علل قطع ناگهانی رابطه عاطفی و راههای کنار آمدن با آن چیست؟
قطع ناگهانی رابطه عاطفی اتفاقی دردناک است، ندانستن علت تمام شدن یک رابطه و رفتن فرد مورد علاقه بدون هیچ توضیحی باعث ایجاد احساسات متضاد و آسیب زننده ای می شود که از خود تمام شدن رابطه، ناراحت کننده تر است.
براساس پرسشنامه آنلاینی که روی قطع شدن ناگهانی رابطه عاطفی و ناپدید شدن بی خبر یکی از طرفین منتشر شده است معمولا بی خبر ترک کردن رابطه عاطفی در آشنایی های مجازی بسیار بالا است در 80 درصد موارد اتفاق می افتد.
به گفته رامانودورواسولا ، روانشناس بالینی بی خبر ترک کردن یک رابطه عاطفی یا به اصطلاح Ghosting بسیار رایج است و دلیلش هم این است که بسیار آسان است. رسانه های اجتماعی و فناوری باعث می شود که برخی افراد بدون داشتن ملاحظات لازم وارد هر رابطه ای با هر شخصی که سر راهشان قرار می گیرد بشوند و در مدت کوتاهی از رابطه خارج شده به سراغ یک نفر دیگر بروند.
اتمام یک رابطه عاطفی تجربه ای تلخ و دردناک است ولی قطع ناگهانی یا بی خبر رابطه عاطفی این تجربه را دردناک تر خواهد کرد و ممکن است علاوه بر ناراحتی از اتمام رابطه ذهن شما را درگیر هزاران سروال بی جواب کند و تا مدتی شرایط روحی شما را به هم بریزد.
علت این ناراحتی بیشتر برای این است که شما فرصتی برای خداحافظی و دفاع از خودتان پیدا نکرده اید یا حتی نتوانسته اید دلیل طرف مقابل برای رفتن را متوجه شوید به همین دلیل فشار روانی بیشتری برای شما در پی خواهد داشت.
شاید با خودتان فکر کنید که طرف مقابل ارزشی برای شما و احساسات شما و وقتی که برایش صرف کرده اید قائل نشده است ولی در واقع شما در رابطه عاطفی با فردی بوده اید که عزت نفس پایینی داشته ، او از ترس این که دلایل غیر منطقی اش باعث کوچک شدنش در چشم شما شود یا ترس از شنیدن حرف های شما یا عکس العمل احساسی شما که ممکن است همراه با گریه یا توهین باشد، ترجیح داده است به جای صحبت رو در رو با شما، بی خبر شما را ترک کند.
فردی که به بلوغ عاطفی رسیده باشید و عزت نفس کافی داشته باشد هیچگاه رابطه عاطفی اش را بی خبر تمام نمی کند ، یک فرد بالغ و با اعتماد به نفس برای شخصیت ، وقت و احساس و رابطه خودش ارزش قائل است و می داند که تمام کردن یک رابطه به هر دلیلی که باشد ، نیاز به صحبت رو در رو و خداحافظی دارد و هرگز شخصیتش قبول نمی کند که مثل یک ترسو از مواجهه با عواقب تصمیمش فرار کند و شخص مقابل را در بی خبری بگذارد. بنابراین شما نباید کمبودهای شخصیتی فردی که بی خبر شما را رها کرده است را پای خودتان یا اشتباهات خودتان بنویسید.
علت قطع ناگهانی رابطه عاطفی
همان طور که در بالا گفته شد ترک شدن ناگهانی در یک رابطه عاطفی به دلیل کمبودهای شخصیتی طرف مقابل یا نرسیدن او به سواستفاده مدنظرش است و ربطی به شما ندارد، درست که نمی توان توقع داشت که هر رابطه عاطفی ای که شروع می شود به سرانجام خوبی برسد مسلما بعد از گذشت زمان و شناخت بیشتری که بین دو نفر ایجاد می شود متوجه خواهند شد که چقدر با هم هماهنگی دارند یا ندارند.
بر اساس مطالعات انجام شده، یک ماه اول رابطه زمان شناخت است نه زمان دل بستن بنابراین اگر شما در این یک ماه دل بسته کسی شوید و او شما را ترک کند ، مقصر خودتان هستید که قبل از شناخت درست از خصوصیات اخلاقی طرف مقابل به او دل بسته اید.
احتمال وجود هماهنگی لازم برای داشتن یک رابطه بلند مدت بین دو نفر بسیار کم است و نباید توقع داشته باشید اولین یا حتی پنجمین نفری که با او آشنا می شوید همان نیمه گمشده شما باشد ، ولی وقتی یک نفر به نتیجه می رسد که نمی تواند رابطه ای را ادامه دهد وظیفه اخلاقی او است که این موضوع را با دلیل به صورت رو در رو به شخص مقابل اطلاع دهد نه این که او را در بی خبری رها کند.
