نظرسنجی در باره مخاطبان صداوسیما را به دستگاهی مستقل بسپارید تا واقعیت بر خودتان آشکار شود

صداوسیما اگرچه دیگران را به فریب متهم می‌کند اما اتفاقاً انگار گرفتار خودفریبی‌اند تا جایی که معاون سیما هم این پاسخ دانشجویان را طبیعی دانسته که تنها ۱۸ درصد از دانشجویان گفته باشند فیلم و سریال‌های صداوسیما را می‌بینیم و بقیه بگویند از اینترنت بارگذاری می‌کنند. مهم‌ترین دفاع صداوسیما البته این است که در نظرسنجی‌های دیگر تا ۶۹ درصد مخاطب داشته‌اند.

 نظرسنجی در باره مخاطبان صداوسیما را به دستگاهی مستقل بسپارید تا واقعیت بر خودتان آشکار شود
واکنش تند مرکز تحقیقات صداوسیما به گزارش‌های رسانه‌ها دایر بر کاهش مخاطبان رسانۀ رسمی به استناد نظرسنجی ایسپا (مرکز افکارسنجی دانشجویان) نشان می‌دهد صداوسیما اصرار دارد با انکار واقعیت‌ها به خودستایی و در واقع خودفریبی ادامه دهد حال آنکه افول رادیو و تلویزیون غیرخصوصی - که به خاطر زاویه با دولت فعلی آن را دولتی هم نمی‌توان خواند - واقعیتی عیان است.
 
صداوسیما رسانه‌هایی را که برپایۀ نظرسنجی ایسپا نتیجه گرفته بودند مخاطبان تولیدات سازمانی با بودجۀ سالانه ۲۴هزار میلیارد تومان کاهش‌یافته به «بی‌اخلاقی رسانه‌ای، شیطنت رسانه‌ای، فریب افکار عمومی و تحریف واقعیت» متهم و خاطرنشان کرده است: «بر مخاطبان فهیم رسانه‌ها مبرهن است که چنین فعالیت‌هایی (نظرسنجی از دانشجویان) نه علمی است و نه اخلاقی!» به عبارت دیگر میزان فهم ما بستگی به این دارد که این نظرسنجی را تعمیم بدهیم یا نه!
شنبۀ همین هفته هم روزنامۀ صداوسیما از «پروژه‌سازی ضدملی با حمله به رسانۀ ملی» خبر داده و در زیرتیتر درشت خود نوشته بود: «دست‌مایه قرار دادن نتایج یک نظرسنجی محدود و ارایۀ تحلیل‌های بی‌اساس در نقد عملکرد صداوسیما برای خدشه وارد کردن به مرجعیت خبری آن نشان از ایجاد عملیات مسموم روانی علیه رسانۀ ملی دارد.»
 
همین یک جمله که در زیرتیتر آمده و حاوی صفاتی چون «بی‌اساس» و «مسموم» نشان می‌دهد تا چه حد پذیرای غیرند هرچند که ادعای مرجعیت خبری آن موجب انبساط خاطر است و همان آمار ۱۰ تا ۱۵ درصد مرجعیت بخش‌های خبری قابل استنادتر از هر ادعای دیگر است. هرچند صداوسیما اصرار دارد خود را رسانۀ ملی توصیف کند (و با مزه اینکه نام آن از رادیو و تلویزیون ملی ایران به صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران تغییر یافت تا واژۀ «ملی» را از عنوان آن بردارند در توصیف آن می‌توان تعبیر رسانۀ تولید ملال یا رسانۀ ملول را به کار برد) چون نه‌تنها تولید ملال می‌کند که خود ملول است.
 
در نگاه میلان کوندرا سه نوع ملال را می‌توان از هم تفکیک و معرفی کرد: اولی ملال منفعلانه؛ همچون زمانی که از سر بی‌علاقگی خمیازه می‌کشیم. دومی ملال فعالانه؛ همچون زمانی که خود را وقف یک سرگرمی می‌کنیم و سومی ملال طغیان‌گر.» هنگامی که در کسوت مردی جوان شیشه‌های مغازه را خرد می‌کنیم.-[فلسفۀ ملال/ لارنس اسنوندسن/ برگردان: افشین خاکباز]
 
ملالی که رسانه ملول ترویج می‌کند نه فعالانه است و نه طغیان‌گرانه. چراکه در غالب اوقات مخاطب را جز به خمیازه وانمی‌دارد. با این همه نقد اصلی نه متوجه بخش سرگرمی که معطوف به نوع اطلاع‌رسانی است چراکه بخش سرگرمی را با تجدیدنظر می‌توان اصلاح کرد و دقیقاً مشخص نیست چرا در این حوزه هم خودزنی می‌کنند و سرمایه‌های خود و برنامه‌سازان موفق را کنار گذاشته‌اند.
 
