برنامه نامزدهای ریاست‌جمهوری درباره FATF چیست؟/ جدول

تقریباً ۱۲ روز تا انتخابات سیزدهمین دوره ریاست‌جمهوری باقی مانده و در این مدت، نگاه بسیاری از فعالان اقتصادی به سمت تدبیر احتمالی رییس‌جمهور آینده در خصوص تعیین‌تکلیف FATF است.

برنامه نامزدهای ریاست‌جمهوری درباره FATF چیست؟/ جدول

با وجود این‌که دولت یازدهم حتی در ماه‌های پایانی عمر خود، تمام تلاش خود را به‌کار بست تا بلکه سرانجام لوایح اف‌ای‌تی‌اف مشخص شود، اما با این حال هیچ‌گونه خبر مثبتی به گوش نمی‌رسد و همچنان مخالفان اف‌ای‌تی‌اف بر طبق دیدگاه‌های خود می‌کوبند.

لوایح CFT و پالرمو از دی‌ماه ۱۳۹۷ و پس از مخالفت شورای نگهبان با تصویب این لوایح در مجلس شورای اسلامی به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارجاع شد. مجمع نیز در روندی بی‌سابقه دست به بررسی مجدد مواد این لوایح در کمیسیون‌های اختصاصی زد که با به دارازا کشیده شدن این روند، سرانجام در اسفند ماه سال گذشته (۱۳۹۸) و پس از پایان ضرب‌العجل تعیین شده، گروه ویژه اقدام مالی علیه پولشویی (FATF) که چندین‌بار هم تمدید شده بود، ایران وارد لیست کشورهای پرریسک از نگاه این سازمان شد. اتفاقی که محدودیت‌های اقتصادی مضاعفی را برای اقتصاد ایران که تحت تحریم‌های بی‌سابقه دولت آمریکا نیز قرار داشت، وارد آورد. محدودیت‌هایی که البته پیش و حتی پس از ورود ایران به این لیست سیاه، در مورد میزان تاثیرگذاری آن بر فرایندهای اقتصادی کشور در میان سیاستمداران و سیاستگذاران کشور اختلاف‌نظرهای جدی وجود داشته و دارد.

برخی معتقدند افراد و گروه‌هایی که مخالف پیوستن ایران به FATF هستند، باید مسوولیت وارد ساختن چنین هزینه‌ای به کشور را بپذیریند و خود پاسخگوی این اتفاق باشند. در این میان، حتی برخی از فعالان اقتصادی عنوان می‌کنند عدم عضویت در اف‌ای‌تی‌ اف، نام ایران را کنار صحرای‌غربی و سودان جنوبی قرار داد.

این استدلال کارشناسان اقتصادی از آن رو مطرح می‌شود که تداوم حضور ایران در لیست سیاه FATF به معنای تعمیق بیشتر بی‌اعتمادی بانک‌های جهانی و همچنین سرمایه‌گذاران به بانک‌های ایرانی خواهد بود. این پدیده در آینده و حتی پس از رفع کامل تحریم‌ها نیز تاثیرات بسیار منفی بر روندهای اقتصادی ایران خواهد داشت و به عنوان مثال، ارائه فاینانس‌ها و ری‌فاینانس‌ها در پروژه‌های آتی ایران با مشکلات فراوانی روبه‌رو می‌شود.

برنامه نامزدهای ریاست‌جمهوری درباره FATF چیست؟

وضعیت لوایح چهارگانه

در چارچوب گروه ویژه اقدام مالی، کشورها در چهار فهرست سبز (کشورهای بی‌مشکل)، خاکستری (همکار ولی دارای مشکل)، قرمز (غیرهمکار) و سیاه (غیرهمکار و در معرض اقدام‌های تقابلی) جای می‌ گیرند. کشوری که در لیست سیاه گروه ویژه اقدام مالی قرار گیرد، از مناسبات بانکی و اقتصادی با جهان محروم خواهد ماند.

