یک تحلیلگر مسائل سیاسی:

علت سقوط اعتبار برخی نهادها گزینش های غیرحرفه ای و تبعیض آمیز است/ بخش بزرگی از امتیازات تبعیض‌آمیز خلاف اخلاق و عقل است/ زدن وزنه ۱۵۰ کیلوگرمی مثلا فرزند شهیدی را معادل وزنه ۱۷۰ کیلوی افراد عادی بدانند، امتیازی غیرمعقول است

بخش مهمی از امتیازات بنیانا غیراخلاقی و غیرعلمی و غیرمنطقی هستند. اگر فرزند یک شهید را در دوره دبیرستان خوب آموزش دهند تا به دانشگاه برود یا در یک ورزش سرآمد شود، کسی معترض نمی‌شود. ولی اگر قرار باشد که رکورد ورودی او را برای کنکور یا تیم ملی پایین‌تر از دیگران در نظر بگیرند، همه معترض می‌شوند. مثلا زدن وزنه ۱۵۰ کیلوگرمی او را معادل وزنه ۱۷۰ کیلوی افراد عادی بدانند. این امتیاز غیرمعقول است، چون خلاف قاعده است.

علت سقوط اعتبار برخی نهادها گزینش های غیرحرفه ای و تبعیض آمیز است/ بخش بزرگی از امتیازات تبعیض‌آمیز خلاف اخلاق و عقل است/ زدن وزنه ۱۵۰ کیلوگرمی مثلا فرزند شهیدی را معادل وزنه ۱۷۰ کیلوی افراد عادی بدانند، امتیازی غیرمعقول است

عباس عبدی، تحلیلگر مسائل سیاسی در روزنامه اعتماد نوشت: همان‌گونه که نوشتم نقش پروتکل‌های ذهنی و به غایت نادرست که در چند دهه اخیر و به مرور شکل گرفته، در رسیدن به وضعیت کنونی جامعه ایران بسیار پررنگ است و برای تغییر روند امور، نقض آنها از هر چیز دیگری واجب‌تر است. یکی از موارد آنکه خیلی هم مهم است در قیمت‌گذاری غیرمنطقی حامل‌های انرژی است که گویی به یک پروتکل غیرقابل نقض تبدیل شده و هزینه سنگینی را بر کشور وارد کرده است که در یادداشت قبلی به آن پرداخته شد.

پروتکل ذهنی دیگر جا افتادن تبعیض در اموری است که خلاف منطق و عقلانیت است و کم‌کم برای خیلی‌ها عادی شده و به آن تن داده‌اند و اکنون به جایی رسیده که صدای همه را در آورده و در عین حال کسی توان و یارای نقض آن را در حکومت ندارد. گویی که این نیز ناموس مدیریتی و انقلاب شده است که باید به عده‌ای امتیازاتی غیرعادلانه بدهند و اگر ندهند، گویی بی‌احترامی به ارزش‌ها و شعار‌های انقلابی است. در حالی که اتفاقا همین امتیازات است که منشا بدبینی مردم و جوانان به این ارزش‌ها و عامل بیگانگی و نفرت آنان شده است.

به‌طور کلی یکی از پروتکل‌هایی که از چند دهه پیش کم‌کم شکل گرفت و گسترش یافت، امتیاز دادن به برخی افراد تحت عناوین دفاع از ارزش‌ها و انقلاب بود. به‌طور طبیعی برخی امتیازات معقول و متعارف است و حتی مبنای علمی یا عدالت‌جویانه دارد. برای نمونه در برخی استخدام‌ها تاکید می‌کنند که تعدادی از معلولان حتما به کار گرفته و استخدام شوند. البته به شرطی که توان انجام آن کار را داشته باشند. هدف آن نیز جذب و ادغام گروه معلولان در جامعه است تا از توانایی‌های آنان استفاده شود و احساس بد نکنند. طبیعی است که چنین امتیازی را باید برای معلولان جنگی بیشتر قائل شد یا در کنکور درصدی امتیاز به داوطلبان مناطق کمتر برخوردار می‌دهند تا در رقابت با دانش‌آموزان مناطق برخوردار از امتیازی نسبی برخوردار شوند.

