پروپاگاندای باکو برای کریدوری که در هیچ توافقی نیست

مقام‌های جمهوری آذربایجان بدون توجه به اصول و قواعد بین‌المللی و حسن همجواری از طریق تحریف مفاد توافق آتش‌بس قره‌باغ، به دنبال اعمال خواسته خود برای ایجاد کریدوری با هدف تغییرات ژئوپولتیک در منطقه و مرزها هستند.

پروپاگاندای باکو برای کریدوری که در هیچ توافقی نیست

مقام‌های جمهوری آذربایجان بخصوص «الهام علی‌اف» رئیس‌جمهور این کشور مدتی پس از امضای توافق آتش‌بس قره‌باغ در نوامبر ۲۰۲۰ که به درگیری‌های مرگبار ۴۴ روزه بین دو جمهوری ارمنستان و آذربایجان بر سر این منطقه پایان داد، به تنش‌آفرینی مرزی و توسل به پروپاگاندا و اظهارات جعلی برای زمینه‌سازی ایجاد کریدوری موسوم به «زنگه‌زور» روی آوردند که در روزهای اخیر اوج گرفته است.

آن‌ها مدعی هستند که در جریان توافق آتش‌بس و طبق مفاد آن، بر سر یک مسیر زمینی برای اتصال جمهوری خودمختار نخجوان به جمهوری آذربایجان توافق شده است؛ این در حالی است که هیچ یک از بندهای این توافق ۹ بندی چنین الزامی را مشخص نمی‌کند.

در بند ۹ توافق مزبور که به آن استناد می‌شود، ارمنستان پذیرفته که مسیرهای بسته حمل و نقل بین بخش غربی جمهوری آذربایجان با جمهوری خودمختار نخجوان را باز کرده و امنیت حمل و نقل در مسیرهای مذکور را تضمین کند اما در هیچ کجای آن از ایجاد یک کریدور در امتداد مرز ارمنستان با ایران که باعث حذف این مرز و محروم‌شدن ایران از دسترسی به مسیر ترانزیتی جمهوری ارمنستان می‌شود، حرفی زده نشده است.

در واقع در بند 9 این توافق نه نامی از «جاده»، «کریدور» و «دالان» خاصی آمده و نه مسیری برای چنین جاده، کریدور یا دالانی تعریف شده است؛ آنچه رخ داده این است که باکو در حال جا انداختن قرائت، برداشت و یا به بیان بهتر، خواسته مورد نظر خود از بند ۹ توافق از طریق پروپاگانداست.

در بند ۹ این توافق آمده است: باید همه اتصالات اقتصادی و حمل و نقلی در منطقه باز شود. جمهوری ارمنستان باید امنیت محورهای مواصلاتی حمل و نقلی بین مناطق غربی جمهوری آذربایجان و جمهوری خودمختار نخجوان را تضمین کند تا حرکت بدون مانع افراد، وسایل نقلیه و بار در هر دو جهت ترتیب داده شود. گارد مرزی سرویس امنیت فدرال روسیه مسئول نظارت بر محورهای حمل و نقل خواهد بود. مطابق توافق طرف‌ها، محورهای حمل و نقل جدیدی برای اتصال جمهوری خودمختار نخجوان و مناطق غربی جمهوری آذربایجان ایجاد می‌شود.

همان‌طور که مشهود است برای ارتباط جمهوری آذربایجان با نخجوان گفته شده محورهای مواصلاتی باید فعال شود اما صحبت از دالان و کریدور و امثالهم نشده است. این در حالی است که علی‌اف با چشمداشت ارضی و متأثر از توطئه‌های رژیم صهیونیستی و تحرکات ترکیه، از ایجاد یک «کریدور» از طریق مذاکره و یا حتی زور سخن می‌گوید؛ کریدوری که رئیس‌جمهور جمهوری آذربایجان از آن با عنوان «زنگه‌زور» در اطلاق به استان «سیونیک» ارمنستان در مرز با ایران نام برده و تهدید کرده زنگه‌زور را خلاف منشور سازمان ملل و قواعد حقوق بین‌الملل با زور چه ارمنستان بخواهد و چه نخواهد از این کشور خواهد گرفت.

