3 روش جراحی چشم
امروزه بسیاری از ما مجبور به استفاده از عینک می شویم در حالی که خیلی ها دوست ندارند از عینک استفاده کنند بنابراین به جراحی چشم رو می آورند اما قبل از این که چشم ها را جراحی کنند بهتر است چند نکته را بدانند.
امروزه چشم های بسیاری از ما دچار نزدیک بینی می شود و مجبور به استفاده از عینک می شویم در حالی که خیلی ها را می شناسیم که دوست ندارند از عینک استفاده کنند بنابراین به جراحی چشم رو می آورند اما قبل از این که چشم ها را جراحی کنند بهتر است چند نکته را بدانند .در ادامه به بعضی از این نکات اشاره کرده ایم .
تفاوت 3 روش جراحی چشم
در جراحی لیزیک ، پس از برداشتن فلپ (ورقه نازکی) از قرنیه، لیزر انجام و بعد از انجام لیزر ، فلپ قرنیه به جای خود برگردانده می شود.در جراحی لازک ، اپیتلیوم سطح قرنیه به کمک الکل برداشته و سپس از لیزر اگزایمر(نوع خاصی از لیزر) استفاده می شود و مجدد فلپ اپیتلیال( ورقه نازک) سر جایش برگردانده و بعد از عمل از لنز تماسی پانسمانی به مدت سه تا چهار روز تا زمان ترمیم مجدد اپیتلیوم استفاده می شود.در جراحی PRK ، اپیتلیوم سطح قرنیه به روش مکانیکی برداشته و پس از انجام لیزر اگزایمر از لنز پانسمانی روی سطح قرنیه تا بهبود اپیتلیوم استفاده می شود.
استفاده از جراحی لیزر
افرادی که حداقل ۱۹ سال کامل داشته باشند ، دست کم 1.5 سال شماره چشم آن ها ثابت مانده و دید آن ها با عینک کامل باشد، بیماری چشمی یا جسمی که نتایج عمل را محدود کند نداشته باشند و تصویر برداری از قرنیه آن ها معیارهای لازم برای عمل جراحی را داشته باشدمی توانند لیزر کنند اما افرادی که قرنیه نازک دارند یا مبتلا به قوز قرنیه هستندکاندید جراحی لیزر نیستند.
احتمال بازگشت شماره چشم
احتمال بازگشت شماره چشم بستگی به عوامل متعددی مثل مدت ثابت بودن شماره چشم قبل از عمل، سن بیمار و میزان عیب انکساری اصلاح شده و میزان آستیگماتیسم قبل از عمل دارد.
نکات قبل و بعد از عمل
بهتر است چند روز قبل از عمل، روزی سه بار با شامپو بچه رقیق شده در آب ، لبه های پلک و مژه ها را شست وشو دهید ، بعد از عمل طبق دستور پزشک سر موقع از قطره ها استفاده کنید سه تا چهار روز اول، بعد از عمل از شستن صورت و استحمام ( برخورد آب به چشم) پرهیز کنید. استفاده از مواد آرایشی چند روز قبل از عمل باید متوقف شود .در صورت خشکی چشم این محدودیت ممکن است تا چند ماه بعد از عمل ادامه یابد.
عوامل خطر
بلفاریت یا التهاب لبه پلک ها ، خشکی چشم ها ، نازکی قرنیه ، آستیگماتیسم بالا و مایل، اصلاح نشدن دید با عینک، نداشتن ثبات نمره چشم در دوسال اخیر، سن کمتر از ۲۰ سال ، آلرژی فصلی ، بیماری های زمینه ای چشمی یا جسمی مثل بیماری قند و بیماری های روماتیسمی و مشاغل پرخطر مثل پرستاری و کادر درمانی و افرادی که در محیط های آلوده خدمت می کنند مانند آزمایشگاه و کارخانجات و داشتن شغل های پرخطر مثل کشاورزی، جوشکاری و آهنگری، کار درمحیط های آلوده به مواد شیمیایی و بخارات سمی.
درمان پیر چشمی هم با جراحی لیزری؟!
هنوز لیزری که بتواند پیر چشمی را هم درمان کند ، استفاده عمومی پیدا نکرده است ، بنابراین بیماران نزدیک بینی که بالای 40 سال دارند پس از عمل باید برای کارهای نزدیک و مطالعه از عینک استفاده کنند.
بارداری و جراحی چشم
به علت افزایش هورمون های استروئیدی در زمان بارداری احتمال بازگشت شماره چشم پس از عمل، بیشتر از افراد عادی است بنابراین بهتر است این افراد چند ماه پس از بازگشت به وضعیت عادی عمل کنند.
دوره نقاهت جراحی
معمولا دید پس از عمل در روز اول خیلی خوب است و در روزهای بعد مقداری کاهش می یابد ولی به تدریج با منظم شدن لایه های اپیتلیوم قرنیه دید روز به روز شفاف تر می شود.
استفاده از عینک آفتابی و کار با رایانه
توصیه می شود به دلیل آثار اشعه ماورای بنفش روی استرومای قرنیه که در حال شکل گیری مجدد است، دست کم تا شش ماه از مواجهه با نور مستقیم خورشید و منابع دیگر اشعه ماوراء بنفش به خصوص در فصول گرم خود داری کنید اما استفاده از عینک آفتابی در محیط های سر بسته مثل منزل و محیط کار لازم نیست.
استفاده از مانیتور به خصوص نوعLCD یک هفته پس از عمل مانعی ندارد ولی بهتر است تا زمانی که چشم کاملا آرام نشده است از انجام کارهای طولانی مدت و ظریف چشمی پرهیز کنید.
علایم عفونت بعد از عمل
درد، ترس از نور، کاهش دید در چشمی را که پس از عمل روبه بهبود بوده است ولی چند روز بعد سیر بهبود آن متوقف شده و رو به وخامت گذاشته است باید جدی گرفت و در اولین فرصت به پزشک مراجعه کرد.
شستن صورت بعد از عمل
باید دقت کنید آب وارد چشم نشود یا از چشم به پایین شسته شود.
منبع: روزنامه خراسان
66