خبر فوری بررسی می کند؛
دویدن صداوسیما روی تردمیل «داستان شد»/ جواد خیابانی نماد «کتاب» در ایران است؟
خبرنگار: ونوس بهنودبرنامه «داستان شد» که به نظر میرسد در ظاهر به دنبال ترویج مطالعه در جامعه است، از سوی مخاطب فرضی خود دیده نمیشود.
به گزارش خبر فوری، صدا و سیما به عنوان رسانه ملی فرهنگسازی را یکی از رسالتهای خود میداند و با تولید برنامههای مختلف در تلاش است این مقوله را اثبات کند اما دویدن روی تردمیل رسانه ملی حداقل در یکی از برنامههای خود به وضوح مشخص است.
با وجود اینکه کارشناسان حوزههای مختلف فقر معلوماتی و مطالعه اندک مردم ایران را یکی از معضلات جدی میدانند اما حداقل در طرح درست این دغدغه و ترغیب مردم برای خواندن حتی یک صفحه کتاب، برنامهای مانند « کتاب شد» موفق و محبوب نبوده است.
موضوع مطالعه اندک در بین ایرانیها در وضعیتی مطرح میشود که معرفی آثار نویسندگان، ترجمه آثار ادبیات جهان، حمایت از نویسندگان و مهمتر از همه معرفی آنچه باید خوانده شود در قواره این برنامه جایی ندارد.
استفاده از کارشناسان یکدست و بیارتباط به کتاب
در بخشی از داستان شد با استفاده از چهار کارشناس داستانهای مختلفی که بریدهای از آنها به شکل نمایش در صحنه اجرا میشود، نقد میشود.
اما منتقدین و کارشناسان این برنامه چه کسانی هستند؟ جواد خیابانی گزارشگر فوتبال، سعید عزیزی روانشناس و مشاور خانواده، سماح مزنر پزشک و جراح لبنانی و پری پورسکوتی قصهگو به عنوان کارشناسان این برنامه از ابتدا تا انتهای آن و در تمامی قسمتها حضور دارند. اجرای برنامه نیز توسط سید بشیر حسینی انجام میشود که با اجرای یکدست خود نمیتواند تاثیری به جز معرفی مهمان و کارشناس در بخشهای مختلف را داشته باشد.
این در حالی است که معرفی کتب و به ویژه آثار فاخر ادبیات جهان در سطحی نازل و با ابراز احساسات و عقاید شخصی فضای برنامه را به سمت و سوی چیستان و بازی برای گروه سنی کودک و نوجوان هدایت میکند. به جای استفاده از ظرفیت منتقدان ادبی، بررسی و مقایسه تطبیقی آثار ادبی ایران و جهان، نهایت ابراز نظرها در چیستانبافی در خصوص نام شخصیتی است که داستان آن به نمایش درآمده است. گویی این تلاش تکراری در همه قسمتها صرفاً برای افزایش کلیک پاسخ به سوال چهارگزینهای برنامه است. سوال چهارگزینهای که مخاطب را به مسابقه دعوت میکند و پاسخ آن کاملا مشخص است و اگر ابهامی هم باشد از سوی کارشناسان از بین میرود تا مخاطبی که تصور میکند پاسخ را میداند به برنامه پیامک ارسال کند.
بیتوجهی به خیل عظیمی از کتاب های فاخر تولید داخل
در کنار کارشناسان برنامه، مهمانان نیز سلیقه محدود سازنده را تداعی میکند. گرایشهای مشترک در بخش کوچکی از ادبیات داستانی گزینشی همه اظهارات مهمانان است. مهمانان که اغلب نویسندگانی هستند که به معرفی کتابهای خود میپردازند زمین تا آسمان با سلیقه عمومی جامعه تفاوت دارند. بخشی از مهمانان نیز فعالان و نیروهای خود صدا و سیما هستند که این روزها در برنامههای مختلف روبه روی تماشاگر میایستند و گویی نقشی جز پرکردن صحنه ندارند.
