تلاش برخی کشورها برای مصادره سوزن دوزی بلوچی
مدیرعامل منطقه آزاد چابهار گفت: یکی از مهمترین اهداف ما از برگزاری بخش بینالملل جشنواره مد و لباس فجر در چابهار اصالتی است که در سوزندوزی بلوچی وجود دارد و تلاشهایی است که برای مصادره کردن آن از سوی برخی کشورها افزایش یافته است.
عبدالرحیم کردی در نشست خبری پایانی بخش بینالملل هشتمین جشنواره مد و لباس فجر در چابهار افزود: با برگزاری این جشنواره و ثبت، ضبط و ارائه درست و مناسب آن میتوانیم از کپیبرداری و مصادره آن جلوگیری کنیم؛ با کارهای مشترکی که میان شرکتکنندگان خارجی ما و سوزندوزان بلوچ انجام میشود و طرحهایی که بر روی لباسهای مختلف و از ملیتهای مختلف با نقوش بلوچی بهکار میرود، نقوش اصیل بلوچ بهنام ایران ماندگار خواهد شد.
مدیرعامل منطقه آزاد چابهار با بیان اینکه بیشاز ۳۰۰ هزار سوزندوز بلوچ در سیستان و بلوچستان زندگی میکنند، تصریح کرد: در این جشنواره بیش از ۱۰۰ نفر از برگزیدگان سوزندوزی سیستان و بلوچستان در قالب ۱۰ غرفه شرکت کردند و با تبادل فن، مهارت و دانشی که میان این شرکتکنندگان و شرکتکنندگان خارجی اتفاق میافتد، سوزندوزی بلوچی از محلی بودن خارج شده و با عرضه درست و مناسب جهانی خواهد شد.
کردی گفت: برای پیگیری این برنامه و جشنواره، مدرسه عالی هنر با تفاهمی که با وزارت ارشاد و معاونت هنری داریم در منطقه آزاد ایجاد میشود تا کارهای منسجمی برای آموزش، برندینگ و مارکتینگ سوزندوزی بلوچی اتفاق بیفتد.
مدیرعامل منطقه آزاد چابهار خاطرنشان کرد: مدرسه عالی هنر با تمرکز بر سوزن دوزی بلوچی ایجاد خواهد شد و در ادامه دیگر هنرهای مستعد بلوچستان را هم در برمیگیرد و با برگزاری دورهای حرفهای آموزشی و بازاریابی برای سوزندوزان اهداف ما برای برندینگ، مارکتینگ، ثبت و ضبط سوزندوزی فاخر بلوچی را دنبال میکند.
نشان ملی مهتاب به نام فاخر دوز بلوچ هرساله به برگزیدگان اعطا میشود
دبیر بخش بینالملل هشتمین جشنواره مد و لباس فجر هم در این نشست گفت: امسال برای اولین بار نشان ملی مهتاب بهنام فاخردوز زن بلوچ به برگزیدگان اعطا میشود و سالهای آینده نیز ادامه خواهد داشت.
مهدی افضلی اظهار کرد: برگزاری بخش بینالملل جشنواره مد و لباس فجر از چند سال گذشته آغاز شده اما از سال گذشته پررنگتر شده است؛ سال گذشته ۹ کشور در بخش بینالملل مد و لباس فجر در تهران شرکت کردند و امسال نیز با توجه به تفاهمی که میان معاونت هنری وزارت ارشاد و منطقه آزاد چابهار وجود داشت، بخش بینالملل برای اولینبار در خارج از تهران و پررنگتر هر سال دیگر با حضور ۱۹ کشور برگزار شد.
وی افزود: در مجموع ۳۳ غرفه به بخش بینالملل اختصاص یافته که ۲۳ غرفه مختص به شرکتکنندگان خارجی و ۱۰ غرفه مختص به سوزندوزان بلوچ است؛ کشورهایی از جمله تونس، سنگاپور، چین، قزاقزستان، قرقیزستان، روسیه، ایتالیا، سوریه، عمان، فرانسه، آذربایجان، ارمنستان، عراق، پاکستان، هند، افغانستان، ترکیه، اسپانیا و اندونزی در این جشنواره هستند.
مشاور معاون هنری وزیر ارشاد تصریح کرد: برای اولینبار نشان ملی مهتاب بهپاس نام و جایگاه مهتاب نوروزی فاخر دوز زن بلوچ اهل روستای بمپور شهرستان ایرانشهر به دو نفر از برگزیدگان جشنواره اعطا خواهد شد و در سالهای آینده نیز بهعنوان جایزهای ملی به برگزیدگان بخش بینالملل اعطا خواهد شد.
افضلی گفت: تمام شرکتکنندگان در جشنواره از سوی هیئت داوری و بهصورت مشورتی از خیل آثاری که به دبیرخانه ارسال شده است گزینش و به بخش بینالملل دعوت شدهاند.
دبیر بخش بینالملل هشتمین جشنواره مد و لباس فجر خاطرنشان کرد: کارگاهایی زیر نظر مدرسین بهنام مد و لباس ایتالیایی برای سوزندوزان شرکتکننده بلوچ برگزار شده است و آثاری که در این کارگاهها تولید میشود به نمایشگاه مد و لباس ایتالیا فرستاده خواهد شد تا سوزندوزی بلوچستان گام اول جهانی شدن خود را بردارد.
در جشنواره چابهار، اساتید بهنام مد و لباس از ایران و کشورهای اروپایی و آسیایی در کارگاهها به تدریس میپردازند؛ از اروپا اساتیدی از دانشگاههای بهنام مد و لباس برار ایتالیا، مد آرت فرانسه و میلان فشن اینسنتتو حضور دارند.
کارگاههای عالی زیر نظر اساتید ملی و بینالمللی در این جشنواره برگزار میشود و هنرمندان فاخردوز بلوچستان این فرصت را خواهند داشت تا ضمن مهارتآموزی فراگیر راههای تجاریسازی و برندینگ محصولات منحصر به فرد خود را داشته باشند.
منبع: ایسنا
10