کدام کتابها پس از «ترامپ» پرفروش شدند؟
پیروز شدن «دونالد ترامپ» در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا طی همین مدت کوتاه، به شدت روی بازار کتاب این کشور تاثیر گذاشته و موجب افزایش قابل تامل فروش آثار ضدآرمانشهری همچون «۱۹۸۴» و «فارنهایت ۴۵۱» و همچنین آثار خود «ترامپ» شده است.
به گزارش ایسنا، «بیبیسی» در گزارش جدید خود به مجموعهای از کتابهایی که در دوران پس از رئیسجمهور شدن «ترامپ» دوباره روی بورس آمدهاند و علت افزایش استقبال از آنها پرداخته است.
«نباید اینجا اتفاق بیفتد» نوشته «سینکلر لوئیس»
«نباید اینجا اتفاق بیفتد» که نوشته «سینکلر لوئیس» نویسنده معروف آمریکایی است، از روز جمعه به فهرست هشت کتاب پرفروش «آمازون» راه یافته است. گفته میشود این کتاب روی کار آمدن «ترامپ» را پیشبینی کرده بود، به همین دلیل انتشارات «پنگوئن» چاپ جدیدی از آن را وارد بازار کرده است. در همین زمان کوتاه، سه چاپ جدید که به معنای ۱۱ هزار جلد از «نباید اینجا اتفاق بیفتد» است، سفارش داده شده است.
این رمان درباره رئیسجمهور شدن فردی مستبد است که شعار بزرگ و قدرتمند کردن آمریکا را سر میدهد و در نهایت، کشور را به سمت فاشیسم سوق میدهد.
فروش رمان کنایهآمیز اما فراموششده سال ۱۹۳۵ «سینکلر»، زمانی بالا رفت که برخی از منتقدان مدعی شدند این در اصل داستان رئیسجمهور شدن «دونالد ترامپ» است که در این اثر روایت شده. رئیسجمهور دیکتاتور این کتاب که «باز ویندریپ» نام دارد، همانند «ترامپ» با بیانههایی علیه مهاجران و تحریک کردن حس وطنپرستی مردم به این سمت دست پیدا میکند.
نکته کلیدی از متن کتاب: «سودای من این است که تمام آمریکاییها متوجه شوند که اولا، ما مهمترین نژاد روی این زمین کهن هستیم و باید باشیم. دوما، باید بدانند با وجود تفاوتهای ظاهری بین ما اعم از ثروت، دانش، مهارت، نسل و قدرت، که مسلما در مورد افرادی با نژاد متفاوت از ما صدق نمیکند، ما همه برادریم و با رابط مهم و شگفتانگیز اتحاد ملی که باید بابت آن خوشحال باشیم، به هم متصل هستیم.»
«۱۹۸۴» نوشته «جورج اورول»
پرفروشترین کتاب از روز پیروز شدن «ترامپ» در انتخابات آمریکا، رمان ضدآرمانشهری «۱۹۸۴» بوده است. فروش کتاب معروف «جورج اورول» طی همین چند روز ۹۵۰۰ درصد افزایش داشته است. «آمازون» ۱۰۰ هزار نسخه جدید از کتابهای این نویسنده را از جمله «۱۹۸۴» و «مزرعه حیوانات» سفارش داده است. در سه هفته نخست ژانویه هم فروش این رمان در انگلستان ۲۰ درصد رشد داشته است.
البته این کتاب از زمان انتشار در سال ۱۹۴۸ هرگز از چرخه چاپ خارج نشده و تاکنون بیش از ۳۰ میلیون جلد فروش داشته است. «۱۹۸۴» آخرین افزایش فروش ناگهانی خود را در سال ۲۰۱۳ و زمان افشاگریهای «ادوارد اسنودن» تجربه کرد.
داستان رمان «اورول» درباره یکی از قربانیان نظام دیکتاتوری و سیستم نگهبان «برادر بزرگ» است که برای طغیان تلاش میکند. بازار فروش این کتاب زمانی در آمریکا داغ شد که «کلین کانوی» مشاور رسانهای «ترامپ»، در مصاحبهای از اصطلاحات ویژه «اورول» در این رمان، استفاده کرد.
انتشارت «پنگوئن» اعلام کرده فروش این کتاب در سال ۲۰۱۶ حدود ۳۰۰۰ جلد بوده و این رقم در مدت زمان کمی که از آغاز سال ۲۰۱۷ میلادی گذشته، به ۳۵۰۰ جلد رسیده است.
«اندرو سیمونز» نویسنده و استاد تاریخ دانشگاه کالیفرنیا علت استقبال از «۱۹۸۴» را اینگونه بیان میکند: خواندن کتاب «اورول» و دیگر تصاویر کابوسمانند از آینده مثل یک سوپاپ اطمینان است. مردم با این کار میترسند و میتوانند بدترین پیامدهای ممکن دموکراسی آمریکایی را تصور کنند. جو فرهنگی در آمریکا بهویژه میان افرادی که زیاد آثار داستانی کلاسیک خواندهاند، ضدآرمانشهری است.
