مدیر بخش زلزله و خطرپذیری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی:
ایران رتبه ۴ فرونشست زمین در دنیا / وضعیت فوق بحرانی است
مدیر بخش زلزله و خطرپذیری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی میگوید ایران رتبه چهار فرونشست زمین در دنیا را دارد و اگر همین حالا اقدامات لازم صورت نگیرد، ایران سرزمینی غیرقابل زیست میشود.
تمام دشتها در ایران در حال فرونشست هستند. در برخی مناطق و منازل مسکونی شکافهای عمیقی ایجاد شده و آنجا را غیرقابل سکونت کرده است.
شکافهای عمیق در دل زمین و ترکهای روی ساختمانها در برخی از مناطق نشان از یک وضعیت بحرانی میدهد. برخیها مجبور به ترک منازل مسکونی خود هم شدهاند، مانند شهرک ۶ هزار نفری نیروی هوایی در اصفهان . این نتیجه فرونشست زمین در ایران است. به گفته کارشناسان اگر اقدامات جبرانی به موقع صورت نگیرد در سالهای نه چندان دور تبعاتش دامن کل کشور را میگیرد. دیگر اثری از دشتهای حاصلخیر نخواهیم دید و مهاجرت راهی است که مردم در پیش رو دارند.
علی بیتاللهی، مدیر بخش زلزله و خطرپذیری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی میگوید وضعیت فرونشست زمین در ایران بسیار بحرانی است و در میان کشورهای دیگر رتبه چهار را دارد. اما میتوان با اقداماتی جلوی آن را گرفت و حتی آن را جبران کرد.
او بر این باور است اگر وضعیت در کشور از نظر تعداد چاهها، برداشت آب از سفرههای زیرزمینی و مدیریت نکردن کشت همین گونه پیش برود، همچنین میزان ریزشهای آسمانی نیز در همین وضعیت باشد، کمتر از ۱۰ سال برای جبران فرونشست زمین فرصت داریم.
مدیر بخش زلزله و خطرپذیری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در گفتوگویی، وضعیت فرونشست زمین در کشور را توضیح و راهکارهای مقابله با آن را هم شرح میدهد.
گزارشهایی از فرونشست زمین در نقاط مختلف کشور از جمله اصفهان، خراسان و تهران شده. وضعیت فرونشست در کشور چگونه است؟
در ایران بسیاری از شهرها در محدوده دشتها گسترش پیدا کردهاند. در مناطق دشتی اگر از آبهای زیرزمینی بیرویه استفاده شود به دنبال آن فرونشست زمین رخ میدهد. هر چقدر سازهها و احداثیها نزدیک این مناطق باشند بیشتر آسیبپذیر هستند.
تمام دشتها در ایران در حال فرونشست هستند. در بسیاری از مواقع فرونشستها اطلاعرسانی نمیشود چون در این مناطق احداثی نداریم. منظور ا احداثی، ساختمانهای مسکونی، فرودگاه و هر چیزی که به دست بشر صورت گرفته باشد.
تمام دشتهای کشور در حال فرونشست هستند. در حال حاضر اصفهان نسبت به سایر شهرها ریسک فرونشست بسیار بالایی دارد.
مهمترین آسیب فرونشست زمین چیست؟
ترک خوردن ساختمانها، آسیب دیدن جادهها و پلها و خسارت است اما مهمترین خسارت و بدترین ضربهای که فرونشست به ما وارد میکند، این است که نفوذپذیری آب از بین میرود. یعنی اگر دهها برابر اکنون نزولات جوی داشته باشیم امکان نفوذ به لایههای درونی زمین را ندارد. بنابراین روی زمین روان آبهایی تشکیل میشود که مواد مغذی خاک را با خود حمل میکند. در نتیجه دشتهای حاصلخیز را به بیابانهای بیحاصل تبدیل میکند.
با توجه به فرونشستهای صورت گرفته در شهرهای مختلف ایران، وضعیت کدام منطقه بحرانیتر است؟
در تمام ۶۱۰ دشت در کشور، فرونشست اتفاق میافتد و عوارض بسیار خطرناک زیست محیطی دارد. اصفهان از نظر فرونشست نسبت به کل شهرهای ایران ریسک فرونشست بسیار بالایی دارد. زیرا بسیار پرجمعیت است، ساختمانهای زیادی در آن احداث شده و آثار تاریخی زیادی دارد. مثلا درجنوب غرب تهران نرخ فرونشست زمین از اصفهان بیشتر است ولی باتوجه به نوع خاک اصفهان، آسیب دیدگی ساختمانها و بناها در محدوده اصفهان به مراتب چشمگیرتر از تهران است.
خراسان رضوی ، نیشابور و کاشمر نیز به طور جدی دچار فرونشست هستند. در برخی از مناطق منازل مسکونی دچار ترکخوردگی هستند. در همه این مناطق فرونشست باید به طور جدی مورد توجه قرار گیرد و منظور این نیست که در این مناطق خطرناک نیست. فقط اکنون در مقایسه اصفهان وضعیت بدتری دارد.
وضعیت زایندهرود در فرونشست زمین در اصفهان چقدر دخیل بوده است؟
یکی از چشمههای تغذیهکننده آبخوان دشت اصفهان، زاینده رود است. رودخانهای که طی ماههای سال جاری باشد، مقداری از آب آن به طور طبیعی به زیر زمین نفوذ میکند. وقتی رودخانه را مسدود میکنیم، تعذیه سفرههای آب زیرزمین اتفاق نمیافتد. از سوی دیگر اسخراج آب از طریق چاهها به طور مستمر از زایندهرود ادامه دارد. نتیجه آن افت سطح آب زیر زمینی و فرونشست زمین است.
بالغ بر یک میلیون و ۴۰۰ هزار حلقه چاه در کشور داریم که از آبهای زیرزمینی برداشت میکنند و موجب فرونشست زمین میشود.
منبع: تجارت نیوز
70
تبریک به مسئولین بی لیاقت که ادعای مدیریت جهانی دارند خیلی تند،سریع و انقلابی محیط زیست و کشور عزیزمان را با بی مدیریتی نابود کردند