معاون وزیر میراث فرهنگی در گفتگو با خبر فوری؛
سایه FATF بر بازار صنایع دستی ایران/یک شرکت خصوصی برای بازارسازی وارد کار شده است
خبرنگار: ونوس بهنودمعاون صنایع دستی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گفت: ورود صنایع دستی ایران به بازارهای جهانی هم با مشکلات فرهنگی و اجتماعی و هم با مشکلات اقتصادی و سیاسی مواجه است.
مریم جلالی در حاشیه جشنواره فیلم فجر در پاسخ به خبر فوری در خصوص اقدامات بازارسازی برای صنایع دستی ایران در کشورهای خارجی تصریح کرد: بازاریابی جهانی تابع یک سری شرایط است. تلاشی که کردیم این بود که در زنجیره ارزش صنایع دستی اولویت را بر صادرات گذاشتیم. در چنین شرایطی باید بستهبندی، برندسازی و مشترییابی و طراحی را مطابق سلیقه مشتری سامان دهیم.
وی افزود: این در حالی است که پیش از این صنایع دستی ایران کاملاً انفرادی و بر مبنای تولید سنتی اتفاق میافتاد و این موضوع موجب میشد که تمرکز ما بر تولید باشد تا مشتری و در نتیجه بازارهای جهانی را از دست میدادیم.
معاون صنایع دستی وزارت میراث فرهنگی تصریح کرد: علاوه بر بخش فرهنگی که ذکر آن رفت بخش اجتماعی نیز با مشکلاتی مواجه است. ما شاهد فقدان تشکلهایی که بتوانند کمک کنند، هنرمند، بازرگان و صنعتگر به بازارها راه یابند هستیم.هنرمند خلق اثر میکند، صنعتگر تولید محصول میکند و بازرگان در فروش کالا تخصص دارد و لازم است تشکلهایی برای حمایت هر سه حوزه ایجاد شود.
جلالی به شرایط به وجود آمده در مبادلات مالی با کشورهای خارجی اشاره کرد و گفت: ما کلی هزینه میکنیم اما به عنوان مثال پیرو شرایط FATF هنرمند میخواهد در خارج از کشور کالای خود را بفروشد یک کارت خوان ندارد و نمیتواند پول نقد بگیرد.
وی معتقد است دستیابی صنایع دستی ایرانی به بازارهای خارجی تابع شرایط سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و حتی سیاسی است.ما تلاش کردیم برای توسعه صادرات صنایع دستی از «شرکت توسعه صادرات صنایع دستی» که کاملاً بخش خصوصی است کمک بگیریم.
معاون صنایع دستی وزارت میراث فرهنگی تاکید کرد: بر همین اساس سرمایه گذاران را ترغیب کردیم که دانش بازرگانی را به هنرمندان ما منتقل کنند.از طرف دیگر رفع موانع قانونی ماند پیمان سپاری ارزی را پیگیری میکنیم.
جلالی معتقد است حمایت از بازرگان به معنی رانت است و به جای آن باید هنرمند حمایت و بازرگان تشویق شود.
معرفی صنایع دستی در فیلمها کافی نیست
وی همچنین در پاسخ به این سوال که تا چه حد صنایع دستی ما به درستی در فیلم ها معرفی میشود اضافه کرد: یکی از عمدهترین کارهای من توجه اقشار، کانونهای ذینفع به صنایع دستی است. صنایع دستی ما به حدی در بن بست کوچه فرهنگی است که به ادبیات توسعه وصل نشده است.
معاون صنایع دستی وزارت میراث فرهنگی تصریح کرد: تلاش میکنیم اقشاری مانند هتل داران، کارگردانان و مجریان تلویزیون برای معرفی صنایع دستی مشارکت بیشتری داشته باشند.
وی معتقد است میزان معرفی کافی نیست و بر اساس ظرفیت صنایع دستی نیست. در عین حال که ما نگاه تزئینی و توصیفی به صنایع دستی داشتیم که درست نیست. جامعه صنایع دستی جامعه درون گرایی است . نیاز دارد کسی کنارش باشد که آن را معرفی کند.