در گفتگو با بانوی سبز، معصومه ابتکار:
قانون باید بند ناف درآمدهای شهرداری از فروش شهر را قطع کند
محیط زیست شکننده ایران همچنان با بحران روبهروست. شاید سال ۹۶ سالی پر از چالشهای زیست محیطی به خصوص برای تهران باشد. از کمبود آب تا خطرات زیست محیطی ساخت و سازها و بلند مرتبه سازیها در پایتخت. چالشهایی در صورت ظهور و بروزش همه، معصومه ابتکار، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست و معاون رئیس جمهور را اولین متولی و مسئول آنها میدانند اما او در آستانه انتخابات از نقش شوراها در رفع چالشهای محیط زیستی میگوید.
با خانم ابتکار چند روز پیش از پایان سال ۹۵ به گفتگو نشستیم. خلاصه گفتوگوی خبرآنلاین با معصومه ابتکار، رئیس سازمان محیط زیست را در ادامه میخوانید.
هشدار برای کل ایران را باید جدی گرفت
در شرایط اقلیمی که اکنون ایران با آن مواجه است هشدار برای کل ایران را باید جدی گرفت. از ارومیه و شهرستانهای اطرافش تا خراسان و مناطق مرکزی و مناطق جنوبی ایران. البته غرب و شمال وضعیت بهتری دارند ولی این مناطق هم در معرض آسیب و خشکسالی هستند. چرا که تغییر اقلیم و آثار آن متفاوت و فراگیر است. اثر خشکسالی، کاهش بارندگی و افزایش دما جدی است. هر درجه افزایش دمایی که در جهان اتفاق میافتد حدود ۱۵ درصد پوشش گیاهی را کاهش میدهد. در ایران با افزایش ۱.۸ درصدی دما روبهرو هستیم یعنی در حدود ۳۰ درصد پوشش گیاهی ما در حال از بین رفتن است. این تازه در شرایطی است که عوامل دیگری از جمله چرای بیش از حد دام وجود نداشته باشد که البته در مراتع ایران ۴ تا ۵ برابر ظرفیت، دامها در حال چرا هستند.
کانون های گرد و غبار در تهران شناسایی شده است
گرد و غبار در استان تهران نیز وجود دارد و کانونهای آن شناسایی شده است. میتواند هم تهدیدی برای تهران و هم شهرهای مجاور باشد. تهران حتی از عراق نیز تاثیر گرفته است. پیش از این دیدیم که طوفانهای عراق وارد تهران شده و تهران را در برگرفته است. به همین خاطر باید گفت که موضوع گرد و غبار یک مسئله جدی است و باید برای آن به خصوص تهران برنامه داشته باشیم. تهران مانند استانهای دیگر در معرض برداشت بیرویه از سفرههای آب زیر زمینی است و سدسازی سبب شده تا رودخانههایی که به تالابهای ریخته میشد خشک شود. تالابی به اسم بندعلی خان در تهران وجود داشته که امروز تقریبا به دلیل جمع آوری و تصفیه فاضلابهای تهران در حال خشک شدن است. بدتر از آن دریاچه نمک است که اثرات زیست محیطی آن میتواند به تهران، قم و شهرهای اطراف برسد. بر روی تمامی۱۶ رودخانهای که به دریاچه نمک میریخت، سد زدهاند و آب این رودخانهها را به تهران منتقل کردهاند. تمرکز جمعیتی که در تهران ایجاد شده تبعات زیست محیطی بسیاری دارد. یک پنجم ۸۰ میلیون نفر ایران در زیر یک درصد خاک ایران از منابع آبی استفاده میکنند و ۳۰ درصد فعالیتهای اقتصادی کشور در تهران است و تراکم فعالیتهای اقتصادی آن بیشتر از تراکم جمعیتی است. البته استانهای همجوار تهران از جمله البرز نیز همین فشار را دارند.
