حضور گزینشی زنان در ورزشگاه آزادی/ اعتراض به جلوگیری از ورود ۴ عکاس خبری زن به استادیوم

مسابقه ایران و عراق بالاخره تمام شد و ایران برای سومین بار به جام جهانی صعود کرد و لحظات خوشی در تاریخ ایران ثبت شد. در این میان خاطرات تلخی هم به جا ماند؛ از جمله تصویر خانواده عراقی که با زن و شوهر و فرزندان در کنار یکدیگر به ورزشگاه آزادی آمده بودند و تیم ملی عراق را تشویق می‌کردند اما در خود ایران، خانواده‌های ایرانی اجازه حضور کنار همدیگر را نداشتند.

حضور گزینشی زنان در ورزشگاه آزادی/ اعتراض به جلوگیری از ورود ۴ عکاس خبری زن به استادیوم

بازی ایران مقابل عراق و صعود به جام جهانی بالاخره با حاشیه‌های بسیار برگزار شد و در پی این بازی، ایران توانست به عنوان نخستین تیم آسیایی به جام جهانی ۲۰۲۰ قطر صعود کند. هرچند جمعیت زیادی از صعود ایران خوشحال بودند، اما حاشیه‌های دیگری هم وجود داشت که کام برخی را تلخ کرد؛ زنانی که می‌خواستند همپای مردان به استادیوم‌ها بروند اما بخش عمده آنها نتوانستند به ورزشگاه آزادی راه یابند.

در حقیقت درست است که پیروزی خاطره‌انگیز ایران مقابل عربستان و کره جنوبی در جام ملت‌های آسیا، صعود به جام جهانی ۱۹۹۸ و سرانجام پیروزی خاطره‌انگیز مقابل آمریکا در این مسابقات، مردم ایران را به خیابان‌ها کشاند و طبقات مختلف مردم را با فوتبال آشتی داداما از همان زمان به مرور این سوال مطرح می‌شد که چرا زنان اجازه ندارند در استادیوم حضور پیدا کنند؟ این اعتراض‌ها به مرور به سینما هم کشیده شد و مثلا جعفر پناهی فیلم «آفساید» را با محوریت ممنوعیت حضور زنان در ورزشگاه ساخت. فیلمی که اجازه اکران در ایران را پیدا نکرد.

در انتخابات ریاست جمهوری ۱۳۸۴ که همزمان مسابقات مقدماتی جام جهانی ۲۰۰۶ هم برگزار می‌شد، مصطفی معین رادیکال‌ترین نامزد اصلاح‌طلب انتخابات ریاست جمهوری، پوستر‌هایی طراحی کرده بود که در آن از حق تماشای مسابقات فوتبال توسط زنان صحبت شده بود. شعار مصطفی معین ساختارشکنانه به نظر می‌رسید. در آن سال نه رادیکال‌ترین گزینه اصلاح طلب بلکه محمود احمدی نژاد رادیکال‌ترین گزینه اصولگرایان رئیس جمهور شد. احمدی نژاد، خیلی زود (سال ۸۵ و در آستانه برگزاری مسابقات جام جهانی) نامه‌ای به رئیس وقت سازمان تربیت بدنی نوشت و از او خواست بستر‌های حضور زنان در ورزشگاه‌ها را آماده کند. اما اعتراض روحانیون لغو این دستور شد، با این حال اما این مطالبه همچنان بین زنان ورزش‌دوست ایران باقی ماند و از سال ۹۶ به این سو، فشار‌های نهاد‌های بین المللی هم به مطالبات داخلی اضافه شد تا بالاخره در خرداد ۱۳۹۷ و بعد از کش و قوس‌های فراوان، زنان برای نخستین بار توانستند برای تماشای بازی‌های تیم ملی که در ورزشگاه آزادی پخش مستقیم می‌شدند، وارد ورزشگاه شوند تا به این ترتیب زنان ایرانی به شکل گسترده وارد ورزشگاه‌های فوتبال شوند. بعد از آن در فینال مسابقات قهرمانی باشگاه‌های آسیا، به زنانی که مقابل ورزشگاه بودند اجازه داده شد وارد ورزشگاه شوند که البته انتقاد برخی مقامات کشور را هم در پی داشت؛ مثلا حجت الاسلام محمدجعفر منتظری دادستان کل کشور فردای مسابقه گفته بود: «حضور زنان در ورزشگاه آزادی یک آسیب است و هیچ توجیه شرعی ندارد، چرا مخالفیم، چون گناه صورت می‌گیرد، تماشای بازی ایراد ندارد، اما گناهی که صورت می‌گیرد جای اشکال است. از حضور دیروز زنان در ورزشگاه گلایه داریم، نظام ما اسلامی است، ما مسلمان هستیم، وقتی خانمی به ورزشگاه می‌رود و با مردانی که با لباس ورزشی و نیمه لخت مواجه می‌شود و آن‌ها را می‌بیند گناه می‌کند، برخی دنبال این هستند که حریم‌ها را بشکنند.»