در بحث اطلاع‌رسانی اما رفتار صداوسیما در قبال نقدها و هشدارها دربارۀ انتقال مرجعیت از رسانه‌های داخلی به خارج از مرزها و ریزش مخاطبان واقعاً شگفت‌آور است درحالی‌که با توجه به بودجه هنگفت و قریب ۴۰ هزار نیروی انسانی به سهولت می‌تواند از کارشناسان و دیگر رسانه‌ها یاری بخواهد یا در سیاست‌های خود تجدیدنظر کند.
 
بر این اساس می‌توان گفت صداوسیما اگرچه دیگران را به فریب متهم می‌کند اما اتفاقاً انگار گرفتار خودفریبی‌اند تا جایی که معاون سیما هم این پاسخ دانشجویان را طبیعی دانسته که تنها ۱۸ درصد از دانشجویان گفته باشند فیلم و سریال‌های صداوسیما را می‌بینیم و بقیه بگویند از اینترنت بارگذاری می‌کنند. مهم‌ترین دفاع صداوسیما البته این است که در نظرسنجی‌های دیگر تا ۶۹ درصد مخاطب داشته‌اند.
 
طبیعی است که با توجه به رایگان بودن استفاده از رادیو و تلویزیون در ایران و در غیاب سرگرمی‌های متنوع دیگر جعبه جادو انتخابی ناگزیر است و هر قدر هم از سرگرمی به مفهوم مدرن و رایج آن دور باشد اما به هر حال وقتی را پر می‌کند و عجیب نیست که شهروندان مصرف‌کننده یکی از محصولات آن باشند اما این به معنی اعتماد وقبول مرجعیت نیست.
 
مگر کسی انکار می‌کند که مغازه‌دارانی، سریال‌های آی‌فیلم را تماشا می‌کنند یا رانندگان تاکسی به رادیو ورزش گوش می‌سپارند یا زنان خانه‌داری پای «به خانه برمی‌گردیم» می‌نشینند یا جوانان لیگ فوتبال را از طریق این قاب دنبال می‌کنند؟ بحث اما بر سر این نیست و اساساً آیا رادیو و تلویزیون داخلی دیگری هم هست و مردم این صداوسیما را ترجیح می‌دهند؟
 
شاید گفته شود انواع کانال‌های ماهواره‌ای فارسی‌زبان در حال فعالیت‌اند ولی باز صداوسیما را می‌بینند منتها آیا توانسته مرجعیت مطلق خبری داشته باشد و آیا اعتماد هم دارند و خود را در آیینۀ آن ورانداز می‌کنند یا گاهی صدایی و تصویری از آن مورد توجه قرار می‌گیرد؟
 
اگر معیار گزارش‌های صداوسیما باشد صددرصد مردم با سیاست‌های جاری در تنش خاورمیانه موافق‌اند و اگر چنین است مردمانی که ما در کوی و خیابان و صف نانوایی و موقع خرید بقالی می‌بینیم چه کسانی هستند؟
 
در مشهورترین دیالوگ تاریخ سینما در فیلم «نجات سرباز رایان» فرمانده به سربازان خود روحیه می‌دهد و زیر آتش شدید دشمن می‌گوید: بروید و نترسید! خدا با شماست و سربازی می‌پرسد: اگر خدا با ماست، کی با آنهاست؟ مشکل صداوسیما نگاه مطلق‌انگارانه است. اگر همه موافق امورند چندان‌که در گزارش‌های تلویزیون می‌بینیم پس مخالفین و منتقدین چه کسانی‌اند؟ 
 
