نانومواد فضایی در صنعت پتروشیمی کاربردی میشود/راهکاری برای افزایش ماندگاری لبنیات صادراتی
رییس پژوهشکده سامانههای حمل و نقل فضایی پژوهشگاه فضایی ایران با اشاره به دستیابی این پژوهشکده به نانو پوششهای مقاوم در برابر حرارت برای سپرهای حرارتی ماهوارهها گفت: قرار است این فناوری در صنعت بستهبندی و پتروشیمی به کار گرفته شود.
دکتر رحیم احسانی فناوری نانو را یکی از فناوریهای نوین دانست و افزود: ما در این پژوهشگاه بر روی نانو مواد با کاربردهای مختلف در حوزه فضا تمرکز کردیم که از آن جمله میتوان به افزایش مقاومت سطح نسبت به سایش در سپرهای حرارتی اشاره کرد.
وی با بیان اینکه این سپرها در پیشرانشهای فضایی استفاده میشوند، خاطر نشان کرد: این نانو مواد به عنوان پوشش مورد استفاده قرار گرفت و در این مطالعات از این نانو پوششها برای سپرهای حرارتی که در پیشرانشهای فضایی کاربرد دارند، با هدف افزایش طول عمر استفاده شد که به نتایج قابل قبولی در این زمینه دست یافتیم.
احسانی با بیان اینکه یکی از کاربردهای این نانو مواد در تراسترهای فضایی مورد استفاده قرار گرفت و ادامه داد: تراستر H2O2 که قرار است در ماهواره "ناهید ۲" استفاده شود، از ترکیب H2O2 بر روی یک کاتالیست نانویی است که تراستر لازم را برای ایجاد انرژی مورد نیاز ایجاد میکند.
وی با بیان اینکه این دو مورد کاربردهای فضایی این نانو مواد بوده است، خاطر نشان کرد: پس از این کاربردها تلاش شد تا این فناوریها را تجاری سازی کنیم که از جمله استفاده از این نانو مواد در حوزه بستهبندی محصولات لبنی است.
وی با اشاره به چالشهای موجود در بستهبندیهای محصولات صادراتی، خاطر نشان کرد: یکی از این چالشهای صادراتی محصولات لبنی این است که ماندگاری محصولات لبنی پایین است، به گونهای که شیر، ماست و یا پنیر که در ظروف پلاستیکی صادر میشود، بهویژه برای صادرات به مناطقی چون افغانستان، نسبت به رقبا طول عمر محصولات لبنی صادراتی ایران پایینتر است.
احسانی اضافه کرد: ما در این مطالعات اثبات کردیم که اگر نانو را برای پوششدهی سطح ظروف مواد لبنی استفاده کنیم، میتوانیم سطح ماندگاری این محصولات را افزایش دهیم.
وی با تاکید بر اینکه مستندات این مطالعات در قالب پروپوزالی به یکی از شرکتهای تولیدکننده محصولات لبنی عرضه شده است، اظهار کرد: این شرکت هنوز آماده سرمایهگذاری بر روی این دستاورد نیست، ولی ما در قالب شرکت دانشبنیان به دنبال توسعه این محصول هستیم.
احسانی به کاربردهای این نانو مواد در پتروشیمی اشاره و تصریح کرد: پتروشیمیها از کاتالیستهایی استفاده میکنند که جزو اقلام تحریمی هستند و تفاهمنامهای را با آنها به امضا رساندیم تا نیازمندیهای آنها را دریافت کنیم تا از سرریز فناوریهای فضایی در این حوزه بهرهبرداری شود.
رییس پژوهشکده سامانههای حمل و نقل پژوهشگاه فضایی ایران با اشاره به این موضوع که اینکه این کاتالیستها در چه فرآیندی از پتروشیمی به کار برده میشوند، هنوز مشخص نشده است، اضافه کرد: برای تعریف حوزههای کارکردی این نانو کاتالیستها باید نیازمندیهای این صنعت را دریافت کنیم و مشخصات کاتالیستهای مصرفی پتروشیمی را بدانیم و با توجه به دانش فنی به دست آمده با این صنعت همکاری کنیم.
منبع: ایسنا
15