سردار حسینی: معضل موتورسیکلتها با توقیف و انتقال به پارکینگ حل نمیشود
رئیس پلیس راهور فراجا از تولید موتورسیکلتهای شهری با توان و قدرت موتور مسابقهای انتقاد کرد و گفت: با برخورد سلبی و دپوی موتورسیکلتهای متخلف در پارکینگها معضل این حوزه ترافیکی حل نمیشود.
سردار سیدتیمور حسینی رئیس پلیس راهور فراجا موتورسیکلت را یک پارادوکس در حوزه ترافیکی و زندگی شهری کشور عنوان کرد و گفت: از یک طرف موتورسیکلتها وسیلهای با تخلفات گسترده و متعدد هستند که باعث آزار مردم میشود و عملاً مدیریت ترافیکی و زندگی عادی را با اختلال مواجه میکند و از طرف دیگر تعداد بسیاری از افراد از این وسیله به عنوان ابزار امرار و معاش استفاده میکنند که از قضا جزو قشر ضعیف جامعه هستند.
رئیس پلیس راهور فراجا تاکید کرد: با توجه به چنین تناقضی ما نمیتوانیم به شکل ۱۰۰ درصد برخورد چکشی و سلبی با موتورسیکلتهای متخلف داشته باشیم و همچنین نمیتوانیم آن را نیز رها کنیم.
به گفته وی، پلیس راهور در حال حاضر طرح غدیر را در دست بررسی دارد که بسته کاملی از تمامی اقدامات بویژه اقدامات فرهنگی و آموزشی و همچنین اقدامات سلبی و عملیاتی است. این طرح نیازمند تأیید از سوی مراجع بالادستی است.
رئیس پلیس راهور فراجا از وضعیت تولید در حوزه موتورسیکلتها نیز انتقاد کرد و گفت: متأسفانه حوزه تولید موتورسیکلت یکی از چالشهای اساسی است که هیچ توجهی به آن نمیشود.
سردار حسینی ادامه داد: به نظر میرسد که ما طی این چند سال فقط خواستیم به صورت پلیسی با موتورسیکلتها برخورد کنیم و هیچکس سازندگان موتورسیکلت را موظف نکرده است تا استاندارد تولید را بر اساس کاربری آن متناسب کند.
وی افزود: اینکه قدرت موتورسیکلت برای کاربری شهری بسیار بالا است نشان دهنده رهاسازی حوزه تولید بوده که باید مورد توجه قرار گیرد. وضعیت و قدرت موتور برای کاربری روزمره نباید به گونهای باشد که راکبین فکر کنند که خیابان پیست مسابقه است و قدرت موتور را غیرمنطقی بالا ببرند.
وی تاکید کرد که قدرت موتورسیکلتهای شهری باید متناسب با نیاز روزمره باشد و نیازمند قدرت بالا نیست.
رئیس پلیس راهور فراجا انبوه موتورسیکلتهای فرسوده، نبود شغل مناسب که افراد روی میآورند به مشاغل درگیر با موتورسیکلت را از دیگر چالشهای این حوزه عنوان کرد و گفت: آمار و ارقام نشان میدهد که هر سال برخورد با موتورسیکلتهای متخلف نسبت به سال قبل افزایش داشته است.
سردار حسینی در ادامه توضیح داد: توقیف موتورسیکلتها چاره کار نیست، زیرا ما بارها مواجه بودیم که پارکینگهای پلیس مملو از موتور شده و دیگر ظرفیت گنجایش نداشته است ولی با این کار شاهد تردد سرسام آور موتورسیکلتها و تداوم تخلف بودیم.
وی در پایان در پاسخ به این سوال که آیا میتوان از قوه قضائیه مجوز امحای موتورسیکلتهای متخلف یا لااقل فاقد مالک را گرفت گفت: چنین مجوزی نه داده شده و نه خواهد شد.
چرا همه مسولین دو قطبی حرف میزنند؟ احمدینژاد این چه طرز حرف زدن بود که آموزش دادی
موتور سواری که در پیاده رو دار با سرعت میره 100 درصد کیف قاپ یا موبایل دزده . براش حداقل 2 سال زندان و ضبط موتور به نفع دولت بگذارید شاید دزد ها عبرت گرفتند
لازمنیست موتورسواران را از نان خوردن بیاندازید فقط سه کار را جدا برخورد کنید یکی حرکت خلاف جهت و دوم حرکت در پیاده رو. و سومحرکت چراغ خاموش. اینها واقعا مردم را عاصی کرده اند. حالا اگرکسی کلاه سرش نمیگذارد به خودش مربوط است ولی اگر با سرعت در پیاده رو حرکت می کند جانومردم را هم به خطر می اندازد. بچه بودیممیگفتند می خواهید از خیابان رد شوید اول سمت چپ را نگاه کنید بعد تا وسط بروید و بعد سمت راست را نگاه کنید. الان به بچه باید بگوییمخواستی از در بروی بیرون دو طرف پیاده رو را نگاه کن و بعد چهار طرف را نگاه کن برو تا وسط خیابان و بعد چهار طرف را نگاه کن و رد شو. واقعا معضل بزرگیاست.
موتور برقی کم سرعت چرا جایگزین نمیشه و مشاعل موتوری سازماندهی بشن؟