اما چرا داستان شد قادر به ترویج مطالعه در بین مردم نیست؟
سلیقه جامعه در برنامه دیده نشده است
کافی است نگاهی به انتخابهای جامعه در مقوله کتاب داشت تا به این مسئله پی برد که صدا و سیما هر چند به دنبال اهداف متعالی اما در فاصله نجومی از سلیقه مردم برنامهسازی میکند.
در برنامه داستان شد نه تنها اسمی از نویسندگان فاخر و مردم پسند کلاسیک و معاصر آورده نمیشود بلکه نهایت معرفی ادبیات کلاسیک به مولوی و حافظ و ادبیات معاصر نیز به نویسندگان اندکی محدود مانده است.
این در حالی است که این برنامه هیچ اشارهای به گرایشهای جدید مطالعاتی جوانان و نوجوانان ندارد. تدبیری برای استفاده از ظرفیت کارشناسان فرهنگی و فعالان بازار نشر و کتاب ندارد. ایدهای برای افزایش مطالعه و کاهش مصرف فضای مجازی ندارد و مهمتر از همه موضوعاتی که این روزها مردم دنبال میکنند را مطرح نمیکند. این قطع ارتباط موجب شده است که داستان شد رزومهای از صدا و سیما برای صدا و سیما باشد.
بر اساس آخرین پیمایشها از مصرف فرهنگی کشور، سرانه مطالعه هر ایرانی از ۲ تا ۱۲۰ دقیقه در روز است.در این آمار مطالعه کتابهای درسی، ادعیه مذهبی و خواندن قرآن نیز محاسبه میشود.
بر این اساس وضعیت مطالعه در جامعه ناچیز است اما صدا و سیما با امکانات عریض و طویل بر نگاه سنتی خود تاکید دارد.
بودجه صدا و سیما رو باید برای ساخت سریال های فاخر تاریخی و ملی میهنی خرج بشه. تنها در این صورت هست که صدا و سیما به جایگاه خودش برمیگرده.
مگه هنوز کسی باقی مونده برنامه های مزخرف صدا و سیما رو تماشا کنه ?!همه هنرمندان واقعی که خانه نشین شدن
همه یعنی نود میلیون آدم، همه خلاصه نمیشن در توهم تو ...
خوش به حال خودم که هیچ کانال صدا و سیمای جمهوری اسلامی رو نمیبینم
مگه کسی صدا و سیما را تماشا میکنه؟
برای تفکری که رفتارهایش نشان داده که احتمالا معتقد به نوعی اپارتاید هست ، مهمه که بقیه مردم تلویزیون نگاه میکنند یا نه ؟!
بدنبال حفظ همون ده درصد مخاطب خودشه
اقای دکتر عزیزی روانشناس مثل یک نوار ضبط شده میباشد اگر برنامه ها و سخنرانیهای ایشان را دیده باشید متوجه خواهید شد. خیابانی هم هیچ ربطی به کتاب و کتابخوانی ندارد و اقای بشیری هم که استاد میباشد هنر مجریگری ندارد.
لطف کنید برنامه همه کس پسند بسازید.
حیف از این بودجه و امکاناتی که در صدا و سیما دود میشود و به هوا میرود.
چند سال است که کانال تلویزیون ایران را باز نکردم. همهاش گریه، ناله، خشونت، جنگ، دیوانه شدیم بخدا
قیافه ها خود حکایت می کند از سر درون . نه مجریان شناخته شده هستند . نه قدرت جذب و محبوبیت دارند . نه از دانش و تخصص برخوردارند . بجای این از بیست سانت صحبت می شد پر بیننده بود .
به شوخی و جوک بیشتر شبیه است تا .... صدا و سیما دچار سرگردانی و گیجی شده است .
آخه تا وفتی" کتاب باز "هست، کی این برنامه ها را میبینه؟