اگرچه حاکمیت به شدت با حضور زنان مخالفت می‌کرد، اما مطالبات مردم همچنان ادامه داشت و خواسته اصلی زنان، حضور در مسابقات زنده فوتبال بود؛ تا آنجا که یک هوادار دختر تیم استقلال هم دست به خودسوزی زد که بازتاب زیادی در رسانه‌های دنیا داشت. او که «دختر آبی» لقب گرفته بود، توجه محافل بین المللی را به این ممنوعیت بیشتر جلب کرد. سرانجام به خاطر این فشارها، زنان اجازه یافتند در بازی ایران و کامبوج به ورزشگاه بیایند؛ مسابقه‌ای تاریخی که ممکن بود آغازگر حضور زنان در ورزشگاه‌ها باشد و شروعی باشد برای رسیدن به یک مطالبه به حق. با این حال این بار ویروس کرونا و به داد حاکمیت رسید و تا اطلاع ثانون حضور تماشاگران مرد و زن در مسابقات به تعویق افتاد. این ممنوعیت همچنان ادامه داشت اما در بازی ایران و عراق که احتمال صعود ایران به جام جهانی هم وجود داشت، شرایط تغییر کرد و با توجه به وضعیت وجود فیفا ایراداتی اعمال کرد و سرانجام فدراسیون فوتبال با هزار زحمت توانست مجوز حضور ۲ هزار تماشاگر زن را بگیرد. در واپسین ساعات مانده به برگزاری مسابقه، فدراسیون فوتبال خبر از افزوده شدن دو جایگاه جدید برای استقرار زنان در ورزشگاه داد.

اگرچه قرار بود زنان در این بازی حضور پیدا کنند، اما حضور زنان و شیوه انتخاب حاضران اندکی غیرطبیعی بود؛ چه اینکه از مدت‌ها قبل از بازی اعلام شده بود دیدار ایران و عراق با حضور زنان برگزار خواهد شد؛ این وعده اما تا لحظات آخر نامشخص بود و کسانی که برای خرید بلیت اقدام کرده بودند، می‌گفتند که بخش انتخاب صندلی کاملا بسته بوده است و آنها نتوانستند بلیت بازی را از سایت خریداری کنند.

یکی از خبرنگاران خانم تلاش خودش برای خرید بلیت بازی ایران و عراق را اینگونه توصیف می‌کند: «برای ثبت نام ابتدا باید جنسیت مشخص باشد اما من به انتخاب جنسیت نرسیدم زیرا از پروفایل خودم که کد ملی داشت وارد شدم تا این مشکل را رفع کنم. زیرا چند روز پیش ثبت‌نام کرده بودم که سرعتم بالا باشد و نخواهم همان موقع این اطلاعات را وارد کنم. در سایت قسمت خانم‌ را جنوب نوشته بودند که خب ظرفیت آن صفر بود. با این حال قسمت‌های دیگر را امتحان کردم که ظرفیت داشت، اما وارد نمی‌شد و اینگونه بود که تا انتخاب صندلی می‌رفت، اما کاربر را بیرون می‌انداخت.»