این کار مبنای علمی دارد، چون ثابت شده که آنان پس از فارغ‌التحصیلی فاصله مذکور را جبران می‌کنند. برخی انواع امتیازات دیگر هم هست که کاملا قابل دفاع است. برای مثال برای فرزندان رزمندگان شهید یا جانبازان امکاناتی را فراهم می‌کنند که در مدارس بهتر درس بخوانند، چون آنان پدرانی را برای دفاع از مام میهن از دست داده‌اند که می‌توانستند حامی آنان باشند و حالا نیستند، پس باید این نقص را برای آنان جبران کرد. ولی بخش مهمی از امتیازات بنیانا غیراخلاقی و غیرعلمی و غیرمنطقی هستند. اگر فرزند یک شهید را در دوره دبیرستان خوب آموزش دهند تا به دانشگاه برود یا در یک ورزش سرآمد شود، کسی معترض نمی‌شود. ولی اگر قرار باشد که رکورد ورودی او را برای کنکور یا تیم ملی پایین‌تر از دیگران در نظر بگیرند، همه معترض می‌شوند. مثلا زدن وزنه ۱۵۰ کیلوگرمی او را معادل وزنه ۱۷۰ کیلوی افراد عادی بدانند. این امتیاز غیرمعقول است، چون خلاف قاعده است. هنگامی که به مسابقات جهانی برود آنجا فوری شکست خورده و حذف می‌شود. 

شاید بسیاری از پایان‌نامه‌فروشی‌ها نیز ریشه در همین تبعیض‌ها دارد. مدرک‌گرایی مبتذل نیز ماجرا را تشدید کرد. طرف با گرفتن چنین مدرکی گمان می‌کند صلاحیت علمی هم دارد

بخش بزرگی از امتیازات تبعیض‌آمیزی که در کشور داده می‌شود، از این نوع است. در کنکور، در گزینش‌ها، در مدیریت‌ها، در صلاحیت‌های حرفه‌ای و... خلاصه در همه این موارد امتیازاتی که برای برتری یکی بر دیگری داده می‌شود، خلاف عقل و انصاف و علم است. چگونه ممکن است که افراد تصویب‌کننده این امتیازات حاضر شوند، خود یا نزدیکان خود را هنگامی که بیمار می‌شوند به دست پزشکی بسپارند که با رتبه ۱۰۰ هزار وارد این رشته شده باشد؟ کارنامه‌های برخی از این افراد سهمیه‌ای که منتشر شده، نوعی آبروریزی کامل است. یکی از این کارنامه‌ها مربوط به سال ۱۳۹۵ را دیدم که مربوط به آزمون استخدام معلمان بود.

نمره همه دروس آن جز یک مورد منفی بود، یعنی حتی شانسی هم نمی‌توانسته پاسخ بدهد، بلکه همواره غلط‌ها را درست می‌دانسته است. اولین‌بار در اوایل روزنامه سلام طی دو یادداشت مفصل نقدی جدی علیه سهمیه‌های کنکور نوشتم. توضیح دادم که نه تنها این سهمیه‌ها (غیر از سهمیه مناطق) خلاف عقل و اخلاق است، بلکه موجب بدبینی جوانان و ناامیدی آنان از حکومت هم می‌شود. حتی افرادی که شایستگی قبولی در دانشگاه را ندارند خود را قربانی تبعیض‌های ناروا و این سهمیه‌بندی‌ها می‌دانند. برخی سهمیه‌ای‌ها در طول تحصیل نمی‌توانند خوب درس بخوانند، مشروط و اخراج می‌شوند، روحیه خودشان خراب می‌شود. استادان را ناراحت می‌کنند. توازن کلاس‌ها را به هم می‌زنند. از همه بدتر اینکه دنبال کسب مدرک به هر قیمت می‌افتند و در نهایت نهاد آموزش عالی را دچار بحران و کم‌اثری می‌کنند.

شاید بسیاری از پایان‌نامه‌فروشی‌ها نیز ریشه در همین تبعیض‌ها دارد. مدرک‌گرایی مبتذل نیز ماجرا را تشدید کرد. طرف با گرفتن چنین مدرکی گمان می‌کند صلاحیت علمی هم دارد. بدتر از همه اینکه نظام سهمیه‌ای به مرور فربه‌تر شد. اکنون بیش از ۲۰ عنوان سهمیه وجود دارد. در ابتدا انگیزه اجرای این سیاست جبران خدمات آنان و خانواده‌های‌شان بود. ولی نمی‌دانستند، پول را می‌توان به افراد هدیه داد، ولی علم را نمی‌توان؛ علم را باید فرا گرفت.

