«فیلشاه» یک پله بالاتر از جشنواره «داخلی» فجر
باشگاه خبرنگاران تسنیم «پویا» حمید رضا جلالی (مدرس و کارشناس انیمیشن)
دی ماه امسال (1395) بود که خبر انصراف انیمیشن فیلشاه برای شرکت در سی و پنجمین جشنواره فیلم فجر در بیشتر خبرگزاری ها منتشر شد. گروه هنر پویا به عنوان استودیو سازنده اثر علت انصراف خویش را، نرسیدن این اثر در مدت زمان مقرر شده برای شرکت در جشنواره فیلم فجر اعلام کرد. بر اساس این اعلام،گروه هنر پویا تلاش داشت تا بتواند این اثر را به این جشنواره برساند که متاسفانه این اتفاق نیفتاد.
به خودی خود نرسیدن یک اثر اعلم از فیلم بلند، داستانی، مستند یا انیمیشن به هر فستیوال می تواند نکته ای منفی برای سازندگان و اثر مورد نظر به شمار رود .در واقع اشتیاق زیاد سازندگان آثار سینمایی در دهه گذشته برای مطرح شدن در جشنواره های فیلم بالاخص جشنواره های خارجی، تبدیل به یک رویه عادی برای فیلمسازان یا سازندگان آثار سینمایی شده است. به نحوی که این اشتیاق منجر به انعکاس تمایلات و نگرش های حاکم بر جشنواره ی خارجی در فیلم شده تا به اصطلاح یک اثر هنری تلقی شود ولی در واقع حاوی سیاه نمایی و پیام های فرهنگی مورد تایید آن فستیوال است.
سخن بسیاری از کارشناسان حرفه ای عرصه سینما مبنی بر سفارشی سازی برای کشورهای خارجی به بهانه فستیوال ها و نخل ها و مجسمه ها و خرس ها .... نیز موید این مطلب است. نیم نگاهی بر آخرین فیلم های مطرح شده از کشورمان در این فستیوال های خارجی مانند فیلم فروشنده تایید دیگر بر این مدعی است.
با وجود رواج یافتن این رویه در میان اهالی هنر هفتم، اعتناء هنرمند به اثر هنری خویش و اصالت بخشی به آن و توجه به انگاره های فرهنگ ایرانی اسلامی امری است که می تواند مسیر سفارشی سازی ها را تعطیل نماید. امری که به زعم نویسنده در انصراف فیلشاه میتوان آن را احساس کرد. از سوی دیگر توجه به استانداردهای مورد نظر هنرمند در ساخت اثر باعث اعتلاء و منحصر به فرد شدن آن اثر هنری میشود. امری که مورد توجه استودیو هنر پویا قرار گرفته و در شعار این گروه نیز به چشم می خورد.
در اثر قبلی این استودیو، یعنی شاهزاده روم، شاهد تصویر (گرافیک) مطابق با استاندارد های روز جهان در این زمینه بودیم. در هر پلان شاهزاده روم شاهد شبیهسازی مو، لباس و سایر جلوههای ویژه بودیم. امری که تا کنون در هیچ یک از آثار بلند سینمایی انیمیشن کشورمان شاهد نبوده ایم. (نمونه این کیفیت در آثاری چون چگونه اژدهای خود را ، درون و برون و ... دیده می شود) فضاسازی و مدل سازی لوکیشن ها و اشیاء به کار رفته نیز کیفیتی 2 و1تربیت کنیم خاص داشت. این کیفیت را می توان برخواسته از خلاقیت هنری گروه گرافیک دانست که با ترسیم متناسب طرح کلی سطح قابل توجهی از کیفیت و هارمونی را در این اثر به وجود آوردند. مصادیق این امر را می توان در طراحی ،مدل ها سردر ها، فرم لباس ها، گیاهان و درخت ها، دیوار ها و فضاهای کلی در شاهزاده روم مشاهده نمود که علاوه بر انطباق با رفرنس یا مرجع های واقعی دارای فضایی کودکانه و فانتزی بودند و نقش خوبی در باورپذیر بودن داستان فیلم و فضای حاکم بر آن ایفا کردند.
بر این اساس انتظار می رود گروه هنر پویا در صدد تکرار تجربه موفق قبلی از یک سو و از سوی دیگر ارتقاء شاخص های حرفه ای خویش در زمینه تولید انیمیشن بلند سینمایی باشد که شامل توجه به داستان، شخصیت پردازی پر رنگ، ارتقاء کیفیت تصویر، مسیر تولید و مواردی فنی از این دست میشود.
