طرحی برای تولد مسعود کیمیایی
بهزاد خورشیدی _ هنرمند گرافیست _ با ارائه طرحی در زادروز مسعود کیمیایی از این کارگردان سینما یاد کرده است.
خورشیدی با طراحی این اثر برای زادروز کیمیایی نوشته است:
«سده گذشته با پیشرفت علم و صنعت دیجیتال، هنرهای زیادی از این صنعت به دنیا معرفی شده است. در گذشته مردم میدانستند که نقاش باید با قلمو و رنگ آثار هنری خود را بیافریند و یا نقشهکش باید به وسیله ابزارهایی مثل میز نور، خطکشهای متنوع برای کشیدن نقشه مورد نظر استفاده کند، اما با پیشرفت هرروزه دیجیتال این نیازها متنوعتر و به صفحه نمایشگر کامپیوتر وارد شدهاند. دیجیتال آرت از هنرهای مدرن برای نشان دادن خلاقیت به حساب میآید و هر اثر هنری را که به وسیله ابزارهای دیجیتال به وجود آید دیجیتال آرت میگویند. البته پرواضح است که یک گرافیست در ابتدا باید طراح و ایدهپرداز خوبی هم باشد؛ یعنی مختصات فرم و کمپوزیسیون در هنر طراحی و نقاشی را بداند. برای خلق آثار قابل توجه دیجیتال آرت، از ایدهها و روشهای مختلف استفاده میشود. به طور مثال، با استفاده از عکسهایی که قابلیت مناسبی دارند، با اِعمال یکسری تغییرات آنها را به دیجیتال آرت تبدیل کرد. حتی میتوان با ابزارها، افکتها و تغییرات بسیار، تصاویر ذهنی و افکار خود را به تصویر کشید و به معرض نمایش گذاشت.
برخی چهرهها همانند مسعود کیمیایی که بسیار فتوژنیک هم هستند برای طراحی و خلق یک اثر برای عکاسان و گرافیست جماعت بسیار مطلوب هستند. آن سیمای مصمم و جدی و عموما با فریم عینک کائوچویی، کلاه شاپو، شال و پالتویی بلند، در واقع همه عناصر را یک جا درخود دارد. کافی است تا با افزودن چند تاش خشن در گوشه تصویر و افزودن رنگی سرخ بر پس زمینه کاراکتر، بخشی از هویت دنیای درونی فیلمساز را به تصویر کشید!
۷ مرداد (۱۳۲۰) زادروز مسعود کیمیایی نویسنده و کارگردان مطرح سینمای ایران است. هشت دهه زندگی و بخش مهمی از این دوران را با سینما و نویسندگی گذراندن از عهده هر انسانی بر نمیآید ولی مسعود کیمیایی از سال ۱۳۴۵ این مسیر را آغاز کرد و با خلق فیلم «قیصر» شد آغازگر موج نو سینمای ایران؛ سینمایی که از فرط سطحینگری در جستوجوی هوای تازهای بود.
قهرمان سینمای کیمیایی از جنس دیگری بود. رویکرد عدالتخواهانه «قیصر» تا پیش از این فیلم در سینمای ایران جایی نداشت. قهرمان او از طبقه فرودست جامعه بود و وامدار قدرت بیرون از چارچوب جامعه شهری هم نبود. کوچه و محله نماد انسانهایی شدند که در هم پیوستگی را میآموختند، هر چند که در فیلم «قیصر» این فرد است که تصمیم میگیرد و خود او هم (به ظن خود) قانون را اجرا میکند؛ با گرفتن انتقام از متجاوزین به حریم شخصی و خانوادگیاش!
کیمیایی ساخت سی و دو فیلم بلند و کوتاه را در کارنامه سینماییاش دارد. اهل نوشتن هم هست. قصه میگوید و گاهی شعر میسراید؛ کتابهای «جسدهای شیشهای»، «زخم عقل»، «حسد» و رمان بلند «سرودهای مختلف ارکسترهای بزرگ ندارند».
سالها پیش به واسطه دوست عزیزم حمید نعمتالله با مسعود کیمیایی از نزدیک آشنا شدم، برای طراحی پوستر فیلم «مرسدس» (که البته دوستش ندارم) و بعد به طراحی پوستر فیلم «اعتراض» رسیدم که گفت یک پوستر دورنگ میخواهد با حال و هوای «گوزنها» اثر مرتضی ممیز عزیز. نتیجه شد پوستری که با انتخاب و دبیری استاد ممیز بر دیوار اولین دوسالانه انجمن گرافیستها بر دیوار نمایشگاه نشست. و بعد به پیشنهاد جواد طوسی گرامی و سفارش نشر اختران طراحی جلد آخرین رمان کیمیایی را هم قلمی کردم.»
منبع: ایسنا
72