روز هفتم جشنواره فجر چهل و یکم در سینما رسانه، فیلمها و حاشیهها
در روز ششم جشنواره فجر در سینما رسانه (پردیس ملت) فقط فیلم سینمایی «کاپیتان» با حضور عوامل آن نمایش داده شد و فیلم «گلهای باوارده» به دلیل مشکلات فنی از نمایش بازماند.
هفتمین روز چهل و یکمین جشنواره بینالمللی فیلم فجر، سهشنبه ۱۸ بهمن، با نمایش فیلم «کاپیتان» به کارگردانی محمد حمزهای در پردیس ملت؛ کاخ رسانه جشنواره برگزار شد و فیلم «گل های باوارده» علی رغم حضور کارگردان در خانه رسانه برای نمایش فیلم و شرکت در نشست خبری به دلیل مشکل فنی میسر نشد. به درخواست عوامل فیلم و بنیاد سینمایی فارابی زمان جدید اکران فیلم به زودی اعلام میشود.
کاپیتان
کارگردان: محمد حمزهای
بازیگران: پژمان بازغی، پانتهآ پناهیها
خلاصه داستان: «کاپیتان» در بیمارستان کودکان سرطانی می گذرد. پدر کودکی به نام «عیسی رضایی» توان رویارویی با کودک خود را ندارد و با درخواست از مدیریت بیمارستان با گریم دلقک برای کودکان نمایش اجرا می کند و در عین حال در به صورت ناشناس در کنار فرزند خود است.
در «کاپیتان» بیماری صعب العلاج به نوعی استعاره از مشکلات روزمره زندگی است که کودکان با حال و هوای خود چندان به این مشکلات توجه نمی کنند و با امید کودکانه خود به دنبال رویاهای خود می روند. این درحالی است که بزرگسالان در مواجه با مشکلات زندگی بعضاً تمام امید و آرزوهای خود را بر باد رفته می بینند و از مسیر زندگی که همان «زندگی کردن» است دور می شوند.
«کاپیتان» قرار نیست که عواطف و احساسات بیننده را در مواجهه با بیماری کودکان معصوم تحریک کند بلکه زندگی کردن و زیستن را حتی در شرایط سخت یادآوری می کند. می توان گفت که «کاپیتان» فیلمی در مدیوم سینما نیست ولی به واقع فیلم شریفی است که مفاهیم والایی را به دور از شعارزدگی و ابتذال بیان میکند.
(امتیاز 2 از 5)
گلهای باوارده
کارگردان: مهرداد خوشبخت
بازیگران: بانیپال شومون، امیررضا دلاوری، الهام نامی نیک، نادر سلیمانی، یاسین مسعودی
دومین سانس سینمای رسانه در روز سهشنبه ۱۸ بهمنماه به نمایش جدیدترین اثر مهرداد خوشبخت اختصاص داشت که به دلیل ایراد فنی امکان نمایش این فیلم برای اهالی رسانه فراهم نشد و با وجود تاخیر حدود ۲ ساعتی و انتظار حاضران در سینما ، اکران این فیلم از جدول جشنواره حذف شد.
حاشیههای روز هفتم در سینما رسانه
*افتتاح رسمی بخش بازار جشنواره فیلم فجر، بازدید وزرای ارشاد و نفت از سینمای رسانه، ادامه واکنشها به حاشیههای برنامه هفت، مشخص نشدن نام داوران و مهمانان خارجی و پخش نشدن یک فیلم، به همراه چند اتفاق دیگر روزی پرحاشیه را در فاصله سه روز مانده تا اختتامیه جشنواره فیلم فجر رقم زدند.
مهمترین حاشیه روز هفتم به نمایش نرسیدن فیلم «گلهای باوارده» بود که اتفاقا برای نمایش آن 2 وزیر (ارشاد و نفت) در سالن سینما رسانه حضور داشتند!
