نجات قوی مهاجر به دست "الیاس" در گیلان
نجات یک بُهله قوی مهاجر آسیب دیده از سوی یک مرد روستایی در روستای کِویشا خمام استان گیلان نشان داد به رغم افول و نامهربانی ابناء بشر در حفاظت از محیط زیست، هنوز می توان به ذهن های مهربان و نجات بخش دل خوش ساخت.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست رشت در حالی از نجات یک بهله قوی فریادکش مهاجر توسط الیاس علمی در روستای کویشا خمام رشت خبر داد که هنوز جای زخم های محیط بانان گیلان در فرآیند جمع آوری تله های درختی بر فراز درختان عظیم تازه است.
الیاس علمی نجات دهنده قوی مهاجر توضیح داد: در حال کارکردن در حیاط منزلش بود که می بیند پرنده ای عظیم الجثه در حال فرود آمدن در حیاط خانه اش است.
وی ادامه داد: در حالی که تحت تاثیر عظمت پرنده بودم، قو در پشت دیوار خانه با زمین برخورد کرد و وقتی که نزدیک شدم دیدم پرنده آسیب دیده و زخمی است.
الیاس افزود : محلی های دیگری که تحت تاثیر پرواز قو بودند، برای گرفتن پرنده بسیار مراجعه کردند؛ اما از طریق اطلاعات مخابرات، شماره محیط زیست رشت را دریافت کرده و پس از حضور نیروهای یگان حفاظت محیط زیست، قوی مهاجر آسیب دیده را برای تیمار و رهاسازی تحویل آنان دادم.
وی، با بیان اینکه برای انجام این کار هیچ گونه آموزشی ندیده است، توضیح داد : به رغم رواج شکار در روستاهای گیلان، دل این کار را نداشتم و اطلاع رسانی رسانه ها نقش مهمی در تصمیم من برای تحویل این قوی مهاجر به اداره محیط زیست داشت و از همه روستائیان نیز می خواهم هرگونه مهربانی با طبیعت را مهربانی با آینده فرزندان سرزمین خویش بدانند.
این اقدام قابل ستایش مرد روستایی در حالی رقم خورد که رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان لاهیجان از تخریب چندین کومه نما غیرمجاز و جمع آوری بیش از ۵۰ رشته دام هوایی در این شهرستان خبر داد .
علی امیری رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان لاهیجان گفت : با توجه به ممنوعیت شکار در سال جاری و مکاتبات انجام شده با بخشداران ، دهیاران و شوراهای اسلامی منطقه مبنی بر ممنوعیت صید و شکار پرندگان درسال جاری و اطلاع رسانی های لازم به اهالی توسط دهیاران روستاها، بخشدار رودبنه نیز طی نامه ای از دهیاران منطقه درخواست کرد که ضمن همکاری با ماموران محیط زیست و نصب بنر در روستاها توسط دهیاران و شوراهای اسلامی ممنوعیت صید وشکار را به اطلاع همگان برساند.
گیلان از اکوسیستم های غنی پرندگان مهاجر محسوب می شود و بیشترین و متنوعترین پرندگان مهاجر در تالاب انزلی، تالاب امیرکلایه و پارک ملی بوجاق فرود میآیند.
فرمانده یگان حفاظت محیط زیست گیلان با بیان اینکه امسال مجوز شکار صادر نشده است، بیان کرد: محیط زیست استان درحال حاضر با ۱۷۰ نفر محیط بان محافظت می شود که با توجه به حساسیت و تنوع بی نظیر و مناطق گسترده تحت مدیریت اگر حمایت همه مردم و همکاری دستگاه قضایی و نیروی خدوم و زحمتکش انتظامی همراه نباشد بی شک محیط بانان استان در این راه مقدس با مشکلات فراوانی مواجه خواهند شد که ۱۴۱ شهید ۳۰۰ جانباز در کشور گواه آن است.
ساسان اکبری پور با نشان دادن تصاویری از زخمی شدن محیط بان حین انجام عملیات به تلاش بی امان محیط بانان اداره پارک ملی بوجاق در معدومسازی تلههای زندهگیری پرندگان پر ارزش شکاری در این فصل اشاره کرد و از کشف و معدوم سازی بیش از صدها مورد از تله های صید و زنده گیری پرندگان پر ارزش درپارک ملی بوجاق کیاشهر خبر داد.
وی گفت: اکوسیستم کم نظیر پارک ملی بوجاق شرایط زیستی مناسبی را برای زمستان گذرانی پرندگان مهاجر فراهم کرده ولی همه ساله در این ایام با افزایش شکارچیان غیر مجاز که اقدام به تله گذاری به روش های مختلف برای زنده گیری و صید این گونه پرندگان بویژه پرندگان شکاری از تیره شاهینیان نظیر بالابان، بحری می کنند، روبرو هستیم.
وی افزود: از ابتدای فصل پائیز تا کنون بیش از صدها مورد تله های باز گیرها در این منطقه که به صورت بسیار حرفه ای در ارتفاع بسیار بالای درختان نصب شده بود توسط محیط بانان سختکوش پارک ملی قبل از هرگونه زنده گیری پرندگان تخریب و معدوم شده است.
اکبری پور اظهار داشت: محیط بانان با توجه به شرح وظایف سازمانی و تاکید مدیر کل محیط زیست گیلان به صورت شبانه روزی این مناطق حساس را با گشت های مستمر کنترل، پایش و تحت رصد کامل خود دارند و با هر گونه اقدام به شکار و تخلف محیط زیستی برخورد قاطع و قانونی می کنند.
با آغاز فصل پائیز وآغاز فصل کوچ مرغان مهاجر، گیلانیان در آسمان این خطه شکوه پرواز بیش از ۲۰۰ هزار پرنده مهاجر را به تماشا می نشینند.
مهاجرت پرندگان از عرض های شمالی کره زمین شامل مناطق سردسیر سیبری و اروپای شرقی و غربی، همزمان با سرد شدن هوا و محدودیت منابع غذایی در این مناطق به تالاب های گیلان از اواخر شهریورماه آغاز می شود و این پرندگان تا نیمه یا اواخر فروردین ماه متناسب با درجه دمای هوا در تالاب های استان می مانند و از منابع غذایی آن تغذیه می کنند.
شرایط مساعد آب و هوایی، فراوانی مواد غذایی مورد نیاز و امنیت از دلایل فرود هزاران پرنده مهاجر شامل انواع مرغابی سانان، قو، غاز، پرستوهای دریایی و چنگرها و سایر پرندگان از ۸۱ گونه مختلف به تالاب ها و آبگیرهای گیلان است.
پرندگان مهاجر آبزی و کنارآبزی در سطح حدود ۳۰ هزار هکتار از تالاب بین المللی انزلی، امیر کلایه لاهیجان، استیل آستارا، پارک ملی بوجاق کیاشهر و دیگر آبگیرهای گیلان زمستان گذرانی می کنند.
استان گیلان در اقلیم تقریبا خشک حوزه جغرافیایی این بخش از کره زمین، با برخورداری از بارش سالانه بیش از یک هزار و ۲۰۰ میلیمتر باران و فراوانی آب بندان های طبیعی و منابع غذایی، بخش مهمی از کریدورهای مهاجرت پرندگان را تشکیل می دهد.
تالاب های امیر کلایه، پارک ملی بوجاق و تالاب بین المللی انزلی بویژه پناهگاه حیات وحش سلکه، پناهگاه حیات وحش سرخانگل و منطقه حفاظت شده سیاه کشیم بیشترین میزان این مهاجرت را به خود اختصاص می دهند.
منبع: ایرنا
68