جشنواره موسیقی فجر با برگزاری نخستین جلسه کلید خورد/ درگذشت ۲ هنرمند

تمدید مهلت ارسال آثار به دو رویداد موسیقی، درگذشت دو هنرمند اصفهانی، نکوداشت منصوره ثابت‌زاده پژوهشگر موسیقی، برگزاری نخستین جلسه شورای سیاستگذاری چهلمین جشنواره بین‌المللی موسیقی فجر از مهمترین خبرهای موسیقی در این هفته بودند.

جشنواره موسیقی فجر با برگزاری نخستین جلسه کلید خورد/ درگذشت ۲ هنرمند

حوزه موسیقی یکی از عرصه‌های هنری کشورمان است که هفته گذشته در نیمه دوم آذرماه علاوه بر برگزاری کنسرت‌هایی در گونه‌های مختلف در تهران و سایر شهرهای کشور شاهد رویدادهای دیگری همچون اجرای هنرمندان و گروه‌هایی در روسیه و چین، انتشار آلبوم‌های موسیقی، برگزاری آیین نکوداشت و درگذشت هنرمندان پیشکسوت بود، در این گزارش به مهمترین رویدادهای موسیقی در هفته گذشته می‌پردازیم.

تمدید مهلت ارسال آثار به هشتمین دوسالانه آلبوم موسیقی

خانه موسیقی ایران، مهلت ارسال آثار به هشتمین دوره دوسالانه آلبوم موسیقی را تا ۲۵ آذرماه تمدید کرد. براساس این فراخوان، خانه موسیقی ایران در نظر دارد از میان آلبوم‌های دارای مجوز و منتشر شده در بازه زمانی فروردین ماه ۱۴۰۰ تا مهرماه ۱۴۰۳، پس از بررسی‌های محتوایی لازم، بهترین آلبوم‌ها را انتخاب و در مراسم شب موسیقی که پایان سال برگزار می‌شود، معرفی کند.

جایزه بهترین آهنگساز، تک‌نواز، خواننده و بهترین آلبوم موسیقی ملی ایران در پنج بخش‌؛ موسیقی کلاسیک ایرانی شامل ردیف دستگاهی و ارکسترال، موسیقی نواحی، موسیقی تلفیقی، موسیقی پاپ و موسیقی کلاسیک غربی اهدا خواهد شد.

دوره آموزش صدابرداری استودیویی موسیقی

جشنواره موسیقی فجر با برگزاری نخستین جلسه کلید خورد/ درگذشت ۲ هنرمند

همچنین خانه موسیقی ایران در پی درخواست بسیاری از متقاضیان شرکت در دوره آموزش صدابرداری استودیویی موسیقی، این دوره را یک جلسه در هفته برگزار می‌کند. با توجه به اینکه برخی از متقاضیان شرکت در این دوره ساکن تهران نیستند و برخی دیگر نیز به دلیل بعد مسافت امکان شرکت در کلاس‌های حضوری را ندارند، ترم اول و دوم، دوره آموزش صدابرداری استودیویی موسیقی به صورت حضوری و آنلاین برگزار می‌شود اما ترم سوم به دلیل اینکه مباحث عملی در آن آموزش داده خواهد شد، فقط به شکل حضوری برگزار می‌شود.

پیش‌تر قرار بر این بود تا این دوره دو روز در هفته برگزار شود که خانه موسیقی ایران در پی درخواست بسیاری از متقاضیان دوره آموزش صدابرداری استودیویی موسیقی را یک روز در هفته و روزهای دوشنبه برگزار خواهد کرد. همچنین اعضای خانه موسیقی ایران این امکان را دارند که با ۲۰ درصد تخفیف در این دوره نام‌نویسی کنند.

دوره آموزش صدابرداری استودیویی موسیقی شامل ضبط، میکس و مسترینگ است. علاقه‌مندان برای ثبت‌نام در این دوره می‌توانند اینجا مراجعه کنند و برای کسب اطلاعات بیشتر با روابط‌ عمومی خانه به شماره ۶۶۵۷۶۲۲۴-۰۲۱ تماس بگیرند.

سومین دعوت اُپرای مارینسکی از رضا فکری

اُپرای مارینسکی سنت پترزبورگ روسیه به مدیریت والری گرگیف رهبر افسانه‌ای روس و رهبری دائم میهمان علی رهبری آهنگساز و رهبر بین‌المللی ایرانی ارکستر برای سومین بار از رضا فکری خواننده اُپرای ایرانی مقیم کرواسی به عنوان سولیست تنور دعوت کرد که افتخار دیگری برای این هنرمند و موسیقی ایران محسوب می‌شود.

