هزینه های نظامی دنیا رکورد زد؛ 2240 میلیارد دلار در سال 2022
به عنوان درصدی از تولید ناخالص داخلی (GDP)، هزینه های نظامی در سال 2022 به 3.4 درصد تولید ناخالص داخلی کشورها افزایش یافت، در حالی که سال قبل از آن 3.2 درصد بود.
بنا به گزارش یک اندیشکده نظامی، هزینههای نظامی جهان در سال 2022 به بالاترین میزان خود یعنی 2 تریلیون و 240 میلیارد دلار (2240 میلیارد دلار) رسیده و این بالاترین میزان هزینه نظامی در تاریخ جهان محسوب می شود.
در این گزارش، حمله سال گذشته روسیه به اوکراین یکی از دلایل عمده افزایش شدید هزینههای نظامی در اروپا و جهان اعلام شده است.
بر اساس گزارش موسسه صلح استکهلم، بیشتر افزایش هزینه های نظامی در سال 2022 به روسیه و اوکراین مرتبط است، اما سایر کشورها نیز در پاسخ به تهدیدات روسیه، هزینه های نظامی خود را افزایش داده اند.
"نان تیان" محقق ارشد برنامه هزینههای نظامی و تولید تسلیحات موسسه صلح استکهلم در این باره گفت: «افزایش مستمر هزینههای نظامی جهانی در سالهای اخیر نشانهای از این است که ما در جهانی ناامن زندگی میکنیم. دولت ها در پاسخ به بدتر شدن محیط امنیتی که بهبود آن را در آینده نزدیک پیش بینی نمی کنند، قدرت نظامی خود را تقویت می کنند.»
بر اساس گزارش موسسه استکهلم، جنگ روسیه و اوکراین باعث افزایش قابل توجه بودجه های نظامی کشورهای همسایه یا اقمار سابق روسیه شده، به طوری که هزینه های نظامی فنلاند 36 درصد و هزینه های نظامی لیتوانی 27 درصد افزایش یافته است.
در ماه آوریل، فنلاند که مرز آن با روسیه حدود 1340 کیلومتر (833 مایل) است، سی و یکمین عضو ناتو شد. سوئد نیز که 2 قرن گذشته را با سیاست بدون اتحاد نظامی با کشورهای خارجی سپری کرده، تلاش دارد به ناتو بپیوندد.
"لورنزو اسکارازاتو" محقق برنامه هزینههای نظامی و تولید تسلیحات موسسه صلح استکهلم گفت: «در حالی که تهاجم به اوکراین در فوریه 2022 قطعا بر تصمیم دولت ها بر افزایش هزینههای نظامی در سال 2022 تاثیر گذاشته، اما نگرانیها در مورد تجاوز احتمالی روسیه موضوعی است که تنها مختص به سال گذشته و جنگ اوکراین نیست و دولت های اروپایی اطراف روسیه از سال های گذشته نگران این موضوع بوده اند و بسیاری از کشورهای بلوک شرق سابق از سال 2014، یعنی سالی که روسیه شبه جزیره کریمه را ضمیمه خاک خود کرد، هزینه های نظامی خود را به بیش از 2 برابر افزایش داده اند.
اندیشکده صلح استکهلم در گزارش خود گفته که در سال 2022 هزینه های نظامی در اوکراین بیش از 6 برابر افزایش یافته و به 44 میلیارد دلار در سال 2022 رسیده است که بالاترین افزایش یک ساله در هزینه های نظامی یک کشور است که تاکنون در آمارهای این موسسه ثبت شده است.
به عنوان درصدی از تولید ناخالص داخلی (GDP)، هزینه های نظامی در سال 2022 به 3.4 درصد تولید ناخالص داخلی کشورها افزایش یافت، در حالی که سال قبل از آن 3.2 درصد بود.
بر اساس این گزارش، مخارج نظامی روسیه در سال 2022 حدود 9.2 درصد رشد کرد و به حدود 86.4 میلیارد دلار رسید. این معادل 4.1 درصد از تولید ناخالص داخلی روسیه در سال 2022 بود که نسبت به رقم 3.7 درصد در سال 2021 افزایش داشته است.
در سال 2022 ایالات متحده همانند سال های گذشته همچنان بزرگترین خرج کننده نظامی جهان باقی ماند.
مصارف نظامی آمریکا در سال 2022 با افزایش 0.7 درصدی به 877 میلیارد دلار رسید که 39 درصد از کل هزینه های نظامی جهان را تشکیل می دهد.
موسسه صلح استکهلم گفته این افزایش عمدتا ناشی از سطح بی سابقه کمک های نظامی مالی است که ایالات متحده در سال گذشته به اوکراین ارائه کرده است.
بر اساس گزارش این اندیشکده، کمک نظامی مالی ایالات متحده به اوکراین در سال 2022 بالغ بر 19.9 میلیارد دلار بوده است.
چین نیز با اختصاص 292 میلیارد دلار در سال 2022، دومین خرج کننده نظامی بزرگ جهان باقی ماند. این رقم 4.2 درصد بیشتر از سال 2021 بود و نشان دهنده بیست و هشتمین افزایش سالانه متوالی است.
در همین حال، ژاپن در سال گذشته میلادی 46 میلیارد دلار برای ارتش خود هزینه کرد که نسبت به سال قبل 5.9 درصد افزایش داشته است و این بالاترین سطح هزینه های نظامی ژاپن از سال 1960 بوده است.
در سال گذشته میلادی ژاپن و چین در صدر هزینه های نظامی در منطقه آسیا و اقیانوسیه که بالغ بر 575 میلیارد دلار بود، قرار داشته اند. هزینه های نظامی این منطقه به طور مداوم از سال 1989 روند افزایشی داشته است.
طی سال گذشته تنش ها در شرق آسیا بر سر جزیره تایوان که پکن آن را بخشی از خاک خود می داند بالا گرفته است. دولت چین همچنین ادعای تقریبا تمام دریای چین جنوبی را دارد که یک مسیر تجاری بزرگ دریایی است که بخشی از آن نیز با ادعای مالکیت کشورهایی از جمله فیلیپین، ویتنام و مالزی مواجه است.
ژاپن و چین بر سر جزایر "سنکاکو" یا "دیائیو" که در شمال شرقی تایوان قرار دارند، درگیر مناقشه هستند.
توکیو همچنین بر سر سرزمین های شمالی که در شمال شرقی "هوکایدو" واقع شده و در پایان جنگ جهانی دوم توسط اتحاد جماهیر شوروی تصرف شد، اختلاف طولانی مدتی با مسکو دارد. روسیه آنها را جزایر کوریل می نامد.