گروسی تهران را به مقصد وین ترک کرد
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی بعد از سفری سه روزه و دیدار با مقامات کشورمان، در حالی تهران را به مقصد وین ترک کرد که ایران و آژانس توانستند بر سر اختلاف های اخیر به توافق برسند.
رافائل گروسی که برای اولین بار بعد از انتصابش به مدیرکلی آژانس بین المللی انرژی اتمی به تهران سفر کرده است، در این سفر ضمن دیدار با رییس سازمان انرژی اتمی با وزیر امور خارجه و رییس جمهوری کشور نیز دیدار کرد.
به گفته گروسی، وی قرار بوده چند ماه قبل به ایران سفر کند اما به دلیل شیوع ویروس کرونا این سفر تا الان به تعویق افتاده است.
در چند ماه گذشته که از روی کار آمدن رافائل گروسی میگذرد، تحولات قابلتوجهی در رابطه با موضوع ایران البته نه در قالب برجام بلکه در چارچوب همکاریهای پادمانی ایران و آژانس مسایلی مطرح شد.
آژانس بر اساس اسنادی ادعایی که ایران معتقد بود این اسناد هویتی جعلی و جاسوسی دارند، مدعی وجود مواد هستهای در دو مکان غیر اعلامشده از سوی ایران شد.
ایران تمامی این ادعاها را صراحتا رد کرد و با درخواست آژانس که تحت فشار شورای حکام و قطعنامه این شورا قرار گرفته بود، مخالفت کرد.
با اینحال بعد از شش ماه رایزنیهای جدی و فنی در این مدت که ادامه آن در سفر گروسی به تهران انجام شد و تایید مقامات کشورمان، دو طرف بر سر یک چارچوب برای حل و فصل مناقشه به وجود آمده بر سر درخواست آژانس به توافق رسیدند.
بر اساس بیانیه مشترک ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی، پس از مشورتهای فشرده دوجانبه، ایران و آژانس در خصوص حل و فصلِ توأم با حسننیت موضوعات مشخص شده توسط آژانس در ارتباط با اجرای پادمان به توافق رسیدند.
در این ارتباط، ایران به طور داوطلبانه به دو مکان مشخص شده توسط آژانس دسترسی داده؛ و فعالیتهای راستی آزمایی آژانس را برای حل و فصل این موضوعات تسهیل خواهد کرد.
تاریخهای مربوط به دسترسیهای آژانس و فعالیتهای راستی آزمایی، مورد توافق قرار گرفته است. فعالیتهای راستیآزمایی آژانس مطابق با موافقتنامه جامع پادمان و پروتکل الحاقی و رویه استاندارد راستیآزمایی آژانس، همان گونه که برای همه کشورهای دارای موافقتنامه جامع پادمان و پروتکل الحاقی اجراء میشود، بهصورت برابر و بدون تبعیض اجراء خواهد شد.
در چارچوب قطعنامه GOV/2015/72 که در تاریخ ١۵ دسامبر ٢٠١۵ توسط شورای حکام به تصویب رسید، آژانس و ایران تایید میکنند که موضوعاتِ مرتبط با اجرای پادمان، منحصرا مربوط به مواد و فعالیتهای هستهای تحت پادمان بر اساس موافقتنامه جامع پادمان و پروتکل الحاقی میباشند.
در این چارچوب حاضر، بر اساس تجزیه و تحلیل اطلاعاتِ در اختیار آژانس، آژانس هیچ سؤال دیگری از ایران، و هیچ درخواستی برای دسترسی به مکانهایی فراتر از آنچه که توسط ایران تحت موافقتنامه جامع پادمان و پروتکل الحاقی اظهار شدهاند، ندارد.
دستیبابی ایران و آژانس به راهحلی برای عبور از شرایط ایجادشده در ماههای اخیر که آمریکا و رژیم غاصب اسراییل و دیگر همپیمانان منطقهای آنها را خوشحال کرده بود، موفقیتی قابلتوجه است که مانع سوءاستفاده این کشورها از موقعیت آژانس برای رسیدن به اهدافشان بهویژه در شورای امنیت خواهد شد.
هر چند آژانس بر اساس بیانیه فوق، هیچ سوال دیگری از ایران و هیچ درخواستی برای دسترسی به مکانهایی فراتر نخواهد داشت، اما همچنان این نگرانی وجود دارد که بر اساس تجربیاتی که تاکنون وجود داشته است، با ارایه سند و مدرکی بدون اعتبار از سوی کشور یا کشورهایی، مجدد سوال و درخواستی مطرح شود.
این درحالی است که رافائل گروسی در نشست خبری با علیاکبر صالحی در پاسخ به خبرنگاران حاضر در این نشست درباره نگرانی ایران و افکار عمومی نسبت به بیطرف نبودن آژانس، تصریح کرد که "ما ضمانت میدهیم اعمال نفوذی بر آژانس نیست، اما فشار هست، ولی تا جایی که بتوانیم اجازه نمیدهیم این فشارها تاثیر بگذارد."
مدیرکل آژانس قرار است بعد از ورود به وین در نشستی خبری نتایج سفرش به تهران را تشریح کند.
منبع: ایسنا
68