی در سال ۱۹۵۴ میلادی در توکیو به همراه محمود ملاقاسمی، محمدمهدی یعقوبی، ناصر گیوه چی، توفیق جهانبخت، عباس زندی، غلامرضا تختی و احمد وفادار اعضای تیم ملی را تشکیل دادند و در نهایت در این مسابقات تیم ایران دو مدال طلا در اوزان ۶۷ و ۷۹ کیلوگرم توسط مرحوم توفیق جهانبخت و عباس زندی به دست آمد، اما در وزن ۷۳ کیلوگرم محمدعلی فردین با شکست حریفانی از فیلیپین، سوئد، آرژانتین و ژاپن فینالیست شد، ولی در مبارزه پایانی مغلوب حریف گرجی از شوروی سابق شد و با مدال نقره به کار خود پایان داد.
همچنین در سال ۱۳۳۶ در قهرمانی کشور در تهران در یک وزن پائینتر در وزن پنجم با شکست همه مدعیانش از عنوان قهرمانی را به دست آورد، فردین برای اینکه ثابت کند در رشته فرنگی نیز تبحر دارد در مسابقات قهرمانی کشور در سال ۱۳۳۷ در تهران در وزن ششم بعد از اینکه همه حریفان خود را تا فینال شکست داد در مبارزه نهایی نیز در فینالی تکراری از سد محمد بهادری گذشت و با کسب عنوان قهرمانی در صدر وزن ششمیها قرار گرفت. وی به دلیل آسیب دیدگی و پارهای نامهربانیها مجبور شد با دنیای کشتی خداحافظی کند، محمدعلی فردین از معدود قهرمانانی است که هم در کشتی آزاد و هم در کشتی فرنگی، عنوان قهرمانی ایران را نصیب خود کرد.
۷۳ کیلو:نفر اول انتخابی تیم ملی در سال ۱۳۳۳،
۷۳ کیلوگرم:مسابقات جهانی ۱۹۵۴ توکیو - نقره
۷۳ کیلوگرم:بدون شکست در رقابتهای تیم به تیم در سوئد
۷۳ کیلوگرم:عضو تیم ملی، اعزامی به جشنواره جهانی ۱۹۵۵ ورشو
۷۳ کیلوگرم:قهرمانی کشور ۱۳۳۶ تهران - طلا
۷۳ کیلوگرم:مسابقات جهانی ۱۹۵۷ استانبول - چهارم
۷۹ کیلوگرم:کشتی فرنگی قهرمانی کشور ۱۳۳۷ تهران - طلا
فردین در سال ۱۳۶۱ آخرین فیلمش با عنوان برزخیها را بازی کرد وازآن به بعد اجازه بازیگری را از او گرفتند، با این وجود او حاضر به ترک کشور نشد. فردین در دوره اوج موجب به وجود آمدن یک سبک به نام سبک فردینی شد که طرفداران بسیاری داشت.
فردین شخصی نیکوکار بود. او کلیه هزینه کفن و دفن جهان پهلوان غلامرضا تختی را تقبل کرد و در در دوره ای، دستمزد بازیگری اش را برای تهیه جهیزیه به یک دختر داد، همچنین وی هزینه ساخت ۱۸ مدرسه را تقبل کرد که اینگونه نیکوکاریها پس از درگذشت او مطرح و شناخته شد.
سرانجام فردین در فروردین ماه سال ۱۳۷۹ چشم از جهان فروبست و در میان سیل هنرمندان وهنردوستان وبا یک تشییع جنازه بی سابقه در قطعه هنرمندان بهشت زهرای تهران به خاک سپرده شد. اما بی شک فردین در دل ملت ایران تا سالها زنده خواهد ماند. روحش شاد ویادش گرامی باد.
