پرورش نسل آیندهٔ تئاتر ایران / جشنوارهٔ تئاتر «خوشهٔ پروین» به دنبال کشف استعدادهای کارگردانان زن جوان است
نشست رسانهای نخستین جشنواره تئاتر «خوشهٔ پروین» برگزار شد.
نشست رسانهای نخستین جشنواره تئاتر «خوشهٔ پروین» با حضور «مازیار رضاخانی» طراح و دبیر جشنواره، دکتر آتوسا مومنی، رییس مرکز میراث ناملموس(یونسکو) در وزارت میراث فرهنگی و حامی جشنواره، پوران درخشنده، مشاور عالی جشنواره و سفیر یونسکو، فریدون محرابی، عضو شورای سیاستگذاری و نمایندهٔ هیأت داوران جشنواره، کسرا شاهینی رییس جشنواره و مدیر خانهٔ نمایش دا، سلمان رستمی مسئول میز ایران در موسسهٔ فرهنگی اِکو و فرنوش آباء مدیر رسانهای و عضو شورای سیاستگذاری جشنواره، دوشنبه سوم دی ماه در عمارت کوشک برگزار شد.
این جشنواره به همت موسسه فرهنگی هنری «دا» با مشارکت مرکز میراث ناملموس (یونسکو) در وزارت میراث فرهنگی و با همکاری موسسه فرهنگی هنری «اِکو» از ۱۵ تا ۲۱دی ماه سال جاری برگزار خواهد شد.
مازیار رضاخانی، طراح و دبیر جشنواره تئاتر خوشه پروین که پپش ژاین موسس جشنواره فیلم پروین اعتصامی بوده در ابتدای نشست و در پاسخ به خبرنگار روزنامه اعتماد درخصوص اینکه در ایام جشنواره چه نمایشهایی برگزار میشود، گفت: جشنواره به دو بخش صحنهای پرفورمنس و ویدئو آرت تقسیم شده است که دو گروه روی صحنه خواهند رفت که هر دو بخش، داوری مجزا خواهد داشت.
رضاخانی در ادامه در پاسخ به خبرنگار ماهنامه تجربه دراره این سوال که، سرنوشت جشنواره فیلم پروین اعتصامی بعد از ۹ دوره برگزاری چه میشود، گفت:«در دولت قبل، مسئولان از این جشنواره حمایت نکردند و برای همین در آن مقطع جشنواره متوقف شد. اما با تمهیداتی که اندیشیدهایم، جشنواره فیلم پروین اعتصامی به زودی آغاز به کار خواهد کرد.»
هیات محترم داوران طی یک روز کارگاه انتقال تجربه برگزار میکند که اتفاق بسیار بزرگی است.
در این جشنواره، ما ۳۰۰ زن هنرمند را گرد هم آوردیم که فرصت جدیدی است و موضوعات زنانه و جذابی در میراث ناملموس در صحنه تائتر وجود دارد که خیلی دیده نشده و امروز فرصت خوبی است که آن را بازتاب دهیم.
در ادامه، دکتر آتوسا مومنی، رییس مرکز میراث ناملموس(یونسکو) درباره اینکه میراث ناملموس چه مفهوم و کاربردی دارد، گفت: «جشنواره بیشتر حول محور موضوعات تائتر زنانه است و هدف بیشتر ما این بود که جایگاه زن در جامعه را نشان دهیم.»
مازیار رضاخانی در ادامه افزود: «داوری این دوره مشخص میکند که تکلیف تائتر زنان با این چهرههای نوظهور که پیشتر فرصت ارائه توانایی خود را در جشنوارهها نداشتند چطور پیش خواهد رفت. زمانی که جوایز روی استیج اهدا میشود، داوری خط فکری جدید را در تائتر روشن و مشخص خواهد کرد.»
پوران درخشنده کارگردان با سابقه تاتر و سینما نیز درخصوص حضورش در جشنواره گفت: «من سه سال است که در زمینه سیاستگذاری میراث فرهنگی حضور داشتم. تائتر، سینما، موسیقی و ادبیات جزو این جشنواره و میراث ما هستند. اتفاقات خوبی در جشنواره امسال افتاد که مهمترین آنها حضور هنرمندان جوان در این دوره بود. به شخصه امیدوارم جشنواره این دوره که برای حمایت از زنان است در سالهای آتی پربارتر برگزار شود. موضوعی که فکر میکنم بسیار مفید باشد این است که پیگیری ادبیات نمایشی در حوزه زنان نیز میتواند از اهداف بلندمدت این جشنواره باشد.»