البته فدراسیون فوتبال هم توضیحی نداد که خانم‌های حاضر در ورزشگاه از چه طریقی توانسته‌اند بلیت بخرند. همین ابهام‌ها البته در روز بازی بیشتر شد؛ از یکسو بخشی از خانم‌هایی که در ورزشگاه حضور داشتند، خانم‌های چادری بودند که معمولا تجربه نشان داده دغدغه آنها اساسا حضور در ورزشگاه‌ها نیست، بنابراین این شائبه قوت گرفت که احتمالا بخشی از خانم‌ها به صورت گزینشی به تماشای بازی آمده‌اند.

از سوی دیگر هم برخی منابع خبری نوشته بودند همان دختران اینستاگرامی که در هفته‌های قبل مهمان وزارت وزرش بودند هم در ورزشگاه حضور داشتند و تصاویر مختلفی از بازی در شبکه‌های اجتماعی خود منتشر کردند.

مجموع این اتفاقات باعث شد حاشیه بازی ایران و عراق بر متن آن بچربد و بعد از بازی بیش از آنکه بحث بر سر صعود تیم ملی به جام جهانی باشد، گلایه از رفتار مسئولان مطرح شود که چگونه زنان را نادیده می‌گیرند. تصور عمومی هم البته این بود که کلا حضور زنان منتفی شود؛ چه آنکه پیش از بازی دو اتفاق مهم افتاد؛ یکی حجت الاسلام علم الهدی امام جمعه مشهد و پدر همسر رئیس جمهور خط و نشان کشید و حضور زنان در ورزشگاه‌ها و هیجان آنها را حرام خواند و دیگری ماجرای ولی الله لونی رئیس مجمع عمومی جامعه مدرسین بود که در نامه‌ای به رئیس جمهور نوشت: «مستحضرید این مسئله که مورد مخالفت صریح رهبر معظم انقلاب، مراجع عظام تقلید و بزرگان حوزه نیز قرار گرفته، نه تنها در ردیف مشکلات و مسائل دارای اولویت بانوان جامعه نیست بلکه اساساً برخلاف ارزش‌های اسلامی ایرانی بوده و در راستای نگاه ابزار محور غرب به زن است. پرداختن به چنین موضوعاتی در زیر مجموعه دولت حضرت عالی، موجب شگفتی بدنه انقلابی و متدین جامعه که حامی شما بوده و هستند، می‌شود.»

ماجرای تست‌های کرونا هم در این میان مزید بر علت شد و اصلا این احتمال وجود داشت که کل بازی لغو باشد، با این وجود بازی برگزار شد و جمعی از زنان هم به ورزشگاه راه یافتند که تا این لحظه معلوم نشده از چه سیستمی توانسته‌اند بلیت دریافت کنند. عجیب آنکه بعد از بازی و پیروزی ایران، جمعی از حامیان دولت که تا کنون مخالف همه‌جانبه حضور زنان در ورزشگاه بودند، به حامیان آن تبدیل شدند؛ مثلا عبدالله گنجی مدیر روزنامه جوان در توییتی از حمایت‌های همه‌جانبه علم الهدی از حضور زنان در ورزشگاه نوشت!! «امروز توفیق داشتم در نماز جمعه مشهد شرکت کنم. کنجکاوانه خطبه های علم الهدی را رصد کردم. با مطالعه آمده بود. خطبه اول در باره تقوای عقلانی نوگویی کرد و خطبه دوم را به جهاد تبیین اختصاص داد.تازه از کسانی که برای حضور دیروز زنان در ورزشگاه آزادی تلاش کردند تقدیر کرد.»