حضور «همنوازان فاخته» در روسیه

جشنواره موسیقی فجر با برگزاری نخستین جلسه کلید خورد/ درگذشت ۲ هنرمند

همچنین گروه «همنوازان فاخته» به سرپرستی خشایار پارسا در یک جشنواره جهانی که در سنت‌پترزبورگ روسیه برگزار شد، به روی صحنه رفتند، این جشنواره جهانی که با هدف ارتقای تبادل فرهنگی میان اقوام مختلف برگزار می‌شود، امسال میزبان موسیقی مکتب منتظمیه ایران بود.

گروه «همنوازان فاخته» در این جشنواره آثار بزرگان مکتب منتظمیه را که در دوره تیموری شکل گرفته است، بازآفرینی و اجرا کردند. اعضای گروه «همنوازان فاخته» در این اجرا شامل خشایار پارسا (سرپرست گروه، آهنگساز و نوازنده تنبک و بندیر)، احمد شکوری (خواننده)، فرشته شمسی (همخوان)، محمدمهدی شیخ (نوازنده تار)، ابوذر حسینی (نوازنده عود) و آرمان حیدریان (نوازنده کمانچه) بودند.

تمدید نهمین فستیوال «پیانو کلارا»

دبیرخانه نهمین فستیوال رقابتی «پیانو کلارا» مهلت ارسال آثار به این رویداد را تا هشتم دی ماه تمدید کرد. این رویداد در پنج رده سنی؛ گروه الف: ۶ تا ۹ سال، گروه ب: ۱۰ تا ۱۳ سال، گروه ج: ۱۴ تا ۱۶ سال، گروه د: ۱۷ تا ۲۰ سال و گروه ه: ۲۱ تا ۲۴ سال با حضور هیات داوران دی ماه امسال برگزار خواهد شد.

درگذشت ۲ هنرمند اصفهانی

جشنواره موسیقی فجر با برگزاری نخستین جلسه کلید خورد/ درگذشت ۲ هنرمند

این هفته حوزه موسیقی با خبرهای تلخی نیز مواجه بود، حسین سروری پیشکسوت موسیقی اصفهان و نوازنده ویولن ۱۷ آذرماه به دلیل بیماری سرطان و کهولت سن در ۹۴ سالگی درگذشت.

سروری یکی از شاگردان استاد شه‌پر اصفهانی بود که تنها پانزده جلسه سر کلاس او رفته و پس از آن نیازی به تلمذ سر کلاس نداشت و دوازده سال نیز در رادیو اصفهان مشغول به فعالیت بود.

جشنواره موسیقی فجر با برگزاری نخستین جلسه کلید خورد/ درگذشت ۲ هنرمند

هوشنگ بهشتی استاد آواز ۱۷ آذرماه بر اثر بیماری سرطان در ۸۳ سالگی در اصفهان درگذشت. پیکر این هنرمند در قطعه نام‌آوران آرامستان باغ رضوان به خاک سپرده شد.

مرحوم بهشتی از شاگردان استاد حسین یاوری بود و سال‌ها با حسن کسائی و جلیل شهناز قطعات به یادماندنی از خود به جا گذاشتند.

نکوداشت منصوره ثابت‌زاده

جشنواره موسیقی فجر با برگزاری نخستین جلسه کلید خورد/ درگذشت ۲ هنرمند

آیین نکوداشت منصوره ثابت‌زاده پژوهشگر آیین و موسیقی نواحی ایران و ملل ۱۷ آذرماه با حضور نظام‌الدین زاهدی سفیر کشور تاجیکستان در ایران، سعید ثابت مدرس و نوازنده سنتور، حمیدرضا نوربخش مدیرعامل خانه موسیقی، منصوره ثابت‌زاده پژوهشگر موسیقی و موسیقیدان، احمد رمضی مدیر مرکز موسیقی حوزه هنری و جمعی از اساتید و نوازدگان موسیقی مقامی در تماشاخانه مهر حوزه هنری برگزار شد.

در این آیین ثابت‌زاده به عنوان ملودی ثابت قدمی در موسیقی نواحی و عامل تقویت روابط فرهنگی بین کشورها از جمله تاجیکستان و ایران معرفی شد.

نخستین جلسه شورای جشنواره موسیقی فجر

نخستین جلسه شورای سیاستگذاری چهلمین جشنواره بین‌المللی موسیقی فجر نیز این هفته با حضور نادره رضایی معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، رضا مهدوی دبیر و اعضای شورای سیاستگذاری جشنواره برگزار شد.

معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این جلسه، جشنواره موسیقی فجر را یک فرصت برای ترمیم رفتارهای گذشته دانست و گفت: باید در مسیر همراهی هنرمندان گام برداریم و بتوانیم احترام‌زدایی‌های پیشین را جبران کنیم و با احترام به بزرگان، به سراغشان برویم تا ما را همراهی کنند.

وارطان ساهاکیان موسیقیدان و آهنگساز، حسن ریاحی چهره ماندگار موسیقی و آهنگساز، رضا مهدوی موسیقی‌شناس و موسیقی‌پژوه، احمد صدری پژوهشگر موسیقی نواحی، نوشین پاسدار آهنگساز، نوازنده و مدرس و امیرحسین سمیعی مدیرکل دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اعضای شورای سیاستگذاری چهلمین جشنواره موسیقی فجر هستند که در این جلسه با اشاره به جوانگرایی و توجه به بانوان در جشنواره بر توجه به موسیقی ملی و اقوام تاکید کردند.

رکورد همایون شجریان

جشنواره موسیقی فجر با برگزاری نخستین جلسه کلید خورد/ درگذشت ۲ هنرمند

وبسایت رسمی سالن «پیکاک تئاتر» لس آنجلس با انتشار یک لیست، پرمخاطب‌ترین کنسرت‌های سال ۲۰۲۴ این سالن در آمریکا را معرفی کرد که همایون شجریان با فروش بیش از ۱۲ هزار بلیت، رتبه دوم این لیست سالانه را از آن خود کرده است. در این لیست young miko صدرنشین و همایون شجریان در رتبه دوم قرار دارد.

تور کنسرت های همایون شجریان و انوشیروان روحانی در سال ۲۰۲۴ با بیش از ۴۰ سانس اجرا در سراسر جهان، یکی از پرمخاطب‌ترین کنسرت‌های ایرانی است.

انتشار نخستین اثر در مورد سازشناسی دوره ساسانی

کتاب «سازنامه» پژوهشی در شناخت سازهای دوره‌ ساسانی نوشته‌ مهشید فراهانی دانش‌آموخته موسیقی و موسیقی‌شناسی قومی، نوازنده و مدرس تار و سه‌تار، پژوهشگر موسیقی ایران پیش از اسلام و بین‌النهرین در ۱۷۶ صفحه منتشر شد. «سازنامه» نخستین کتاب در مورد سازشناسی دوره ساسانی با رویکرد موسیقی‌شناسی است.

همکاری صابر ابر با ارکستر ملی ایران

همچنین در این هفته اعلام شد که قرار است کنسرت ارکستر موسیقی ملی ایران به رهبری همایون رحیمیان با عنوان «بر چهره، لبخند» و روایت صابر ابر بازیگر سینما، تئاتر و تلویزیون سه‌شنبه و چهارشنبه- ۲۷ و ۲۸ آذرماه- ساعت ۲۱:۳۰ ویژه کودکان و نوجوانان در تالار وحدت روی صحنه برود.

در این برنامه قطعاتی از آثار ثمین باغچه‌بان، بهرام دهقانیار و محمود منتظم صدیقی توسط ارکستر موسیقی ملی ایران با همراهی گروه کُر بزرگسال و کودکان اجرا خواهد شد.

انتشار آثار منتخب صورت دیجیتال

آرش گوران آهنگساز، رهبر ارکستر و مدیر هنری ارکستر فیلارمونیک تهران نیز در این هفته آثار منتخب خود را در قالب آلبوم‌های موسیقی به صورت دیجیتال منتشر کرد که از طریق پلتفرم‌های بین‌المللی قابل دسترسی است. آلبوم منتخب آثار موسیقی فیلم‌های گوران شامل موسیقی فیلم‌های «سرکوب» به کارگردانی رضا گوران و «هنوز نه» به کارگردانی آرین وزیردفتری است.

همچنین آلبوم منتخب آثار گوران برای پیانو شامل اجراهای این هنرمند در تالارهای وحدت و رودکی است، «چشم‌هایش» برای پیانو، «تلاطم در خیال»، قطعه‌ای با برداشت از اثر «سه خواهر» آنتوان چخوف از قطعه‌های این آلبوم است.

گوران آهنگساز، پیانیست، رهبر ارکستر و مدیر هنری، فارغ‌التحصیل هنرستان موسیقی و دانشگاه موسیقی فرهنگ و هنر است. وی نزد استادان مشهوری مانند مارک استرینگر، هوریا آندریسکو ، رودیگر بُن و کریستین فُن گِقن آموزش دیده‌ است.

