فریدریش مرتس صدراعظم احتمالی آلمان را بشناسیم؟
انتخابات زودهنگام پارلمانی در آلمان قرار است در تاریخ ۲۳ فوریه ۲۰۲۵ (۴ اسفند ۱۴۰۳) برگزار شود.
ناکامی اولاف شولتس، صدر اعظم آلمان در کسب رأی اعتماد پارلمان، بوندستاگ، در روز دوشنبه ۱۶ دسامبر (۲۶ آذر) زمینه را برای ظهور گزینههای جدیدی همچون فریدریش مرتس، رهبر حزب اتحادیه دموکرات مسیحی یا سیدییو، فراهم کرده و آینده سیاسی آلمان را به رقابتهای شدید داخلی و انتخابات پیشرو وابسته کرده است.
دولت ائتلافی شولتس با بحرانهای اقتصادی و سیاسی مواجه بود. این ائتلاف سهحزبی که شامل حزب سوسیال دموکرات یا اسدیپی، حزب سبزها و حزب دموکرات آزاد یا افدیپی بود، به دلیل اختلافات داخلی درباره مسائل اقتصادی، مهاجرت و جنگ اوکراین نتوانست ادامه حیات دهد.
این بحرانها منجر به عدم توانایی در اتخاذ سیاستهای مشترک شد و در نهایت به رأی عدم اعتماد پارلمان انجامید. سقوط دولت شولتس نشاندهنده ضعف رهبری و چالشهای عمیق سیاسی در کشوری است که قدرت اول اتحادیه اروپا محسوب میشود.
انتخابات زودهنگام پارلمانی در آلمان قرار است در تاریخ ۲۳ فوریه ۲۰۲۵ (۴ اسفند ۱۴۰۳) برگزار شود.
فریدریش مرتس کیست؟
فریدریش مرتس، رهبر اپوزیسیون و نامزد احتمالی صدر اعظمی آلمان، یک میلیونر و وکیل تجاری پیشین است که وعده بازگشت به ریشههای محافظهکار حزب اتحادیه دموکرات مسیحی را به عنوان جایگزینی برای افراطگرایان راستگرا داده است. او در حال حاضر در نظرسنجیها به عنوان محبوبترین گزینه برای پیروزی در انتخابات ۲۳ فوریه شناخته میشود.
مرتس که اهل منطقه روستایی زارلند در ایالت نورد راین-وستفالن است و نامزد اصلی حزب سیدییو و متحدان بایرنی آن، اتحادیه اجتماعی مسیحی، سیاسیو است، انتقاداتی به سیاستهای صدراعظم پیشین، آنگلا مرکل دارد و از میراث او از جمله سیاست درهای باز به مهاجران و ادامه گفتوگو با روسیه انتقاد میکند.
او یک لیبرال اقتصادی است که در سال ۲۰۰۸ کتابی با عنوان «سرمایهداری بیشتر را به چالش بکش» منتشر کرد و طرفدار روابط فرا-اطلس (روابط میان اروپا و آمریکا)، اتحادیه اروپا و ارزشهای اجتماعی سنتی است.
مرتس که سه دهه پیش برای اولین بار به بوندستاگ راه یافت، پس از شکست حزب سیدییو در انتخابات ۲۰۲۱، رهبری این حزب را بر عهده گرفت و در سپتامبر به عنوان نامزد صدراعظمی تأیید شد. او از سیاستهای سختگیرانه مهاجرت و مواضع قانون و نظم حمایت کرده و وعده داده است که قانونیسازی ماریجوانا و حذف تدریجی انرژی هستهای را معکوس کند.
مرتس به شدت به دولت شولتس حمله کرده و سیاستهای اقتصادی آن را عامل مشکلات آلمان میداند. او همچنین از رویکرد شولتس در مورد بحران اوکراین و عدم تأمین موشکهای کروز برای اوکراین انتقاد کرده است. مرتس خود را برای حل مشکلات اقتصادی آلمان با سیاستهای رقابتی و کاهش هزینههای اجتماعی آماده میکند. او در دفاع از سیاستهای اقتصادی خود، از افزایش سرمایهگذاری خصوصی و کاهش هزینههای اجتماعی صحبت کرده است.
با این حال، ائتلافهای سیاسی در آلمان پیچیده است و مرتس باید با دیگر احزاب، از جمله حزب دموکرات آزاد، ائتلاف کند تا اکثریت را به دست آورد. از سوی دیگر، او به شدت از ائتلاف با حزب افراطی راستگرای آلترناتیو برای آلمان آ.اف.د خودداری کرده است.
مرتس که دارای گواهینامه خلبانی هم هست، در گذشته از سیاست کنارهگیری کرده و به مدت بیش از یک دهه در بخش خصوصی فعالیتهای موفقی داشته است. او از جمله در هیئت مدیره شرکتهایی مانند بلکراک و دیگر شرکتهای بزرگ فعالیت کرده است، اما این موفقیتها سبب شده که او را متهم به بریدن از اکثریت رأیدهندگان آلمانی کنند، چیزی که او آن را رد کرده و خود را جزو طبقه متوسط بالای جامعه میداند.