همه آنچه خبرنگاران حقوق فراموش شده خود میدانند/آیا نویدی در 1404 هست؟
خبرنگار: ونوس بهنودبا وجود اینکه خبرنگاران اظهار به سختی شغل خود دارند در آستانه نوروز 1404 نیز در انتظار تحقق اخباری مبنی بر قرار گرفتن در لیست سختی مشاغل، رسمیت شغلشان و برخورداری از حداقلها از جمله بیمه بیکاری هستند.
![همه آنچه خبرنگاران حقوق فراموش شده خود میدانند/آیا نویدی در 1404 هست؟](https://cdn.khabarfoori.com/thumbnail/rQ4H0ieAV6tO/Z16wE4UvYwwq6tR2EOJTejVKGi50irI1BRxa7rEvYTnP-Bf9ahgZsp-WJuyTV3Z4V6BMQR8T-nfsv9pue1duJNUkW7N6GW94/%D8%AE%D8%A8%D8%B1%D9%86%DA%AF%D8%A7%D8%B1.jpg)
در حال حاضر 14 هزار و 50 رسانه در کشور دارای مجوز است. سامانه جامع رسانههای کشور تعداد کاربران خود را 121 هزار و 273 نفر عنوان کرده است اما در مقابل تعداد بیمه شدگان رسانه را هزار و 997 نفر عنوان میکند.
این تفاوت فاحش گویای فعالیت خیل عظیمی از خبرنگاران، مدیران مسئول و صاحبان امتیاز بدون داشتن بیمه خبرنگاری است و عملاً یعنی فعالیت شغلی و حرفهای آنها رسمیت ندارد.
بسیاری از خبرنگاران حضور در رسانههای مختلف را به عنوان قابلیت کاری و رزومه خود انتشار میدهند. غافل از اینکه بیتوجهی بنگاههای رسانهای به مقوله اختصاص بیمه و ثبات شغلی موجب شده تا خبرنگاران امنیت شغلی نداشته و چون پرندهای از آشیانهای به آشیانه دیگر کوچ کنند.
برگه قرارداد به خبرنگار داده نمیشود
بیتوجهی به پوشش بیمه خبرنگاری و عقد قرارداد به صورت کارمندی در اغلب رسانهها به صورت یک روال کاملاً عادی تبدیل شده و خبرنگاران میگویند بارها در رسانههای مختلف کار کردهاند و به آنها حتی برگه قرارداد داده نشده تا بعدها دستاویز شکایت از رسانه نشود.
از سویی بسیاری از آگهیهای استخدام با اعلام اینکه بعد از چند ماه کار آزمایشی بیمه به فرد تعلق میگیرد، منتشر میشود.
در عین حال بسیاری از خبرنگاران بدون درج عنوان خبرنگار در قرارداد شغلی خود مشغول به کارند. برخی دههها کار میکنند بدون اینکه متعلق به رسانه خاصی باشند و برخی در حرفه خود به حدی سرشناس هستند که شاید عموم مردم باور نکنند هنوز به درآمد مشخص و پوشش بیمه نرسیدهاند.
بلبشوی کار خبرنگاری در جایی برجستهتر است که بیشترین ضربه به صنف روزنامهنگاران از سوی خود آنها تجربه میشود. تا جایی که پیشنهاد مبالغ اندک به نیروی کار با ساعت کاری بالا امری عادی شده و خبرنگارانی که نوپا باشند عملاً تمامی وقت خود در شبانه روز را به کار اختصاص میدهند و دستمزدی کمتر از مصوب قانون کار دریافت میکنند.
گاهی برخی رسانهها علناً با پیشنهاد حقوق زیر قانون کار، آگهی خود را اطلاع رسانی میکنند و در صورت اعتراض خبرنگاران اعلام میشود که اجباری در پذیرش نیست.
صندوق هنر تغییر رویکرد داده است؟
اما در چنین شرایطی تنها نهادی که هوای خبرنگاران را حتی در صورت بیکاری موقت دارد، صندوق اعتباری هنر است.
مجموعه ای که پیرو پیگیریهای خبر فوری اخبار امیدبخشی از سر و سامان دادن به وضعیت اشتغال خبرنگاران مطرح کرد.
بیشتر بخوانید: چند خبر امیدبخش برای خبرنگاران/از بررسی بیمه بیکاری تا تسهیل دریافت خدمات
در عین حال انتظار می رود معاونت مطبوعاتی وزارت ارشاد نیز در دولت جدید نسبت به ساماندهی بهتر وضعیت شغلی خبرنگاران اقدامی ترتیب داده و مشکلات را حل نشده به دولت های بعدی واگذار نکند.
آقایان مدیر، آن خبرنگار زحمتکشی که از فرط کلیک کردن، حمل دوربین و تایپ کردن دچار انواع عارضههای جسمانی شده حتی در اندازه یک کارگر در جامعه دیده نمیشود. نه بیمه دارد نه عیدی و نه امنیت شغلی.