گوران رهبر ارکستر و مدیر هنری ارکستر فیلارمونیک تهران و رهبر میهمان ارکستر ملی ایران و ارکستر سمفونیک تهران است. وی سابقه رهبری ارکستر فیلارمونیک ایرانیان، ارکستر جوانان «موسیقی زمان»، ارکستر ملی ایران و ارکستر «سیاوش» به سرپرستی همایون شجریان را دارد. گوران شهریورماه امسال به عنوان رهبر میهمان طی سه شب کنسرت ارکستر سمفونیک تهران را با عنوان «تهران، جشن بیکران» در تالار وحدت رهبری کرد که این اجراها با استقبال کم نظیر هنردوستان روبه‌رو شد.

جشنواره موسیقی فجر با برگزاری نخستین جلسه کلید خورد/ درگذشت ۲ هنرمند

انتصاب مدیر مرکز شعر و موسیقی و سرود صدا و سیما

پیمان جبلی رئیس رسانه ملی ۲۰ آذرماه طی حکمی محسن صفایی‌فرد را به عنوان مدیر مرکز شعر و موسیقی و سرود سازمان صدا و سیما منصوب کرد. پیش از این علیرضا قزوه در این سمت مشغول به فعالیت بود.

پایان تور کنسرت‌های علی رهبری در چین

تور کنسرت‌های علی رهبری آهنگساز و رهبر بین‌المللی ارکستر که از شهر پکن پایتخت کشور چین آغاز شده بود، با موفقیت در شهر ووهان به پایان رسید. همزمان با پایان این تور، بلافاصله از علی رهبری برای فصل هنری آینده نیز دعوت شده است.

کشور چین که هر سال برای ارتقای کیفیت ارکسترهای سمفونیک شهرهای مختلف خود، تعداد مشخصی از رهبران مطرح جهانی را دعوت می‌کند، این بار نیز علی رهبری آهنگساز و رهبر بین‌المللی ایرانی را به صورت ویژه‌ای برای رهبری چندین ارکستر مختلف انتخاب کرد.

جشنواره موسیقی فجر با برگزاری نخستین جلسه کلید خورد/ درگذشت ۲ هنرمند

ویژگی این دعوت نامه این است که علی رهبری پنج ارکسترسمفونیک مختلف را در مدت پنج هفته متوالی با پنج برنامه مختلف رهبری کند.

علی رهبری که اکنون سمت رهبر دائم میهمان اُپرای مارینسکی سنت پترزبورگ روسیه را به عهده دارد تاکنون به ۱۱ ارکستر سمفونیک در کشور چین دعوت شده است.

ارکستر فیلارمونیک هنگ کنگ، ارکستر فیلارمونیک چین، ارکستر سمفونیک پکن، ارکستر سمفونیک جوانان چین، دومین ارکستر سمفونیک جوانان چین، ارکستر فیلارمونیک هانگژو، ارکستر فیلارمونیک ووهان، ارکستر سمفونیک شنزن، ارکستر سمفونیک چینداو، ارکستر سمفونیک گویانگ و ارکستر سمفونیک نینگبو از جمله این ارکسترها هستند.

برگزاری کنسرت‌های «کُر مادران» به رهبری سعید رضایت ۱۹ و ۲۰ آذرماه در فرهنگسرای ارسباران، گروه موسیقی «آزاد» به سرپرستی، خوانندگی و نوازندگی تنبور داود آزاد ۱۹ آذر در تالار وحدت، کنسرت گروه موسیقی آذربایجانی به سرپرستی وحید اسداللهی و خوانندگی حسین جعفری و مهدی حمزه‌زاده ۲۰ آذرماه در تالار وحدت، گروه «خزر» به سرپرستی خزر چکاوک و آواز لیدا باقری با همراهی حرکات فرم ویژه بانوان ۲۰ و ۲۱ آذرماه در فرهنگسرای نیاوران، «پیانو آواز» علیرضا قرائی‌منش خواننده و نوازنده پیانو ۲۱ آذرماه در تالار وحدت و بیست‌ و پنجمین برنامه «دلکوک» با عنوان «اِی زِ من زِ ما» اجرای زنده موسیقی محیطی گیتار و پیانو ۲۰ آذرماه در خانه هنرمندان از دیگر رویدادهای موسیقایی در این هفته بودند.

منبع: ایرنا
شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید