/تکرار/
برانکو یا کیروش؛ کدام یک بهترین سرمربی تاریخ فوتبال ایران است؟
با وجود خروج کیروش از فوتبال ایران، هنوز هم رقابت شدیدی میان او و سرمربی کروات وجود دارد.
به گزارش خبر فوری ؛ مربی کروات در دو دوره متفاوت سرمربی تیم ملی ایران بود. نخستین برهه حضورش روی نیمکت تیم ملی، 233 روز طول کشید و سرانجام آن ده بازی بود؛ چهار برد، چهار تساوی و دو باخت. دورهای که موقت به نظر میرسید. همایون شاهرخی جانشین او شد اما فدراسیون فوتبال که در آن دوره، شاید بهترین انتخاب برانکو باشد. بنابراین او برای دومین بار به تیم ملی بازگشت. در حقیقت او برای بار سوم به ایران بازگشت، چرا که پیش تر روی نیمکت تیم ملی امید هم حضور یافته بود.
دوره دوم حضور ایوانکوویچ در تیم ملی ایران اما ارزشمندتر است. جایی که برانکو می تواند رقیب پرتغالی اش را به چالش بکشد. او تنها سرمربی تیم ملی ایران است که در قرن بیست و یکم توانسته مدال جام ملت ها را به گردن ملی پوشان ما بیاندازد. سومی جام ملت های 2004 و پیش از آن قهرمانی در مسابقات غرب آسیا، بزرگترین دستاورد سرمربی کروات در فوتبال ایران است. او می تواند به صعود به فینال لیگ قهرمانان آسیا افتخار کند اما نباید به ارزشمندترین هدیه اش به مردم ایران بی توجه باشد. برانکو برای نخستین بار در قرن بیست و یکم، تیم ملی ایران را به جام جهانی رساند هرچند که این شانس را نداشت که این اتفاق را برای دومین بار پیاپی تکرار کند.
میانگین پیروزی های برانکو بالاتر از کیروش، روی عدد 69.05 ایستاده و ممکن است تغییر کند. با این حال رکورد های کیروش در یک دوره هشت ساله، تفاوت های زیادی با مرد کروات دارد.
او طولانی ترین دوران هدایت تیم ملی ایران را در کارنامه خودش ثبت کرده است. بالاتر از او، حسن صدقیانی حضور دارد اما او در ده سال تنها پنج بار تیم ملی ایران را به درون زمین فرستاد. کیروش سه پیروزی پیاپی مقابل کره جنوبی کسب کرد که رکوردی فراموش نشدنی در فوتبال ایران است و البته رویای برانکو را به واقعیت تبدیل کرد؛ دو دوره پیاپی صعود به جام جهانی. با این حال افتخارات برانکو همچنان کارنامه کیروش را به چالش می کشد اما نگاهی به مدت سرمربی این دو روی نیمکت تیم ملی ایران، قضاوت سختی را مقابل دیدگان فوتبال دوستان قرار می دهد.
کیروش هشت سال سرمربی تیم ملی ایران بود. در پایان این هشت سال، او صد بازی روی نیمکت تیم ملی نشسته بود که نتیجه آن ۶۰ پیروزی، ۲۷ تساوی و تنها ۱۳ باخت بود. در مقیاس زمانی، او کمترین باخت را میان سرمربی های تاریخ فوتبال ایران دارد. اما تساوی های بیشتر او باعث شده درصد پیروزی هایش نسبت به برانکو پایین تر باشد و روی عدد ۶۰ درصد ایستادگی کند. شاید کیروش برای فوتبال ایران جامی به تالار افتخاراتمان اضافه نکرد اما دو صعود پیاپی به جام جهانی و صعود به نیمه نهایی جام ملت ها آن هم پس از دو دهه، چیزی نبود که برای فوتبال ایران معمولی باشد. کیروش مقام سومی را در دشوارترین گروه ایران در تاریخ جام های جهانی برای تیم ملی به ارمغان آورد آن هم در شرایطی که برانکو در گروهی که آنگولا هم در آن حضور داشت، بدون کسب امتیاز، قعرنشین شد. در آخرین روز های حضور کیروش روی نیمکت تیم ملی، یوزها به مقام ۲۲ فیفا در جهان رسیدند که بهترین جایگاه در ده سال اخیر فوتبال ایران است. با این حال هنوز هم بهترین جایگاه تیم ملی در تاریخ رده بندی های فیفا، رتبه نوزدهی است که برانکو برای تیم ملی کسب کرد.
اما آمار برانکو در کمتر از چهار سال، قابل مقایسه با سرمربی هشت سال اخیر فوتبال ایران نیست. شاید برانکو دوست داشته باشد تاریخ را به رقابت دعوت کند و دوباره روی نیمکت تیم ملی ایران بنشیند تا رکورد های کیروش را به نفع خود تغییر دهد. پایان این رقابت هر چه باشد، به نفع فوتبال ایران است.
31