ترامپ، مرد تصمیم های غیرمنتظره / آیا سیاست فشار حداکثری بر ایران جواب می دهد؟
شاید اغراق نباشد که بگوییم افکار عمومی هر روز باید منتظر یک تصمیم غیر منتظره از طرف دونالد ترامپ باشد. ترامپ در دوره قبل ریاست جمهوری خود نیز به مرد تصمیم های غیر منتظره شهرت داشت.
بعد از 20 ژانویه سال 2025 که ترامپ بار دیگر وارد کاخ سفید شد ، شاید اغراق نباشد که بگوییم افکار عمومی هر روز منتظر یک تصمیم غیر منتظره از طرف دونالد ترامپ هستند. ترامپ در دوره قبل ریاست جمهوری خود نیز به مرد تصمیم های غیر منتظره شهرت داشت .
اخرین ساعات روز سه شنبه بود که در حالی که همه منتظر بودند که ترامپ فرمان اجرایی برای اعمال فشار حداکثری بر ایران را امضا کند ، او یادداشتی برای اعمال «فشار حداکثری» علیه ایران را امضا میکرد.
پیش از این اقدام ترامپ ، خبرگزاری رویترز در خبری مدعی شده بود که ترامپ قرار است در رابطه با «احیای فشار حداکثری علیه ایران» فرمان اجرایی صادر کند ، اما پس از آن، خبرگزاری انگلیسی خبر خود را اصلاح کرد و فرمان اجرایی را به «یادداشت ریاستجمهوری» تغییر داد.( اینجا بخوانید)
فرمانهای اجرایی ابزارهای قویتری هستند که تأثیرات قانونی دارند، در حالی که یادداشتهای ریاستجمهوری بیشتر به عنوان راهنمایی یا بیانیههای غیررسمی عمل میکنند.( اینجا بخوانید)
البته در کنار امضای این یادداشت برای اعمال «فشار حداکثری» علیه ایران ، ترامپ آمادگی خود برای گفتوگو با «مسعود پزشکیان» همتای ایرانی خود را ابراز کرده است.
به این بهانه نگاهی می اندازیم به سیاست فشار حداکثری که از سوی دولت آمریکا اعمال می شود.
سیاست فشار حداکثری به چه معنا است؟
سیاست فشار حداکثری آمریکا یا Maximum Pressure Strategy، به مجموعه اقدامات و تحریمهای اقتصادی و سیاسی گفته میشود که دولت ایالات متحده آمریکا بر ضد کشورهای مخالف خود، به ویژه ایران، اعمال میکند. هدف از این سیاست، وادار کردن این کشورها به تغییر رفتار و پذیرش خواستههای آمریکا است. این سیاست نخستین بار در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ علیه ایران به اجرا گذاشته شد و شامل تحریمهای شدید اقتصادی، از جمله تحریم فروش نفت ایران و دسترسی این کشور به سیستم مالی بینالمللی بود.
جنبههای سیاست فشار حداکثری آمریکا علیه ایران
تحریمهای اقتصادی: هدف از این تحریمها، کاهش درآمدهای نفتی ایران و ایجاد فشار اقتصادی بر کشور بود.
انزوای بینالمللی: آمریکا تلاش کرد تا ایران را در سطح بینالمللی منزوی کند و از همکاری سایر کشورها با ایران جلوگیری کند.
فشار سیاسی: آمریکا از طریق اعمال فشار سیاسی و دیپلماتیک، تلاش کرد تا ایران را وادار به مذاکره و پذیرش خواستههای خود کند.
آیا این سیاست ترامپ جواب می دهد؟
سیاست فشار حداکثری آمریکا با انتقادات بسیاری از سوی جامعه بینالمللی و حتی برخی از مقامات آمریکایی مواجه شده است.
حامیان این سیاست ترامپ معتقدند که این سیاست، ابزاری مؤثر برای وادار کردن ایران به تغییر رفتار است و میتواند از دستیابی ایران به سلاح هستهای جلوگیری کند.
منتقدان این سیاست نیز بر این باورند که این سیاست، منجر به تشدید مشکلات اقتصادی و افزایش تنشها در منطقه میشود و نمیتواند به طور مؤثری رفتار ایران را تغییر دهد. آنها معتقدند که رویکردهای دیپلماتیک و مذاکره، راهکار بهتری برای حل مسائل مربوط به ایران است.
ایران چه خواهد کرد؟
گزینههای مطرح تهران در قبال سیاست "فشار حداکثری آمریکا" در میان تحلیلگران سیاسی و امنیتی به سه گزینه خلاصه می شود:
اول: «فشار حداکثری از واشنگتن و مقاومت حداکثری از تهران، با هدف تغییر روند».
دوم: «فشار حداکثری از واشنگتن و توافق صرف و هدفمند هستهای از تهران، با هدف توقف تحریمها و عبور از دوره ترامپ».
سوم: «فشار حداکثری از واشنگتن و تعامل حداکثری از تهران، با هدف رفع کلیه تحریمها».
بهنظر می رسد ترامپ به دنبال گزینه سوم است اما اگر دو گزینه دیگر در دستورکار جمهوری اسلامی قرار گیرد، احتمالا اسرائیل بهعنوان نیروی نیابتی ترامپ وارد عمل خواهد شد.
شما چه فکر می کنید نظر خود را با ما در میان بگذارید.
وقتی انسانی یانیرویی یاقدرتی به هرشکل بیش ازحدبه خودش مغرورشودقطعا ازجایی میخورد ومیشکند که هیچ هم گمان ان رانمیکنند این یکی ازقانونهای کائنات است.که مذهب این قانون رابه این اسم میشناسد:که خدا همیشه این حق رابرای خودش محفوظ نگه داشته است.
شما که نظرات مردم را ثبت نمیکنید فکر ما مردم ایران صلح و دوستی با آمریکاییها است و عدم دخالت در امور سیاسی و اجتماعی کشور های همسایه و رفع تحریم های داخلی و خارجی از روی دوش مردم کسانیکه مخالف مذاکره و تعامل برقرار کردن با آمریکا هستند از بقاء خود و عدم غارتگری ثروت خدادادی ایران هراس دارند حدوداً ۳ میلیون در ایران هستند که حق و حقوق واقعی مردم ایران را غارت کردند و سیر نشدند هنوز!!! این فکر یکی از میلیون ها نفر ایرانی فرودست که حتماً سانسور خواهد شد انشاالله تعالی سفارتخانهها بازگشایی شوند سرمایهگذاری خارجی در ایران رونق میگیرد
به نظر من حکومت ایران مقاومت میکند و توافقی صورت نمیگیرد و نتانیاهو به تاسیسات هستهای حمله میکند و متاسفانه جنگ
در عجبم کشورهای عربی کویر بی آب علف رو کردند بهشت طوری که طرف از آمریکا و اروپا پامیشه میاد اونجا زندگی کنه ایران چهار فصل با وجود نفت گاز معدن طلا اورانیوم مس و ده ها معدن دیگه ملتش فقیر در ارزوی خوردن سه وعده غذای درست حسابی، نه برق داریم نه آب داریم نه گاز داریم برای خودمون حقوق ها کفاف نمیده باید سه شغله باشی تا زنده بمونی این بود شعار ۵۷
ما باید وحدت خودمان میلیون برابر کنیم آمریکا کم کم به سمت پیری در حال حرکت است چون ترامپ پیر است آمریکا را نابود خواهد کرد این حرفهای خودش نگاه کنید به حرفهایش به غزه