اگرچه مشخص است که چندین جریان سیاسی در ایران مخالف سرسخت حضور زنان در ورزشگاه‌هاست اما همین یک قدم هم، گامی به جلوست؛ چه اینکه به پیش رفتن همین یک گام در دولتی انجام شده که اساسا ماهیت حضور زنان در ورزشگاه و هیجان آنها به خاطر پیروزی تیم‌های محبوبشان را گناه می‌داند! اما فعلا مطالبات بخشی از زنان چه گزینشی و چه غیرگزینشی جلو می‌رود. در این میان خاطرات تلخی هم به جا می‌ماند؛ از جمله تصویر خانواده عراقی که با زن و شوهر و فرزندان در کنار یکدیگر به ورزشگاه آزادی آمده بودند و تیم ملی عراق را تشویق می‌کردند اما در خود ایران، خانواده‌های ایرانی اجازه حضور کنار همدیگر را نداشتند!

اعتراض به جلوگیری  از ورود ۴ عکاس خبری زن به ورزشگاه آزادی

انجمن صنفی عکاسان مطبوعاتی ایران از رفتار "غیر اخلاقی و غیر حرفه ای" برگزار کنندگان  مسابقه فوتبال ایران و عراق در ورزشگاه آزادی در جلوگیری از ورود ۴ عکاس خبری ابراز تاسف کرده و پیگیری این اتفاق را از فدراسیون فوتبال وظیفه خود میداند.

00-11-c36-526

مرضیه سلیمانی (عکاس خبرگزاری ایرنا) مریم کامیاب (عکاس خبرگزاری مهر) سحر سیفی (عکاس خبرگزاری ایلنا ) و فاطمه بهرامی (عکاس خبرگزاری آناتولی) که به عنوان نماینده رسانه های خود قرار بود این مسابقه را پوشش دهند، با ممانعت ورود به ورزشگاه مواجه شدند. این در حالیست که مراحل ثبت نام ، تست کرونا و صدور کارت در روزهای گذشته انجام شده و ورود این عکاسان خبری به ورزشگاه قطعی بود ، اما به دلایل نامعلوم آی دی ورود علیرغم صدور به آنان تحویل نشد.

امید است که در صورت پاسخگویی نهادهای مرتبط  از وقوع تصمیم گیری های اینچنین در سایر رویدادهای ورزشی جلوگیری به عمل آید.

منبع: رویداد۲۴
کیف پول من

خرید ارز دیجیتال
به ساده‌ترین روش ممکن!

✅ خرید ساده و راحت
✅ صرافی معتبر کیف پول من
✅ ثبت نام سریع با شماره موبایل
✅ احراز هویت آنی با کد ملی و تاریخ تولد
✅ واریز لحظه‌ای به کیف پول شخصی شما

آیا دلار دیجیتال (تتر) گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری است؟

استفاده از ویجت خرید ارز دیجیتال به منزله پذیرفتن قوانین و مقررات صرافی کیف پول من است.

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 28
  • ناشناس
    33

    نمی شود هم به اسلام معتقد بود و هم به حلال و حرام و مکروه و مستحب اعتقادی نداشت! نگاه {هوس آلود} به بدن نامحرم گناه و معصیت است.

    نظرات شما -
    • علیرضا
      3

      جالبه
      دیدگاه همه عزیزانی که داعیه اسلام و مسلیمن و حلال و حرام و مکروه دارن فقط نگاه هوس آلود و شهوانی و کمر به پایینه
      اقا
      بقول خودت مسلمون
      همه اینجوری نیستن
      امثال شما مفت خورایی که از زندگی فقط خوردن و خوابیدن و ...دن رو یاد گرفتید اینگونه فکر میکنید
      ما از دیدن فوتبال ، کشتی و غیره فقط هیجان و عرق ملی رو داریم نه شهوانی
      این نگاهتون از همون اوایل اسلام شهوانی بوده و هست و خواهد بود

