ایران و آمریکا در حال تعامل هستند / احتمال توافق وجود دارد؟
حشمتالله فلاحتپیشه، نماینده ادوار مجلس و تحلیلگر سیاسی تأکید میکند؛ ایران و آمریکا در شرایطی قرار گرفتهاند که حتی برای دور کردن حاشیه از مذاکرات وین، حاضر نیستند نظرات سایر اعضای برجام را در متن پیشنویس این دور از مذاکرات دخالت دهند و تلاش میکنند که نگرانیهای طرف مقابل کاهش پیدا کند.
رئیس اسبق کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس میگوید: پیشنویسی که این روزها در وین در حال نگارش است بیشترین اشتراک ممکن را به نظر ایران و ایالات متحده دارد.
اخبار دریافتی از وین نشان دهنده عزم جدی طرفین مذاکره کننده برای دستیابی به یک توافق اولیه و کاهش تنشهای حاصل از اختلافات پیش آمده در برجام است. هرچند تجربه تلخ خروج یکجانبه دولت ترامپ از برجام این سوال را در ذهن طرف ایرانی این توافقنامه ایجاد کرده که چه تضمینی وجود دارد بار دیگر در آینده نزدیک این اتفاق رخ ندهد.
در همین رابطه حشمتالله فلاحتپیشه، نماینده ادوار مجلس و تحلیلگر سیاسی تأکید میکند؛ ایران و آمریکا در شرایطی قرار گرفتهاند که حتی برای دور کردن حاشیه از مذاکرات وین، حاضر نیستند نظرات سایر اعضای برجام را در متن پیشنویس این دور از مذاکرات دخالت دهند و تلاش میکنند که نگرانیهای طرف مقابل کاهش پیدا کند.
او معتقد است؛ ادامه برجام بستگی به رفتار ایران و آمریکا دارد و اگر این دو کشور تلاش کنند، قطعا این توافق هر روز قوی و ریشهدار تر خواهد شد.
احتمال توافق در مذاکرات فعلی وین وجود دارد
حشمتالله فلاحتپیشه تحلیلگر و کارشناس مسائل بینالملل و سیاست خارجی در گفتوگو با قرن نو در خصوص نتیجه احتمالی در مذاکرات وین، اظهار داشت: نشانههای توافق در وضعیت فعلی مذاکرات در وین بیش از عدم توافق است. این توافق احتمالی نیز بین طرفهای اصلی برجام یعنی؛ ایران و ایالات متحده آمریکا شکل خواهد گرفت.
وی گفت: از زمان خروج ترامپ از توافق برجام، ایران و آمریکا تا این حد به توافق نزدیک نشده بودند.
ایران و آمریکا به صورت غیرمستقیم در حال تعامل هستند
این کارشناس برجسته مسائل بینالملل با تحلیل وضعیت فعلی مذاکرات در وین، اظهار داشت: شاید ایران و آمریکا به صورت مستقیم در حال مذاکره نباشند، اما به نظر میرسد یک تعامل بر سر حل اختلافات بین دو طرف شکل گرفته است و این موضوع را میتوان در متن پیشنویس ارائه شده دید.
تعلیق تحریمهای هستهای ایران مهمترین اتفاق در روزهای اخیر بود
فلاحتپیشه تأکید کرد: تعلیق بخشی از تحریمهای هستهای ایران از سوی آمریکا یک لطف بزرگ به برجام و مهمترین اتفاق در جریان مذاکرات اخیر بود.
رئیس اسبق کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: اگر ایران بخواهد به تعهدات برجامی خود که شامل؛ «تغییر کاربری»، «تعیین تکلیف مازاد سوخت»، «تعیین تکلیف تاسیسات فراتر از متن احیای برجام» عمل کند، باید یکسری سازوکار فنی شکل بگیرد. برای مثال در «آب سنگین اراک»، «نیروگاه تحقیقاتی 5 مگاواتی تهران» و «نیروگاه اتمی بوشهر» به چنین سازوکارهایی نیاز است.
وی در خصوص تعیین تکلیف مواد هستهای تولید شده از سوی ایران نیز گفت: ایران برای نگهداری، تعیین تکلیف و حتی در صورت نیاز انتقال مواد هستهای مازاد نیازمند به یکسری همکاری فنی بود که با این تعلیق میتواند از این موقیعت پیش آمده استفاده کند.
این نماینده سابق پارلمان با یادآوری وضعیت پیش آمده در آب سنگین اراک، اظهار داشت: پیش از برجام ادعا شده بود که ایران در آب سنگین اراک از «پلوتونیم» برای مصارف بمبسازی استفاده کرده است. پس از برجام برای تغییر کاربری این مکان هستهای همکاریهایی با شرکتهای چینی و روسی شکل گرفت، و به نوعی دیگر این نیروگاه برخلاف ادعاهای مطرح شده مبنی بر ریخته شدن سیمان در قلب رآکتور؛ به فعالیت خود ادامه داد.
