اجرای شاهنامه با سازهای اصیل
تلاش داریم داستانهای شاهنامه را با ملودی و سازبندیهایی نزدیک به علاقههای نسل جوان و با تلفیقی از سازهای اصیل ایرانی در کنار سازهای جهانی، تنظیم و اجرا کنیم.
محسن مرعشی، ضمن بیان این نکته، با تشریح روند اجرای استفاده گروه موسیقی شهپر از اشعار شاهنامه فردوسی در قالب موسیقایی، گفت: گروه موسیقی فیوژن «شهپر» به آهنگسازی و خوانندگی خودم سالهاست با محوریت استفاده از کلام بزرگان و مفاخر شعر و ادب پارسی چون مولانا، حافظ، خیام و...، چه در قالب انتشار آلبوم موسیقی و چه اجرای صحنهای و کنسرت در داخل و خارج از کشور فعالیت دارد.
تلفیق ملودی جوانپسند با سازهای اصیل
این هنرمند عرصه موسیقی کشور ادامه داد: پس از بازخورد خوبی که از اجرای یادروز حکیم فردوسی شاعر نامدار بزرگ ایرانی در تالار رودکی داشتیم، خوشبختانه برای نخستین بار نیز در کشور جمهوری تاجیکستان همزمان با برگزاری فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در هفته دوم آبان ماه سالجاری در شهرهای مختلف این کشور نیز از فضای کاری ما استقبال خوبی به عمل آمد.
او با اشاره به اجرایهای مختلف و در شهرهای خجند، حضار و دوشنبه کشور تاجیکستان، گفت: در مدت زمان برگزاری هفته فرهنگی ایران در تاجیکستان قطعاتی همچون «پند حکیم» و «شهر آزادگان» که شعر آن از داستانهای مختلف شاهنامه فردوسی انتخاب شده در کنار ترانههایی از داستانهای «فریدون و ضحاک»، «رستم و سهراب»، «زاده شدن سیاوش»، «سیاوش و سودابه»، «کشته شدن سیاوش»، «کیخسرو و افراسیاب»، همچنین سه ترانه از داستانهای «رستم و اسفندیار» از کارهایی هستند که تاکنون به اجرا درآمدهاند. مرعشی درباره چالشهای مهم خود در این راستا، از چیدمان اشعار به عنوان یکی از چالشهای مهم خود در این اجرا یاد کرد و افزود: باید بهگونهای میشد تا بر کلیت داستان خدشهای وارد نکند، چرا که اشعار داستانهای شاهنامه طولانی است و برای انتخاب آن در قالب یک قطعه ۶-۷ دقیقهای، باید بسیار وسواس به خرج داد. خصوصاً اینکه برخی اشعار از داستانهای مختلف شاهنامه در کنار هم قرار گرفته است. دیگر اینکه تا پیش از این، اشعار شاهنامه صرفاً در قالب موسیقی کلاسیک ایرانی (موسیقی سنتی) و یا در قالب موسیقی مقامی منتشر شده که البته بسیار فاخر و قابل احتراماند.
این آهنگساز و خواننده کشور ادامه داد: ذهنیت من این بود که این اشعار را در قالب موسیقی عامهپسند نیز بتوان ارائه کرد تا نسل جوان هم به واسطه نوع موسیقی، از محتوای شاهنامه استفاده کنند که در این راه، مسئولیت تنظیم ارکسترال آثار بر عهده دوست آهنگساز و هنرمندم عرفان پرقوه قرار گرفت که فکر میکنم به بهترین شکل به سرانجام رسید.
شاهنامهپژوهان در کنار موسیقی
مرعشی در عین حال اظهار داشت: خوشبختانه در این مسیر سعادت و افتخار داشتیم تا از محضر بزرگترین شاهنامه پژوه تاریخ، استاد جلال خالقی مطلق و نیز از اسطوره شناس بزرگ و گرانقدر کشور خانم ژاله آموزگار نیز بهره بریم.
وی اضافه کرد: حمایتهای این دو استاد بزرگوار از ایده موسیقایی ما در حوزه شاهنامه سبب شد تا با انرژی دوچندان به کار ادامه دهیم. ضمن اینکه از نظرات ارزشمند استاد خالقی در گزینش اشعار نیز بسیار استفاده بردم و در واقع تمام آنچه اجرا شد، با نظارت مستقیم و اجازه ایشان بود.