 در ادامه چنین افراد بهره‌مند از تبعیض کم‌کم ماهیت سیاسی هم پیدا کردند و با تقویت بیشتر خود ماهیت دانشگاه و کار و اداره را از اعتبار حرفه‌ای آن خارج کردند. نزول شدید بهره‌وری و کارایی، اغلب این نهاد‌ها ناشی از همین امتیازات نادرست است. حتی برای استخدام یا ارتقای اعضای هیات علمی هم امتیازات بی‌ربط با علم و دانش و حرفه آنان قرار دادند، لذا بسیاری از آنان واجد رتبه‌های علمی می‌شوند که به دلیل تجربه علمی به دست نیاورده‌اند. نمود تبعیض بدتر از همه در گزینش‌هاست. گزینش‌ها که اغلب تابع منافع و ملاحظات سیاسی است. گزینش غیرحرفه‌ای به معنای آن است که افراد گزینش شده، حتما از نظر حرفه‌ای افراد ضعیف‌تری هستند، اگر به لحاظ حرفه‌ای ضعیف‌تر نباشند، دلیلی ندارد که معیار‌های غیرحرفه‌ای نیز وارد گزینش شوند. مگر برای قهرمانان و اعضای تیم‌های ملی، معیار‌های غیرحرفه‌ای را در انتخاب اعضا دخالت می‌دهند.

البته برخی ورزشکاران بنا به ملاحظاتی به ظاهر مطابق میل سیاست‌های رسمی حرف‌هایی را می‌زنند، ولی ملاک انتخاب آنان این مواضع نیست. به همین علت است که ورزشکارانی هستند که تتو کرده‌اند ولی در تیم ملی هستند، در حالی که هیچ امکانی برای گزینش آنان به عنوان یک کارمند ساده هم نیست. علت سقوط اعتبار حرفه‌ای نهاد‌هایی که تابع گزینش‌های غیرحرفه‌ای هستند، همین است. با گذشت زمان هم موضوعات و گستره موضوعات گزینشی و امتیاز دادن‌های تبعیض‌آمیز بیشتر شده و هم عمق آنها افزایش یافته است.

این یکی از بدترین پروتکل‌های فکری و رویکردی در جامعه ماست. آقای پزشکیان هنگام انتخابات نکات خوبی را در این زمینه اظهار داشت. هم از منظر ضدیت با تبعیض و هم از زاویه ناکارآمدی حرفه‌ای در دستگاه‌های اجرایی و آموزشی، ولی متاسفانه هنوز اقدام قاطعی در این باره نکرده‌اند، وزارتخانه‌های آموزش عالی و بهداشت و درمان نکاتی را در این مورد گفته‌اند، معاونت اجرایی رییس‌جمهور درباره گزینش‌ها مطالبی را اظهار داشته، ولی هنوز راه طولانی در پیش است. احیای اعتماد و امید به ویژه نزد جوانان از مجرای نقض قاطع این پروتکل ذهنی و رویکردی در طبیعی دانستن دادن امتیازات و تبعیض‌های مذکور است.

کیف پول من

خرید ارز دیجیتال
به ساده‌ترین روش ممکن!

✅ خرید ساده و راحت
✅ صرافی معتبر کیف پول من
✅ ثبت نام سریع با شماره موبایل
✅ احراز هویت آنی با کد ملی و تاریخ تولد
✅ واریز لحظه‌ای به کیف پول شخصی شما

آیا دلار دیجیتال (تتر) گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری است؟

استفاده از ویجت خرید ارز دیجیتال به منزله پذیرفتن قوانین و مقررات صرافی کیف پول من است.

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 8
  • ناشناس
    0

    به به مدتی حضور نداشتید .نظرتون راچع به پزشکیانتون همون نظر سه چهار ماه پیشه ×!!!

  • بهلول
    0

    عبدی همه راانداختی توچاه دیگه دست بردار

  • چای دبش باغ ازگل
    0

    چرا از دیوار سفارت آمریکا بالا رفتین که اتفاقات تلخ دیده بشه؟؟؟

  • حسن . بیسواد.
    0

    آموزش و پرورش شهرستان ما آبدارچی میخواست رفتیم ثبت نام کردیم چند صد نفر بودیم فقط فرزندان شهدا جانبازان اسرا رو قبول کردند جالب اینجاست که پسر همسایه ی جانباز ما که از پرورشگاه آورده شده بود هم مورد قبول واقع شد.

