چشمههای طبیعی و گرم دیار همیشه بهار؛ ظرفیتهای نو گردشگری
سفر به چشمههای آب گرم معدنی مازندران در فصل زمستان هم فال است و هم تماشا، کافی است در این سرمای زمستان، تن به گرمای چشمههای آبمعدنی طبیعی و گرم این استان شمالی سپرد.
مازندران را باید دید، حتی در دل زمستان و زمانی که تا بهار راهی نمانده باشد، مینیاتور ایران مملو از جاذبههایی است که چهارفصل آن را تبدیل به رنگینکمانی برای گردشگری کرده است.
این استان دارای چشماندازی بسیار زیبا از جنگلهای انبوهی است که چشم را نوازش میدهد و کوههای سبزپوش آن مسحورکننده است. دشتهای سرسبز این استان برای فراغت و استفاده از چشمانداز طبیعی و هوای مطبوع، جذابیت بسیاری داشته و هر روز مسافران بسیاری را در آغوش میگیرد.
اینها جاذبههای شناختهشده برای عموم مردم است و همگان استان مازندران را با این طبیعت چشمنواز میشناسند. اما آنچه مغفول مانده و کمتر به آن توجه شده، چشمههای آب گرم متعدد این استان است.
چشمههای طبیعی و آب گرم، نامی آشنا در صنعت گردشگری است، اگرچه این جاذبههای زیبا زیر دیگر نگارهای سرزمین همیشهبهار، مغفول و ناشناخته مانده است اما طی ایام مختلف سال مسافران زیادی را بهویژه در تعطیلات پایانی هفته به خود جذب میکند.
عدهای برای طبیعتگردی و برخی نیز برای بهبود سلامت، تن به چشمههای آب گرم معدنی مازندران میزنند، هدف هرچه باشد، چشمههای معدنی در گوشه و کنار مازندران، خریداران خاص خود را دارد.
چشمه آبمعدنی سورت
از ساری شروع میکنیم و به چشمه هزار رنگ سورت میرویم، چشمهای طبیعی که ثبت ملی شده و در این سالها، بحثهای مختلفی درباره مالکیت و مدیریت آن بر سر زبانها افتاده است.
میراث فرهنگی میگوید ما متولی گردشگری هستیم اما عرصه چشمه سورت در اختیار منابع طبیعی و مدیریت آب آن بر عهده آب منطقهای است و در سالهای اخیر گاه دسترسی به آن را محدود کردهاند و گاه عبور خودروهای سبک و سنگین لرزه بر اندام چشمه سورت انداخته است.
محسن اکبرپور کارشناس میراث فرهنگی مازندران میگوید: چشمه آبمعدنی سورت بهعنوان چشمهای طبیعی، بزرگ و منحصربهفرد با زیباییهای خاصی که دارد در تمام فصول، طبیعت گردان و گردشگران را به خود میخواند.
به گفته وی، آب این چشمه معدنی خاصیت فراوانی برای سلامتی دارد و همواره شاهد حضور گردشگران داخلی و خارجی در منطقه هستیم و این جاذبه، علاوه بر همه مواهب و مزایا، موردتوجه مسافران برای ثبت تصاویر بدیع و تازه نیز بوده است.
اکبرپور به تلاش میراث فرهنگی برای تهیه و ارائه خدمات یکپارچه در چشمه سورت اشاره میکند و میگوید: با تصویب سند توسعه گردشگری مازندران، چشمههای معدنی مانند سورت، موردتوجه ویژه قرار میگیرند تا خدمات یکپارچهای برای رونق گردشگری در آن ارائه شود.
از ساری به غرب مازندران سفر کنیم، چشمههای آب گرم و معدنی بهویژه در رامسر و تنکابن، به برندی برای گردشگری تبدیل میشود. در جایجای رامسر تابلوها و نوشتههایی به چشم میآید که مسافران را به بهرهمندی از جاذبه چشمههای آب گرم دعوت میکند.
در جوار هتل قدیمی و پرخاطره رامسر که میراث تاریخی مازندران است، چشمههای آب گرم زیادی وجود دارد که برای استفاده از آن باید در صف ایستاد.
حسین متاجی رئیس میراث فرهنگی رامسر با اشاره به اینکه چشمههای معدنی بسیاری در این شهرستان وجود دارد میگوید: این چشمههای آب معدنی به مرکز ثقل درآمد و رونق اقتصادی در شهرستان تبدیلشدهاند و تا پاسی از شب به طبیعت دوستان خدمات ارائه میدهند.
