گفتگوی امنیتی چین، ایران و پاکستان/ «ابتکار امنیت جهانی» شعاری توخالی نیست
نخستین گفتگوی امنیتی چین، ایران و پاکستان اخیرا برگزار شد و در آن، موضوعات مختلفی به ویژه چگونگی همکاری ضد تروریسم و مقابله با تردد فرامرزی تروریستها، مورد بررسی قرار گرفت. این گفتگو علاوه بر نتایج قابل توجه خود، همچنین نشان داد که شعار ابتکار امنیت جهانی نه تنها یک شعار توخالی نیست بلکه منجر به آغاز عملیات واقعی شده است.
در سالهای اخیر چین، ایران و پاکستان هر سه به صورت پیوسته هدف حملات شبکههای تروریستی فرامرزی قرار گرفتهاند. از میان این حملات متعدد میتوان به حمله گروه «ارتش آزادیبخش بلوچستان» به استادان چینی موسسه کنفوسیوس در دانشگاه کراچی در آوریل 2022 و حمله خونین به حرم شاهچراغ شهر شیراز در اکتبر همان سال اشاره کرد.
علاوه بر گروههای داعش و القاعده که از شبکه فراگیر در منطقه برخوردار و بسیار فعال هستند، گروه تروریستی «جنبش اسلامی ترکستان شرقی» که در ابتدا فقط برای حمله به اهداف چینی تاسیس شد، حالا هم فعالیتهای خود را به افغانستان و سوریه گسترش داده و ارتباطاتش با داعش و القاعده را بیشتر کرده و به یک شبکه تروریستی فرامرزی فعال در آسیای میانه، خاورمیانه و چین تبدیل شده است.
چین تروریسم به هر شکلی که باشد را محکوم میکند و دشمن مشترک بشریت میداند. «شی جین پینگ» رهبر آن کشور نیز در 2022 در مجمع آسیایی بوآئو ابتکار جدیدی به نام «ابتکار امنیت جهانی» را مطرح کرد که از میان نکات آن می توان به «پایبندی بر امنیت مشترک، همهجانبه، متکی بر همکاری و مستمر و همکاری برای حفظ صلح و امنیت جهان» اشاره کرد.
با توجه به آنکه چین، ایران و پاکستان در نخستین گفتگوی امنیتی تصمیم به ایجاد سازوکار ثابت ضد تروریسم گرفتند، میتوان گفت این تحول کاملا با ابتکار فوق همخوانی دارد.
بدین جهت، میتوان گفت این گفتگو هم نشان داده است ابتکار امنیت جهانی به هیچ وجه در حد یک شعار توخالی باقی نمانده بلکه منجر به عملیات واقعی در راستای تضمین امنیت مشترک منطقهای شده است.
به طور کلی، نخستین گفتگوی چین، ایران و پاکستان گام مثبت و موفقی برای تضمین صلح و امنیت منطقه بوده و انتظار میرود در آینده هم گفتگوی مشابه بیشتری میان کشورهای منطقه صورت گیرد.