ادعاهای باکو و واکنش‌ها به آن

رئیس‌جمهور جمهوری آذربایجان در حالی مدعی آمادگی برای گفت‌وگوهای صلح با ارمنستان برای حل و فصل کل مناقشات مرزی با این کشور است که در حدود یک سال گذشته بارها با رجزخوانی و زبان تهدید و در حالی که به تعهد خود در خصوص کریدور لاچین که در توافق ذکرشده عمل نکرده، تلاش داشته ارمنستان را برای ایجاد کریدور زنگه‌زور تحت فشار قرار دهد.

علی‌اف در یک مصاحبه تلویزیونی در ماه آوریل گفته که «ایجاد کریدور زنگه‌زور منافع ملی، تاریخی و آینده ما را برآورده می‌کند.» و افزوده: ما چه طبق اراده ارمنستان باشد یا نباشد، کریدور زنگه‌زور را اجرایی می‌کنیم. اگر ارمنستان بخواهد، این مسئله را راحت‌تر حل می‌کنیم، اگر این‌طور نباشد، آن را به زور حل خواهیم کرد.

او در ادامه، در اظهاراتی تبلیغاتی و رجزگونه گفته: مهم‌ترین رقیب ما زمان است زیرا ساخت راه‌آهن و بزرگراه، زمان می‌برد. بنابراین، همه نیروها برای اجرای این پروژه بسیج شده‌اند. جمهوری آذربایجان به زنگه‌زور که ۱۰۱ سال پیش از ما گرفته شد، باز خواهد گشت.

اظهاراتی که واکنش تند وزارت خارجه جمهوری ارمنستان را در پی داشت و اشتیاق باکو برای استفاده از زور را محکوم کرد.

«آنا ناقدالیان» سخنگوی وزارت خارجه ارمنستان در بیانیه‌ای اعلام کرد: چنین اظهاراتی به صلح و ثبات منطقه را آسیب جدی می‌رساند و ماهیت دروغین بیانیه‌های اخیر صلح آذربایجان را آشکار می‌کند. ارمنستان تمام اقدامات لازم را برای دفاع از حاکمیت و تمامیت ارضی خود انجام خواهد داد. ما در تماس دائمی با متحد استراتژیک خود [روسیه] و همه شرکای خود هستیم که به صلح در قفقاز جنوبی علاقه‌مند هستند.

علی‌اف در اظهارنظری دیگر در دیدار با وزیر حمل و نقل و زیرساخت‌های ترکیه در باکو گفت که باز شدن چینن کریدوری باعث تقویت روابط دو کشور می‌شود.

رئیس‌جمهور جمهوری آذربایجان همچین در این دیدار که اواخر ماه مه برگزار شد، ادعا کرد ارمنستان ابتدا به این کریدور اعتراض کرد اما بعداً متوجه اهمیت آن شد و در ادامه ادعای خود گفت که تشکیل این کریدور که انتظار می‌رود در دو و نیم سال آینده عملیاتی شود، از سوی معاونان نخست‌وزیر روسیه، جمهوری آذربایجان و ارمنستان در یک کارگروه سه‌جانبه مورد مذاکره قرار گرفته است! این در حالی است که «نیکول پاشینیان» نخست‌وزیر جمهوری ارمنستان در موقعیت‌های مختلف ضمن اعلام آمادگی ارمنستان برای بازگشایی و رفع مسدودیت خطوط ارتباطی منطقه‌ای با جمهوری آذربایجان، تاکید کرده باکو اجازه ایجاد کریدور متصل‌کننده نخجوان به جمهوری‌آذربایجان را از خاک خود نخواهد داد. ارمنستان همچنین بارها مشارکت در مذاکرات برای ارائه کریدور به جمهوری آذربایجان را تکذیب کرده است.