وی ادامه میدهد: گردشگران زیادی ازجمله مسافرانی از کشورهای دیگر با حضور در شهرستان، سراغ چشمههای آب گرم را میگیرند. این چشمهها خاصیت درمانی دارند و توریسم سلامت بهخوبی در این منطقه جاافتاده است.
شناسنامهدار شدن چشمههای آبمعدنی
وی شناسنامهدار شدن چشمههای آبمعدنی را ازجمله برنامهها در این زمینه بیان میکند و میگوید: این چشمهها زیر نظر کارشناسان بهداشت و گردشگری پایش میشوند و خدمات یکپارچهای برای آن تعریف خواهد شد.
چشمههای آب گرم معدنی مازندران در نواحی مرکزی که از دل کوهها و درهها جوشیده میشود، گردشگری مازندران را به سمت توریسم سلامت سوق میدهد. در آمل، لاریجان، لاویج، نور و بلده چشمههای زیادی وجود دارد که آبهای معدنی و فیروزهایرنگ آن مازندران به بهشتی در زمستان تبدیل کرده است.
دمای آب گرم معدنی در برخی مناطق مازندران تا ۴۲ درجه سانتیگراد میرسد که این دما برای بهرهگیری از جاذبههای چشمههای معدنی، مفید و مثمر است. به گفته مسئولان میراث فرهنگی، سهم مازندران از چشمههای آبمعدنی قابل قیاس با دیگر استانها نیست و باید برای رونق این بخش برنامه جامع داشت.
چشمه آبمعدنی لاریجان
چشمه آبمعدنی بگرم لاریجان در فاصله حدود ۶۰ کیلومتری شمال شرق تهران و ۲۶ کیلومتری شمال شرق شهرستان دماوند قرار دارد. پس از طی ۷۰ کیلومتر در مسیر توریستی هراز از تهران، سمت چپ تابلوی شهرک صنعتی لاریجان، دانشگاه پیام نور واحد رینه دیده میشود که ادامه این مسیر مسافر را به چشمههای آب گرم میرساند.
آبهای گرم معدنی این روستا سرشار از مواد گوگردی است. در سرچشمه این آب گرم، حمامها با خزینههایی کوچک احداثشده و مردم میتوانند برای استفاده از آب گرم، اتاق اجاره کنند.
سهم مازندران از چشمههای آبمعدنی قابل قیاس با دیگر استانها نیست و باید برای رونق این بخش برنامه جامع داشتسیفالله فرزانه مدیرکل میراث فرهنگی مازندران در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به وجود بیش از ۱۰۰ چشمه معدنی بزرگ و کوچک در استان، ایجاد امکانات مناسب و تبلیغات فراگیر را در توسعه توریسم سلامت حائز اهمیت میداند و میگوید: باید سرانه گردشگری استان را از درآمدهای توریسم سلامت ارتقا داد.
وی با اشاره به همجواری مازندران با کشورهای حاشیه دریای خزر میگوید: با نوسانات ارزی، شاهد رونق گردشگری داخلی هستیم و چشمههای آب گرم و معدنی نیز در بسته سفرهای ارزانقیمت سهم بسزایی دارند.
وی ادامه میدهد: کمتر گردشگری به مازندران سفر میکند که نخواهد از جاذبه چشمههای آبمعدنی و چشمههای فیروزهایرنگ و طبیعی استان بهره گیرد و این نشان میدهد که چشمههای معدنی به یک گزینه مناسب برای سفرها در ایام سال مبدل شده است.
مدیرکل میراث فرهنگی مازندران درعینحال سرمایهگذاری برای ایجاد مجتمعها در جوار چشمههای آبمعدنی را در استان ضروری میداند و میگوید: باید گردشگری از شکل سنتی به مدرن تبدیل شود تا بتوانیم از این بخش درآمدزایی پایداری داشته باشیم.
فرزانه با عنوان اینکه در توسعه گردشگری بخشهای زیادی دخیل هستند، میگوید: با تهیه سند توسعه گردشگری و میراث فرهنگی به ارتقای شاخصها در این حوزهها امیدوار هستیم.
مازندران با داشتن همه جاذبههایش اعم از دریا، کوه، جنگل، دشت، آثار تاریخی و طبیعی همه روزها و فصلها برای سفرهای گردشگران مهیا است و چشمههای آب گرم و معدنی استان نیز دوشادوش سایر جاذبهها میتواند به سفرهای داخلی و ارزانقیمت رونقی دوچندان بخشد.
منبع: مهر
10