دلایل قطع ناگهانی رابطه عاطفی می تواند یکی از موارد زیر باشد:
1 - قطع ناگهانی رابطه معمولا به دلیل عدم هماهنگی خصوصیات اخلاقی یا هدف دو نفر از یک رابطه است ، مثلا شما به دنبال آشنایی پایدار و بلند مدت برای ازدواج هستید ولی طرف مقابل صرفا به دنبال یک رابطه جنسی گذرا است.
2 – احساس گناه یا ترس از سخت شدن شرایط هنگامی که به طور مستقیم به طرف مقابل بگوییم که میخواهم رابطه را تمام کنید.
3 – ویژگی های شخصیتی مثل عدم مسئولیت پذیری یا بی توجهی به احساسات دیگران.
قطع ناگهانی رابطه عاطفی در اغلب موارد تقصیر کسی است که بی خبر می رود نه کسی که ترک شده است ، قطع ناگهانی رابطه عاطفی معمولا نشان دهنده عدم بلوغ و شکنندگی روانی فرد است.
کاملا منطقی است که بخواهید توضیح یا دلیلی برای این که چرا همه چیز تمام شده است پیدا کنید ولی معمولا حتی اگر به پاسخ برسید ، سودی برای شما نخواهد داشت. چه دلیلی دارد شما از کسی که حاضر نیست در قبال اعمال یا احساسات خود پاسخگو باشد ، توضیح بخواهید.
بهترین کار در قبال شخصی که شما را بی خبر ترک کرده است این است که او را از لیست مخاطبین خود حذف کنید و مطمئن باشید که بدون او وضع شما بهتر است.
عواقب قطع ناگهانی رابطه عاطفی
در صورتی که وارد یک رابطه عاطفی شده اید و بعد از مدتی متوجه می شوید که شخصیت فرد مقابل یا هدف او از رابطه با شما یکسان نیست ، وظیفه اخلاقی شما ایجاب می کند که در یک گفتگوی رو در رو این موضوع را به اطلاع او برسانید و مانند یک شخص عاقل و بالغ رابطه تمام کنید.
تلاش برای حفظ روال عادی زندگی و سلامت روانی بعد از ترک شدن بی خبر، کار بسیار سخت و دشواری خواهد بود و مسلما با احساسات ناخوشایندی روبرو خواهید شد که از درون شما را نابود می کند ، شاید در اوایل تصور کنید که زندگی بی او برایتان ممکن نیست ولی باید بدانید که این احساسات شروع یک تغییر جدید در شما و قوی تر شدن شما در آینده خواهد شد.
قطع ناگهانی یک رابطه عاطفی کاری بزدلانه است و اگر با چنین رفتاری روبرو شدید به خودتان فرصت عصه خوردن بدهید و سپس به سمت جلو حرکت کنید و زندگی بهتری برای خودتان بسازید.
تقریبا تمام کسانی که با این معضل روبرو می شوند احساسات مشابهی را تجربه میکنند از جمله:
1 - ایجاد ابهام و سردرگمی
زمانی که از شریک عاطفی خودتان بی خبر می مانید در اولین قدم دچار شوک و ناباوری خواهید شد، به احتمال زیاد فکر میکنید مشکلی برایش ایجاد شده و یا حتی نگرانش می شوید و منتظر می مانید که دیر یا زود برگردد. این سردرگمی باعث می شود که حس کنید کنترلی روی شرایط ندارید و اضطراب و فشار روانی در شما را افزایش می دهد .
2 – از دست دادن اعتماد به نفس
زمانی که به این باور برسید رابطه شما تمام شده است و طرف مقابل بی خبر شما را ترک کرده است به این فکر میکنید که او هیچ احترام و ارزشی برایتان قائل نبوده و علاقه ودلبستگی ای به شما نداشته است و ممکن است باعث شود خودتان را برای رفتار اشتباه دیگری سرزنش کنید و منجر به کاهش اعتماد به نفستان خواهد شد.
3 – ناراحتی روانی
تمام شدن هر رابطه عاطفی با احساسات منفی همراه است ولی ترک شدن ناگهانی این احساسات منفی را تشدید می کند و با احساس غم و خشم نسبت به او و خودتان روبرو خواهید شد که چند روز اول کاملا طبیعی است ولی اگر اجازه دهید که این احساسات مدت بیشتری طول بکشند ، تحملشان برای شما سخت خواهد شد و بهتر است برای درمان با یک مشاور متخصص صحبت کنید تا به شما کمک کند به رال عادی زندگی برگردید.
رفتار اشتباهی که بعد از قطع ناگهانی رابطه عاطفی انجام می دهیم
افرادی که به صورت ناگهانی رابطه عاطفیشان قطع می شود معمولا مرتکب دو اشتباه یکسان می شوند :
1 – به دنبال علت می گردند.
2 – تجربه ی سختی که داشته اند را به روابط آینده تعمیم می دهند.
معمولا یک رفتار اشتباه مشترک بین کسانی که رابطه عاطفیشان ناگهانی و بدون خبر قطع شده است وجود دارد و آن هم این است که سعی میکنند به دنبال علت این موضوع بگردند.