وی همچنین بارها گفته که در بیانیه‌های سه‌جانبه نهم نوامبر ۲۰۲۰ و ۱۱ ماه ژانویه سال ۲۰۲۱ سران روسیه، ارمنستان و جمهوری آذربایجان، هیچ سخنی از کوریدور حمل و نقل از خاک ارمنستان به میان نیامده است.

به گفته پاشینیان، در صورتی که ارمنستان از طریق آذربایجان مسیر ارتباطی به روسیه و ایران یابد، جمهوری آذربایجان هم از ارمنستان خط ارتباطی با مناطق شرقی این کشور و جمهوری خودمختار نخجوان خواهد یافت.

مقام‌های ترکیه هم در این بین با حمایت از ادعاهای علی‌اف به او بال و پر داده‌اند، رجب طیب اردوغان در سفر به شهر تاریخی شوشا در جمهوری آذربایجان و دیدار از مناطق تازه آزادشده از اشغال ارمنستان در پی جنگ قره‌باغ، در نشستی خبری با رئیس‌جمهور آذربایجان، با اشاره به حمایت ترکیه از پروژه ساخت کریدور زنگه‌زور جنوبی، مدعی شد با اجرای این پروژه، کریدور مشترک جدیدی از شرق تا غرب افتتاح خواهد شد.

آن‌ها در پایان این نشست خبری در ۱۵ ژوئن ۲۰۲۱، «بیانیه شوشا» را امضا کردند که در آن از این کریدور نام برده شده است.

اخیراً «آرمن گریگوریان» دبیر شورای امنیت ملی ارمنستان در مصاحبه با تلویزیون این کشور تأکید کرد که امکان باز شدن مسیرها و جاده‌ها وجود دارد اما فقط تحت کنترل حاکمیت جمهوری ارمنستان.

گریگوریان تأکید کرد: «ممکن است جاده‌های موجود در ارمنستان باز شوند که می‌تواند توسط جمهوری آذربایجان یا ترکیه برای ارتباط با جمهوری آذربایجان مورد استفاده قرار گیرد. چنین گزینه‌ای امکان‌پذیر است، اما این جاده‌ها تحت کنترل جمهوری ارمنستان خواهند بود.»

وی گفت که معاونان نخست‌وزیران ارمنستان، روسیه و جمهوری آذربایجان تنها به دنبال بازگشایی ارتباطات حمل و نقلی در منطقه قفقاز جنوبی هستند و در مورد کریدورها بحثی صورت نمی‌گیرد.

«آرارات میرزویان» وزیر خارجه ارمنستان دوشنبه ۱۲ مهر در تهران پس از دیدار با همتای ایرانی خود در نشسست خبری مشترک بیان کرد: ارمنستان اعلام می‌کند که آمادگی برای بازگشایی مسیرهای ارتباطی را داریم. همیشه جمهوری آذربایجان تفسیر و تحلیل اشتباهی درباره این صحبت‌ها دارد و صحبت‌هایش درباره ایجاد کریدور «زنگه‌زور» معنی می‌شود.

وزیر خارجه ارمنستان خاطرنشان کرد: تهاجم و دست درازی‌های جمهوری آذربایجان نسبت به این مسئله و نسبت به مرزها و پهنه رسمی جمهوری ارمنستان، همه تلاش و جدیت ما را در راستای صلح و ثبات در منطقه به خطر می‌اندازد.

به‌رغم ادعاهای باکو و تحرکات اخیرش در منطقه برای به کرسی‌نشاندن خواسته خود با هدف ایجاد تغییرات ژئوپلتیک و مرزی که پیامدهای نامبارکی برای منطقه دارد، آنچه توافق آتش‌بس ارمنستان و جمهوری آذربایجان الزام کرده آن است که ارمنستان اراضی اشغالی جمهوری آذربایجان در «آغ‌دام»، «کلبجر» و «لاچین» را تخلیه و ارتباط بین نخجوان با سایر بخش‌های جمهوری آذربایجان را تسهیل کند. در مقابل جمهوری آذربایجان نیز متعهد شد ضمن توقف عملیات‌های نظامی، کریدور لاچین را (به عرض پنج کیلومتر) ‌برای اتصال قره‌باغ به خاک ارمنستان تضمین کند و نه چیزی بیشتر.

