همکاری چین و ایران برای افزایش «محتوای طلای» بریکس

شانزدهمین نشست سران بریکس از 22 تا 24 اکتبر (1 تا 3 آبان) در کازان روسیه برگزار می‌شود. این اولین اجلاس از زمانی است که تعداد کشورهای عضو بریکس از 5 به 10 افزایش یافته است و توجه گسترده‌ای را به دنبال داشته است.

همکاری چین و ایران برای افزایش «محتوای طلای» بریکس

 لوئو لایی آن، تحلیلگر سیاسی و روزنامه نگار چین در ادامه نوشت:  پس از گسترش تاریخی خانواده بریکس، «شی جین پینگ» رئیس جمهوری خلق چین و رهبران بریکس برای اولین بار به صورت حضوری گرد هم می‌آیند تا طرحی برای توسعه سازوکار همکاری بریکس ترسیم کنند و مشترکا فصلی جدید از وحدت و توسعه در جنوب جهانی را بنویسند. «مسعود پزشکیان» رئیس جمهور ایران اولین حضور خود را در نشست بریکس خواهد داشت که از نکات برجسته این اجلاس نیز محسوب می‌شود.

ایران، عربستان سعودی، مصر، امارات متحده عربی و اتیوپی در اول ژانویه امسال رسماً عضو سازوکار همکاری‌های بریکس شدند. پس از افزایش اعضا، تولید ناخالص داخلی 10 کشور بریکس حدود 30 درصد از کل جهان را تشکیل می‌دهد، جمعیت آنها نزدیک به نیمی از جمعیت جهان رسیده و تجارت آنها یک پنجم تجارت جهانی را تشکیل می‌دهد. چین و شرکای بریکس آن به تعمیق همکاری‌های سودمند متقابل ادامه می‌دهند. واردات و صادرات چین به کشورهای بریکس طی سه ماهه اول سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل بیش از 11 درصد افزایش داشته است.

امسال اولین سالی است که ایران به سازوکار همکاری بریکس پیوسته است. «احمد فیروزی» مدیرکل اروپا و آمریکا سازمان توسعه تجارت ایران، بر تسهیل در توسعه صادرات به کشورهای عضو بریکس تاکید کرد. وی درباره حجم صادرات به کشورهای عضو بریکس، اظهار داشت: صادرات ایران به برزیل در 12 ماهه پارسال 63 میلیون دلار بوده که امسال شاهد رشد هستیم.

وی ادامه‌ داد: در زمینه صادرات ایران به کشورهای عضو بریکس، با توجه به اینکه کمتر از یک سال از عضویت ایران در بریکس می‌گذرد، نباید انتظار داشته باشیم تغییر چشمگیری در تجارت ما با این کشورها اتفاق بیافتد و برای ارزیابی واقعی باید بازه‌های زمانی میان و بلندمدت را مدنظر قرار دهیم.

بر اساس آمار گمرک ایران، یک سال قبل از پیوستن به بریکس، حجم تجارت غیرنفتی ایران و کشورهای بریکس نزدیک به 40 میلیارد دلار بوده که نسبت به سال قبل 14 درصد افزایش داشته است. در این میان، چین بزرگترین شریک تجاری ایران است. سازوکار بریکس بستر همکاری جدیدی را برای همکاری چین و ایران فراهم می‌کند و مفهوم و پتانسیل غنی‌تری را به مشارکت راهبردی جامع چین و ایران اضافه می‌کند. باور بر این است که  با غنی‌تر شدن و توسعه بیشتر زمینه همکاری‌های بریکس، شاهد دستاوردهای بریکس بیشتر به نفع مردم ایران خواهیم بود.

داستان بریکس ایران از دوستی چین و ایران جدایی ناپذیر است. ایران یکی از اولین کشورهایی بود که برای پیوستن به سازوکار بریکس درخواست داد. رئیس جمهور شی جین پینگ در سال 2017، مفهوم همکاری «بریکس پلاس» را عنوان و از ایران برای حضور در گفتگو و تبادل نظر این سازمان دعوت کرد. سال 2022، چین که ریاست دوره‌ای بریکس برعهده داشت، روند گسترش اعضای این سازوکار را ترویج کرد. سال 2023، با حمایت چین و سایر کشورها، ایران به عنوان عضو رسمی بریکس پذیرفته شد. در حال حاضر، روابط چین و ایران به توجه به دوستی سنتی دیرینه و اعتماد متقابل سیاسی در سطح بالا، توسعه سالم و پایدار را حفظ کرده است. با نگاه به آینده، چین و ایران از پتانسیل زیادی برای همکاری در چارچوب بریکس برخوردارند.

در سال‌های اخیر، همکاری بریکس به ظهور «جنوب جهانی» کمک کرده است. تأسیس بانک توسعه جدید بریکس و ایجاد ترتیبات ذخیره اضطراری بریکس نشان می‌دهد که سازوکار همکاری بریکس عملگرا و ثمربخش است. بانک توسعه جدید از نزدیک به 100 پروژه در کشورهای عضو حمایت می‌کند که به طور موثر به توسعه اقتصادی و اجتماعی این کشورها کمک کرده است. ایران در حال حاضر هنوز عضو بانک توسعه بریکس نیست. «محمدرضا فرزین» رئیس بانک مرکزی ایران اخیراً گفت که  بانک توسعه جدید می‌تواند بسیاری از اهداف توسعه کشورهای عضو بریکس را دنبال کند و ایران قصد دارد عضو و سهامدار این بانک شود. وی افزود در حال حاضر، سیستم مالی جهانی بیشتر بر اساس صندوق بین‌المللی پول، بانک جهانی و کشورهای غربی بنا شده است. متأسفانه به دلیل تعاملات سیاسی با آن کشورها، امروز جهان به دنبال ترتیبات دیگری است. اما قطعاً در چارچوب کشورهای عضو بریکس چنین ترتیباتی بین اعضا برقرار خواهد شد.

امسال، سازوکار بریکس با گسترش عضویت خود، عصر جدیدی از خودکفایی مشترک را در «جنوب جهانی» آغاز کرده و جذابیت بریکس همچنان در حال افزایش و نام تجاری طلایی آن درخشان‌تر شده است. چین و ایران به تقویت هماهنگی راهبردی ادامه می‌دهند و مشترکا «محتوای طلای» سازوکار بریکس را افزایش داده و همچنین به تصویر زیبای دوستی چین و ایران نیز رنگ می‌بخشد.

منبع: رادیو بین المللی چین
شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 1
  • یاسر افشانی
    0

    بریک متواند بزرگترین سازمان تجارت جهان باشد