یکی از مهمترین حاشیههای روز سهشنبه ادامه واکنشها به اظهارات مطرح شده توسط یک فیلمساز در برنامه سینمایی هفت بود که کانون کارگردانان در بیانیهای با محکوم کردن «جملاتی به دور از ادب و اخلاق» خواستار عذرخواهی صدا و سیما و تعطیلی برنامه هفت شد. همچنین انجمن بازیگران سینمای ایران با «ابراز انزجار از تحقیر انسانی در یک برنامه تلویزیونی شکایت خود را از سازمان صدا و سیما اعلام و تاکید کرد تا حد امکان برای احقاق حقوق انسانی خود پیگیر خواهد بود.»
در ادامه واکنشهای متعدد هنرمندان، شهاب حسینی هم با انتشار یادداشتی خطاب به بانوان، مادران و خواهران همکار خود گفت: « به عنوان یک کارآموز بازیگری همواره هنرمندان بانوی همکارم را در خلق و ارائه شخصیت آن هم تنها به وسیله قرص ماه صورتشان و نه هیچ یک از ابزارهای مرسوم سینمایی جهان برای بازیگر زن ستودهام و حیرتزدهی توان حسی و عاطفی آنان در خلق و ارائه شخصیتهای ماندگار بودهام.» او در بخش دیگری از این نوشتار که آن را با ادبیاتی خاص نوشته و خود را برادر، پسر، پدر، عمو، دایی و همخون همکاران بانوی خود قلمداد کرده بود، ابراز امیدواری کرد که این نوع اظهارات بر دامان بلند آنها (بانوان هنرمند) خط و خشی از غم نیفکند.
از آنجا که بخشی از این واکنشها به صدا و سیما هم برمیگشت، تهیهکننده این برنامه در گفتوگویی با ایسنا طرح این نوع صحبتها را بر مبنای آزادی بیان دانست و گفت که خود گوینده باید پاسخگو باشد. همچنین پیمان جبلی، رئیس سازمان صدا و سیما هم با اشاره به اینکه بعضی از این نظرات با ادبیات بهتری میتوانست بیان شود، گفت، «حرفهای مهمان برنامه هفت یک واکنش به آن رفتارها و اظهارنظرهایی است که در طول این چند ماه گذشته بیان شده بود.»
در این زمینه بهروز افخمی هم در جواب به منتقد برنامهاش، آنچه در گفتوگویش رخ داده را بیشتر شوخی تلقی کرد و خود ابوالقاسم طالبی هم در گفتوگویی با شبکه شرق با تایید گفتهی جبلی مبنی بر انتخاب ادبیاتی بهتر، اظهار کرده است که «از چهار نفر در فضای مجازی و ۶ رسانه شکایت میکند.»
از حاشیههای این برنامه که بگذریم، به وضعیت مبهم بخش بینالملل و بازار فیلم جشنواره میرسیم که بعد ازظهر ۱۸ بهمن به شکل رسمی و با حضور رییس سازمان سینمایی در برج میلاد افتتاح شد. غرفههای این دوره از بازار جشنواره بجز انجمن ها و موسسات ایرانی مثل بنیاد فارابی، هنر و تجربه، انجمن سینمای جوانان و مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و انیمیشن شامل نمایندگانی از کشورهای روسیه، سوریه، عمان، ترکیه و ... میشوند. نکته قابل تامل در این بخش تاکید مدیران بر باشکوه بودن آن و حاصل شدن تمام برنامهریزیهاست ولی خلوت بودن فضا از حضور فعالان تخصصی بازار فیلم و خالی بودن بعضی غرفهها از پوستر و اقلام تبلیغاتی مرسوم در چنین مکانی که نتیجه مشاهدات عینی و پیگیریهای خبرنگار ایسنا بوده شرایطی دیگر را نشان میدهد. البته به قول رییس سازمان سینمایی شاید در پایان کار قضاوت و ارزیابی درست تری را بتوان از این بخش انجام داد.