از سوی دیگر، رمز بقا و ماندگاری در میان سازندگان بزرگ انیمیشن و دوام داشتن در میدان رقابت سخت و نفس گیر آن، ایجاد ارتباط با مخاطب و خلق آثار مبتنی بر سبک و فرم هنری استودیوی سازنده می باشند. مفاهیم و محتوای مورد نظر نیز در لفافه همین سبک هنری به مخاطب عرضه گشته و پس از مدتی جامعه مخاطبینی که از دیدن آثار استودیو مورد نظر احساس رضایت می کنند تبدیل به مشتریان دائمی استودیو سازنده می شوند. نظیر این امر را می توان در هالیوود به وفور دید. برای مثال کمتر کسی که انیمیشن دنباله دار عصر یخبندان یا شرک را ندیده باشد و آن را تعقیب نکرده باشد یا در انتظار ساخت اثری جدید از سازنده نباشد.
در واقع مقوله مخاطب در انیمیشن مفهومی راهبردی یا استراتژیک است که توجه هوشمندانه بدان باعث تضمین بقاء و ماندگاری در آن است. گرچه تبیین این مفاهیم در نوشتار ساده به نظر می آید، لیکن اجراء و عملیاتی نمودن آن، در عرصه عمل و تولید انیمیشن همراه با سختی های زیادی است. تحقق این هدف در گرو شناخت کامل از فرآیند ساخت انیمیشن و مشکلات آن، درک صحیح از مقوله فروش و جذب مخاطب و اولویت بخشی میان اهداف پیش رو است. فیلشاه چگونه انیمیشنی است؟ به احتمال زیاد این سوالی است که در ذهن بسیاری از مخاطبین از حالا نقش بسته است. با توجه به تیزر تبلیغاتی پخش شده می توان به واقعیاتی راجع به این اثر دست یافت: . فیلشاه دارای سطح بالاتری از گرافیک تصویری نسبت به شاهزاده روم یا سایر آثار مشابه داخلی خواهد بود. 1 شاهد این مدعا کیفیت رندر خروجی تیزر فیلشاه است. )چشمگیر تری خواهیم بود. با دقت در کاراکتر ببر VFX . در فیلشاه شاهد افکت ها (جلوه های ویژه دیداری یا 2 تیزر فیلشاه می توان دریافت که شبیه سازی مو با کیفیتی بهتر از شاهزاده روم انجام گرفته است. توجه داشته باشید که برای شبیه سازی مو زمان و مهارت زیادی را نیاز است. طراحی کاراکتر ببر و شادفیل نوید یک فضای شاد و فانتزی را می دهد. چهره پردازی ببر و سایر اندام او حاصل 3 تلاش های هنری در بخش گرافیک است. همچنین چهره جالب و جثه بزرگ شاد فیل نیز تطابق کافی با نام و تم کلی اثر است. در فیلشاه شاهد افزایش کیفیت تکسچرینگ و شیدینگ خواهیم بود. با کمی دقت در پوست شادفیل، بدن 4 ببر و دهان و دندان و چنگال های ببر وضوح قابل قبولی از جزئیات را حس می کنیم. . توجه زیادی به متحرک سازی یا انیمیت در ساخت فیل شاه شده است. این امر را می توان در حرکات نرم و 5 های (وضعیت های گوناگون کاراکتر متحرک سازی شده) شاد فیل و ببر دید. در واقع Pose روان و همینطور نقطه عطف این اثر ، عدم استفاده از دیالوگ در طول این تیزر و انتقال پیام صرفا با بهره گیری از هنر انیمیت است. یکی از مهمترین عوامل در شاخص سازی سبک هنری سازنده اثر انیمیشن و ذائقه سازی و جذب مخاطب است. در واقع صرف وقت Animate توجه فنی(تکنیکال) و هنری به مقوله متحرک سازی یا ،برای خویش زیاد و هوشمندانه در بخش متحرک سازی سبب می شود تا اثر انیمیشن روان تر به نظر آمده و حس مورد نظر سازنده را به مخاطب القاء نماید و حتی گذر زمان را برای وی نامفهوم نماید. می توان مهمترین ویژگی فیلشاه را توجه بسیار خوب و کافی به بخش متحرک سازی دانست. ( . در کنار عوامل فوق نباید از مفصل گذاری یا ریگ 6 بسیار خوب کاراکتر شادفیل و ببر گذشت. کیفیت Rigging) مفصل گذاری هنگامی مشخص میشود که شادفیل با زمین برخورد می کند و تکان هایی واقعی در پوست او نیز است. Dynamicدیده می شود همزمان این امر موید توجه سازنده به مقوله . کیفیت صدا گذاری این تیزر سطح قابل قبول و خوبی را دارا بوده و استفاده از صدای جوان و شاد آقای شیخ 7 زاده نیز فضای فانتزی و شادی را ایجاد کرده است. با نتیجه گیری از این موارد می توان دریافت گروه هنرپویا در صدد خلق یک انیمیشن بلند و گیرا آنهم با استاندارد های جهانی است و انصراف از جشنواره فیلم فجر نیز به دلیل ارجحیت کیفیت اثر نسبت به شرکت در جشنواره فیلم فجر است. انتخابی که حاکی از اعتماد به نفس تیم سازنده و نگاهی واقع نگرانه و در عین حال حرفه ای به ساخت انیمیشن در گروه هنر پویا است.
منبع: تسنیم
10