جمهوری اسلامی ایران بارها به‌صراحت تأکید کرده است که تغییر در مرزهای شمالی خود را نخواهد پذیرفت.

منبع: فارس

66

کیف پول من

خرید ارز دیجیتال
به ساده‌ترین روش ممکن!

✅ خرید ساده و راحت
✅ صرافی معتبر کیف پول من
✅ ثبت نام سریع با شماره موبایل
✅ احراز هویت آنی با کد ملی و تاریخ تولد
✅ واریز لحظه‌ای به کیف پول شخصی شما

آیا دلار دیجیتال (تتر) گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری است؟

استفاده از ویجت خرید ارز دیجیتال به منزله پذیرفتن قوانین و مقررات صرافی کیف پول من است.

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 24
  • تقی
    0

    بهترین وضعیت ممکن دربارۀ قفقاز جنوبی اینستکه روسیه مجدداً جمهوری آذریایجان و ارمنستان را ضمیمه خاک خود کند همانطور که در باره کریمه چنین عمل کرد. بدین ترتیب شرّ جمهوری آذربایجان از سر ایران و ارمنستان کوتاه شده و روسیه نیز از نفوذ ترکیه و همچنین تروریستها به منطقۀ قفقاز جنوبی ممانعت میکند. مردم ارمنستان نیز از این حالت ضعف و حصری که در آن قرار دارند خارج شده و میتوانند به دوام و بقای پایدار خود امیدوار باشند. بازگشت اراضی جمهوری منسوب به آذربایجان به ایران نه واقعبینانه است و نه شدنی. ایران توان مواجهه با جامعه بین الملل وشورای امنیت و حتی ترکیه را ندارد.

    نظرات شما -
    • علی
      0

      راه حل بهتر ضمیمه کردن نخجوان به آذربایجان خودمان در ایران است که با وجود آمادگی ارتش و سپاه میشه در زمان کوتاه کمتر از ۴۸ ساعت انجام بشه مثل آنچه در کریمه رخ داد.

    • حسن
      0

      نه که ما تو ایران خیلی خوشبختیم! حالا اذربایجان هم بیاد بدبخت بشه

    • سامان بیگ
      0

      درود بر شما. در دیداری که پوتین خدمت مقام معظم رهبری آمد یک جلد قرآن قدیمی متعلق به عباس میرزا که در معاهده ترکمنچای به همراه تمام سرزمین شمالی ایران به روسیه واگذار شده بود را پس آورد و تقدیم کرد این به منزله سند مالکیت نقشه های تاریخی ایران و جغرافیای ایران است .دوست من امروز یک خواست ملی در میان تمام اقوام ایرانی فارغ از هر نوع تفکر در ایران شکل گرفته و همگی یکصدا خواستار الحاق تمام سرزمین بین ایران و روسیه هستند در ضمن ترکیه را با این گنده دماغی اردوغان زیاد جدی نگیر .اردوغان و همه گروههای تروریستی و مزدورش قبلآ در سوریه و عراق تارومار شدند ترکیه بیست ساله حریف یه گروه پ ک ک با وجودی که رهبرشان عبدالله اوجلان را در حبس دارد کل ارتش ترکیه از یه گروه کوچک چریکی شکست میخورند و حریفشون نمیشه بعد چطور میخاد با کوماندو های ویژه ایران طرف بشه. رجب طیب اردوغان دست از پا خطا کنه با توسری دستگیر میشه و میارنش ایران .امیدوارم کشورهای منطقه به خود بیایند و تحت القائات رژیم صهیونیستی قصد آزمایش خشم ایران زمین نکنند وگرنه لچک خراباتیان را بر سرشان میبندیم .طنابی که باهاش صدام که خود را سردار قادسیه میخواند را دار زدیم هنوز موجود است.پاینده ایران

    • اسی
      0

      تقی جان ناسا داره دربدر دنبالت میگرد مواظب باش!!!

