چرا از صبح شنبه متنفریم؟
در برنامه خواب، مخصوصا در روزهای تعطیل و نیز اجبار برای صبحزود بیدارشدن در روز شنبه، میتواند منجر به بالارفتن قندخون و ابتلا به بیماریهای قلبیشود.
کمبود خواب و نیز بیداری طولانیمدت در روزهایی که سرکار نیستید، بدنتان را گول میزند و بدن به اشتباه فکر میکند شما به منطقه جغرافیایی متفاوتی سفر کردهاید.
فرض کنیم شما در یک روز معمول کاری، ساعت 10:30 شب میخوابید و ساعت 6:30 صبح هم بیدار میشوید. نقطه میانی خواب شما ساعت 2:30 بامداد است.
حال اگر بااین تصورکه جمعه صبح تاساعت 8 میتوانید بخوابید،پنجشنبه شب تا دیروقت بیدار بمانید و فیلم تماشا کنید، نقطه میانی خوابتان را به ساعت 4 صبح رساندهاید که این به معنای یک ساعت و نیم اختلاف ساعت است.
گرچه تصورش هم سخت است که در تعطیلات آخر هفته هم مثل روزهای کاری بخوابیم و بیدار شویم، اما حداقل با این کار میتوانیم به تنظیم ساعت بدنتان کمک کنید.
این تغییر مداوم ساعت خواب در روزهای کاری و غیرکاری، بدن و مغز را گیج میکند و این یکی از همان دلایلی است که گفته میشود شیفت شب برای سلامتی افراد مضر است.
درواقع مغز ما آموزش دیده است که در ساعات مشخصی از شبانهروز خواب باشد وبنابراین وقتی تمام هفته خواب را از خودتان دریغ میکنید و صبح جمعه تا ساعت 10 میخوابید، مغزتان را وادار میکنید در ساعاتی که معمولا باید بیدار باشد، چرت بزند و درنتیجه کیفیت خوابتان پایین میآید. فراموش نکنید خواب در ساعاتی که مغز برای بیداری آماده است، کیفیت چندانی ندارد.
بازیهای ویدیویی سهبعدی، قدرت مغز را تقویت میکنند
محققان بعد از انجام تحقیق برروی دانشجویانی که به مدت دو هفته روزی نیم ساعت بازی ویدیویی سهبعدی و دوبعدی انجام میدادند، دریافتند بازیهای ویدیویی سهبعدی میتوانند توانایی شکلگیری حافظه را بهبود ببخشند و با بالارفتن سن به مغز سود برسانند. این دانشجویان قبل و بعد از این مدت، تستهای حافظه انجام داده بودند تا ناحیه هیپوکامپ (منطقهای از مغز که مسئول حافظه و یادگیریهای پیچیده است) را درگیر کنند.
برخلاف بازیهای ویدیوییدو بعدی، افرادی که بازی ویدیویی سهبعدی انجام داده بودند، عملکرد بهتری (12درصد) در تستها نشان دادند. نویسنده این تحقیق میگوید: «این افراد اطلاعات فضایی زیادی برای کاوش و اطلاعات بسیار پیچیدهتری برای یادگیری داشتند. ما میدانیم که این شیوه آموزش و حافظه نهتنها محرک بوده، بلکه نیازمند درگیر و فعالشدن ناحیه هیپوکامپ نیز هست.» تحقیقات بیشتری لازم است تا دریابیم آیا هیپوکامپ با حجم زیاد اطلاعات و پیچیدگی و روابط فضایی و جستوجو در بازیهای ویدیویی سهبعدی تحریک میشود یا خیر.
کارکنان شیفت شب،بیشتر درمعرض سوانح رانندگی هستند
در مطالعات انجامشده روی 16 نفر از کسانی که شیفت شب کار میکردند مشخص شد که بیش از یک سوم آنها بعد از اتمام کار دچار سانحه رانندگی آزمایشی شدند. آمار تصادفات همان افراد در زمانی که به اندازه کافی خوابیده بودند به صفر رسیده بود. پزشک سرپرست این تحقیق میگوید: «این آزمایش خطرناکبودن رانندگی بعد از یک شب کامل کارکردن را نشان میدهد؛ درحالیکه همین افراد اگر شب قبل بهاندازهکافی خوابیده باشند، دچار سوانح رانندگی نمیشوند.»
طبق توصیه پزشکان، کارکنان شیفت شب باید پس از پایان کار، بهجای اینکه خودشان رانندگی کنند، روش جایگزینی مثل استفاده از وسایل حملونقل عمومی را انتخاب کنند.
آلودگی هوا، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را در افراد مبتلا به دیابت بالا میبرد
براساس پژوهشهای اخیر، قرارگرفتن درمعرض آلودگی هوا، ذرات ریز و گردوغبار و دود اگزوز ماشین به مدت طولانی خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را در خانمهای مبتلا به دیابت بالا میبرد. دکتر جیم هارت، استادیار بیمارستان زنان در شهر بوستون، میگوید: «افراد واکنشهای متفاوتی نسبت به سطوح مختلف آلودگی از خود نشان میدهند و تحقیقات ما منحصرا برای بررسی همین موضوع بوده است.»
بیماریهای قلبی یکی از مهمترین عوارض قندخون بوده و 29 میلیون نفر در کشور آمریکا را درگیر کرده است؛ بنابراین حدود 65درصد از افرادی که به بیماری قندخون مبتلا هستند، در اثر سکته و بیماریهای قلبی جان خود را از دست میدهند.
در این تحقیق که 17 سال به طول انجامیده است، خانمهایی که مبتلا به قندخون بودند 44درصد بیشتر به بیماریهای قلبی عروقی دچار شدند و با تماس آنها با ذرات ریز و آلایندهها، این رقم تا 66درصد افزایش پیدا کرد. دکتر هارت با اشاره به اهمیت ذرات ریز میگوید هرقدر ذرات بیشتری بتوانند به ریه فرد راه پیدا کنند، التهاب بیشتری را به وجود میآورند که منجر به مسدودشدن عروق خونی خواهد شد. براساس شواهد، حتی کوچکترین ذرات میتوانند از ریه مستقیما وارد جریان خون شوند.
منبع: بیتوته
انتهای پیام/
منبع: باشگاه خبرنگاران
18