    • بابک خرمدین
      0

      خوش به حالت که رها هستی

    • فرزند جانباز
      0

      یه لشگره چادر پوش اوردن فرو کردن تو استادیوم الکی الکی

    • 0

      شما درست ومتین حرف زدید ،،،
      اگر مسلمانی را قبول داریم باید به اصول آن هم پایبند باشیم ،،یا رومی،رومی یا زنگی ،زنگی ،کدام ؟؟؟
      کسانی که در این کشور به اصول اولیه اسلام عقیده
      دارند هیچ مشکلی با این مسائل ندارند ،،پس کسانی مشکل دارند که مسلمان شناسنامه ای هستند وبه هیچ اصولی پایبند نیستند

  • ناشناس
    0

    پس دلیل برگزاری جلسه چند وقت پیش در وزارت ورزش و جوانان با شاخهای اینستاگرامی ترویج ازدواج نبوده ، هماهنگی با شاخ های اینستا برای حضور در ورزشگاه بوده تا به صورت سوری گفته شود که زنان در ورزشگاه حضور داشتند

    نظرات شما -
    • چرا
      2

      چرا اینقدر دروغ میگی ؟؟؟؟؟

    • ناشناس
      1

      پس این بازیگر ها در ورزشگاه گزینشی بوده ؟؟؟؟
      از آن موقع رفتنشون درد بود حالا چیز دیگه ،،خخخ
      رها کنید

    • نظرگو
      0

      خطاب به ناشناس دوم: بله، منظور ما از آوردن زنان به ورزشگاه تمام زنان بود، همون زنانی که شما وقتی نیم ساعت پیاده روی کنین از نقطه ای تا نقطه ی دیگه میبینید

  • ناشناس
    31

    فرهنگ نحس غربی را اجرا کردن خود به خود بی بند و باری رقم خواهد زد و در آن غرق خواهید شد

    نظرات شما -
    • فرزاد
      3

      احترام گذاشتن به حقوق زنان چه ربطی به غرب و شرق داره؟ دوما شما نرو چه ربطی به تو داره من میخوام خواهرم بره مادرمم بره ربطش بهتو چیه؟؟

    • ناشناس
      0

      فرهنگ ناب اسلمی تونم که اقایان خدادادی ونجفی و وووورا بوجود اورد .

    • خ خو خ خو خ خو
      0

      حد اقل یک مثبت به خودت میدادی ،خخخخ

    • ناشناس
      0

      پس خودت به تنهایی مثبت ها را دادی

    • ناشناس
      0

      احترام گذاشتن با با این چیزها صورت نمی گیرد در ضمن وقتی یک چیزی در جامعه رواج یافت نمی توانی بگویی مربوط به خودم هست چون بقیه را هم به شکل مستقیم و غیر مستقیم درگیر می کند همانگونه که فقط اسمش رفتن به ورزشگاه هست ولی قبل و بعد دارد....!

    • پطر صغیر
      0

      ما بخواییم غرق بشیم چه کسی رو باس ببینیم؟!😁

  • ناشناس
    2

    یادش بخیر می گفتن رئیسی تو پیاده رو هم دیوار می کشه دیدید اولین رئیس جمهوری شد ک پای بانوان رو به ورزشگاه باز کرد، ضمنا کدوم گزینشی همه نو تیپی اونجا مشاهده میشد چرا دروغ میگید خبرقوری

    نظرات شما -
    • نظرگو
      0

      شعر نگو خواهشا، این که برای بازی تیم ملی تازه اونم با فشار و زور نهاد بین المللی بود
      توی دوران بنفشه تهوع آور هم فینال پرسپولیس با کاشیما نهاد بین المللی با فشار کاری کرد زنان به استادیوم بیان
      بعدش هم اختصاص دادن چ- جا که قمپز نداره