این استاد دانشگاه همچنین اشاره میکند که برخی خوانندهها رویکرد «ترامپ» به علم را بازتابی از وجود نداشتن علم در رمان «۱۹۸۴» میدانند. آنها میبینند رئیسجمهور جدیدشان همچون سیستم حاکم دورن این کتاب، آنها را از بیگانهها میترساند.
نکته کلیدی: در کتاب «۱۹۸۴» افراد متصدی حزب از شعارهایی مثل «سیاه سفید است»، «۵=۲+۲»، «جنگ صلح است»، «آزادی بردگی است» و «جهل قدرت است» استفاده میکنند تا واقعیت را پنهان کنند.
«دنیای قشنگ نو» نوشته «آلدوکس هاکسلی»
یکی دیگر از کتابهای ضدآرمانشهری که دو سال پیش در فهرست ۱۰۰ اثر پرفروش «آمازون» نبود اما حالا در ۱۰ رتبه اول نشسته، «دنیای قشنگ نو» به قلم «آلدوس هاکسلی» است. داستان این رمان در سال ۲۵۴۰ اتفاق میافتد و درباره جامعهای است که افرادش به میل خود بردههایی برای حکومت مستبد هستند. آنها با مواد مخدر غافل و راضی نگه داشته میشوند، با سرگرمیها دلخوش هستند و زندگی خود را با استفاده از ابزار فناوری جدید و اجناس متنوع میگذرانند.
به نظر برخی، کشوری که در رمان سال ۱۹۳۵ «هاکسلی» توصیف شده خیلی بیشتر از «مزرعه حیوانات» اورول، جامعه آمریکایی دوره ریاستجمهوری «ترامپ» را نشان میدهد.
نکته کلیدی از متن کتاب: «یک حکومت مطلقه واقعا کارآمد، حکومتی است که در آن تمام روسای سیاسی قدرتمند و نیروهای اجرایی و مدیریتی آنها، جمعیتی از بردهها را تحت کنترل خود داشته باشند؛ بردههایی که لازم نیست مجبور به کاری شوند، چون سَرور خود را دوست دارند.»
«فارنهایت ۴۵۱» نوشته «ری بردبری»
«فارنهایت ۴۵۱» رمان مطرح «ری بردبری» که فیلم اقتباسی آن هم در سینما موفق بوده، در حال حاضر به خاطر رئیسجمهور شدن «ترامپ»، به فهرست ۱۵ اثر پرفروش «آمازون» راه پیدا کرده است.
رویدادهای این کتاب در قرن بیستوچهارم رخ میدهد. «گای مونتاگ» فردی است که وظیفهاش سوزاندن کتابهای ممنوعه و خانه صاحبان آنهاست. او روزی از خود میپرسد ارزش کار و نوع زندگی او چیست؟
آنها که مخالف «ترامپ» هستند، مضمون این کتاب را هشداری درباره سانسور، تبلیغ و از بین رفتن آزادی تفکر در دوره ریاستجمهوری او میدانند. «بردبری» در کتاب خود، مرگ آثار نوشتاری و جایگزین شدن آن با مانیتورها و تصاویر را پیشبینی کرده است.
«هنر معاملهگری» نوشته «دونالد ترامپ»
از روز جمعه فروش کتاب «هنر معاملهگری» دونالد ترامپ به شدت افزایش پیدا کرده و این اثر را در جایگاه پانزدهم فهرست پرفروشترینهای «آمازون» نشانده است. «ترامپ» این کتاب را در سال ۱۹۸۷ نوشت. این اثر در آن زمان به مدت ۵۱ هفته در لیست پرفروشهای «نیویورک تایمز» بود.
این کتاب غیرداستانی در اصل مانیفست شخصی «ترامپ» است که ۱۱ قدم رسیدن به موفقیت را به خواننده ارائه میکند.
«تونی شوارتز» که به عنوان نویسنده پنهان در این کار «ترامپ» را همراهی کرد، بعدها از این کار خود پشیمان شد و گفت: عمیقا احساس پشیمانی میکنم که کمک کردم «ترامپ» توجه بیشتری را به سمت خود جلب کند و باعث شدم او بیش از آنچه هست، خوشایند به نظر بیاید.
نکته کلیدی از متن کتاب: «آخرین کلید در مورد روشی که من به کار میگیرم، پهلوان پنبه است. من با تخیلات مردم بازی میکنم. مردم شاید همیشه خودشان را مهم فرض نکنند، اما باز هم درباره آنها که اینطور هستند هیجانزده میشوند. به همین خاطر است که کمی مبالغه آسیبی نمیرساند. مردم میخواهند باور کنند که یک چیز بزرگترین، مهمترین و به شدت شگفتآور است. من آن را مبالغه حقیقی مینامم. این فرم بیضرری از غلو و نوع تاثیرگذاری از ترقی است.»
منبع: ایسنا
10