سیلاب، یار کمکی در بازپسگیری حریم رودخانههای مازندران
یکسال اخیر سیلابها حدود ۱۰۰هکتار از حریم رودخانههای مازندران را که به دلیل ساخت و سازهای غیر مجاز مورد دستدرازی انسانی قرار گرفته بود آزادسازی کردند که نشان دهنده بازپسگیری اراضی طبیعی از سوی خود طبیعت دارد.
اگرچه آزادسازی حریم رودخانههای مازندران همواره یکی از دغدغههای اصلی مردم مازندران و همچنین مسئولان استانی به منظور جلوگیری از خسارات سیلابی و دستکاری بستر طبیعت بوده است، اما گویا طبیعت خود در این زمینه پیش قدم است زیرا سیل پایان سال ۱۳۹۷ و فروردین ۱۳۹۸ مازندران حتی با خسارت بیش از ۲ هزار میلیارد تومانی نقش موثری در آزادسازی حریم رودخانه های مازندران از تصرف انسانی داشت.
تجاوز به حریم رودخانه ها و ساخت و ساز در این محدوده در چند دهه اخیر سبب شد تا لایروبی مسیر با مشکل مواجه شده و با هر بارندگی شدید تابستانی و پائیزی ، خسارت سنگینی به حاشیه نشینان وارد شود.
ضرورت حراست و عدم دست درازی به بستر و حریم رودخانه ها پس از سیلاب روزهای پایانی سال ۹۷ در مازندران جایگاه پررنگی پیدا کرده و به همه نشان داد که اگر حریم رودخانهها در ساخت و سازها رعایت میشد، امروز رودخانه های خروشان و سهمناک برای بازپس گیری حریمشان اینچنین به زندگی مردم نمی تاختند.
مازندران در منطقه آب و هوائی معتدل قرار دارد و سالانه در این منطقه به طور میانگین ۷۳۰ میلی متر باران می بارد و این استان از لحاظ بروز سیل در کشور رتبه سوم را دارد. همچنین طول رودخانه های مازندران هفت هزار کیلومتر است و بر اساس آمارهای رسمی هم اکنون ۵۰۰ کیلومتر آن در محدوده مسکونی شهرها و حاشیه روستاها قرار دارد.
بر اساس آمارها، بر اثر سیل اسفند ۹۷، حدود هفت هزار واحد مسکونی در مازندران خسارت دید که از این تعداد بیش از ۶۰۰ خانه به طور کامل تخریب شد و اغلب آنان نیز در نزدیکی رودخانه های استان قرار داشتند.
البته خروش سیلابی رودخانه های مازندران همیشگی بوده زیرا هر ساله در فصول مختلف شاهد وقوع سیلاب در رودخانه های استان هستیم. تیرماه امسال نیز برخی مناطق ییلاقی در شرق ، و مرکز استان مازندران شاهد وقوع سیلاب تابستانه بودند و به برخی مناطق مسکونی و مسیرهای دسترسی خسارت وارد کرد.
سنددار شدن یکهزار و ۵۰۰ کیلومتر از حریم رودخانههای مازندران
مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان مازندران با اظهار اینکه امروز سیلابهای متعدد سبب شده تا آزادسازی بستر و حریم رودخانهها به مطالبات جدی مردم تبدیل شود که منجر به ورود جدی شورای حفظ حقوق بیتالمال شد گفت: طی سال گذشته حدود ۱۰۰ هکتار از بستر رودخانه های مازندران که در تصرف افراد بوده توسط سیلاب آزادسازی شد.
محمدابراهیم یخکشی با بیان این که این شرکت جهت صیانت و حفاظت از رودخانههای استان موفق شد حدود ۳۰۰ کیلومتر از رودخانهها را ساماندهی و لایروبی کند، بیان داشت: برای صدور سند حریم و بستر رودخانه ها نقشه یکهزار و ۵۰۰ کیلومتر نهایی شده و آماده ارسال به اداره ثبت استان است.
وی گفت: در طی این مدت برای صیانت و حفظ رودخانه های استان ۶۳۲ مورد اخطار، ۲۵۲ مورد برای متخلفین پرونده تشکیل و به مراجع قضایی ارجاع شد که از این تعداد تاکنون تعداد ۱۵۶ مورد منجر به صدور آرای قضایی گردید و مابقی در دست رسیدگی است.
رئیس هیات مدیره آب منطقه ای مازندران با بیان این که سیلاب های متعدد مسیرهای رودخانه را در برخی از نقاط استان تغییر داده و اختلاف هایی در زمینه حریم و بستر رودخانه با املاک شخصی بوجود آورده است، در عین حال بیان داشت: امروز شرایط همکاری مردم در حفظ حریم و بستر رودخانه های استان به مراتب بیشتر شده است.
یخکشی گفت: در حال حاضر املاک سدها ، شبکه و کانالهای زهکشی استان مازندران دارای سند مالکیت دولتی هستند و امیدواریم حریم و بستر رودخانه های استان نیز تثبیت و سنددار شوند.
منبع: ایرنا
68