قرار بزرگ (۱۳۵۴)
قصه شب (۱۳۵۲)
جهنم + من (۱۳۵۱)
قصر زرین (۱۳۴۸)
سلطان قلبها (۱۳۴۷)
حاتم طائی (۱۳۴۵)
گدایان تهران (۱۳۴۵)
خوشگل خوشگلا (۱۳۴۴)
عشق و انتقام (۱۳۴۴)
گرگهای گرسنه (۱۳۴۱)
سلطان قلبها (۱۳۴۷)
حاتم طایی (۱۳۴۵)
خوشگل خوشگلا (۱۳۴۴)
عشق و انتقام (۱۳۴۴)
برزخیها (۱۳۶۱)
بر فراز آسمانها (۱۳۵۷)
غزل (۱۳۵۵)
تعصب (۱۳۵۴)
قرار بزرگ (۱۳۵۴)
جوانمرد (۱۳۵۳)
سلام بر عشق (۱۳۵۳)
شکست ناپذیر (۱۳۵۳)
مواظب کلات باش (۱۳۵۳)
ناجورها (۱۳۵۳)
جبار سرجوخه فراری (۱۳۵۲)
قصه شب (۱۳۵۲)
جهنم + من (۱۳۵۱)
ایوب (۱۳۵۰)
باباشمل (۱۳۵۰)
راز درخت سنجد (۱۳۵۰)
مرد هزار لبخند (۱۳۵۰)
مردان خشن (۱۳۵۰)
میعادگاه خشم (۱۳۵۰)
همای سعادت (۱۳۵۰)
یک خوشگل و هزار مشکل (۱۳۵۰)
سکه شانس (۱۳۴۹)
کوچه مردها (۱۳۴۹)
مردی از جنوب شهر (۱۳۴۹)
یاقوت سه چشم (۱۳۴۹)
بهشت دور نیست (۱۳۴۸)
دنیای پر امید (۱۳۴۸)
قصر زرین (۱۳۴۸)
نعره طوفان (۱۳۴۸)
خشم کولی (۱۳۴۷)
سلطان قلبها (۱۳۴۷)
طوفان بر فراز پاترا (۱۳۴۷)
مردانه بکش (۱۳۴۷)
چرخ فلک (۱۳۴۶)
شکوه جوانمردی (۱۳۴۶)
طوفان نوح (۱۳۴۶)
امیرارسلان نامدار (۱۳۴۵)
جهان پهلوان (۱۳۴۵)
حاتم طائی (۱۳۴۵)
گدایان تهران (۱۳۴۵)
مردی از تهران (۱۳۴۵)
ببر کوهستان (۱۳۴۴)
خوشگل خوشگلا (۱۳۴۴)
عشق و انتقام (۱۳۴۴)
قهرمان قهرمانان (۱۳۴۴)
گنج قارون (۱۳۴۴)
مو طلایی شهر ما (۱۳۴۴)
آقای قرن بیستم (۱۳۴۳)
انسانها (۱۳۴۳)
ترانههای روستائی (۱۳۴۳)
جهنم زیر پای من (۱۳۴۳)
دهکده طلایی (۱۳۴۳)
مسیر رودخانه (۱۳۴۳)
زنها فرشته اند (۱۳۴۲)
ساحل انتظار (۱۳۴۲)
زمین تلخ (۱۳۴۱)
طلای سفید (۱۳۴۱)
گرگهای گرسنه (۱۳۴۱)
بیوههای خندان (۱۳۴۰)
دختری فریاد میکشد (۱۳۴۰)
فریاد نیمه شب (۱۳۴۰)
فردا روشن است (۱۳۳۹)
چشمه آب حیات (۱۳۳۸)
دوقلوها (۱۳۳۸)
تهیه کنندگی محمدعلی فردین
بر فراز آسمانها (۱۳۵۷)
قرار بزرگ (۱۳۵۴)
قصه شب (۱۳۵۲)
جهنم + من (۱۳۵۱)
سکه شانس (۱۳۴۹)
خوشگل خوشگلا (۱۳۴۴)
گرگهای گرسنه (۱۳۴۱)
فردین و همسرش
فوت محمدعلی فردین از زبان نارملا عین الدین عروس محمدعلی فردین
نارملا عین الدین درباره بهترین خاطره از پدرشوهرش اظهار داشت: بهترین خاطرهای که از پدر همسرم به یاد دارم مربوط به روزی است که به سینما جمهوری (آن زمان برای آقای فردین بود) رفتم. یک نقاشی سیاه قلم از چهره او در دفترشان بود. تا چشمم به این تابلو افتاد به آقای فردین گفتم:این تابلوی سیاه قلم بی نظیر است. از من پرسید: از تابلو خوشت آمده؟ گفتم:خیلی زیاد. به خانه برگشتم و دو ساعت بعد پدر همسرم آن تابلوی بزرگ را با وانت برایم فرستاد.
شب قبل از فوت کمتر صحبت میکرد…
عین الدین درباره درگذشت فردین میگوید:شب قبل از فوت آقای فردین، شام مهمان خانه شان بودیم. همه چیز مثل همیشه بود و فقط به نسبت روزهای قبل کمتر صحبت میکرد. فردای آن روز حدود ساعت چهار بعدازظهر بچهها را با سیاوش پارک برده بودیم که برادر همسرم به سیاوش زنگ زد و خیلی ناگهانی اعلام کرد که پدر فوت شده است. سیاوش شوکه شد. به منزل شان رفتیم.
مادرشوهرم برای خوردن قهوه صدایش میکند اما…
وی ادامه داد:مادرشوهرم تعریف کرد که از ظهر همان روز احساس درد داشت و فکر میکرد یک معده درد ساده است؛ البته حال عمومی اش خوب بوده و فقط دردی خفیف در قفسه سینه احساس میکرده است. اورژانس میآید و تشخیص میدهد که ممکن است از قلبش باشد. تا اینکه یک قرص نیتروگلیسیرین میخورد و میخوابد. مادر همسرم مدام به او سر میزده و حالش مساعد بوده است تا اینکه برای خوردن قهوه صدایش میکند و متوجه میشود که بسیار آرام و بی سرو صدا فوت کرده است.
