حضور ۳۳ بازیکن خارجی شاغل در فوتبال ایران و دلارهایی که دور ریخته می شود
۳۳ بازیکن خارجی در تیمهای لیگ برتر فوتبال ایران حضور دارند و بخشی از آنها از کیفیت جالبی برخوردار نیستند تا بار دیگر قدرت تشکیلات دلالیسم در نقل و انتقالات مشخص شود.
بیست و یکمین دوره رقابتهای لیگ برتر فوتبال ایران در شرایطی برگزار می شود که بررسیها در خصوص بازیکنان خارجی شاغل در سطح اول فوتبال کشور گویای آن است که ۳۳ بازیکن با ۱۳ تیم حاضر از ۱۶ تیم حاضر در این رقابتها قرارداد منعقد کردهاند.
پرسپولیس با ۴ بازیکن خارجی که البته یکی از آنها در تصمیمی غیرمنتظره این تیم را در آستانه دربی ترک کرد و برگه فسخ یکطرفه قراردادش را ارسال کرد در صدر تمامی تیمها قرار دارد و پس از این تیم استقلال، سپاهان، گلگهر سیرجان، تراکتور، مس رفسنجان و فولاد خوزستان با ۳ بازیکن رده دوم را به صورت مشترک در اختیار دارند. آْلومینیوم اراک، پیکان و صنعت نفت آبادان هر یک دو بازیکن جذب کردهاند، ذوبآهن، نساجی مازندران و مس کرمان یک بازیکن دارند و سه تیم هوادار، ملوان بندرانزلی و نفت مسجدسلیمان بازیکن خارجی ندارند تا اتکایی به بازیکنان غیرایرانی نداشته باشند. ضمن آنکه پنجره نقل و انتقالات زمستانی به زودی باز میشود و احتمال تغییرات در این فهرست بسیار محتمل است.
فهرست بازیکنان خارجی تیمهای لیگ برتری به شرح زیر است:
پرسپولیس: گئورگی گولسیانی - شیخ دیاباته - یورگن لوکادیا - وحدت هنانوف.
استقلال: کوین یامگا - رافائل سیلوا - عزیزبک آمانوف.
سپاهان: الویس کامسوبا - مانوئل فرناندز -نیلسون جونیور و رناتو داسیلویرا.
گلگهر سیرجان: اریک باگناما - کیروش استنلی - وسلی گومز دوس سانتوس.
تراکتور: گوستاوو واگنین - ریکاردو آلوز - صفا هادی.
مس رفسنجان: گادوین منشا - لوسیانو پریرا - جفرسون سیلوا دوس سانتوس.
ذوبآهن: دارکو بیدوف.
نساجی مازندران: آداما نیان.
آلومینیوم اراک: هانسل زاپاتا - والنتینو یوئل.
فولاد خوزستان: آیاندا پاتوسی - کریستوفر کنت - موسی کولیبالی.
هوادار: ——
پیکان: شرزود تمیروف - تیتو اوکلو.
ملوان بندرانزلی: ——
مس کرمان: بورا (جرج براین نوگیرا).لاری آنجلو( این تیم را ترک کرد)
صنعت نفت آبادان: شیرالدین بابایف - سباستین پیریز.
نفت مسجدسلیمان: ——
نقش مهرههایی چون گولسیانی، لوکادیا، یامگا، سیلوا، کیروش استنلی، منشا، آلوز، پریرا، پاتوسی، کولیبالی و ... در تیمهایشان کاملاً مشهود است و خرید چنین مهرههایی تصمیمی منطقی از سوی باشگاهها بوده که البته تعدادی از این نفرات بیش از یک فصل در فوتبال ایران حضور داشتهاند و امتحان خود را پس دادهاند. در مقابل بازیکنانی نیز جذب شدهاند که عملکرد آنها بیانگر هدر رفتن پول باشگاهها بوده و مشخص نیست معیار خرید آنها چه بوده است. هنانوف، آمانوف، تمیروف، اوکلو، فرناندز، داسیلوا، واگنین و ... تا اینجا پایینتر از حد انتظار ظاهر شدهاند.
بارها این مطلب مطرح شده که بازیکنان خارجی با توجه به آنکه پول خود را بر مبنای یورو یا دلار میگیرند و این دو ارز همانند دیگر ارزها افزایش چشمگیر و بیسابقهای داشته، باید فراتر از بازیکنان داخلی باشند اما در فصول گذشته و این فصل شاهد هستیم بازیکنانی خارجی در بالاترین سطح فوتبال ایران بازی میکنند که کیفیت آنها به مراتب پایینتر است. این موضوع مستقیم به ماجرای واسطهگریها غیراصولی در نقل و انتقالات باز میگردد و اینکه دقت لازم در جذب تعداد زیادی از بازیکنان خارجی صورت میگیرد.
در این زمینه باشگاههای بزرگی نظیر استقلال، پرسپولیس، تراکتور و ... که متوجه شدهاند با بازیکنان ضعیفی به توافق نرسیدهاند تلاش زیادی به خرج دادند تا بتوانند با پرداخت هزینه کمتر از مبلغ مندرج در قرارداد با بازیکنان خارجی وداع کنند و پروندههای بسیار زیادی در اتاقهای انضباطی و تعیین وضعیت فیفا تشکیل شده که در نهایت در ببیشتر پروندهها رأی به سود طرف خارجی صادر شده و رجوع به دادگاه حکمیت ورزش CAS تنها صرف هزینهای بیشار برای دادرسی پرونده بوده است.
رافائل گومز، رودریگو توزی، آنتونی گولچ، لوکا ماریچ، منوچهر صفروف، سان جان اورسویچ، تادئو، کریستوفر ره، سامبو جوچی، ایلیا پروسکی، ژان نیکولوفسکی، ماریو بودیمیر، نیکولای بودورف، لیام ردی، گوران لاوره، جونیو براندائو، عادل شیحی، پائولو دیکارمو، وسلی برازیلیا، هروه اوساله، سکوبرت، ممدوتال، آسمیر آودوکیچ، لی هری اروین، هنریک هلمکه، ویسنته آرزه،بویان نایدنوف،الحاجی گرو،مارکوس نویمایر و ... فهرست کوچکی از بازیکنان خارجی هستند که نتوانستند در حد بازیکنان متوسط لیگ برتر ظاهر شوند، اما هزینههای گزافی برای آنها شد تا بتوان این واقعیت را اثبات کرد که تشکیلات دلالیسم با استفاده از عناوینی، چون ایجنت و مدیر برنامه در تمامی این سالها بازیکنانی را به باشگاههای ایرانی غالب کردند که هیچیک از آنها به اندازه ۱۰ درصد از هزینهای که برایشان پرداخت شده اثرگذار نبودهاند.
در مقابل هم بازیکنانی مانند آرمناک پتروسیان، فابیو جانواریو، دنی اولروم، مامه باباتیام، نیلسون کوریا، جاسم کرار، ادینیو، لئوناردو پادوانی، هوار ملا محمد، سرور جباروف، لئون استپانیان، ابراهیم توره، مرحوم جی لوید ساموئل، ایمون زاید، عبدالوهاب ابوالهیل،مامه بابا تیام، عماد رضا و مهند المهدی بودند که عملکرد آنها بسیار قابل توجه بود اما تعداد آنها به مراتب کمتر از مهرههایی است که اثری نداشتند و با حیله و ترفند قالب باشگاهها شدند و پولهای ارزشمندی را که میشد صرف مصارف دیگر کرد به هدر داد.