سوغات اروپایی که جنگلهای شمال را مریض کرد
مدیرکل منابع طبیعی گفت: هرگونه اتفاق و اقدام زیستی که به صورت طبیعی و یا غیرطبیعی باعث اختلال در سرمایه گذاری انسانی، اقتصاد کشاورزی و منابع طبیعی و زیستی شود به عنوان تهدید زیستی محسوب میشود.
سید وجیه اله موسوی در رزمایش استانی پدافند غیرعامل که به منظور آمادگی و مانور مقابله با بحرانهای اکولوژیک در جنگلهای شمال به میزبانی سازمان جهاد کشاورزی مازندران، اداره کل منابع طبیعی غرب مازندران و پدافند غیرعامل در پارک جنگلی سی سنگان نوشهر برگزار شد، اظهار کرد: این امر باعث تهدید و رعب و وحشت در جامعه میشود و باید به این موضوع توجه کرد که همیشه خطر ما را تهدید میکند و باید آمادگی لازم را در این بخش وجود داشته باشد تا خسارتها به حداقل برسد.
وی با اشاره به اینکه حمایت از جنگل با کنترل و مبارزه با آفات و امراض درختان جنگلی یکی از اقدامات خوبی بوده است که در ستاد پدافند غیر عامل استان انجام و مصوب شد، افزود: این رزمایش که با هدف مقابله با بحرانهای اکولوژیک در جنگلهای شمال کشور برگزار شد، نشان دهنده اهمیت بالای منابع طبیعی است.
مدیرکل منابع طبیعی مازندران نوشهر با بیان این که حوزه غرب استان دارای 664 هزار هکتار جنگل یعنی 28 درصد وسعت استان است، تصریح کرد: جنگلهای هیرکانی، جنگلهای کهنی هستند که باقی مانده دوران سوم زمین شناسی بوده و در این جنگل 80 گونه درختی، 50 گونه درختچهای و چهار گونه سوزنی برگ وجود دارد که حجم و تعداد عمده را دو گونه "راش و ممرز" به خود اختصاص داده است.
موسوی با بیان اینکه "راش" از گونههای نادر، زیبا و بانک ژن مادر جنگلهای اروپا محسوب میشود، تاکید کرد: گونههای نادری همانند "شمشاد و سرخدار" و پهن برگ مانند "افرا و ون" نیز در این جنگل وجود دارد.
وی با بیان اینکه در خصوص مدیریت با آفات و امراض، چهار رکن اصلی اقتصادی، اکولوژیک، استراتژیک و تاکتیکی وجود دارد، گفت: پیش آگاهی و شناخت آفت از جمله اقدامات اساسی است که در مدیریت آفات باید به آن توجه شود، اینکه تکثیر آفت به چه شکلی است و چگونه میشود با آن مبارزه کرد و در صورتی پیش آگاهی درست انجام شود اقدامات در پیشگیری راحتتر خواهد بود.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران - نوشهر با بیان اینکه اغلب آفتها دشمن طبیعی دارند که با آن مبارزه و آن جمعیت را کنترل میکند، خاطرنشان کرد: بخش عملیاتی و عملی توسط خود انسان انجام میشود و آفت و امراضی که تعدادشان زیاد و دشمنانشان کم هست آنالیز میشوند.
موسوی از منطقه سی سنگان به عنوان یکی از با ارزش ترین ذخیرهگاهها و جنگلهای هیرکانی یاد کرد و گفت: کمتر پارکی در شمال و کشور است که دارای ساحل و جلگه باشد و بتواند نمادی از جنگلهای جلگه ای حوزه شمال کشور علی الخصوص مازندران را نشان دهد.
وی با بیان اینکه عوامل مختلفی اعم از آتش سوزی و عمرانی در تخریب جنگل و منابع طبیعی نقش دارد، اظهار کرد: آفات و امراض از جمله عوامل مهمی است که جنگل را تهدید می کند و اجرای این مانور برای آموزش و ارتقا کمی و کیفی دستگاههای اجرایی برای مقابله با افت با هماهنگی پدافند غیر عامل استانداری و سازمان جهاد نقش مهمی دارد.
حسین منفردی، مدیرکل پدافند غیرعامل استانداری مازندران نیز در این رزمایش افزود: با یک نگاه استراتژی و پدافندی در خصوص تهدیداتی که متوجه محیط زیست و جنگلها است دو روش استراتژی ایجابی و سلبی و روش کلی را پیگیری کرد.
مدیرکل پدافند غیرعامل استانداری مازندران اظهار کرد: طبیعت و جنگل بدون شک اگر مورد ظلم قرار گیرد، حقش را خواهد گرفت و شاید در نسل کنونی این حق گرفته نشود اما حتما از نسل آینده این حق را میگیرد و سیل اخیر در غرب استان نشان داد که حق و حقوق طبیعت در گذشته رعایت نشده بود. با جرائم و آفات جنگل و محیط زیست علاوه بر فرهنگ سازی ایجابی حتما باید از مزایای عقلانیت استفاده کرد و به علم روز تجهیز بود زیرا با سنتی برخورد کردن موفقیت چندانی نخواهیم داشت.
وی با تاکید بر اینکه باید با مجرمینی که با برنامه ریزی و یا به صورت عمدی محیط زیست را از بین میبرند به شدت برخورد کرد، افزود: قوانین محیط زیست در این رابطه نیازمند بازنگری است و نباید در حق طبیعت کوتاهی کرد و اگر اینگونه عمل شود به باورها و نسل آینده خیانت شده است.
این مسئول یادآور شد: اگر گفته می شود که قوانین بازنگری شود یعنی اینکه در قبال جرمی که شخص انجام داد باید خسارت پرداخت کند تا خسارتی را که به جنگل وارد کرده است جبران شود حتی اگر به قیمت مصادره اموال شخص مجرم باشد. سازمانهای مردم نهاد بهترین جایگاهی هستند که میتوانند عمل کنند زیرا در برخی موارد نشان دادهاند که از مدیران هم هوشیارتر عمل میکنند.
در ادامه عزیزاله شهیدی فر، رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران نیز با بیان اینکه نگاه جامعه به استانهای شمالی و مازندران بابت طبیعت خدادادی و نعماتی که وجود دارد به گونه دیگر است، اظهار کرد: حال که این همه نعمت در اینجا وجود دارد باید قدر داشتهها را دانست.
وی از دریای خزر و جنگل، گل و گیاه، شالیزار و کلزا به عنوان بهترین نعمات یاد کرد و خاطرنشان کرد: آفت شمشاد سوغات خارج از کشور است و این آفت مشکلات و خسارت زیادی وارد کرده است. بخش دولتی و چه بخش خصوصی باید قدر داشتهها را بدانند و موانع و مشکلات و نارساییهایی که وجود دارد را برطرف کنند.
منبع: خبر آنلاین
1920