تولید نانوکامپوزیتهای مقاوم با قابلیت ساخت جلیقههای ضدگلوله
محققان دانشگاه صنعتی امیرکبیر نانوکامپوزیتهایی با قابلیت ساخت جلیقههای ضدگلوله تولید کردند.
آرزو فارسی، مجری طرح با اشاره به کاربردهای نانوکامپوزیتها در ساخت قطعات سبک افزود: از جمله مزایای این نانوکامپوزیتها میتوان به خواص ضربهای آنها اشاره کرد، از این رو این مواد را میتوان در بسیاری از اجزای سازهها مانند خودرویی، هوایی و دریایی به کار برد .
فارسی خاطرنشان کرد: با توجه به کاربرد گسترده این مواد در ساخت اجزای مختلف و با توجه به اینکه بسیاری از سازهها طی دوره کاربری تحت بار ذرهای قرار میگیرند، شناخت خواص ذرهای این مواد از سرعت کم تا زیاد، امری لازم و ضروری به شمار میرود .
وی با بیان اینکه با تعیین خواص ضربهای مواد کامپوزیتی و بهرهگیری از آنها در طراحی، عملکرد سازههای کامپوزیتی در شرایط بارگذاری ضربهای تعیین میشود، اظهار کرد: از طرفی مزیت بزرگ استفاده از الیاف اشباع شده از STF در کامپوزیتها محافظت در مقابل اشیاء نوک تیز خارجی مانند چاقو و به طور کلی سوراخ شدگی است.
مجری طرح تاکید کرد: نانو کامپوزیت STF قادر است خلل و فرج بین رشتههای الیاف را پر و آرایش الیاف را حفظ کند که همین موضوع باعث افزایش استقامت رشتههای الیاف میشود .
به گفته این محقق، عملکرد STF با نانوذرات سرامیکی 2 SIO در نانوکامپوزیتها چنین است که در زمان برخورد ضربه، بیشتر انرژی ضربه توسط ذرات سرامیکی که گاهی با ترک خوردن و یا حتی شکستن ذرات همراه است، گرفته و مابقی آن نیز توسط لایه الیاف دریافت میشود .
وی با بیان اینکه در این پروژه از دو روش برای ساخت STF پراکنده (ساختن ذرات نانو سیلیکا در پلی اتیلن گلیکول) استفاده شد، گفت: روش اولتراسونیک و روش همزن مکانیکی دو روش مورد استفاده در این مطالعات بوده است و نتایج به دست آمده مشخص کرد نمونههای ساختهشده با روش اولتراسونیک عملکرد بسیار مناسبتری در مقابل ضربه با سرعت پایین از خود نشان میدهند .
فارسی اضافه کرد: در بین نمونههای ساخته شده با روش اول نیز افزایش درصد نانوسیلیکا در پلی اتیلن گلیکول و افزایش جرم کلی STF باعث بهبود عملکرد نمونه در مقابل ضربه سرعت پائین میشود .
وی با تاکید بر اینکه نانو کامپوزیتهای STF در ساخت تجهیزات بالستیک قابل استفاده است، اظهار کرد: در این مطالعات هدف ما طراحی و ساخت جلیقههای ضد گلوله منعطف بوده است.
فارسی با بیان اینکه هنوز این طرح در حد پروژه است، افزود: این موضوع در کشورهای دیگر به کار گرفته شده است؛ این پروژه مورد تایید ستاد ویژه توسعه فناوری نانو معاونت علمیوفناوری ریاست جمهوری است .
منبع: ایسنا
27