نشست سه‌جانبه در کمپ دیوید، آیا هسته اولیه «ناتوی آسیایی» شکل می‌گیرد؟

رئیس جمهور آمریکا امروز جمعه نشستی بی‌سابقه با نخست وزیر ژاپن و رئیس جمهور کره جنوبی در کمپ دیوید برگزار خواهد کرد.

نشست سه‌جانبه در کمپ دیوید، آیا هسته اولیه «ناتوی آسیایی» شکل می‌گیرد؟

 زمینه، شرایط و تلویح‌هایی که کاخ سفید و وزارت امور خارجه امریکا اعلام کرده‌اند، این نشست را در زمره رخداد تاسیسی برای ایجاد ائتلاف سه‌جانبه به جای ائتلاف دوگانه قرار می‌دهد که پس از جنگ جهانی دوم بین امریکا و این دو کشور به طور جداگانه برقرار بوده است. با این حال، تاثیرات به جای مانده از اشغال کره توسط ژاپن از سال 1910 تا 1945میلادی علیرغم رقابت مشترک آنها با چین و کره شمالی، مانع از ائتلاف بین آنها شد.

پر کردن این شکاف بین دو متحد آسیایی واشنگتن در پایان دوره ریاست جمهوری باراک اوباما، رئیس جمهور سابق امریکا از طریق جلسات سه جانبه در مقامات سطح دوم و سوم آغاز شد، که در آن معاون رئیس جمهور وقت جو بایدن و دستیار اولش آنتونی بلینکن شرکت کردند. به گفته بلینکن، این سفرها چندین بار تکرار شد و هدف آنها آب کردن یخ روابط بین دو کشور همسایه به عنوان مقدمه‌ای برای عملی کردن طرح اوباما «در لزوم توجه آمریکا باید به خاور دور به جای خاورمیانه است.»

از آن زمان، دغدغه چین، بایدن را به خود مشغول کرده است، وی در نیمه اول ریاست جمهوری خود به زبان تشدید تنش با پکن روی آورد اما در ماه‌های اخیر به سمت تلطیف فضا با غول آسیایی حرکت کرده است و در همین راستا، مقامات ارشد امریکایی به پکن سفر کرده‌اند که منجر به کاهش تنش میان دو طرف شده است، در این بین، بلینکن با تاکید بر گزینه تعامل با چین اظهار داشته است: «اما باید منتظر باشیم و ببینیم که آیا به همکاری منجر می شود یا خیر.»

با توجه به این موارد، نشست کمپ دیوید برگزار می‌شود. دولت امریکا علیرغم تلطیف گفتمان خود با چین، همچنان بر پکن به عنوان یک اولویت تمرکز دارد، البته با رویکردی متفاوت. بلینکن تصریح کرده است «امنیت» هسته اصلی این نشست است که به هماهنگی در مورد سایر موضوعات اقتصادی و بهداشتی و روابط دوجانبه هم خواهد پرداخت اما امنیت محور اصلی در «وضعیت ژئوپلیتیک جهانی» باقی می‌ماند و اجلاس را به سمت «نهادسازی بیشتر همکاری» سوق می‌دهد یعنی قرار دادن آن در چارچوبی که براساس آن مسئولیت‌ها و تعهدات مشخص می‌شود به گونه‌ای که اتحاد را به یک ائتلاف در شرق آسیا تبدیل می کند که سه کشور آن را در معرض تهدید «خطر چین و کره شمالی» می‌دانند، به ویژه که پیونگ یانگ تهدیدات موشکی خود را در منطقه افزایش داده است.

اهتمام به خطر کره شمالی پس از آن افزایش یافت که مقامات ارشد چین و روسیه از جمله سرگئی شویگو وزیر دفاع روسیه در اواخر ژوئیه در پیونگ یانگ برای جشن گرفتن پایان جنگ کره حضور یافتند؛ امری که به سوالاتی درباره آغاز تقویت ائتلاف میان چین، روسیه و کره شمالی دامن زده است که می‌تواند توجیهی برای برگزاری نشست سه گانه ژاپن، کره شمالی و امریکا باشد.

به گفته «دیوید ایگناتیوس» روزنامه نگار روزنامه واشنگتن پست، این اجلاس مبنایی برای «پایه‌‌گذاری نیروی بازدارنده هسته‌ای آمریکا در برابر تهدید چین یا کره شمالی» فراهم می‌کند و این نشانه‌ای از رویکرد آمریکا، ژاپن و کره جنوبی به سمت ائتلافی با تضمین‌های استراتژیک است که در آن، حمله به یکی از طرف‌ها حمله به بقیه تلقی خواهد شد؛ امری که آن را به پروژه آسیایی «ناتو» نزدیک‌تر می‌کند.

این نشست سران یک تحول ویژه است که مورد استقبال بسیاری از محافل آمریکایی قرار گرفته است که به شاهین‌های ضد چین محدود نمی‌شود، علاوه بر این، مشارکت ژاپن و کره جنوبی موجب کاهش هزینه واشنگتن در مقابله با چین و کره شمالی می‌شود.

منبع: شفقنا
شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 2
  • سیاوش سلطان
    2

    کسی باور کند آمریکا اصلاح می شود ، دچار اشتباه بزرگی است.
    کسی که باور دارد ابر قدرت ها به فکر آنها هستند ، دچار حماقت است .
    متفعت جناح های حاکم ، سیاست کشورها را تعیین می کند .

  • حاتم
    0

    آمریکا ابر قدرت جهان فقط با کشورهای،پیشرفته معامله میکنه ارزش پول اول ولی ایران با یمن سوریه مالدیو عراق و چند تا گرسنه دیگه ارزش پول آخر نمی توانیم صد سال دیگه با اونا بپریم اینگار پراید با لامبرگینی مسابقه بده مردم در بد وضیعند به فکر مردم باشیم