در تشریح لوایح چهارگانه FATF و سرنوشت هر یک از آنها در مجاری قانونی ایران لازم به یادآوری است که لوایح مذکور عبارتند از اصلاح قانون مبارزه با تأمین مالی تروریسم، اصلاح قانون مبارزه با پولشویی، الحاق ایران به کنوانسیون جرایم سازمان‌یافته فرا ملی (پالرمو) و الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون بین‌المللی مقابله با تأمین مالی تروریسم.

از چهار لایحه اشاره شده، تاکنون لوایح «اصلاح قانون مبارزه با تروریسم» و «اصلاح قانون مبارزه با پولشویی» به تصویب رسیده‌اند، اما لوایح الحاق ایران به پالرمو و CFT که در دی ماه سال ۱۳۹۸ و در پی تصویب مجلس و رد شورای نگهبان به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارسال شد، همچنان بلاتکلیف باقی مانده‌اند.

دی ماه پارسال لوایح FATF از سوی مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره مقام معظم رهبری مجددا در دست بررسی قرار گرفت. آیت الله آملی لاریجانی، رییس مجمع در آن زمان از آغاز بررسی مجدد لوایح FATF خبر داد و گفت: حسب ارجاع مقام معظم رهبری، بررسی مجدد این لوایح در دستور کار مجمع قرار گرفت و اعضای مجمع فارغ از فضاسازی‌های مختلف از سوی گروه‌ها و جریان‌های سیاسی و در جهت مصالح و منافع مردم و کشور آن را بررسی خواهند کرد.

نگاه کاندیداهای سیزدهمین دوره ریاست‌جمهوری درباره اف‌ای‌تی‌اف

در چنین شرایطی، در حال حاضر اف‌ای‌تی‌اف با توجه به اهمیتی که در سرنوشت کشور دارد، به یکی از موضوعات اصلی مباحث و مناظره‌های انتخاباتی تبدیل شده است؛ تا جایی که حتی این موضوع در نشست انتخاباتی فعالان اقتصادی با محسن رضایی، کاندیدای انتخابات ریاست‌جمهوری در اتاق بازرگانی ایران مطرح شد.

حسین سلیمی، رییس انجمن سرمایه‌گذاری‌های مشترک ایرانی و خارجی در این جلسه گفت: من از شما به عنوان عضو ارشد مجمع تشخیص مصلحت نظام سوال می‌کنم که علت اینکه ما اف‌ای‌تی‌اف را که می‌تواند مراودات مالی ما را شفاف کند، نمی‌پذیریم، چیست؟ اگر اف‌ای‌تی‌اف قانون بدی است، چرا ۱۹۵ کشور آن را پذیرفته‌اند و تنها ۷ کشور خارج از آن مانده‌اند؟

در حال حاضر از میان ۷ کاندیدای سیزدهمین انتخابات ریاست‌جمهوری، یک گروه کاملا مخالف با اف‌ای‌تی‌اف و گروه دیگر، موافق پیوستن به اف‌ای‌تی‌اف هست. اما نکته‌ای که وجود دارد، این‌که دو کاندیدای انتخابات ریاست‌جمهوری، محسن مهرعلیزاده و امیرحسین قاضی‌زاده‌هاشمی تاکنون دیدگاهی درباره اف‌ای‌تی‌اف مطرح نکردند.

نام کاندیدا

مهم‌ترین مواضع درباره اف‌ای‌تی‌اف

ابراهیم رئیسی

برخی می‌گویند در این جنگ‌ها باید برای عدم بهانه به دشمن پیمان‌ها و کنوانسیون‌های آنها را عملی کنیم، چه کسی تضمین می‌کند که دشمن همچنان به دشمنی ادامه ندهد؟

* می‌گویند ما تضمین نمی‌کنیم با امضای این کنوانسیون مشکل اقتصادی حل شود، سوال ما این است در خصوص اف‌ای‌تی‌اف ما قانون داخلی تنظیم کرده بودیم و گفته بودیم مردمی که برای رهایی خود از مشکلات به پاخیزند، از دایره تروریسم مستثنی هستند که این را مجلس پذیرفت، اما اف‌ای‌تی‌اف بیانیه صادر کرد و گفت، نباید هیچ قید و شرطی وجود داشته باشد! این چگونه است که آنها برای قانون داخلی ما بیانیه صادر می‌کنند؟

محسن رضایی

*پرونده اف‌ای‌تی‌اف در مجمع تشخیص مصلحت نظام باز است و اگر دولت من روی کار بیاید، به طور جدی ابهامات را در داخل کشور، خارج از کشور و در دبیرخانه اف‌ای‌تی‌اف دنبال می‌کنیم.

* دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام تنها ۱۲ اقدام از ۳۹ اقدام انجام شده دولت را قبول کرده است. اگر هم هر دو لایحه در مجمع تصویب شود، با این دیپلماسی که دولت ما داشته، شاید ۵ تا ۶ سال طول بکشد و وارد اف‌ای‌تی‌اف نشویم.

* من تضمین های لازم را می‌گیرم و سعی می‌کنیم ابهامات برطرف شود و اشکالاتی که سر راه پیوستن به وجود آمده، را دنبال می‌کنیم.

* در خصوص دلایل عدم تصویب اف‌ای‌تی‌اف در مجمع، دولت در این موضوع مقصر بود؛ بیست و یک سوال به دولت داده شد تا پاسخ داده شود اما ۲۴ ساعت مانده به جلسه پاسخ‌ها را ارسال کرد. در ضمن ایران ۳۹ توصیه آن نهاد را عمل کرده و فقط دو توصیه مانده، اما آن نهاد تنها ۱۲ مورد را پذیرفته است که مساله مهمی است.

عبدالناصر همتی

* اف‌ای‌تی‌اف از ملزومات اداره کشور است، اما متاسفانه در ایران در گردنه سیاسی قرار گرفته است. من یک بار گفتم بیشترین نظر را در این زمینه باید رئیس بانک مرکزی بدهند. اما من کمترین نظر را داشتم. این ایده که اف‌ای‌تی‌اف را بپذیریم دیگر تحریم‌ها را نمی‌توانیم دور بزنیم، کاملا غلط است. نزدیک ۲۰۰ نهاد و کشور عضو هستند، اما ما و یک کشور دیگر فقط می فهمیم و عضو نیستیم؟

* اگر از من پرسیده بودند، حتما اف‌ای‌تی‌اف را تایید می‌کردم، ولی من صاحب نظر نیستم و جای دیگر باید تصمیم بگیرند.

علی‌رضا زاکانی

* اساسا اف‌ای‌تی‌اف یک نظام دقیق برای جایگزینی سازمان‌ها و نظاماتی است که سلطه کشورهای پیروز جنگ جهانی بر دنیا را تنظیم‌گری می‌کردند و در سال‌های گذشته قدرت آنها کاهش پیدا کرده است. ما تا وقتی تحریم‌پذیر باشیم، گردن ما را زیر پا خواهند شکست و وقتی از مرز تحریم‌پذیری خارج شویم، دیگر نمی‌توانند حریف ما شوند.

* اف‌ای‌تی‌اف کمکی به رفع تحریم‌ها و انتقال پول به کشور و تسهیل مراودات کاری و پولی نمی‌کند، بلکه بندی به پای اقتصاد کشور است.

* اف‌ای‌تی‌اف آسیب‌پذیری ما را چند برابر می‌کند و اگر راهکاری برای دور زدن تحریم‌های ظالمانه وجود داشته باشد تا نفت را صادر و پول را به کشور منتقل کنیم، پذیرش اف‌ای‌تی‌اف مانع از آن می‌شود. در واقع با پذیرش آن و به‌اصطلاح شفاف‌سازی، دست‌های خود را در اقتصاد و دور زدن تحریم‌ها برای دشمن رو می‌کنیم و هیچ عقل سلیمی این را نمی‌پذیرد.