عروس فردین نکته جالبی را هم درباره پیشنهاد بازی در فیلم "جهان پهلوان تختی" که علی حاتمی بنا بود آن را بسازد و در نهایت افخمی آن را کارگردانی کرد بیان نمود. وی گفت:وقتی به آقای فردین پیشنهاد ایفای نقش تختی را دادند، او گفت به جای تختی بازی نمیکنم، ولی به شرطی این پیشنهاد را قبول میکنم که کارگردان این فیلم خودم باشم.
منبع: نمناک
72
بسیار عالی بود تشکر از اینکه یادی از گذشتگان میکنید.
یادش گرامی روحش شاد
ایستاده مرد . زانو نزد تا مثل خیلی بازیگرا رنگ عوض کنه
مرد واقعی بود روحش شاد کلی کارخیر کرد بی سرصدا
روحت شادفردین چقدر دوست داشتنی بودی فیلماتو همیشه میبینم خصوصا سلطان قلبها وگنج قارون را آدم هرچقدر هم اینا را میبینه سیر نمیشه باصدای ایرج میخونی روح آدم تازه میشه خدا رحمتت کنه مرد خوشتیپ
خداوند روحش را بیامرزد و قرین رحمت فرماید
خب که چی!!!!! حالا که مرده و رفته؛ لابد تو اون دنیام داره واسه اموات فیلم بازی میکنه. انگار چه فرد شاخصی بوده!!!! خخخخخخخ
سلام وعرض ادب همین که همه یادشو به نیکی می برن یعنی جاش خوبه شما به فکر خودت باشه؟ نه اختلاس کرده نه مال مردم خورده؟ نه پشت اموات غیبت کرده؟ الف احترام رو یاد بگیر؟ هزار بار روحت شاد سلطان قلبها هنرمند بلند آوازه
خدا شفات بده . الهی امین
خر چه داند مزه نقل و نبات.
یعنی چی ،بجای خدابیامرزی چرت و پرت می نویسی خدا شفای عاجل بهت بده
مریم جان فلان جات داره میسوزه
خدا به امثال شما شفای عاجل عطا کند لابد فکر کردی خیلی مسلمان هستی! شرم و حیا چیز خوبی هست که متاسفانه امثال شما ندارید
خدا بیامرزه از اینکه نام بزرگان را زنده نگه میدارید ممنون
یادش بخیر چه لذتی میبردیم از بازیگری این هنرمند برجسته .روحش شاد عالیه که یادی کردید از عزیزانی که دیگه پیش ما نیستند . روحشان شاد.
روحت شاد هنرمند بزرگ
لعنت بر اونایی که نذاشتند دیگه فيلم بازی کنه. لعنت و لعنت.
میلیونها بار لعنت
خدا رحمت کند مرحوم محمد علی فردین ،همیشه در یاد هنرمندان و هنردوستان خواهد ماند
هرکسی خدا می دونه جاش کجاست. خداقبول کنه اگر کاردرستی میکرد وگرنه...
قطعا نزد خدا جایگاه خوبی داره خیال شما راحت باشه!
روحش شاد و یادش گرامی انسان های شریف از یاد و خاطر مردم نمیروند
خدا رحمت کند آقای فردین عزیز من ازکودکی خیلی خاطره دارم ازفیلم های ایشان به نظر من یکی ازقشنگترین فیلم هاشون گوهرشب چراغ هست که نامی ازآن برده نشده هنرمند های قدیم دردل ما جا دارندوفراموش نمیشوندخدا همشون را بیامرزد ...
ایول خبر فوری...........
فردین روحت شاد
نمیدانم چرا وقتی به این تصاویر نگاه کردم روحم تازه شد محمد علی فردین، چنگیز جلیلوند، ایرج همه خوب همه خوشگل همه انسان
روحش شاد.ولی نمی دونم چرا حالا یادش افتادید؟
درررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررووووووووووووووووووووووووووووووووووووووووووددد بر خبر فوی . بهترین خبری که در این چند ماه خوندم و عکسهای این عزیزان را دیدم . آآآآآفرین
فردین فردین که میگن این بود؟
خدا بیامرزش الان یادش میکنین چرا باید اون بازیگرای قدیمی اون استورهای که هنوز که هنوزه خاطرات وفیلمهاشون داره تو کشورای دیگه بادوبله در راس فیلمهای کلاسیک پخش می شه تو کشور خودشون نباشن یا او خوانندگانی که تو کشور بیگانه زندگی می کنن چرا واقعا نباید تو کشور خودشون باشن