وقتی نیمی از واجدین شرایط رأی دادن در انتخابات شرکت نمی‌کنند یعنی گزارش‌های انتخاباتی صداوسیما دایر بر مشارکت همگان نمی‌تواند راست و درست باشد و هنگامی باورپذیر است که به استناد آن از هر دو نفر یکی بگوید رأی نمی‌دهد یا رأی نداده و هنگامی که از آن نیم دیگر هم بیش از نیمی به نامزد مورد علاقه صداوسیما رأی نداده‌اند باز باید از زبان رأی‌داده‌ها معیارها و سنجه‌های متفاوتی را بشنویم و آیا چنین است؟
 
اینکه صداوسیما واقعیت‌های انتقال مرجعیت رسانه‌ای یا تغییر ذائقۀ مخاطب را با اتکا به درصد مخاطبان که مشخص نیست برچه پایه‌هایی استوار است انکار کند چشم‌انداز روشنی ترسیم نمی‌کند. حال آنکه رسانه‌ای که مدعی است ملی است اما با پسند و سلیقۀ اکثریت جامعۀ ایران فاصله دارد دست‌کم می‌تواند بین شبکه‌های خود رقابت ایجاد کند چراکه بنگاه تولید ملال برای بقای خود نباید ملول باشد!
 
در این میان گزارش اخیر روزنامۀ جام‌جم هم قابل تأمل است که برای اثبات پرمخاطب بودن سریال «طوبی» به آمارهای فضای مجازی استناد کرده و از دو پلتفرم فیلترشده یا به قول خودشان دو سکوی اینترنتی که نام بردن از آنها در تلویزیون ممنوع است شاهد آورده است.
 
در همان نظرسنجی نیز همین گفته شده بود و صداوسیما به جای اصرار بر انحصار و کنترل دیگران می‌تواند منعکس‌کنندۀ بخش رسمی باشد و تریبونی به دولت بدهد و در بقیه عرصه‌ها برون‌سپاری کند و رادیو و تلویزیون خصوصی را به رسمیت بشناسد. در آن وضعیت می‌توانند به شمار مخاطبان ببالند ولی این وضعیت که مانند ناصرالدین‌شاه قاجار بعد از استحمام در مقابل آیینه بایستند و بگویند خودمان از خودمان خوش‌مان آمد قابل استمرار نیست.
دیالوگی در فیلم «خانه‌ای روی آب» ساختۀ بهمن فرمان‌آرا در یادها هست که عزت‌الله انتظامی در نقش پدر دکتر سپیدبخت (با بازی رضا کیانیان) می‌گوید: مادرت زن نجیبی بود و دکتر پاسخ می‌دهد: انتخاب دیگری نداشت!
 
فیلم است و اغراق و طعنه و مادران و زنان ما با انتخاب‌های دیگر هم نجابت را فرونمی‌گذارند اما صداوسیما نمی‌تواند همچنان در باد انحصار بخوابد زیرا روز به روز ارتباط گسسته‌تر می‌شود.
 
آقای شاکرنژاد رئیس مرکز تحقیقات صداوسیما نیز خود واکنش نشان داده و گفته با جامعۀ آماری ۳۶ هزار نمونه‌ای از سراسر کشور مخاطب رسانه ملی را ۷۲ درصد می‌دانیم. جدای اینکه خوش‌تر آن باشد که سرّ دل‌بران، گفته آید در حدیث دیگران و بهتر آن است که مرکزی مستقل از صداوسیما این نظرسنجی‌ها را انجام دهد به نظر می‌رسد این‌گونه آمارها و استنتاج‌ها مانند نرخ بیکاری باشد که چنانچه فرد طی هفته تنها دو ساعت به کاری مشغول باشد و بابت آن دستمزدی دریافت کند در زمرۀ شاغلان به حساب می‌آید و از جامعۀ بیکاران خارج می‌شود.
 
در این فقره هم لابد می‌پرسند آیا در هفته حداقل دو ساعت مخاطب یک شبکۀ رادیویی یا تلویزیونی داخلی هستید یا نه و بدین ترتیب به ۷۲ درصد رسیده‌اند و با این شیوه شاید بتوان به ۸۲ درصد هم رسید.
منبع: هم میهن
کیف پول من

خرید ارز دیجیتال
به ساده‌ترین روش ممکن!

✅ خرید ساده و راحت
✅ صرافی معتبر کیف پول من
✅ ثبت نام سریع با شماره موبایل
✅ احراز هویت آنی با کد ملی و تاریخ تولد
✅ واریز لحظه‌ای به کیف پول شخصی شما

آیا دلار دیجیتال (تتر) گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری است؟

استفاده از ویجت خرید ارز دیجیتال به منزله پذیرفتن قوانین و مقررات صرافی کیف پول من است.