سعید جلیلی

عدم تدبیر نسبت به موضوعات اصلی اقتصاد کشور و امید غیرواقعی به یک نهاد خارجی برای حل مشکلات از یک طرف کم اعتنایی به فرصت‌های اقتصادی کشور، از طرفی دیگر معطوف ساختن افکار عمومی به حل مشکلات از طریق پیوستن به FATF.

منبع: خبرآنلاین

38

کیف پول من

خرید ارز دیجیتال
به ساده‌ترین روش ممکن!

✅ خرید ساده و راحت
✅ صرافی معتبر کیف پول من
✅ ثبت نام سریع با شماره موبایل
✅ احراز هویت آنی با کد ملی و تاریخ تولد
✅ واریز لحظه‌ای به کیف پول شخصی شما

آیا دلار دیجیتال (تتر) گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری است؟

استفاده از ویجت خرید ارز دیجیتال به منزله پذیرفتن قوانین و مقررات صرافی کیف پول من است.

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 21
  • کاربر ناشناس
    0

    یاصاحبالزمان مددی

    نظرات شما -
    • ح
      0

      این رضای گروه شکی مکنه ملت ایران چقدر بدبخت شده که این سر نوشت تعیین مکنه

  • کاربر ناشناس
    0

    تا قبل از این دولت این برنامه ها نبود این برنامه ای که روحانی درست کرده و اقتصاد را شرطی کرده

  • شوقی
    0

    یقین دارم اگر آقای رییسی انتخاب شد هم برجام امضاء میشه هم اف ای تی اف تایید هم روابط با آمریکا و عربستان و و باید نیست با اسرائیل برقرار کند و نظام حسینی تبدیل به نظام حسنی و طرفدار صلح امام حسن میشود و این همه حرف و شعار فراموش و ماست مالی گردد

  • سینا
    0

    از 7 تا نماینده 6 تاشون میگن ما میخوایم با اژدهای هفت سر فساد مبارزه کنیم و رقیب جدی ما فساده بعد وقتی حرف ازFATF که شفافیت مالی یه کشور از لحاظ مالی و بانکیه میشه سرتصویبش سکوت اختیار میکنن اقایووووووووووووون و حرف از خودکفایی میزنن وشروع میکنن به حرفایی که 15 سال پیش که تحریم تاثیر نداره و الان میگن اتفاقا شدیدا تاثیر داره آقایون خواهشا اینقدر با مردم بازی نکنید واقعااا واقعا مردم زیر فشارن به خاطر تصمیمات اشتباه شما و این شعار های پوپولیستی شما .

  • کیان
    0

    عجیب هست که هنوز نمیدونید گلوی ایران دست آمریکاست مگر نمیبینی دارن چند هفته دست و پا میزنن که تحریم ها رو بردارید اگر آقای بایدن بزرگواری کنند همه چیز درست میشه البته اگر مجلس نتگه توش

  • ناشناس
    0

    رییس حمهور هیچ کاره است

  • 313
    0

    تا وقتی محسن رضایی ، جنتی از قبیل این افراد باشند هیچ دولتی نمی تواند FATF تایید کند مصلحت وقتی مطرح می شود سه قوه بی اعتبار میشود .. مانند بنزین ... 9 ماه قیمت مرغ را نمی توانند درست کنند باور کنید دست دولت نیست انحصار واردات دست کسی است که جرعت انتقاد کسی به آن را ندارد حق سکوت در برابر حق سکوت معامله می شود کشور چند قطبی شده یک بار رهبری تمام قد از شورای نگهبان حمایت میکند و همه را مکلف به تسلیم شدن میکند و تشکر میکند ازنامزهای که سکوت کرداند و بعد خود رهبری چند روز بعد اعاده حیثیت مطلبند و از شورای نگهبان می خواهد جبران کند . منی جبران یعنی چه ؟این خود ضربه به کشور نیست شورای نگهبان بی اعتبار کردن بی ابرو کردن ظلم نیست خود به حرف خود اعتباری نیست ان وقت از مردم چه توقعی داریم . بد بخت احمدی نژاد بد بخت روحانی بد بخت ریاست جمهور های آینده ایران بازیچه دست آقایان هستند ... شما رئیس جمهور که بعد ریاست منفور نشده باشه را برای من نام ببرید جز یک نفر ازاد اندیشی در ایران معنی ندارد . شما یا باید اینطرفی باشی یا اون طرفی یا با ما باشی اگر شما فهمیدید من هم می فهمم