دیگر نکته مهم بخش بینالملل اعلام نشدن داوران بخش خارجی و مهمانان دعوت شده به ایران است که در این زمینه حرف و حدیثهای زیادی مطرح میشود و حتی برخی دستاندرکاران جشنواره هم در صحبتی غیررسمی اذعان میکنند که بعضی حاشیهها از موانع اعلام رسمی اسامی است و البته مهمانها هم ممکن است معذوراتی بابت سفر به ایران داشته باشند. با این حال یک گروه روسی از جمله مهمانان جشنواره بودند که روز گذشته به خانه جشنواره رسیدند.
در نشست خبری فیلم سینمایی «کاپیتان»، محمد حمزهای (کارگردان)، سیدصابر امامی (تهیهکننده)، امیرمحمد عبدی (نویسنده)، حبیب خزاعیفر (آهنگساز)، امیرحسین بیات، شایان دارمیپور، ارغوان شعبانی و پرهام غلاملو از جمله بازیگران کودک فیلم حضور داشتند.
در ابتدای جلسه، سید صابر امامی تهیه کننده فیلم «کاپیتان» برای حضور در این برنامه ابراز خرسندی کرد و گفت: نمایش سینماهای مردمی و برج میلاد هم امروز انجام می شود و ما دو روز هیچ کسی را ندیدیم و خوشحالم همه شما را یکجا و اینجا می بینم.
محمد حمزهای کارگردان «کاپیتان» نیز در ادامه این نشست بیان کرد: بسیار خوشحال هستم که بعد از ۵ سال، مجدد در جشنواره فیلم فجر هستم. متاسفانه ما زمان بسیار کمی داشتیم و نسخهای که نمایش داده شد ۵ ایراد فاحش داشت که در نسخه بعدی درست خواهد شد.
در نشست «کاپیتان» بازیگران کودک از تجربه همکاری در این پروژه گفتند و در بخشی از نشست به درخواست حضار، شایان درامیپور به اجرای قطعه رپ که در فیلم اجرا کرده بود، پرداخت.
کارگردان فیلم درباره چالش کار با بچه ها در سینما گفت: این بچهها عالی بودند. امیرحسین (نقش عیسی در فیلم) دو ماه تمام هر روز دو و نیم سه صبح از مهرشهر کرج می آمد و نیمه شب به خانه برمیگشت، او در این کار کلی وزن کم کرد و تلاشش عالی بود.
حمزهای درباره بازیگران کودک فیلم نیز توضیح داد: همیشه معتقد هستم که فیلمنامه اساس فیلم است و متن میتواند لوکیشن و جزییات را تعیین کند. برای پیدا کردن بازیگرهای کودک، از کوچه و خیابانها شروع کردیم و حتی زمینهای فوتبال را گشتیم. تااینکه به ذهنم رسید تا کودکی که در فیلم «ملاقات خصوصی» بازی کرده است را پیدا کنیم. در نهایت برای نقش اصلی امیرحسین بیات را پیدا کردیم و تولید را شروع کردیم.
امیرمحمد عبدی نویسنده فیلم «کاپیتان» نیز درباره جزییات فیلمنامه این فیلم سینمایی بیان داشت: آقای حمزه ای یک فیلمنامه فرستادند که من بازنویسی کنم؛ من فیلمنامه را خواندم و قرار شد بازنویسی کنم، چون معتقد به بازنویسی نیستم و صحبت کردم که با اعمال تغییراتی داستان «کاپیتان» شکل بگیرد. وی ادامه داد: موقع نگارش فیلمنامه «کاپیتان» صرفا به باورپذیری آن فکر نمیکردم. من در زندگیام فرصت تحصیلات نداشتم و هر آن چیزی که روی کاغذ میاورم از تجربه زیسته و بانک عاطفی است.