  • اسماء و فوتبالیست قدیم
    2

    اولا سومین بار پیاپی به جام جهانی صعود کردند نه سومین بار، دوم:حضور در ورزشگاها را اولین بار احمدی نژاد مطرح کرد و دستور داد تازیرساخت ها برای زنان فوتبالدوست فراهم شود در دوران اصلاحات فقط ادعابود، سوم: آن عراقی هایی که باخانواده در ورزشگاه بودند آیا درکشورشان هم می توانند...، چهارم: من ۱۶سال پیش برای رئیس جمهور وقت احمدی نژاد نوشتم ما باحجاب و قانونی وارد ورزشگاه فوتبال می شویم و نوشتم چطور در ورزشگاههای والیبال و بسکتبال زنان اجازه حضور دارند اما درفوتبال که فاصله تماشاگر از زمین دورتر و لباس فوتبالیست ها پوشیده تر است نباشند؟

  • کوروش
    1

    قابل توجه مسئولین فیفا در ایران که با حکومت ظلم و جور مباشات نموده و میلیون ها دلار به جیب میزنن

  • ناشناس
    0

    بانوان محترم نگران نباشند اطلاعات لازم به همراه مستندات لازم و کافی در خصوص گزینشی بودن ورود بانوان به ورزشگاه در بازی با عراق به دفتر آقای اینفانتینو رئیس محترم فیفا ارسال شده و در حال راستی آزمایی و پیگیری است. مطمئنا این تو بمیری از اون توبمیری های قدیم نیست. یا ایران آزادی ورود بانوان به ورزشگاه ها در مسابقات داخلی و خارجی را بدون هیچگونه گزینش و مانع تضمین می کند یا تعلیق بلند مدت کل ورزش ایران توسط کمیته بین المللی المپیک در راه است.

    نظرات شما -
    • مم
      0

      کسی هم اینقدر نگران نیست

  • ناشناس
    0

    فقط واسه شما با اين تفكر تاسف ميخورم بابا بيدار شيد زمان عوض شده تو به همون خدا كه بهش اعتقاد داريد يكم به روز شديد به والا بي بند وباري رو همين افرادي با تفكر شما به وجود ميارن الان اون عراقي با خانواده رفته چه مشكلي واسش به وجود اومده

    نظرات شما -
    • ج
      0

      خدا را دخیل نکن،،،
      تو عقائد وتفکرات خودت را می زنی ،،
      خدای دیروز وامروز وفردا یکی ،،،،من وتو فکر می کنیم دنیا تغییر کرده ،لا ابالی گری از طرف انسان های مقید نیست ،از طرف بقیه است

  • ناشناس
    0

    چاره ش کارتن یخچاله!!

  • رنجبر
    0

    تماشاچیان زن توی ورزشگاه چه حجابی داشتن....اگه توی خیابون یه دونه از اینا پیدا کردید راست میگید،حجاب کامل و ماسک..باور کنید توی مسجد هم اینجور چیزایی پیدا نمیشه،،مسخره ملت کردید،یه مشت زن دختر مال خودتون حجاب کرده آوردید که هیچکس هم نمیشناستشون

  • اذرکلاه
    0

    این افرادی که ادعا دارند در ورزشگاه اگر خانمها بیان دچار گناه می شوند ،اینها اصلا در خیابان در بازار در مراکز واماکن عمومی دیگر در سطح شهردر اتوبوس تاکسی هواپیما قطار و.... هیچگونه ترددی ندارند رفت و آمد ندارند وبرخورد با جنس مونس وخانم ندا رند ؟؟پس اگر اینقدر سست عنصر وشهوانی هستند خوب باید از خانه بیرون نروند داخل اجتماع نروند و... دروغ وپشت هم اندازی هم حدی دارد بس کنید

  • نظرگو
    1

    از کی تا حالا اومدن خانم ها به استادیوم و تشویق تیم کشور شون از نزدیک شده استفاده ابزاری غرب از زن؟!!!