در ادامه دکتر آتوسا مومنی، رییس مرکز میراث فرهنگی ناملموس گفت:«هر اقدامی که در حوزه زنان اختصاص پیدا کند میتواند مورد حمایت ما باشد. ما و همکارانمان این امکان را داریم که با بضاعت اندک، جشنواره، تائتر و سینما را که حامی زنان است همراهی کنیم. نام و اعتبار یونسکو و همکاری بینالمللی چنان میتواند اعتبار افرین باشد که میتواند ما را در یک مسیر وفاق قرار بدهد و همچنین میتوانیم در مسیر تبادل تجربه با کشورهای عضو قرار بگیریم.»
دکتر مومنی درخصوص فعالیت و نقش خانم درخشنده گفت: «ایشان در سه دوره برگزاری جشنواره به عنوان عضو سیاستگذار، در داوریها و مشاورهها حضور پررنگی داشتند.» او در ادامه افزود: «میراث نالموس حوزهای است که متعلق به مردم است بنابراین باتوجه به فعالیت ارزشمند خانم درخشنده در این بخشها داشتند تصمیم گرفتیم از حضور ایشان به عنوان گنجینهای ارزشمند بهرهمند شویم.»
کسرا شاهینی، مدیر خانه نمایش دا در ادامه توضیح داد:«یکی از اتفاقات مثبت که در حوزه تائتر در بخش زنان رخ داده، جشنواره تئاتر خوشه پروین است که امیدوارم در سالهای آتی نیز ادامه داشته باشد.»
سلمان رستمی، مسئول میز فرهنگی موسسه اکو در پاسخ به سوال خبرنگار روزنامه هممیهن پیرامون حمایت این سازمان از جوانان و تائتر و سینما گفت: «من ۲ سال است که این مسئولیت را برعهده گرفتم اما آنچه میتوانم بگویم این است که ساختار اساسنامهای اکو دورهای است و قله فرهنگی سازمان اکو برای کشف استعدادهای جوان در زمان آقای ایوبی است.»
مازیار رضاخانی در پایان اعلام کرد در روز اختتامیه جشنواره به بهترین خبرنگار زن جایزهای ویژه اهدا خواهد شد.
فرنوش آبا، مدیر رسانهای و عضو شورای سیاستگذاری جشنواره در پایان نشست افزود: «از مدیر اجرایی جشنواره خانم پونه قشقایی تشکر ویژه دارم که برای برگزاری این نشست زحمت بسیار کشیدند و قدردان دوستان خبرنگار و روزنامهنگاری هستیم که باوجود مشکلات و کاستیهای بسیار، چراغ حوزه فرهنگی هنری و رسانه را روشن نگه داشتهاند.»
در پایان نشست و جلسه پرسش و پاسخ، هدیه نفیسی به پوران درخشنده به پاس زحمات ایشان در حوزه زنان، تئاتر و سینما اهدا شد.
در هر بخش حضور زنان به عنوان کارگردان الزامی بوده اما در خصوص نویسندگی و بازیگری استفاده از حضور آقایان هنرمند بلامانع است.
همچنین آثار با موضوعات زن، جامعه و میراث فرهنگی در اولویتاند. موضوعات آزاد نیز مورد استقبال قرار گرفتهاند.
این رویداد به مدت ۷ روز قبل از جشنواره بین المللی فجر برگزار میشود که در هرشب به ترتیب یک اثر پرفورمنس (فرم، ویدئو آرت، اینستالیشن)، یک نمایش صحنهای اجرا خواهند شد.
برگزارکنندگان جشنواره تصمیم گرفتهاند به پاس احترام از زنان پیشکسوت در عرصه تئاتر ایران که در زنده نگهداشتن میراث فرهنگی ناملموس (تعزیه، سیاه بازی، نقالی، و شاهنامه خوانی) نقش موثر داشتهاند، تقدیر به عمل آورند. همچنین، جوایزی نیز در روز اختتامیه به برگزیدگان اهدا خواهد شد.