شاید تصور کنید که حق طبیعی شما است که بدانید چرا بی خبرترک شده اید ولی حتی در صورتی که بتوانید طرف مقابل را پیدا کنید و از او توضیح بخواهید مطمئن باشید که جواب مناسبی پیدا نخواهید کرد و باز هم روحتان آرام نخواهد گرفت. احتمال این که طرف مقابل با شما صادقانه صحبت کند بسیار کم است.
شما هیچ راهی برای فهمیدن این دلایل ندارید و اگر خوب فکر کنید حتی با خبر شدن از آن ها هیچ تغییری در شرایط شما ایجاد نخواهد کرد.
تنها واقعیت زندگی شما این است که هماهنگی لازم برای داشتن یک رابطه عاطفی پایدار بین شما دو نفر وجود نداشته است و به همین دلیل رابطه شما تمام شده است.
حالا زمان این است که از تجربه بدست آمده استفاده کنید و زندگی بهتری برای خودتان بسازید.
دردی که ترک شدن ناگهانی به شما وارد کرده است باعث تغییر نگرش در شما خواهد شد و به شما کمک خواهد کرد که ارزش بیشتری در یک رابطه به خودتان بدهید و خیلی سریع و بدون شناخت به کسی دل نبندید و اجازه دهید فرد مقابل خودش و نیتش را برای شما به اثبات برساند.
خاطرات بدی که تجربه کرده اید باعث می شود که تمایلی به تکرار آن نداشته باشید و شکستتان در این رابطه عاطفی باعث ایجاد بدبینی و ناامنی نسبت به روابط عاطفی آینده می شود و به اصطلاح همه را به یک چوب می زنید در صورتی که انتخب درست و حساب شده میتواند باعث شود که از تجربه فعلی استفاده کنید ، اشتباهاتتان را اصلاح کنید ، رشد کنید و یک رابطه بهتر برای خودتان بسازید.
راهکارهای مناسب برای کنار آمدن با قطع ناگهانی رابطه عاطفی
مهم ترین نکته ای که باید در نظر داشته باشید این است که شما کنترلی بر تغییر گذشته ندارید ولی ساختن آینده در دستان خودتان است. برخی از افراد سعی می کنند با شروع یک رابطه جدید ولی موقت با شخصی که ابراز محبت کلامی قوی ای دارد، احساسات منفی خودشان را فراموش کنند تا سریعتر بتوانند به روال عادی زندگی برگردند و برخی دیگر سعی می کنند با احساسات منفیشان کنار بیایند و با انجام دادن فعالیت های مورد علاقه شان ، زندگی بهتری برای خودشان بسازند.
قدم های اصلی که برای غلبه بر احساس ناراحتی از ترک شدن می تواند به شما کمک کند عبارتند از:
1 - روبرو شدن با واقعیت
شما در اولین قدم باید این واقعیت تلخ را بپذیرید و به خودتان حق بدهید که چند روزی احساست منفی داشته باشید ف گریه کنید یا گوشه گیر شوید .
هر شخصی که رابطه عاطفی اش شکست می خورد در اولین مرحله وارد فاز چانه زنی می شود یعنی مرتبا به خودش می گوید اگر این شکلی بود یا اگر فلان کار را انجام می داد رابطه به این اینجا نمی رسید یا این که اگر فلان کار را انجام دهید می تواند طرف مقابل را به رابطه برگرداند البته این افکار و رفتارها تا مدتی کوتاه مشکلی ندارد ولی اگر بیشتر از یک ماه طول بکشید به خودتان آسیب می رساند.
تا زمانی که امیدوار باشید که طرف مقابلتان برمیگردد و توضیح منطقی به شما می دهد ، احساسات منفی تان ادامه خواهد داشت بنابراین این سعی کنید دست از چانه زنی بردارید و واقعیت را بپذیرید.
2 – جلسه خداحافظی
بعد از مدتی که بر احساسات خودتان تا حدودی مسلط شدید ، اگر شخص مقابل در دسترس است و میتوانید یک جلسه خداحافظی با او ترتیب دهید و حرفهایش را بشنوید و حرفهای خودتان را به او بگویید و خداحافظی کنید. اگر او دردسترس نیست یا حاضر نیست با شما صحبت کند یا روبرو شود ، این جلسه را به صورت نمادین برگزار کنید و اگر عکس یا هدیه ای از او دارین را بسوزانید یا دفن کنید.
3 – نوشتن تمام احساسات منفی
یکی از بهترین روش ها برای تخلیه هیجانات منفی این است که تمام احساسات آزار دهنده ای که نسبت به طرف مقابل دارید در یک کاغذ بنویسید یا این که تصور کنید روبرویتان نشسته است و به او بگویید. نوشتن یا به زبان اوردن خشم و احساسات منفی تا حد بسیار زیادی به کاهش شدن آن ها کمک خواهد کرد و بعد از آن احساس بهتری خواهید داشت.