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 28
  • بهلول
    3

    صدا وسیمادریک موردموفق بوده پخش اذان سروقت بدون یک ثانیه اینورانور

    نظرات شما -
    • ناشناس
      19

      عزیزان برای آب و هوا هم از صدا و سیما استفاده می کنیم برای مسابقات ورزشی تماما از تلویزیون استفاده می کنیم تعدادی از بهترین و پرطرفدارترین سریال های تلویزیونی تاریخ ایران در صدا و سیما تولید و پخش می شود
      زیرنویس های شبکه ی خبر را بسیاری می بینند و دنبال می کنند
      بسیاری از مردم نجم الدین شریعتی و برنامه ی سمت خدا را می شناسند
      و نمونه های بسیار دیگر ............
      واقعا این وسط متوهم کیست؟

    • ناشناس
      0

      به ناشناس خوب اگر زاست می‌گویید یک سازمان غیر وابسته نظرسنجی برگزار کنه اونوقت معلوم میشه

    • ناشناس
      0

      خبر فوری گرامی یک نظر سنجی بزارین نتیجه اش مشخص میشه

  • خمار
    1

    از مقام عالیه کشوری تقاضا دارم مدیران منسوبی را قبل از دادن پست آزمایش اعتیاد بفرستند که این جوری توهم نزنن.69 درصد خخخخخ
    ساقی عوض کن لامصب.راست وحسینی بگو پول برای بخور بخور می خوای.

    نظرات شما -
    • ناشناس
      24

      شما غرب زده ها با توهماتتون زنده هستید
      مثل توهم رفع تحریم با مذاکره و گرفتن کمک از غرب برای بهبود اقتصاد ایران
      خخخخخخخخخخخخخخ

  • ناشناس
    2

    والامادانشجوییم ازهمه چیزتواین سه ترمی که اونجام حرف زدیم بجزصداسیماوخبروسریالاش

    نظرات شما -
    • ناشناس
      16

      مگه همه ی مردم دانشجو هستند؟

  • ناشناس
    22

    در ایران اسلامی قرار نیست برای جذب مخاطب بی دین برنامه سازی بشه تا آمار مخاطب رو بالا ببریم

    نظرات شما -
    • ناشناس
      18

      مخاطبان بی دین!
      صدها شبکه ی ماهواره ای برای شما هست چرا راضی نمی شوید؟ صهیونیست ها انواع و اقسامش رو براتون درست کرده اند دیگه چی میخواهید؟

    • ناشناس
      0

      به ناشناس 19:31
      برادر تو بااین دلیل مسخره تأییدمیکنی که اکثریت بی دین هستند نخیر عزیزم اکثریت دیندار هستند و ایران هم جای عرض اندام بی دین‌ها نیست باید یک نهاد مستقل نظرسنجی کنه تا معلوم بشه مشکل برنامه سازان دینی در صداوسیما هستند نه دین و ایمان مردم

    • ناشناس
      3

      اکثریت نیستند فقط خیلی هوچی گری می کنند تا حرف خودشون رو پیش ببرند و به کرسی بنشانند
      مثلا درباره ی رفع فیلتر جوری عزا می گیرند و فریاد وامصیبتا سر می دهند و جوسازی و تبلیغات می کنند که گویی مشکل اساسی کشور هست
      مشکلات اساسی مردم وضع مسکن و اشتغال و بیکاری و دستمزدهای پایین کارگران و مشکلاتی از این دست هست
      ولی های و هوی اینها برای اینترنت هست که نشانه ی دوری اینها و جدایی اینها از اکثریت ملت و در اقلیت بودن خودشون هست
      هوچی گری امثال اینها کسی رو گول نمی زنه و مسئولان می دانند اولویت مردم چی هست

    • ناشناس
      0

      بابا ! برنامه های صدا و سیما دوزار نمی ارزه. اینکه برخی کاربران، مخالفان صدا و سیما و بینندگان شبکه های ماهواره ای را متوهم و بی دین بنامند' چیزی را در مورد برنامه های سخیف صدا و سیما عوض نمیکنه

  • ناشناس
    0

    حدود 51 درصد در انتخابات ریاست جمهوری 1403 شرکت نکردند یعنی نظام حاکم را دیگر قبول ندارند. در نتیجه نیازی به نظر سنجی نیست 72 درصد درست است اما اینها درصد کسانی است که بطور کلی مخاطب صدا و سیما نیستند.

