فقدان صداقت آمریکا، مانع اصلی تعاملات میان پکن و واشنگتن
در آخر هفته گذشته، موقعی که چین مشغول پذیرایی از مهمانان هندوراس به خاطر گشایش سفارتخانه آن کشور در پکن بود، آمریکا هم مشغول کار دیگری یعنی دروغپردازی جدید علیه چین بود، باید گفت این اقدام آمریکا کاملا بر خلاف ادعای واشنگتن مبنی بر تمایل به احیای تعاملات با مقامات چین و مانع اصلی گرمی مناسبات دو کشور محسوب میشود.
سفارت هندوراس در پکن یکشنبه گشایش یافت. هندوراس در ماه مارس «روابط دیپلماتیک» خود با منطقه تایوان را قطع کرده و برقراری روابط با پکن را اعلام نمود و به یکصد و هشتاد و دومین کشوری تبدیل شد که دارای روابط دیپلماتیک با چین است.
چین نیز صداقت کامل خود را در پذیرایی مهمانان هندوراس که به این مناسبت در پکن حضور یافتند، نشان داد. «چین گانگ» وزیر خارجه چین در جشن افتتاح سفارت، طبق سنت چین به منظور ادای احترام به مهمان، در هنگام آیین «به سلامتی گفتن»، لیوان نوشیدنی خود را پایینتر از لیوان همتای هندوراسی خود آورد؛ همچنین، تقریبا همزمان، نشستی با حضور نمایندگان بیش از 100 شرکت چینی فعال در زمینههای تجارت، مهندسی، امور مالی، مخابرات و گردشگری و همتایان هندوراسی آنها به منظور آغاز همکاریهای عملی احتمالی، در پکن برگزار شد.
اما موقعی که چین مشغول پذیرایی مهمانان هندوراس به خاطر گشایش سفارتخانه آن کشور در پکن بود، آمریکا هم مشغول کار دیگری یعنی دروغ پردازی جدید علیه چین و ساختن شایعهای بی اساس بود.
این دروغ آمریکا، همان شایعه «ایجاد پایگاه جاسوسی چین در کوبا» است که در ابتدا توسط روزنامه «وال استریت ژورنال» گزارش شد.
طبیعتا چین و کوبا این شایعه را فورا تکذیب کردند. کاخ سفید در واقع، در ابتدا نیز این خبر را تکذیب کرده بود. اما عجیب این است که تا آخر هفته گذشته، لحن مقامات آمریکا درباره این موضوع تغییر جالبی پیدا کرده است.
یکی از مقامات آمریکا که نخواست نامش فاش شود، با اشاره به این موضوع گفت «این گزارش با آنکه میدانم یکسان نیست» اما نگفت کجای خبر صحت ندارد و به روشنی، «احداث پایگاه جاسوسی چین در کوبا» را رد نکرد، بلکه گفت این موضوع پیش از دوره بایدن وجود داشته است.
می توان دید مقامات آمریکا حالا به دنبال مبهم سازی این موضوع به منظور فریب افکار عمومی و دامن زدن به شایعه هستند. اما سئوال این است که چرا این کار را میکنند؟
جواب آن، پی بردن دولت آمریکا به ارزش سوءاستفاده از این شایعه است.
حالا برای کل دنیا معلوم است که مقامات آمریکا میخواهند همتایان چینی خود را ببینند. طبق منطق عادی، آمریکا به این منظور باید جوی دوستانه را ایجاد کند اما به نظر میرسد واشنگتن همچنان بر حیله همیشگی خود یعنی مشکلسازی درست پیش از مذاکره احتمالی آتی به منظور کسب برگ برنده اصرار کرده است.
این حیله در دفعه قبلی که رسانهها و مقامات ایالات متحده به طور دسته جمعی «سفر بلینکن به پکن» را ادعا میکردند، توسط آمریکا استفاده شد. در آن زمان، آمریکا عمدا حادثه «بالون جاسوسی چین» را سر هم کرد. این بار با انتشار دروغ «پایگاه جاسوسی چین در کوبا» فقط حیله قبلی را تکرار کرده است.
به عبارت دیگر شایعه پراکنی درباره «پایگاه جاسوسی چین در کوبا» فقط تکرار ساده این حیله است. اما باید گفت تکرار این حیله واقعا خسته کننده است. تعاملات واقعی به نشان دادن صداقت نیاز دارد و این همان چیزی است که آمریکا برای احیای تعاملات با مقامات چین، فاقد آن است.