  • سامان بیگ
    0

    درود بر شما. ساده انگاریست اگر این اظهارات و نیات شوم الهام علی اف رو فقط برای خروج از انزوای جغرافیایی و حصار مرزهای کشورش بدونیم .امروز جمهوری آذربایجان و ترکیه با نهایت گستاخی و بی شرمی در زیر گوش ایران مانور و رزمایش مشترک ایجاد میکنند .ما نباید ساده و منفعل بمانیم یا به امید راهبردهای روسیه بشینیم. روسیه ای که در عیان پشت ارمنستان رو خالی کرد .روسیه و ترکیه و جمهوری آذربایجان هر سه متحد رژیم صهیونیستی هستند و ایران باید از رودروایستی با روسیه مثلا دوست،بیرون بیاد.ایرانیان خیلی زود باید متحد بشوند همه اقشار و احزاب و گروهها. یک عرق ملی باید شکل بگیره و آماده دفاع باشیم رژیم صهیونیستی بیکار نمینشینه که ما براش روزشمار محو از جهان بزاریم قضیه جدی است و صهیونیست ها هم بفکر عکس العمل افتادند. آخرین پازل استکبار بر علیه ما انسداد معابر و محور های مواصلاتی ایران با جهان است .و بعد از آن حتی شاید تجزیه ایران. آیندگان ما را نخواهند بخشید اگر امروز ما بر علیه زیاده خواهی دشمنان منفعل باشیم.

  • امین
    0

    چه گردن کلفتی شده اذرباییجان اینا همه نتیجه حمایت های مزخرف ایران از اذرباییجانه حالا تحویل بگیره

    نظرات شما -
    • حسن
      0

      یه نگاه به کشور خودت و اذربایجان بکن یه نگاه به ترکیه و عربستان بنداز میفهمی که اونا زندگی میکنن یا مه و چه کسی باید گردن کلفت باشه.ایران هیچی نیست

  • ناشناس
    0

    جوجه رو آخر پاییز میشمرن خخخخ

  • بابک خرمدین
    0

    زنده باد آذربایجان .والا ما ندیدیم که دولتمردانشون از جیب ملتشوندربیارن بذارن تو جیب خودشون

  • ناشناس
    0

    الهام جون بايد مواظب باشه يه بار پاش سرنخوره

  • یاغچی ابادی
    0

    بهترین راه به نظر در صورت تداوم گستاخی های آذر بایجان،تصرف برق آسای نخجوان به طور کامل واسوده کردن خیال آذربایجان و ترکیه است،به غیر از این هیچ راه دیگری نیست ،سرزمین از دست رفته ایران در زمان شاهان خبیث قاجار باید به آغوش وطن باز گردد،ما باید تمام تمرینات وامادگیهای لازم از نظر تجهیزات و...همچنین رفع محاصره اقتصادی وتحریمها وارتباطات سیاسی برای پشتیبانیهای سیاسی و بین‌المللی را از هم اکنون انجام دهیم،در غیر این صورت این استخوان لای زخم هر آن امکان دارد به عفونتی بزرگ تبدیل اونوقت راه علاجی برای آن متصور نباشد

  • رستک
    0

    زیادی این مردک متوهم که هم باباش هم خودش چه خیانتها که در حق هموطنان آذری ما نکردن رو گنده نکنید یکی نیست بگه الهام خانم به عمل کار برآید به سخن دانی نیست اگه جرأت داری پا پیش بزار مزدور سهیونیسم

  • .
    0

    یک ابلهی سنگی در چاهی انداخت و باریکه مرزی قره سو را بخشید و موجب اتصال ترکیه به نخجوان شد و مسائل و مشکلات امروز را پدید آورد.