    نظرات شما -
    • مغز متفکر
      0

      آقا دمت گرم زدی تو خال

  • محسن
    0

    در مدت ۴۲ سال همه مسئولین و مردم مشکلات و راه حل ها را می دانند اما دریغ از عمل. همه اینها بازی و مشغول کردن مردم است آگاه باشید.

  • نیما
    0

    اف ای تی اف از همه نظر مخالف استقلال کشور است و موجب استبداد می شود!!

  • رضا..
    0

    کدام معامه مشکوک یا انتقال پول غیر قانونی دارید که یه مملکت را معطل و گرفتار آن کردید. همه دنیا میدانند شما به خاطر تبادلات پولی با بعضی گرو ها که در لیست تروریست سازمان ملل یا تبادلاتی با فرد یا گروه های در لیست سیاه مجامع بین المللی هستند FATF را تایید نمیکنید و از بابت آن خسارات جبران ناپذیری به مملکت وارد میکنید. چرا این مهم را به رای ملت نمیگرارید؟ حالا که در داخل خودتان موافق و مخالف دارید و تصمیم درستی نمیتوانید بگیرید بگزارید ملت تصمیم بگیرد. اجازه دهید ملت زندگی نرمال داشته باشند دیگه بس نیست 42 سال سختی و فشار و کمبود؟

  • زونزن
    0

    مگه تا حالا دست روحانی که از این ببعد دست شما باشد

    نظرات شما -
    • محسن
      0

      جلیلی دولت مخوف سایه

  • ع ع
    0

    سلام اگر ریاست جمهوری هیچ کاره است چرا همه دارند برای آن دست وپا میشکنند؟؟؟؟

    نظرات شما -
    • یکی از مردم
      0

      رئیس جمهور قبول میکنه که سپر نظام باشه درعوض هر قدر خواست خودشو خاندانش بخورند و راحت هرکاری خواستن بکنن

  • منطقی باشیم
    0

    لطفا دیدگاه اقای همتی چند سال قبل هم منتشر کنید گه گفته بود تصویب یا عدم تصویب اف ای تی اف هیچگونه تاثیری نداره

    نظرات شما -
    • ناشناس
      0

      توضیح داد راجع بهش اگر مناظره دیده باشی اصول الدین پرسها

  • ی
    0

    پس نتیجه می گیریم که سررشته کل مشکلات کشور جایی هست که دست رییس جمهور و حتی مجلس به آن نمی رسد.فقط تعجبم از کسانی خواهد بود که باز هم خیال می کنند با رای دادن چیزی عوض می شود.الان خود شورای نگهبان و این مجمع انتصابی و سایر نهادهای انتصابی که بیش از ۹۰ درصد اختیارات کشور را در دست دارند،انها مسوول وضع موجود هستند نه مهر علیزاده و همتی هیچکاری و حداکثر یک مجری بدون اختیار هستند.این نهادها بایستی بیایند در این مناظرات و پاسخگوی ملت و ویرانی ایران باشند.البته یک گروه کارشناس بی طرف بایستی سووالات اساسی و محوری مردم را طراحی و بپرسد،نه سوالات الکی و انحرافی تا مردم را گول زنند.مثل سوالات ابکی مناظره اول

  • ایرانی
    0

    اگر قرار بود کسی پاسخ گوی اقدامات خود باشد صف های طولانی برای هرپست و مسندی تشکیل نمیشد.ولو ما بلغ مابلغ.

  • ناشناس
    0

    زمانی پوشیدن آستین کوتاه جرم بود برای یه مرد. این سوال روحتما از رئیسی وبرادر بوتاکسی سوال بفرمایید.شاید مشتی آهنین جواب بگیرید.