تولیدات آب سنگین اراک مشتری اروپایی دارد
فلاحتپیشه ادامه داد: حتی شاهد بودیم که در اطراف این نیروگاه چندین سوله نیز برپا شد و تولیدات مسالمت آمیز آب سنگین نیز ادامه پیدا کرد و حتی از اروپا نیز برای این تولیدات مشتری پیدا شد.
رئیس اسبق کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی تأکید کرد: معنای این تعلیق تحریمها این است که ایران پذیرفته است مسیری مسالمت آمیز در ذیل مقررات آژانس را پی بگیرد.
پنج فرمان نجاتبخش بایدن
وی گفت: از سوی دیگر شاهد هستیم که بایدن از پنج بازوی اجرایی خود که شامل؛ «فرمان اجرایی»، «یادداشت»، «توافقنامه»، «بخشنامه»، «دستورالعمل» است؛ استفاده خواهد کرد تا نوعی تضمین به طرف ایرانی داده شود.
روسها دو اتهام بزرگ را با خود حمل میکنند
فلاحتپیشه در بخش دیگری از این گفتوگو درباره مواضع اخیر «اولیانوف» در خصوص مذاکرات وین، ابراز داشت: روسها دو اتهام قدیم و جدید را به همراه دارند. نخست؛ موضع آقای ظریف در خصوص کارشکنی آنها در جریان مذاکرات برجامی و دوم، تلاش آنها برای باز ماندن پرونده هستهای ایران برای به نتیجه رسیدن در بحث مناقشه اوکراین است.
وی گفت: دو اتهام بالا با توئیتها اولیانوف قابل رفع نیست. واقعیت امر این است که دو طرف اصلی برجام یعنی ایران و آمریکا به این نتیجه رسیدهاند که باید توافق کنند و به همین دلیل است که روند مذاکرات مثبت شده است.
پیشنویس مذاکرات وین ماحصل نظر ایران و آمریکاست
رئیس اسبق کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی پارلمان تصریح کرد: پیشنویسی که در وین در حال تکمیل شدن است، ماحصل نظریات ایران و آمریکا است و هر دو طرف نظرات دیگر طرفها را در این پیشنویس دخالت نمیدهند تا موجب نگرانی طرف مقابل نشود.
برجام باعث توسعه خواهد شد، اگر...
فلاحتپیشه در پایان گفت: توافق احتمالی در وین به سود هر دو طرف اصلی یعنی ایران و آمریکا است، اما تا چه زمانی این توافق پایا میماند، همانند تمامی توافقنامههای سیاسی مسیر خاص خود را پیش خواهد گرفت. برجام پس از امضاء بر اساس رفتار طرفین است که ریشه می دواند؛ اگر طرف ایرانی با یک نگاه توسعه ای برجام را دنبال کند و منافع حاصل از آن را در خدمت توسعه کشور قرار دهد، قطعا همین اقدام موجب تحکیم این توافقنامه خواهد شد.
زخم کاری تر از این حرفاست که با مذاکره با امریکا بتوان بر ان مرحمی گذاشت.نیش داروی پس از مرگ سهراب،خواهد بود.حتی نوش دارویی در کار نخواهد بود.
تعامل چیزی دیگری است، ولی مذاکره با آمریکا، سم است !!!
تعامل همان مذاكره اس!!!
اگر جلوی فساد و رانت گرفته نشه هیچ توافقی به نتیجه نمیرسه منجمله برجام. این حرف مرد بسیار اصول گرای نظام رفیق دوست هست همین امروز
حتما منطورش توافق برجام که در دولت سابق صورت گرفت که با فساد و رانتی که در دولت سابق وجود داشت ، متاسفانه مشکلات حل نشد !!!!
امیدوارم توافق انجام بشه اما رفیق دوست اصولگرا به درستی گفت امروز که مشکل اصلی کشور برجام و امریکا نیست بلکه رانت و فساد هست . ۱۰۰۰ تا برجام هم واسه مردم هیچ فایده نخواهد داشت بدون مبارزه با رانت و فساد و این دفعه برجام به نتیجه در اقتصاد نرسه کل نظام از هم میپاشه
خدا نگه دارد آقای بایدن را پیرمرد متین و دوست داشتنی
تحلیل من اینست که اگر ایران با آمریکا در برجام به توافق برسند. خاطر پوتین مکدر شده و ساز ناکوک خواهد زد و در بحر خزر ایران را تحت فشار خواهد گذاشته و باعث تیره شدن رابطه ما و پوتین خواهد انجامید و آمریکا از فرصت بدست آمده سو استفاده کرده و تمام خواسته های خود را بر ایران تحمیل خواهد کرد .