  • ناشناس
    0

    اقای عبدی مطمئنا تاریخ را مطالعه کرده اید کمی دقت کنید رجال سیاسی ایران را با رجال سیاسی زمان قاجاریه ما در بدنه حکومت و دولت ایران امثال ملکم خان و امین السلطنه زیاد داریم ان زمان ناصرالدین شاه و مظفرالدین شاه هم متوجه خیانتها و جاسوسی ها نبودند واگر شاه متوجه میشدند سر از بدن انها جدا میکردند . الان هم همینطور است مقامات رده بالای نظام ظواهر رجال و عملکرد های انان را میبینند و شک و تردیدی به انها ندارند نباید به دو دستگاه امنیتی و اطلاعاتی فعلی اکتفا کرد چون این خائنین با تشکیلات مافیائی که برای خودشان هم داخل و هم خارج ایران تشکیل داده اند بسیار قوی شدند و کسی و یا سازمان ووزارتخانه ای متوجه نمیشوندانها در چه سمت و سوئی در حرکت هستند انها در تمام ارکان نظام مهره هائی دارند که خیانت های انان را پوشش و استتار میکنند ؟ در تمام این 45 سال مانند ریشه درخت ارقنون چنان در ارکان و نهادها ریشه دوانده اند که فقط یک گروه خاص که مستقیما زیر نظر مستقیم رهبری فعالیت کنند قادر به کشف انان میشوند سیستم کاغذ بازی و محرمانه بازی های فعلی مثمر ثمر نیست . پاکسازی عناصر خائن و جاسوس و دستگیری و مجازات انان نقطه عطفی در تاریخ جمهوری اسلامی ایران را به منصه ظهور میرساند و خواهید دید یکی پس از دیگری دولت هائی که با تطمیع و تهدید این خائنین و جاسوسان را به خدمت گرفتند شروع به اعتراض و جو سازی ها میکنند . تا این خائنین و جاسوسان در شغل های ریز و درشت مملکت ایران هستند ایران روی تعالی را بخود نمیبیند ؟ .////

  • سینا
    0

    اقای عبدی کجای کاری که این هشدار شما همان نقل معروف آب در هاون کوبیدن است،،، الان قریب پنجاه ساله از انقلاب میگذرد ، حکومت و ثروت و مکنت کل ایران را در دست دارند بازم میگن :من انقلابی عمل میکنم،، بابا انقلاب تموم شد پنجاه ساله شما بر کرسی قدرت نشستین دیگه چیو میخواهید منقلب کنید؟ یکی نیست بایشان بگه الان وقت انفعال است ، نه انقلاب

  • یک نفر
    0

    حال به این نتیجه رسیده ای که در حق خانواد های که به چه امیدی وارزوی فرزندان خود را به درس خواندن ورفتن به گلاسهای گوناگون وهزینه زیاد واداشتن اما در ا خر سهمیه وپول وپارتی ورابطه کار خودش می کرد وبچه آنها بدون آینده وبی کار وسر خورده از تلاش وسواد زیاد باید تن به هر کاری بدهد واگر پول داشته از کشور برود وگرنه خودکشی کند ویا معتاد شود چون تبعیص زیاد است واین می شود حال روز مردم نه اقتصاد خوب ونه متخص خوب ونه کشاورزی مدرن ونه سرمایه دار در کشور ونه تولید چون هیچی سر جای خودش نیست پس از دولت جدید خواهش می کنیم سهمیه را در آموزش وپرورش وتحصیل بردارد واگر خواست کمکی به سهمیه دارها بکند پولی وحقوق بدهد اما حق کشی در موردی استخدامی ویا دانشگاه وامور مهم نکند وبر حسب سواد وکارایی وتخصص انخاب کند تا نسل جدید امیداوار به آینده شوند اگر افرادی که منافع دارنند ودر پست های مهمی دارنند بگذارنند چون آنها این مملکت ومنابع آن را مال خودشان میدا نند وبقیه مردم را نوکر و برده خود. وفرزندان واقوام خودشان مهم است

  • ناشناس
    0

    همیشه معتقد بوده ام که حاکمیت باید درازای جانبازی وجانفشانی افراد درمواقع خاص پاسخی درخور داشته باشد ولی درکشور ما مثل همیشه سرنا را از سوراخ گشادش می‌زنند که آقای عبدی توضیح داده