فرونشست زمین در تهران نتیجه مداخلات محیط زیستی ماست
بحث فرونشست زمین در تهران و استانهای همجوار را نمیتوانیم نادیده بگیریم. برداشت از آبهای زیر زمینی و توقف پخش سیلابها و رودخانهها که سبب تغذیه سفره های زیر زمینی میشود مشکلات بسیاری را به همراه خواهد داشت. اینها مداخلاتی است که ما بدون توجه به مسائل زیست محیطی انجام دادهایم. بسیاری از این مداخلات بدون ارزیابی زیست محیطی انجام شده است. امروز ما ارزیابی زیست محیطی را انجام میدهیم و فرايند آن را بازنگری کردهایم و این موضوع بسیار جدی است و ما با دقت، پیگری و نظارت بدون اغماض این کار را انجام میدهیم ولی واقعیت این است که ما ۱۷۶ طرح بزرگ توسعهای و عمرانی از دوره قبل به ارث بردهایم که ارزیابی زیست محیطی نداشته است و امروز دولت ساز و کاری را گذاشته تا این طرحها را تعیین و تکلیف کنیم. ما ناچارایم که راهحلهایی برای آن پیدا کنیم. خداروشکر در دولت یازدهم با همکاری خوبی که در دولت و سازمان برنامه و بودجه داریم هیچ طرح عمرانی بدون ارزیابی زیست محیطی مجوز نگرفته و نخواهد گرفت. این تاکید آقای روحانی نیز هست و او در مراسم درختکاری نیز این را اعلام کرد که همه طرحها باید پیوست و توجیه و ارزیابی زیست محیطی داشته باشد
کاهش آلودگی در تهران و شیراز حاصل برنامه 10 ساله است
در زمینه رفع آلودگی هوا اقدامات وسیعی صورت گرفته است. اینکه پالایشگاههای کشور در مقطع کوتاهی بنزین پتروشیمی را کنار بگذارند و از بنزین یورو ۴ استفاده کنند، تولید خودرو در ایران بر روی استاندارد جدید حرکت کند و معاینه فنی و بازرسی مستمر از خطوط تولید خودرو دنبال شود یا ۹۰۰ هزار خودروی فرسوده و ۴۰ هزار تاکسی فرسوده با مکانسیم اقتصادی از رده خارج شود، نیروگاهها به جای مازوت از گاز طبیعی استفاده کنند و مصرف مازوت از ۴۰ درصد به ۸ درصد برسد، حذف موتورسیکلت کاربراتوری و جایگزینی کل موتورسیکلتهای ایران به موتورسیکلتهای انژکتوری در شرایطی که ایران مشکلات اقتصادی دارد از جمله اقدامات بزرگ و موثر بوده است. با وجود اینکه تهران شرایط بدی را از نظر آلودگی هوا پشت سر گذاشته ولی امروز توانستهایم نتیجه تلاشهای خود را بگیریم. همان طور که دستگاههای سنجش سنجیدهاند که تا ۱۶ اسفند تهران ۷۰ روز سالم تر شده است. سال ۹۲، ۱۹۶ روز و سال ۹۵، ۲۶۶ روز هوای سالم داشته است. پس این موضوع میتواند مدیریت شود. کاهش آلودگی هوای تهران نتیجه کار مسنجم، ساز و کار مدیریتی پویا، نظارت و پیگیری بدون اغماض، اجرای برنامه توسط ۱۶ دستگاه بوده است. همین اتفاق در شیراز افتاده است. بر طبق آمار پایگاههای سنجش شیراز در سال ۹۵ یک روز هوای ناسالم نداشته است. تعداد روزهای پاک در اصفهان نیز پله پله سه برابر شده است و هوای مشهد و تبریز رو به بهبود است. گرچه اهواز با گرد و غبار دست و پنجه نرم میکند ولی میزان و تعداد روزهای غبارآلودش کاهش داشته است. این نشان میدهد که میتوان مشکلات محیط زیستی را مدیریت کرد. گرد و غبار نیز قابل مدیریت است اما نتیجه آن یک سال و دو سال رخ نمیدهد. آنچه در رابطه با کاهش آلودگی هوا در شهرهای تهران و شیراز مشاهده میکنیم حاصل یک برنامه ریزی ۱۰ ساله است. ما تازه اول راهیم و وقتی نتیجه را میبینیم دلگرم میشویم و نزدیک شدن به آخر زمان را رد میکنیم. مردم اواخر سال ۹۳ که بنزین پتروشیمی حذف شد وقتی مرا میدیدند میگفتند ما تنفس راحتتر در هوای تهران را احساس میکنیم.
