ترشرویی آمریکا مقابل صلحگرایی شیرین خاورمیانه
پیشبینی میشود در صورت پیشرفت روان گفتگوها، احتمالا عربستان و حوثی ها پیش از فرا رسیدن عید فطر به توافق صلح دست یابند.
هواپیمای هیئتهای عمان و عربستان سعودی روز شنبه برای گفتگو با نیروهای حوثی در فرودگاه صنعاء که تحت کنترل حوثیها قرار دارد، فرود آمد و در آنجا، مقامات ارشد حوثی منتظر استقبال از آنها بودند. پیشبینی میشود در صورت پیشرفت روان گفتگوها، احتمالا آنها پیش از فرا رسیدن عید فطر به توافق صلح دست یابند.
هشت سال پیش حوثیها صنعاء را به تصرف در آوردند. عربستان سعودی ایران را به پشتیبانی از نیروهای حوثی متهم کرده و با تشکیل یک ائتلاف، حملات به حوثیها را آغاز کرد. درگیری سالیان گذشته باعث بیخانمان شدن تعداد زیادی از مردم یمن شده و اکنون 80 درصد جمعیت این کشور به کمکهای انساندوستانه وابسته هستند.
اما حالا به نظر میرسد این وضعیت به پایان خود نزدیک میشود و پس زمینه آن، احیای ارتباطات ایران و عربستان سعودی با میانجیگری چین است.
در واقع در ازای این رویداد بزرگ، علاوه بر تحول مذکور در یمن، تحولات عمده دیگری مانند بازگشت سوریه به خانواده بزرگ کشورهای عربی، احیای روابط ترکیه و مصر و رفع اختلافات بین قطر و عربستان سعودی نیز احتمالا رخ میدهد.
این در حالیست که آمریکا همه این تحولات خوب را نمیپذیرد و در قبال آن ترشرویی نشان میدهد.
همان طور که میدانیم «ویلیام برنز» رئیس سازمان سیا اخیرا سفری محرمانه به عربستان سعودی انجام داده و در آن لب به گلایه گشوده و گفته واشنگتن نسبت به آشتی عربستان سعودی با ایران و سوریه تحت میانجیگری چین بسیار غافلگیر و ناراحت است.
تقریبا همزمان آمریکا اعلام کرد یک زیردریایی هستهای را در خاورمیانه مستقر میکند و دلیل آن را «تضمین امنیت و ثبات دریایی» آن منطقه معرفی کرد.
همه میدانند که زیردریایی هستهای نوعی جنگافزار تهاجمی است.
اما آیا آمریکا با استقرار این زیردریایی هستهای حامل 154 موشک کروز «تاماهاوک» در خاورمیانهی دور از قلمرو خود، واقعاً به دنبال امنیت و ثبات خاورمیانه است؟