مماشات؛ اشتباهی که منجر به قلدری اقتصادی بیشتر واشنگتن خواهد شد

از روز چهارشنبه ۲ آوریل، واشنگتن به بهانه برقراری «انصاف» در روابط تجاری خود با کشورهای دیگر، مجموعه‌ای از تعرفه‌های دو برابری موسوم به «تعرفه‌های متقابل» را علیه تعدادی از کشورها، از جمله متحدان بلندمدت و شرکای تجاری اصلی خود اعمال کرد.

مماشات؛ اشتباهی که منجر به قلدری اقتصادی بیشتر واشنگتن خواهد شد

همان زمان با آماده شدن کشورهای سراسر جهان برای رویارویی با پیامدهای این تعرفه‎ها، موضوعی که به طور فزاینده آشکارتر می‎شود این است که دولت دونالد ترامپ، اعمال فشار اقتصادی را یک استراتژی برنده برای خود می‎داند و دادن امتیازات بیشتر تنها ایالات متحده را در اعمال قلدری بیشتر جسورتر می‌کند.

با این شیوه خودسرانه و بی‎مبنا هر چقدر که تعرفه‌ها افزایش پیدا کند نیز به هیچ وجه مشکلی از تجارت جهانی حل نخواهد شد اما حقیقت نگران‌کننده‌تر این است که ایجاد موانع تجاری به یکی از حربه‎های واشنگتن برای سوءاستفاده از چالش‎های اقتصادی به عنوان اهرمی برای رسیدن به اهداف ژئوپلیتیکی ایالات متحده تبدیل شده و در عین حال، راهکار دولت ترامپ برای تحت اطاعات خود در آوردن جهان و در عین حال سرزنش جهان برای ناکارآمدی ساختاری داخلی ایالات متحده است.

تحولات اخیر یادآور آن است که تنها دولت ترامپ در اواخر ژانویه و تنها چند روز پس از آغاز به کار خود با مقصر دانستن مکزیک در مسئله مهاجرت غیرقانونی و قاچاق مواد مخدر به آمریکا، 25 درصد تعرفه اضافی بر تمام کالاهای وارداتی از این کشور اعمال کرد. با این حال، واقعیت این است که واشنگتن با تصویب قوانین و مقررات سست و سهل‌گیرانه و اهمال در اجرای آنها، خود مسئولیت اصلی بحران مواد مخدر در ایالات متحده را بر عهده دارد. در عین حال، موضوع مهاجرت غیرقانونی را نمی توان با اجبار اقتصادی حل کرد و رسیدگی به آن نیازمند مذاکرات دوجانبه واقعی است.

در مواجهه با این تهدیدات تعرفه‎ای، مکزیک توانست به توافقاتی با واشنگتن دست پیدا کند و اقدام به تقویت نظارت های مرزی و افزایش نیروهای مرزبانی خود کرد. مکزیک حتی به خواسته آمریکا، تعرفه های گمرکی بر کالاهای چینی را نیز در نظر گرفته است. با این حال، هیچ یک از این اقدامات مانع از اجرای تعهدات تنبیهی علیه مکزیک نشده است و این کشور از جمله طرف هایی خواهد بود که از اعمال این "تعرفه های متقابل" ضربه خواهد خورد.

واقعیت این است که سیاست تجاری تعرفه محور دولت ترامپ کاملاً با سابقه طولانی قلدری های اقتصادی آمریکا مطابقت دارد؛ کافی است ژاپن و "دهه از دست رفته" اقتصادی این کشور پس از تسلیم شدن در برابر فشارهای واشنگتن و امضای توافقنامه پلازا را به خاطر بیاوریم.

دولت ترامپ پیوسته در حال ارسال این پیام به جهان است که قصد دارد به استفاده خود از تعرفه‌ها به‌عنوان ابزار اصلی خود برای فشار آوردن به جهان و «پیچاندن دست» کشورهای مختلف همچنان ادامه دهد. ترامپ اخیراً تهدید کرد مجموعه‌ای از به اصطلاح تعرفه‌های ثانویه را بر کالاهایی وارد خواهد کرد که از مبدأ روسیه و ایران هستند تا از این طریق بر مذاکرات اوکراین و روسیه و توافق هسته‌ای ایران به نفع دولتش تأثیر بگذارد.

عواقب این اقدامات دولت آمریکا از همین حال کاملاً مشخص است. واشنگتن با از بین بردن مرزهای بین تجارت و تحت فشار گذاشتن، تجارت جهانی را در معرض قرار گرفتن تحت حاکمیت قانون جنگل قرار داده است. کشورهای سراسر جهان اکنون با یک انتخاب سخت روبرو هستند که آیا به خواسته های غیرمنطقی واشنگتن تن بدهند و یا از حقوق مشروع خود دفاع کنند؟

در حال حاضر، فریادهای دست زدن به اقدامات متقابل در سراسر جهان و از کشورهای اروپایی گرفته تا آسیایی و آمریکای لاتین همچنان بیشتر و بیشتر شنیده می شود. در عین حال، واشنگتن در طول تاریخ بارهای ثابت کرده که فقط به حفظ سلطه جهانی خود علاقه دارد و برای این منظور، به انواع ابزارهای گوناگون متوسل خواهد شد تا به هر قیمت ممکن منافع دیگران را در راه رسیدن به خواسته های خود قربانی کند.

اکنون زمان دست به دعا شدن برای تغییر رویکرد واشنگتن نیست، بلکه وقت آن رسیده که تمام کشورهای جهان کنار هم بایستند و یک پاسخ جمعی کوبنده به ایالات متحده بدهند.

 

منبع: CGTN
شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 1
  • چای دبش باغ ازگل کیهان و زمین دماوند
    0

    هیچ کشوری جرأت ندارد با آمریکا درگیر بشه ب تنهایی مگر اینکه اروپا و آسیا با هم متحد شوند و با آمریکا وارد جنگ جهانی سوم شوند