    نظرات شما -
    • زمان
      0

      اون زمان. نخجوان جزو ارمنستان بود بعدا به. اذربايجان واگذار شد

  • بازنشسته
    0

    ایران بایدملاحظات قومیتی روکناربذاره الان بحث مرزبایک کشوردرمیان است ومیخوان دسترسی ایران به اروپا به اجازه اونهاباشه ،درجنگ بین آذربایجان وارمنستان ایران خیلی منفعل عمل کرد درحالی که ترکیه بدون هیچ ترس وملاحظه اهداف پلیدش روپیش میبره

  • رضا
    0

    وقتی آدم با فکر و سیاست کارکند اولش کشورش را از لحاظ اقتصادی مستحکم می کند سپس قدرت نظامی بدست می آورد می تواند هم مذاکره کند هم تهدید کند آفرین به علی اف متفکر

  • باکوی فسقلی به دامان مادرت برگرد
    0

    امیدوارم الهام خانم از سوی حکومت مردمی و مقتدر ایران گوشمالی بشود ، و ایران هم باید درس بگیرد که هیچ زمانی نبایستی منافع ملی خود را فدای مسایل غیر ملی بکند. ایران نبایستی از الهام خانم در جنگ اخیر دفاع می کرد و پشت کشور دوست 2500 ساله را خالی کند. امیدوارم که جبران مافات کند و به این متوهمان نو عثمانی تو دهنی بزند. ملت هم یک پارچه پشت سر حکومت ایران هستند.

  • ==
    0

    این همه هیاهو لازم نیست . یک بزرگراه زیرزمین بین 2 قسمت کشیده شود . که تحت کنترل کامل ادربایجان باشد .. سالانه هم عوارضی را به کشوری که بزرگراه از زیر اراضی وی می گذرد بدهد .مر ز ایران و ارمنستان همچنان سرجای خود باقی ارتباط دو قسمت اذربایجان هم بر قرار . کل فاصله بین2 قسمت کمتر از 35 کیلومتر است .

    نظرات شما -
    • ناشناس
      0

      زاااارت! 35 کیلومتر راه زیرزمین؟!!!! زااااااارت آی زااااارت! آی نابغه خخخخخخ اقلاً میگفتی رو زمینی پل برنن کمتر میخندیدیم...

  • زمان
    0

    مگه ارمنستان ديوانه است سر حد خود با ايران را از دست بدهد

  • حسین
    0

    متاسفانه ضعف سیاست خارجی ما و نگاه یک سویه و بی توجهی ب منافع ملی در دراز مدت در روند شکل گیری این قبیل مسائل منطقه ای بی تاثیر نبوده و حتی منجر به بی اعتمادی بعضی از کشورهای همسایه و منطقه ای تا تقابل سیاسی و دیپلماتیک شده است و از ضعف موقعیتی ما در سطح جهانی ب بهترین نحو برای اقتدار و تثبیت برنامه های آینده خود بهره برداری میکنند.

  • آرش
    0

    نمیدونم چرا باید قرارداد ترکمنچای باید تموم شده باشه و آذربایجان هنوز تحت حاکمییت خودش باشه که الان اینطوری شاخ بشن آذربایجان یکی از شهرستانهای استان تبریز هستش پادشاه بی کفایت بخشیده طبق قراردادی قبول مسولین با کفایت چرا پس نگرفتنش که یه کدخدا اینطوری زبون درازی کنه ؟علیاف راست میگه ،اگه واقعا اسرائیل حضور داره هرجای آذربایجان ببندنشون به موشک همونطورکه حضور ماهارو تو سوریه هرروز دارن میزنن ایران حرف میزنه اسرا ئل عمل میکنه

  • الله اکبر
    0

    حدود 30 کیلومتر، ایجاد تونل زیر نوار مرزی برای اتصال باکو به نخجوان، پیشنهاد جالبی است، در سوئیس و ایتالیا و اتریش و کانال مانش بین انگلیس و فرانسه این قبیل تونل های زده اند، منتهی هزینه و زمان زیادی میبرد، دست ادمهای کاردرست بدهند 5 الی 10 سال تمامش میکنند و با هزینه ای شاید حدود 20 میلیارد دلار.