امیرحسین بیات بازیگر کودک نقش اصلی فیلم نیز درباره نقش آفرینی خود در این اثر سینمایی گفت: من ۱۳ سال دارم و اصالتا زنجانی هستم. محل زندگی کنونیام در کرج است. زمانی که برای این نقش تست دادم، نمیدانستم انتخاب خواهم شد یا نه. در فیلم «کاپیتان» نقش عیسی را بازی کردم و سختیهای زیادی برایم داشت. در تمام دو ماه فیلمبرداری، درس و مدرسه را کنار گذاشتم تا بتوانم وقت مناسب را برای نقشم بگذارم. وی ادامه داد: خاله من به دلیل بیماری سرطان فوت کرد. این مسئله انگیزهای به من داد تا در طول فیلمبرداری بتوانم کاراکتر عیسی را درک کنم. اوایل بسیار استرس داشتم اما کم کم رفع شد.
در حالی که وزیر نفت به همراه جمعی از کارکنان این وزارتخانه به سینمای رسانه آمده بودند تا فیلم «گل های باوارده» را تماشا کنند، این فیلم به پردیس ملت نرسید.
* این در حالی است که وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی روز سه شنبه ۱۸ بهمنماه از سینمای رسانه در پردیس ملت بازدید کرد و ساعتی بعد هم برای نمایش فیلم «گلهای باوارده» وزیر نفت به سالن مطبوعات رفت اما فیلم، نمایش داده نشد.
البته پیش از این هم شنیده می شد که احتمالاً فیلم مهرداد خوشبخت به نمایش خود در جشنواره امروز نخواهد رسید. روابط عمومی جشنواره فیلم فجر هم در خبری کوتاه اعلام کرد که برنامه بعدی نمایش این فیلم متعاقبا اعلام می شود.
در فیلم «گلهای باوارده» جدیدترین ساخته مهرداد خوشبخت که پس از فیلم «آبادان یازده ۶۰» ساخته و یک اثر دفاع مقدسی و از تولیدات فارابی محسوب میشود، فهرست بازیگرانش مدتی قبل حاشیهساز شد.
در این فیلم که نام آن ابتدا «پالایشگاه» بود و به موضوع مهندسی جنگ با محوریت پالایشگاه نفت آبادان اشاره دارد، قرار بود حمید فرخنژاد بازی کند. حتی در خبرها اینطور آمد که او دریافت مالی هم از این فیلم داشته است اما با خروج این بازیگر از کشور و اظهارنظرهای تند سیاسی مشخص شد که پرونده همکاریاش با این فیلم بسته شده و فهرست جدیدی از بازیگران برای این فیلم شکل گرفت.
به این ترتیب نادر سلیمانی در «پالایشگاه» جایگزین فرخنژاد شد؛ بازیگری که سابقه نقشآفرینی در حدود ۳۰ فیلم سینمایی را دارد و پیشتر در «آبادان یازده ۶۰» هم با خوشبخت همکاری داشته است. سلیمانی سال گذشته برای بازی در فیلم «ضد» سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد را از جشنواره فجر گرفت.
* وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز عصر روز سه شنبه با حضور در پردیس سینمایی ملت و در جمع خبرنگاران درباره اینکه بعضی از هنرمندان سینما جشنواره امسال را تحریم کردهاند، گفت: جشنواره فیلم فجر، سازمان سینمایی و وزارت ارشاد به همه هنرمندان با هر سلیقهای تعلق دارند. همه هنرمندان با هر سلیقهای جزو این خانواده هستند و ما هم آماده شنیدن حرفهای آنان هستیم و از همه آنها که این کار، هویت و عشق و علاقه شان است، می خواهیم با همین علاقه و همیت به کار خود ادامه بدهند. همه زیر چتر واحدی هستیم و ما هم در خدمت همه هنرمندان هستیم به این دو شرط که معتقد به نظام و قانون باشند.