  • مسئولان بی فکر کم سواد
    0

    مسئولان در فیلمهای خارجی برای بدن هنرپیشه های زن لباس پوشش می دن . روسری هم برای هنر پیشه ها زن خارجی طراحی کنید .. دیگر این روزها به خاطر گند کاریها کسی تلویزیون نگاه نمی کند .

  • مهرداد سربندی
    1

    اینکه شما اصرار دارید ثابت کنید صدا و سیما نمیداند مخاطب ندارد یا از سادگی شماست یا از همدستی شما با صدا و سیما. دستان پشت پرده صدا و سیما در راستای بی تفاوت کردن مردم به نظام که مهمترین هدف مشترکشان با سیا و موساد است بسیار خوب عمل کرده و و تا حدود زیادی موفقیت هم بدست آورده اند. منتها اینکه اصل قضیه را حاشا می کنند. چون حاشا کردن برایشان یک تکنیک و عملیات ایضائی بحساب می آید تا امثال شما سرگرم نفی و اثبات موهومات شوید.

  • ناشناس
    0

    وقتی سرشان را مثل کبک در برف فرو میکنند . هیچ نسخه ای برایشان کارساز نیست.

  • ناشناس
    6

    معلوم‌شد این کلینتون از صدا وسیما وحرفاتون بربی مخاطب بودن تلویزیون از کجا آب نمیخوره یکی اینکه دنیال بهونه برای تاسیس تلویزیون خصوصی هستید ویکی هم اینکه صدا وسیما را دشمن دولت فعلی نی دونید ومهمتر از همه موفقیت این روزهای سریال طوبی استکه مطمئنا به این دلیل نیست که انتخاب دیکه ای ندارند این همه سریال های خانگی وجود داره اما لین سریال حای از اونا هم پرمخاطب ترشده اما شما به پرمخاطب بودن اون هیچ اشاره ای نمیکنید.

  • سعید 1400
    0

    منکه سالهاست تلوزیون نمی بینم مگه اینکه روشن باشه و نگاهم بیوفته.
    اخبار و سریال و غیره هم از شبکه های اجتماعی خارجی دنبال میکنم.
    خود صدا سیما برام مهم نیس چه برسه نظرسنجیش.

  • سعید 1400
    0

    منکه سالهاست تلوزیون نمی بینم مگه اینکه روشن باشه و نگاهم بیوفته.
    اخبار و سریال و غیره هم از شبکه های اجتماعی خارجی دنبال میکنم.
    خود صدا سیما برام مهم نیس چه برسه نظرسنجیش.

    نظرات شما -
    • ناشناس
      10

      آفرین بر تو همه چیزهات هم خارجکی استفاده می کنی
      چقدر با کلاس هستی تو
      شبکه های اجتماعي خارجی!!!
      واقعا تحت تاثیر قرار گرفتم

  • ناشناس
    0

    بیشتز کلی دوست و فامیل اونم تما شهر های ایران داریم که اصلا برنامه های صدا و سیما رو نگاه نمیکمن تازه اونا هم میگن قامیلا ما نگاه نمیکنن . فقط اذان رو درست و به موقع پخش میکنه و بچه ها میشینن برنامه کودک نگاه میکننن

  • ناشناس
    0

    این همه بودجه می گیره اخرش هیچ، ای کاش بودجه را به اموزش ودرمان مردم میدادن

  • ناشناس
    5

    نیازی نیست چون امار درست هست اما دنبال تخریب برخی

  • همرزم هادی
    0

    واقعیت مطلب آنجاست که کشور ترکیه برای ما ایرانیان یک شبکه میخواهد راه اندازی کند فکر میکنم آقایان متوهم دیگر بفهمند کافیست

  • فرهاد
    0

    فکر کنم رفتن دانشگاه امام صادق نظر سنجی انجام دادن

  • ناشناس
    0

    صدا و سیما 800 درصد مخاطب در ایران داره شک نکنید
    من خودم آخرین باری که چیزی به جز فوتبال در تلویزیون دیدیم 2 سال پیش بود

  • ناشناس
    0

    مگر صدا وسیما تماشا چی هم دارد که در مورد درصد ان حرف میزنید