حادثه گرد و غبار خوزستان ۴۸ ساعت بیشتر طول نکشید
ماجرای خوزستان قطعا موجی از تلاش و حساسیت را در دولت و حاکمیت به وجود آورد. البته حادثه گرد و غبار خوزستان ۴۸ ساعت بیشتر طول نکشید ولی شدت آن بالا بود. اتفاقاتی که متعاقب آن رخ داد به دلیل باقی ماندن آثار این خاک بر روی تاسیسات برق بود که شرایط استثنایی را برای مردم خوزستان به بار آورد. اما اتفاق خوبی که در آنجا افتاد این بود که مردم بیدار شدند و به خیابانها آمدند و فضای امنیتی را احساس نکردند و آمدند و حرفهایشان را زدند. در دورههای دیگر نیز ریزگرد امان مردم را بریده بود اما چون دولت با این موضوع امنیتی برخورد میکرد جرات طرح این مسائل وجود نداشت. تاریخ نشان میدهد که ما با شرایط بدتری مواجه بودهایم ولی مردم به هر دلیلی فضایی را برای انتقاد و بیان مطالباتشان نمیدیدند..
برخی سعی میکنند احیای دریاچه ارومیه را انکار کنند
همان طور که از بحرانها حرف میزنیم از موفقیت ها نیز سخن بگوییم. برخی سعی میکنند احیای دریاچه ارومیه را انکار کنند و بگویند که بارندگی افزایش پیدا کرده و سبب شده که دریاچه آب گیری شود. نه این طور نیست. بارندگی افزایش پیدا نکرده بلکه با کاهش نیز روبهرو بوده است ولی تراز آبی دریاچه ارومیه ۶ سانتیمتر افزایش داشته است. با این حال راه طولانی و تلاش بسیاری برای احیای دریاچه لازم است. تا به امروز با همکاری کشور ژاپن الگوی کشاورزی در ۹۰ روستا را اصلاح کردهایم ولی ما باید بیش از اینها کار کنیم. ما باید برای تمامی تالابهای ایران برنامههای احیا و مدیریت زیست بومی با مشارکت مردمی را فعال کنیم. ما امروز در حال جریان سازی هستیم تا مردم را پای کار بیاوریم که البته تا به امروز مشارکت مردمی در حفظ محیط زیست بسیار خوب بوده است
قانون باید بند ناف درآمدهای شهرداری از فروش شهر را قطع کند
اعضای شورای شهر باید پای کار بیایند. اکنون اصلاح قانون مدیریت شهری در دستور کاری دولت قرار دارد. درآمدهای شهرداری از فروش تراکم و فروش شهر باید قطع شود و دولت، مجلس و قانون باید این بند ناف را قطع کند. مجلس قوی میتواند این ارتباط و این درآمد را قطع کند تا درآمد شهرداریها وابسته به درآمدهای پایدار و عوارض باشد. اگر این طور باشد که از روزی که فردی ساخت و سازی را آغاز کرد عوارض پرداخت کند حتی اگر پروانه ساخت مجانی باشد کسی رغبتی برای ساخت و ساز نخواهد داشت و شهرداری هم نفعی برایش ندارد که تراکم بفروشد بلکه نفعش در ساخت است.
منبع: خبرآنلاین
10